DOMME GANSJES

Er zijn gansjes, er zijn domme gansjes, maar er bestaan ook excessief domme gansjes. De laatste soort komt ieder jaar op de eerste mooie lentedag uit het ei gekropen en was dus vandaag onmiddellijk herkenbaar op straat. Want ze zien er allemaal hetzelfde uit in hun kleding die de ganzenhoeders van de mode in hun ateliers tijdens de wintermaanden hebben bedacht. Hebben de goedmoedige modepotentaten bedacht dat de kleuren dit voorjaar rood met lichtgroen moeten zijn? Dan dragen ze allemaal rood met lichtgroen. Staat een postbode-elastiek om je oren wel leuk? Alle excessief domme gansjes dragen zo’n bruin elastiek om hun oren. Eufemistisch wordt die groep gansjes ‘trendvolgsters’ genoemd.
En het was nu juist dat woord waarover Tagrijn vandaag opeens moest nadenken. Het was er de dag ook voor. Want trendvolgers zijn toch de mensen die overal achteraan lopen en een niet te onderdrukken neiging hebben zich te voegen naar de heersende opinie? Ja, en soms zijn dat er een heleboel. Soms zijn het er opeens griezelig veel. De geschiedenis heeft ons geleerd dat een heel land wel eens massaal de verkeerde kant opkeek en daardoor absoluut niet doorhad wat er nu eigenlijk gebeurde. Op de vierde mei, als zelfs de platste tv bol staat van de oorlogsdocumentaires, hoeft Tagrijn niet uit te leggen waar hij het over heeft. Een kleinbesnorde trendsetter schreeuwde: ‘Sluit u aan, sluit u aan!’, en men sloot zich aan. Massaal en zonder nadenken.
En dan roepen heel veel mensen: ‘Maar zoiets zou vandaag nooit meer kunnen gebeuren!’ Die mensen moeten nu voor straf dit stukje nog eens vanaf het begin lezen. Net zolang tot ze ’t snappen. Want je moest eens weten hoeveel excessief domme gansjes er rondlopen op deze aardkloot. Miljoenen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Over de grens. Bookmark de permalink .

3 reacties op DOMME GANSJES

  1. Heel mooie reactie van je op mijn log, ik was geroerd.

  2. Gijs Gans zegt:

    Het ergste zijn nog wel de gansjes die roepen om het hardst dat de anderen dom zijn, en kennelijk niet in de gaten hebben er zelf ook eentje te zijn 😕

  3. Kniesoor zegt:

    Het is wat, hè, die trendvolgers. Van die types bijvoorbeeld die per se ook een weblog willen beginnen, als er alleen in het kleine Nederland al zo’n 600.000 van die dingen ziijn 😀 Als er geen trendvolgers zouden zijn, zou onze beschaving niet bestaan: culturele stromingen (van dorische bouwkunst tot de literatuur van de vijftigers) bestaan bij de gratie dat iets op een zeker moment in de mode was. Drie hoeraatjes dus voor het ganzengedrag – leve het ganzenbord, enne… mens erger je niet! 😉

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s