HELDEN ZONDER GLORIE

Een glorieus moment voor Bram Som. Je wint, wordt gehuldigd, het volkslied van je land wordt gespeeld, tranen van geluk, ereronde met de vlag, toegejuicht door het publiek. Een moment in je leven dat je nooit zult vergeten.
Maar er komen in de sport steeds meer helden zónder glorie. Oscar Pereiro Sio. Hij heeft dit jaar de Tour de France gewonnen. De huldiging, het volkslied, de toejuichingen: die waren voor Landis. Toen hij betrapt werd op doping, ging de overwinning naar de Spanjaard. Maar zonder huldiging, volkslied en toejuichingen. En dat is toch wat iedere sportman nastreeft: de allerbeste zijn en toegejuicht worden. Hij kreeg alleen de zak geld voor zijn ploeg. Landis had het voor hem verziekt. Een held zonder glorie.
De Russische atletiekploeg kwam met 34 medailles in de tas terug van het EK in Zweden. Gehuldigd en toegejuicht. In het hotel waar de ploeg verbleef, werd gisteren een tas met dopingmiddelen en een zak met apparatuur voor bloedtransfusies gevonden. ‘Het is best mogelijk dat dit een tas van de Russische atleten is’, zegt men nog voorzichtig.
Hiervan gaan alle haren op Tagrijns wervelkolom rechtop staan. Van de 34 medailles, waren er twaalf van goud. Het zal toch niet waar zijn, dat deze Russische eitjes stinkeieren blijken te zijn? Dat de medailles moeten worden ingeleverd? En dat er dus twaalf andere sportmensen zijn, die nu als winnaar worden uitgeroepen, maar door deze volgespoten borsjtsjvreters  een groots moment in hun leven zijn misgelopen? Helden zonder glorie?
Laat  ze daar maar hun valse Russische heldenaria’s tussen de schuifdeuren zingen, met de krans van laurierblaadjes nog om hun kop, maar laat ze alsjeblieft nooit meer één poot op een sportveld zetten.

VANDAAG IS DE LAATSTE DAG DAT NOG ‘EZELSBRUGGETJES’  KUNNEN WORDEN INGESTUURD!  TOT NU TOE ZIJN ER BIJ GLIBBER EN TAGRIJN  58 BINNENGEKOMEN.
WOENSDAGAVOND GAAT DE JURY ZICH BERADEN OVER EEN SELECTIE VAN TIEN.
BEHALVE GLIBBER EN TAGRIJN ZITTEN OOK MEDEBLOGGER TEFRÉ EN AAD VAN DER LUIT  IN DE JURY.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Over de grens. Bookmark de permalink .

3 reacties op HELDEN ZONDER GLORIE

  1. Zonde dat de sport zo verknalt wordt he en mooi ezelsbruggetje op Lobbes.
    Namens Lobbes bedankt voor je medeleven, en we gaan er voor hoor.

  2. ja zelfs het vereren van helden verruwt dus…

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s