THE MONOPOLY WAR

Toen Tagrijn tien jaar was, speelde hij al Monopoly met z’n vriendjes. Het werd op z’n Nederlands uitgesproken. Monopolie dus. Toen een nog al eigenwijs vriendje plotseling vertelde dat je eigenlijk  monnóppelie moest zeggen, werd hij vierkant uitgelachen.
De Barteljorisstraat, de Lange Poten, het Kerkhof; prachtige namen allemaal. En de kaartjes hadden intrigerende teksten: U hebt de eerste prijs in een schoonheidswedstrijd gewonnen. U ontvangt 35 gulden of  Een vergissing van de bank in uw voordeel (het bedrag kan Tagrijn zich niet meer herinneren), Ga direct naar de gevangenis; ga niet langs af, u ontvangt geen 200 gulden. Dat was een regelrechte ramp. Soms kon je het nog redden door met je overgebleven geld de Dorpsstraat, Ons Dorp op te kopen, maar je was er niet best aan toe.
In de loop der jaren stegen de huizenprijzen en veranderden de guldens in euro’s. Verder bleef het allemaal zo’n beetje bij het oude. Maar dat schijnt nu toch nodig veranderd te moeten worden…

Leiden op de kaart?
Niet alleen de knisperende bankbiljetten moeten plaatsmaken voor plastic betaalkaarten, maar als het aan NRC Next ligt, moeten ook de straten maar eens op de schop. Het Leidse raadslid Henny Keereweer van de PvdA is daar onmiddellijk op ingesprongen. Leiden moet op het bord komen met het Rapenburg, het Gerecht of de Haarlemmerstraat. En dan moet de Kalverstraat in Amsterdam er maar eens af. Toe maar! Dat zit Amsterdam dus niet lekker. Een gemeenteraadslid van die stad reageerde onmiddellijk. Zij vindt dat dat niet ten koste van Amsterdam mag gaan. Als Leiden op het bord moet, laat dan het Spui of Het Plein in Den Haag maar verdwijnen. Tagrijn wacht nu op een reactie uit Den Haag, want dat zit er natuurlijk wel aan te komen. Gemeenteraadsleden vechten om een plekje op het monopolybord. Misschien gaat de Kamer zich er na het reces ook nog mee bemoeien. Jan Peter mag weer eens bemiddelen, sussen, verklaringen van ‘zo was het niet bedoeld’ laten afleggen. Maar ondertussen woedt de Monopoly War in alle heftigheid voort…
Wat is het dan een prettig en veilig gevoel dat we weten dat er een gemeenteraad is die zich met dergelijke belangrijke zaken kan bezighouden.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Stad en land. Bookmark de permalink .

3 reacties op THE MONOPOLY WAR

 1. Als we het aan de leidse raad overlaten ben ik bang dat we hooguit op de plaats van Dorpsstraat Ons Dorp uit komen, en met een beetje pech nog bijbetalen ook.
  Ken je trouwens de versie Beursmonopolie, die is echt leuk en blijft veel langer spannend dan de normale versie.
  Die heb ik trouwens ook nog in guldens met gewoon briefjes van 1 gulden.

 2. maar ja als je nu dat spel speelt… andere prijzen en andere tijden,… neen de klassieke uitvoering stond mij meer aan… bij start 200 gulden… en de gevangenis was 50…

 3. tefre zegt:

  Ik heb ook nog steeds de eerste versie, met de lage bedragen in guldens. Zou leuk zijn als Leiden er bij komt, maar misschien moeten ze niet zo moeilijk en het bord gewoon wat groter maken en zich bezig houden met dingen die écht belangrijk zijn in deze wereld.
  Nog bedankt voor je reactie, heb het gelijk bij kunnen werken in de log!

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s