VUIL EN VUNZIG

‘Vuil en vunzig’. Zo kwalificeerde Alexander Pechthold nog niet zo lang geleden de politiek.  Dat hij hier vandaag zelf het slachtoffer van is geworden en nog wel door zijn eigen vriendjes, had hij waarschijnlijk niet kunnen bevroeden. Loezewies en haar vazallen hebben kans gezien dit kabinet omver te kukelen, door een slimme maar unfaire strategie te kiezen. Nu betreurt Tagrijn de val van dit kabinet niet, dat vooropgesteld, maar bij de manier waarop dit nu is gebeurd kan je toch wel wat kanttekeningen plaatsen.
Een paar dagen geleden was Van der Laan duidelijk even van slag toen niet zij, maar Pechthold tot lijsttrekker van Draaikonten 66 werd gekozen. Maar toen gebeurde er iets wat haar wel erg goed uitkwam. Hieronder Tagrijns complottheorie.

Strategisch plan
Al eerder lag Verdonk in de kamer onder vuur, maar steeds wist zij de dans te ontspringen. Zelfs bij de kwestie van de 26000 asielzoekers, vond D66 dat de minister mocht blijven. Maar nu is er de kwestie van een excuusbrief Van Ayaan Hirsi Ali en nu ontploft dit partijtje! Dat is veel en veel erger immers. En toen Femke dan ook een motie indiende om Verdonk te wippen, wist Louzewies  niet hoe snel ze daar haar steun aan moest geven. ‘We zijn niet uit op een kabinetscrisis, maar we zeggen wel het vertrouwen op in Verdonk.’  Vuil en vunzig! Want ze wist donders goed wat de gevolgen zouden zijn en dat is uiteindelijk dan ook gebeurd. De motie haalde het niet en het kabinet vond dat zij de motie dan ook kon negeren. Op dat moment dus nog inclusief de twee D66 bewindslieden. Voorspelbaar gezien het verleden.

Louchewies ruikt bloed
Nu begon Louchewies bloed te ruiken en ze zag haar kans schoon de volgende stap van haar strategisch plan te zetten. Een prachtige voorzet van het kabinet zelf, ze hoefde hem er alleen nog maar in te koppen. Dat deed ze door de steun aan dit kabinet op te zeggen. Dat ging behoorlijk van au. Nu konden de twee D66 ministers niets anders doen dan aftreden. ‘We zijn niet uit op een kabinetscrisis’, maar dit was toch aardig gelukt. En dat deze twee in hun val ook de rest van het kabinet meesleepten, ach, in een oorlog vallen nu eenmaal slachtoffers. Pechthold, lijsttrekker van een fractie die hem de laan heeft uitgestuurd, daar komt het op neer. Doet hij dat? Tagrijn zou het vertikken. En daar rekent Van der Laan ook op. Alexander houdt het voor gezien en Louchewies heeft haar plannetje geweldig ten uitvoer gebracht. Kan ze trots op zijn…

Belachelijk
Als je buiten onze landsgrenzen vertelt dat in Nederland een kabinet is gevallen door een ongelukkig gekozen formulering in een brief van een gewezen asielzoeker, liggen ze in een deuk om dat maffe kikkerlandje. En als je je dan ook nog realiseert dat het mogelijk is de kabinetsperiode af te maken met de ministerploeg van CDA en VVD, omdat ze in de kamer waarschijnlijk wel op de steun van de daarvoor steeds verguisde LPF kunnen rekenen, maakt dit land zich helemaal belachelijk. Waarom? Omdat de inzet, Rita Verdonk, er dan ook nog in zit. D66 is twee pionnen kwijt, maar de dame van de tegenpartij is er nog. Als Femke dan opnieuw een motie indient, zou Loezewies die dan weer steunen?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Stad en land. Bookmark de permalink .

5 reacties op VUIL EN VUNZIG

 1. quidam zegt:

  Lousewiesje mag nu vanaf de achterbankjes toekijken…..en Verdonk komt gewoon terug. Ben het met je eens, ik was ook niet blij met het kabinet, maar om het zo te laten vallen, was niet nodig geweest. Het kost tijd en veel geld. En dat met de verkiezingen van volgend jaar in zicht. D66 kan wel inpakken….
  Pechthold, daar zullen we nog veel van horen denk ik, losewiesje mag van mij opzouten!

 2. Ik denk dat Verdonk zowel door CDA als VVD de hand boven het hoofd is gehouden omdat ze bang zijn dat zij een eigen partij op zou richten als ze haar lieten vallen.
  Als ze een eigen partij start neemt ze de helft van de VVD aanhang en een stukje van het CDA mee

 3. Tjan zegt:

  Dat zou de verkeerde volgorde zijn geweest. De betreffende ministers kunnen niet hun ontslag nemen op basis van het slecht functioneren van Verdonk VOORDAT duidelijk is dat de rest van de coalitie daadwerkelijk met deze minister verder wil en zonder Verdonk de kans te geven zelf haar conclusies te trekken. Dat bleek pas vanmiddag uit de verklaring van Balkenende, in reactie op de verworpen motie. D66 is met betrekking tot deze motie volkomen duidelijk geweest, en heeft vannacht al aangekondigd uit het kabinet te stappen als Verdonk op haar post zou blijven zitten. Vergeet ook niet dat Pechthold niet alleen minister is, maar ook de politiek leider van D66 – ik ben ervan overtuigd dat de hele partij (voor zover er nog iets van over is dan), inclusief de bewindslieden, het over de gang van zaken eens zijn geweest. Zelfs Wouter Bos en Jan Marijnissen hadden lof voor de zuivere wijze waarop D66 een en ander gespeeld had. En wat de 26.000 betreft: de motie in die zaak werd door de PvdA niet eens gesteund.

 4. Tagrijn zelf zegt:

  Dat geloof je toch niet echt, Tjan? Als Pechthold c.s.er vannacht al op had aangedrongen dat Verdonk weg moest en dat gebeurde niet, dan hadden die twee toch toen al hun consequenties kunnen trekken en niet pas nadat hun fractie de steun aan het kabinet had opgezegd?

 5. Tjan zegt:

  Tjan ziet dit toch heel anders. In zijn persconferentie gaf Pechthold aan dat hij in de ministerraad heeft aangedrongen op het vertrek van Verdonk, want bij haar functioneren ligt de uiteindelijke sleutel tot de val van Balkie 2. Pechthold lijkt me er, mede door eerdere uitlatingen, niet de figuur naar om de zaken in die bewuste persconferentie anders af te schilderen dan ze gegaan zijn. D66 (inclusief Brinkhorst, Pechthold en Media van der Laan) wilden niet verder met Verdonk. CDA en VVD koos ervoor de minister op het pluche te houden, en D66 kon dus niets anders dan zijn conclusies trekken.

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s