DE WATERGEUZEN, BEVRIJDERS OF BOEVEN?


Na het min of meer ‘ontluisterende’ stukje over Magdalena Moons, zijn vandaag als tweede in deze miniserie de Watergeuzen aan de beurt. Op drie oktober 1574 kwamen ze met hun boten bij de Vlietbrug aan met haring en wittebrood voor de uitgehongerde Leidse bevolking. Leiden bevrijd!
Wie waren zij eigenlijk? Van oorsprong plat gezegd tuig van de richel. Vanuit Oost-Friesland in Duitsland en vanuit Engeland voeren ze met hun schepen over zee en kaapten en beroofden schepen van alle nationaliteiten. Maar ze kwamen ook aan land. Vaak was Terschelling een doelwit. Hier plunderden ze de huizen. Maar ook dorpen aan de kust moesten het ontgelden. De buit verkochten ze dan weer in Frankrijk, Duitsland of Engeland en hiervan leefden ze.
In Noordwijk woonde Jan van der Does, beter bekend als Douza. Hij was Heer van Noordwijk, maar kon niets tegen de kapers beginnen. Toen zij weer eens een rooftocht door Noordwijk hielden, sloeg hij met vrouw en kind ‘voor de bende van Wibald’ op de vlucht naar het veilige en ommuurde Leiden. Toen enige jaren daarna, bij het begin van het beleg, de stadscommandant sneuvelde, werd hem het militaire oppercommando opgedragen.

Vechtersbazen
Willem van Oranje kon de watergeuzen, dat stelletje onbehouwen vechtersbazen, wel gebruiken in zijn oorlog tegen Spanje. Ze sloten zich bij de prins aan die er een gedisciplineerde bende van probeerde te maken. Om ze op zijn hand te houden gaf hij ze toestemming om uit zijn naam en met de roodwitblauwe vlag door te gaan met kapen…
Iedereen kent het verhaal van Den Briel en in 1574 moest de stad Leiden worden bevrijd. Toen de boel onder water stond, sloegen de Spanjaarden op de vlucht en konden de watergeuzen met hun schepen Leiden bereiken en de bevolking van haring en wittebrood voorzien.
En zo kon het dus gebeuren dat Jan Douza juichend bij de Vlietbrug de bevrijders verwelkomde, waarvoor hij eerst op de vlucht was geslagen!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Stad en land. Bookmark de permalink .

9 reacties op DE WATERGEUZEN, BEVRIJDERS OF BOEVEN?

 1. Annemarie zegt:

  Mooi verhaal! Net zoiets als Bommen Berend in Groningen!
  Wordt vast weer een mooi feestje daar in Leiden! *grinnik*

 2. Rietepietz zegt:

  Je wéét je weetje , he Tagrijn!
  Geschiedenis was nooit zo mijn “ding” , maar het is natuurlijk wel leuk om te weten waar dit soort feesten vandaan komen .
  Leiden zal dus weer op z’n kop staan die week , ik heb nu een aardige voorstelling hoe het er aan toe zal gaan , veel plezier en liefs Riet

 3. Heerlijk hoor die geschiedenis lessen en ja zo tegen 3 oOctober komen al dit soort verhalen weer aan de orde.

 4. loontjuh zegt:

  Weer wat geleerd, hihi…fijne dag….

 5. sylvester zegt:

  Ik krijg geschiedenisles hier, en ik had op school al zo’n hekel aan dat vak hahaha, maar ik wist dit wel in grote lijnen, maar ach het is nog steeds reden voor de leidenaren om een feestje te vieren 😉

 6. quidam zegt:

  Mooi geschreven tagrijn…mijn voorouders ‘bezemde’ sommige watergeuzen(wat een tuig was dat) weg, zij kwamen uit het plaatjes ‘schoonderwoerd’ . Daar komt dus mijn langeeeee achternaam vandaan. Nog ff en we kunnen het feest weer vieren 3 oktober! Hutspot, haring en wittebrood……..en oliebollen, zuurstokken en kermmis. Optocht en Taptoe, Reveille en kraampjes met vanalles en nog wat(planten). Vorig jaar mistte ik het doordat mn dochter in het z-h lag, hoop dit jaar weer de kermis af te struinen. 🙂

 7. Hanny zegt:

  Het maakt toch niet zo veel uit door wie je bevrijd wordt, als het maar gebeurt! Daarom kan Leiden ieder jaar feest vieren.

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s