LEIDEN BLIND VOOR BLINDEN?

Afgelopen donderdag liep Tagrijn in een van de winkelstraten van Leiden. Omdat het erg rustig op straat was, vielen de blindengeleidestroken in het plaveisel hem weer eens op. Al jaren geleden aangebracht, maar weinig succesvol. De oorzaak zie je hieronder. Want er is natuurlijk altijd wel een of ander varken dat er met zijn poten bovenop gaat staan:

Of winkeliers die er een klerezooi van maken:

Natuurlijk vindt een blinde het ook wel eens leuk om in de bloemetjes te worden gezet, maar dan niet onvrijwillig:

En een blinde wil natuurlijk ook wel eens een terrasje pikken, maar daar komt hij dan toch liever op een andere manier terecht dan waarschijnlijk hier bij Delifrance. Maar onder de foto lees je daarover nog een interessant verhaaltje…

Toen Tagrijn deze foto maakte, kwam de eigenaar naar buiten en vroeg aan wie hij de rekening voor deze foto kon sturen. Tagrijn legde uit wat hij van deze situatie vond en waarvoor de foto bestemd was. Waarschijnlijk bang voor negatieve publiciteit, vertelde meneer Delifrance toen dat de rechter hierover al jaren geleden een uitspraak had gedaan. De gemeente Leiden laat Delifrance precariorechten voor het terras betalen en geeft hierdoor indirect toestemming voor een terras op deze plek. Naar aanleiding van die uitspraak moest de gemeente de geleidestroken om het terras heen leiden. Tot nu toe is dit niet gebeurd.
Het gekke van dit verhaal is dat 13 oktober de Dag van de Witte Stok was. Wethouder John Steegh (SP) heeft toen met een stok geblinddoekt door deze straat gelopen en zich geërgerd aan de vele obstakels, meldde het Leids Nieuwsblad.
Dus vraagt Tagrijn zich nu af of de gemeente zich deze uitspraak nog wel herinnert…

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Stad en land. Bookmark de permalink .

15 reacties op LEIDEN BLIND VOOR BLINDEN?

 1. Leonardo zegt:

  Als nieuwe bezoeker via Glibber gekomen, las ik de log over de Blinde.
  Zelf een ziende heeft weleens moeite om er langs te kunnen lopen.
  Een blinde loopt volgens mij allang niet meer over die stenen, die nemen de goot in het midden.

 2. Pasula zegt:

  Heel erg dat deze situatie zo mag blijven bestaan…

 3. 10eke zegt:

  Erg blind-vriendleijk is het niet. Ik vind ook wel dat de ribbelstenen wel erg dichtbij de winkels gelegd zijn. Er wonen vast niet veel blinden in Leiden, anders was het allang veranderd.
  Gr 10

 4. Sjoukje zegt:

  Volgens mij is de gemeente het niet vergeten maar zijn ze er blind voor. Het brengt weer geld in het laadje en waarvoor het bedoeld is sluiten zij hun ogen.
  Even de gemeente bellen en vragen om opheldering.
  Groetjes Sjoukje

 5. rietepietz zegt:

  Dit zijn inderdaad de problemen waar je meestal niet bij nadenkt als je niet blind bent. Des te erger is het als er wél over nagedacht is en maatregelen genomen maar de maatregelen worden gewoon teniet gedaan door onbedachtzaamheid.
  Maar al ben je dan niet op reis ,als je goed “uit je doppen “kijkt ligt het perfecte log ook op straat! Dubbel uitkijken dus voor de blinde !
  liefs Riet

 6. befana zegt:

  Er wordt altijd van alles ondernomen door de heren politici, om te scoren. Of ze er wat mee doen, ja dat is vragen naar de bekende weg, maar in dit geval moeten de blinden de bekende weg ook maar zien te vinden.
  Haal of de betegeling helemaal weg en doe niets voor de blinden, want dan weten zij waar ze aan toe zijn. Of zorg dat het pad vrij blijft.
  De winkelier kan ik natuurlijk best begrijpen het is geen uilepis wat ze vragen, maar ik zou als ik hem was en klantvriendelijk wil blijven. Het pad vrij houden en door zijn terras heen laten lopen en terras naar de straat uitbreiden. Hij is wel in overtreding, maar dan zorgt hij ervoor dat de gemeente wakker wordt en er wat aan moet gaan doen. Zo kan de winkelier ook reclame maken, net als de heren politici scoren!!!!

 7. Tjan zegt:

  De enkele keer dat ik een blinde of slechtziende over de Haarlemmerstraat zie lopen, wandelt deze meestal midden op straat. De langwerpige afwatering (zie ook jouw voorlaatste foto) lijkt als leidraad prima te fungeren…

 8. Annemarie zegt:

  Hmm das niet handig, helaas…
  Ik snap dat echt niet… De meeste lopen dan wel met een stok of hond, maar toch. Is net zoiets als die overgangen die op de meest ongelukkige plekken zitten…
  Fijne dinsdag!

 9. Monique zegt:

  Is dit niet een staaltje van geld over de balk smijten, zonder te weten waarvoor? Die strook voor blinden zit gewoon te dicht op de winkels/horeca. Niet over na gedacht dus.

 10. paco zegt:

  Een gemeente die zich iets moet herinneren?
  Dat is hetzelfde als vragen aan een blinde of hij de lucht ook zo mooi blauw vindr

 11. sylvester zegt:

  Deze situatie hadden ze toch wel van te voren kunnen bedenken als je die blindegeleidetegels (leuk scrabblewoord) zo dicht langs de winkels en restaurants neer legt?

 12. f r e d zegt:

  ambtenaren niet blind??? kom nou…….

 13. quidam zegt:

  zo zinloos die stroken…..je breekt trouwens als ‘ziende’ ook je nek als je er overheen loopt.

 14. Ze zijn er al jaren over bezig maar jij laat weer eens zien dat er niks aan gedaan wordt.

 15. Hanny zegt:

  Blinden en rolstoelers worden door gemeenten geloof ik niet voor vol aangezien, of maar half.
  Hoe kun je nu zoiets voor blinden of slechtzienden aanleggen en vervolgens toestaan/gedogen dat het volgebouwd wordt.
  Waarom worden openbare gebouwen onneembare vestingen voor rolstoelers.
  Eigenlijk zouden iedere dag wethouders of ambtenaren moeten controleren of een gemeente toegankelijk is voor ALLE inwoners en bezoekers.

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s