DE TOKKIES VAN HET MIDDEN-OOSTEN


De Tokkies van het Midden-Oosten

Een Vlaamse oppositiepartij met onfrisse terroristische trekjes heeft twee Nederlandse militairen ontvoerd. Omdat leden van hun beweging in  Nederland vastzitten wegens ernstige wandaden, eist de groepering vrijlating van deze gevangenen in ruil voor de twee korporaals. Nederland gaat niet op deze eis in, maar bombardeert als wraakactie de haven van Antwerpen: 90 doden. De Vlaamse regering schrikt zich een rotje en vindt deze actie toch wel een tikkie overdone. De Vlaamse terroristen gaan nu over tot grover geschut: een lange afstandsraket vernietigt het centrum van Amsterdam. Enzovoort. Dat Nederland deze escalatie op zijn rekening behoort te schrijven, is duidelijk. Maar wat roept de dorpsgek van Washington? Prima Nederland, je mag jezelf verdedigen. Maar doe het wel een beetje rustig aan, hoor! De wereld zou zich afvragen of Amerika en Nederland gek geworden waren.

Te grote broek
Maar als je Nederland hier vervangt door Israël en België door Libanon, blijkt het opeens een heel ander verhaal. Dat land, dat zich altijd door dik en dun gesteund voelt door de Amerikaanse cowboys en door hun God, die ooit geroepen schijnt te hebben dat zij het uitverkoren volk zijn, denkt al heel lang dat het zich vanwege de steun van die twee grootmachten alles mag permitteren. Daardoor is het toch wel erg overmoedig geworden en veronderstelt het dat zij samen met Amerika de wereld mogen dicteren. Twee krantenkoppen waaruit hun vergaande arrogantie blijkt: ‘Israël wil geen blauwhelmen in Libanon’ en ‘Israël staat humanitaire hulp aan Libanon toe’. Dat bepaalt Israël, Jaweh betert. Moeten we in 2006 echt nog steeds mededogen hebben met die machtsbegerige keppeltjesdragers? Moeten we nog steeds vol bewondering spreken over hun heldendaden in de strijd tegen Egypte? Ze beseffen niet dat ze de sympathie die ze lang bezaten, de laatste jaren aardig hebben verkwanseld.

Oorlogsgeil
Dus zou je zeggen dat ook voor vriendje Amerika een keer de maat vol is, maar nee. Wat stond er gisteren in de NY Times? De Amerikaanse defensiespecialisten zijn bang dat Israël te weinig grondtroepen heeft om hun bombardementen op Libanon te kunnen ondersteunen. Meer stond er nog niet. Nog niet. Maar dat dit wel eens de inleiding kan zijn om over een paar dagen te roepen dat de wereld troepen naar Libanon moet sturen om de Hezbollah te helpen uitroeien (waarmee Libanon trouwens zelf al behoorlijk bezig was) lijkt Tagrijn zo klaar als een kosjer klontje. Het is te hopen dat de rest van Nederland daar anders op reageert dan die oorlogsgeile Van Baalen (VVD) die gisteren in NOVA al enthousiast uitriep: ‘Natuurlijk moeten we erheen!’

Sam en Moos 
De Israëlieten gedragen zich al veel te lang als de Tokkies van het Midden-Oosten. Je buren slaan een spiegeltje van je auto en dan mag jij hun huis in brand steken. En Sjors roept: prima jongens, maar maak het niet ál te gek.
Sam keek Moos nadenkend aan en zei: ‘Ato b’chartonoe mikol hoàmiem, vos hostoe gevolt foen die yidn?” (Als er één volk moest worden uitverkoren, waarom dan uitgerekend de joden?)  En ze krabden zich maar weer eens onder het keppeltje en liepen naar de klaagmuur.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Over de grens. Bookmark de permalink .

3 reacties op DE TOKKIES VAN HET MIDDEN-OOSTEN

 1. Anoniem zegt:

  Leer geschiedenis vooraleer je zoiets schrijft

 2. quidam zegt:

  In en intriest, het houd daar nooit op.
  Vernielen en opbouwen, dat gebeurt daar al eeuwen lang. Terwijl dat werelddeel zoveel zou kunnen betekenen.
  In elke eeuw staan er machts-beluste ideoten op.
  Laat Van Baarle er zelf maar naar toe gaan(de mafketel)

 3. Mooie vergelijking en het is een ellende hoor daar.
  Ben benieuwd hoe het af gaat lopen, is nog lang niet klaar.

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s