LEIDS DETAIL I

Welke Leienaar kan Tagrijn onmiddellijk vertellen wat en waar dit is? Het maakt onderdeel uit van een bouwwerk in de stad, je loopt er ongetwijfeld tientallen keren voorbij, maar zié je het ook? Tagrjn zal regelmatig onder de naam ‘Leids Detail’  wat foto’s plaatsen van een opvallend detail dat zijn aandacht trok. Letterlijk: een stukje Leiden. Vandaag de eerste serie van vier.
Probeer voor de aardigheid eerst zelf erachter te komen en kijk dan pas onder de foto’s naar de omschrijving.De eerste foto toont ons een rijk versierd rooster in het plafond van de Korenbeurs. Is het je ooit opgevallen?
De plek waar de tweede foto is genomen was niet zo moeilijk te raden, namelijk de voorgevel van het stadhuis. Links zie je het beginpunt en rechts het eindpunt van een lijn in de gevel. Dat is exact de afstand van de Rijnlandse roede, een oude lengtemaat. De lakenhandelaren op de markt gebruikten deze maat om precies een verkocht stuk laken van de rol te kunnen afmeten.
Foto drie is ook op Breestraat te vinden, namelijk boven de winkel van Zeeman. Vanaf de jaren dertig was Zurloh de toonaangevende modezaak voor de Leidse ‘middenklassedames’. In 1970 verliet Zurloh het pand.
De plaquette op foto vier zit aan de muur links van de ingang Aalmarkt van V&D. De uitgang van deze poort heeft in1927 plaatsgemaakt voor het warenhuis. Tot 1967 werd de poort gebruikt als fietsenstalling en als aan- en afvoer voor de keuken van De Vergulde Turk, het eveneens door V&D opgeslokte restaurant aan de Breestraat.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Leids Detail. Bookmark de permalink .

2 reacties op LEIDS DETAIL I

 1. Roel van Straten zegt:

  Hallo Tagrijn,
  Leuk je zaterdag even gezien te hebben. Ik herinnerde mij later dat ik nog een derde Leidse olifant voor je had. Daar vroeg je naar in je weblog van 16 november. In de voorhal van de Lakenhal is een gevelsteen met een olifant ingemetseld, die oorspronkelijk van Aalmarkt 27 stamt.
  Hartelijke groet,
  Roel

 2. Tjan zegt:

  Leuk begin van de nieuwe serie – ik wist er 3 van de 4 (alleen Zurloh had ik op de Hogewoerd gedacht, waarom weet ik niet precies). Benieuwd naar het vervolg!

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s