HOERA! EEN NIEUWE SPELLING!


Eindelijk 1 augustus!
Vandaag is de nieuwe spelling ingegaan. Eindelijk kan Tagrijn dan eens dat logje over  paardenbloemen schrijven, zonder zich te ergeren aan die ontbrekende tussen-n.
Want het mag, nee, het moet allemaal weer anders! Voor alle schrijvende webloggers dus een dag om extra op je qui-vive (met een streepje) te zijn. Want niemand wil afgaan voor het oog van de wereld.
Eindelijk is het probleem met die tussen-n dus opgelost en is die rare regel afgeschaft. Overal een n en klaar! Nou ja, dat ook weer niet. Het moet niet al te simpel worden natuurlijk. Paardenbloem is wel goed, maar een zonnebloem blijft een zonnebloem. Natuurlijk.
Hoeveel woorden zijn er veranderd? Nou, zo’n 2500 maar. Na een avondje flink studeren ben je weer helemaal bij en dan snap je er echt helemaal geen hout meer van.

Verdwalen in het doolhof
De spellinghervormers noemen de vernieuwingen ‘zeer transparant’. Nou, Tagrijn kijkt nog gemakkelijker door een blok beton dan door deze nieuwe regels. Een indiaan moet met een kleine letter, maar een eskimo is bevorderd tot Eskimo. Transparant. Het is een Kelt en een Apache, maar een bedoeïen wordt niet bevorderd. Helder.
We vieren Kerstmis met de Kerstman, want het is kerstfeest. Als glas. Vlak voor Pasen hebben we Goede Vrijdag en in september dolle dinsdag. Schrijf bevrijdingsfeest, maar Koninginnedag; schrijf oranjebitter, maar Oranjefan. Wil je het nóg doorzichtiger?
Het Tweede-Kamerlid verliest vanaf vandaag zijn streep, evenals de latrelatie, maar de pc-gebruiker mag hem houden. Want pc is een afkorting. Lat niet? 
Wie met vakantie wil, kan dat gewoon met een k blijven doen, maar fabrikaat is plotseling fabricaat geworden. Het woord appel heeft  nu twee betekenissen gekregen, want appèl kan uit je woordenboek geschrapt worden. Zeer transparant.

Hoe lang?
We zullen het met z’n allen maar weer gaan proberen. Tot er weer iemand opstaat, die de nieuwe regels gaat veranderen. In het Groene Boekje staan alle regels, maar op 16 augustus kan je het Witte Boekje kopen, die de vloer aanveegt met deze spelling en met een alternatief komt. Om de verwarring iets kleiner te maken?
Waarschijnlijk zal ook deze spelling over een jaar of wat weer worden ge-updeet. Geüpdeet. Geupdated. Geüpdatet. Zo is het goed.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Allerlei. Bookmark de permalink .

3 reacties op HOERA! EEN NIEUWE SPELLING!

  1. tefre zegt:

    Zo ben ik destijds door de komst van een ander nieuwe spelling, gewoon bijna gezakt op mijn Nederlands, belachelijk gewoon!

  2. Ja heel fijn die nieuwe aanvulling op de nieuwe spelleing.
    En de stapel groene boekjes begint hier ook al aardig te groeien.
    Succes met het uitpluizen.

  3. het wordt er niet gemakkelijker op…ik omzeil die woorden dan maar… ben toch al niet zo’n wonder op dit vlak dus…

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s