REMBRANDT FESTIVAL 4 en slot

Rembrandt werd op 15 juli 1606 in Leiden geboren. Wat heeft Leiden daarmee gedaan? Een gedenksteen op een nieuwbouwhuis, een achterafstraatje dat naar hem is genoemd en een borstbeeld aan de Witte Singel. Ook werd nog niet zo lang geleden een braakliggend terrein aan de Weddesteeg voorzien van een wat merkwaardig geklede Rembrandt achter zijn ezel, opdat men de plek Rembrandtplaats kon noemen.
De gedenksteen werd in 1906 bij het 300e geboortejaar in de muur van het huisje Weddesteeg 11 geplaatst. In 1929 wilde de hier in 1913 gevestigde Nederlandse Rotogravure Maatschappij uitbreiden en kocht vijf huizen in de steeg op. Die pandjes werden afgebroken, een onvergeeflijke fout, en de gedenksteen werd weer ter hoogte van nummer 11 in de gevel teruggezet. Goedmakertje?

Toen de Roto in 1963 vijftig jaar bestond werd op het loon van de werknemers wekelijks een bedrag ingehouden dat door de directie werd verdubbeld. Als goedmakertje voor de afbraak in 1929 werd op deze plek een nepgevel neergezet, weliswaar een getrouwe kopie van de afgebroken gevel, maar toch… Erachter stonden de drukpersen ijverig Televizier en De Kampioen uit te poepen. Ook werden 17e eeuwse meubelen aangekocht om in de toekomst een echt huisje erachter te zetten.
Maar het De Roto verhuisde in de jaren zeventig naar Haarlem, fuseerde met drukkerij De Spaarnestad en ging daarna over de kop. De fabrieksgebouwen en daarmee ook het nepgeveltje verdwenen om plaats te maken voor appartementen. Slechts de gevelsteen rest.

Gevelsteen verkeerd?

Maar zelfs die gevelsteen zit misschien niet op de goede plek. Vader van Rijn was niet onvermogend en bezat verscheidene huizen aan de Weddesteeg, ook nummer 9. De plek van het geboortehuis van Rembrandt is in het archief aangegeven met een aantal stappen vanaf de vestwal, het Galgewater dus. Dat aantal stappen zou overeenkomen met nummer 11. Maar tijdens werkzaamheden bij het Galgewater is men tot de ontdekking gekomen dat de oude walmuur een heel stuk van de huidige afligt, meer richting Noordeinde. Dat zou dus betekenen dat ook de geboorteplek van Rembrandt wat metertjes moet opschuiven. Zoals je ziet duikelde Tagrijn nog een afbeelding van het huisje op, dat dus een replica was van een huis dat misschien niet eens het echte geboortehuis was! Hiermee wordt de verslaggeving over de festiviteiten rond Rembrandt 400 Leiden besloten. De stad gaf hem een bruisend verjaardagsfeestje!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Stad en land. Bookmark de permalink .

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s