THE LORDS OF THE BRIDGE

Vorig jaar september zouden de bewoners van de nieuwe wijk Roomburg in Leiden uit hun isolement worden verlost. Geen twintig minuten meer omfietsen om naar de stad te gaan, nee, een fiets-voetgangersbrug maakte de infrastructuur compleet. Nu weet iedereen die op de pc wel eens Sim City heeft gespeeld, dat je eerst moet zorgen voor de infrastructuur omdat je anders niet kunt gaan bouwen, maar de Leidse Leuterkonten hebben daar zo hun eigen ideeën over. Maar helaas, het project sleepte zich voort als mijn tante Miep achter haar rollator en er was dus geen brug in september 2005. Maar ach, wat moet je met een brug als er ook nog geen weg naartoe is aangelegd, nietwaar? Men nam gelijk maar het zekere voor het onzekere: het werd nu juni 2006. Ondertussen werden de woningen uit de grond gestampt en groeide de wijk als gemanipuleerde broccolli, evenals de onrust. Want wanneer horen we er nou toch eens bij, mopperden de inmiddels duizenden bewoners. (Dat auto’s uit de wijk nu nog steeds hun weg naar de stad via Zoeterwoude of Leiderdorp moeten vinden, laat Tagrijn nu maar even onbesproken.) Maar in juni 2006 was de brug nog niet klaar… Maar, zeiden de gemeentelijke regenten, we zitten niet stil in de wijk. We hebben pas nog bij het speelveldje twee milieuvriendelijke fietsenrekken geplaatst. Fietsenrekken! Natuurlijk; als je er niet mee weg kunt, moet je die dingen toch ergens kwijt.

Verlossing
Eindelijk, in september kregen de omwonenden een brief van de gemeente waar de jubeltonen van afspatten: een uitnodiging om op 15 september de offficiële feestelijke opening bij te wonen. Helaas kwam er toch weer een klein kinkje in de kabel. In de vroege uren van die 15e september werd in allerijl een briefje in de bus gestopt, dat de opening helaas, jammer, en tot onze spijt niet doorging. De bediening van de brug is nog niet op orde. Maar binnen een maandje zal dat wel lukken. Nu weet Tagrijn toevallig dat dit een halve waarheid is, want de papieren over de bediening van de brug op afstand waren te laat ingestuurd. Maar het resultaat blijft natuurlijk gelijk.
Ondertussen ploeteren de Roomburgers door zand en bagger naar de brug, want de weg is er helaas, jammer en tot onze spijt, ook nog niet. Zo kunnen ze toch nog over de brug komen, maar… natuurlijk alleen overdag! Net als in de middeleeuwen gaat ’s avonds de brug omhoog, zodat er via de brug niemand meer de wijk in of uit kan; een veilig gevoel, want de vijand loert overal. ’s Morgens komt er dan weer een mannetje die hem naar beneden laat. Dat neemt hij heel serieus. Zo serieus, dat hij schepen vaak twintig minuten laat wachten voor het tot hem doordringt dat daar toch echt de brug voor open moet (zie foto hierboven). Ondertussen wachten de Roomburgers nog steeds met smart op hun vaste oeververbinding. Hoewel, ze zijn natuurlijk niet helemaal out of luck: er is een noodvoorziening getroffen, zoals je hieronder kunt zien. Want de Lords of the Bridge zijn van goede wil. Maar ondertussen zijn ze zelf al vaker uitgegleden over het glibberige pad van hun superioriteitsgevoel dan de bewoners van Roomburg over het baggerpaadje naar hun brug.
(Er is nog veel meer aan de hand in die nieuwbouwwijk, maar daarover een volgende keer.)

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Stad en land. Bookmark de permalink .

9 reacties op THE LORDS OF THE BRIDGE

 1. Annemarie zegt:

  Klinkt als super georganiseerd! 😉
  Nee just joking, heel irritant… Een jaar uitstel en dan nog steeds niet klaar? Dat schiet echt niet op. Vertraging ok, kan ergens nog, maar zolang.. No way!

 2. tefre zegt:

  Nou dat schiet lekker op dus, NOT

 3. rietepietz zegt:

  Ik kijk nu toch weer even héél anders aan tegen het woord “EZELSBRUG”
  Liefs Riet

 4. toch is die tweede burg veel spannnender…

 5. 10eke zegt:

  Je boft maar om in zo’n wijk te wonen. Ambtelijke molens… erg hoor.
  Nog een fijne omfietsdag, groetjes 10

 6. paco painter zegt:

  Roomburg….ze hebben wel de naam mee.Blijf het positief zien

 7. Pasula zegt:

  Stilliggend werk in uitvoering dus 😉

 8. Ja is weer een hoop ellende met die brug he, maar jij hebt er wel mooi zicht op, zonder er last van te hebben. hahahahahha

 9. Hanny zegt:

  Het is haast in iedere gemeente hetzelfde: plannen en uitvoeren is een vak apart. Er wordt haast nooit goed over nagedacht en de burger: hij ploegde voort!

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s