MADONNAKINDJE

Tagrijn spreekt hierbij openlijk het vermoeden uit, dat onze minister van Ontwikkelingssamenwerking, Agnes van Ardenne, last heeft van een vertraagd ontstekingsmechanisme in haar hersenen. Wat is namelijk het geval? Afgelopen zaterdag verscheen plotseling in de Arabische krant Asharq Al-Awsat een artikel van haar hand over de ‘cartooncrisis’, een onderwerp dat bij iedereen al weer gewassen, gesteven en gestreken in de kast lag, maar dat zij weer even bij de vuile was gooide.
Vandaag meldt de Volkskrant dat zij zich als minister ergert aan diva Madonna, die een kind uit het Afrikaanse Malawi heeft geadopteerd. Lees eerst dat berichtje maar eens op Teletekst:

Het kind zit inmiddels op de middelbare school, maar zij begint er toch weer over. Zij vergelijkt de adoptie met het kopen van een kanariepiet. Dat is kwalijk. Een kanariepiet is een onschuldig diertje, dat niettemin levenslang in een cel wordt opgesloten. Adoptiekinderen krijgen het in de meeste gevallen wel een stuk beter. Dit is een rechtstreekse dolkstoot in de rug van die duizenden adoptieouders die hun kind met liefde grootbrengen. Vaak zijn het oorlogswezen of zwerfkinderen die anders in de drugshandel of de prostitutie terecht zouden zijn gekomen. En wie wel eens naar tranentrekker Spoorloos kijkt, ziet in de adoptiegezinnen meestal geen zielige vogeltjes fladderen, maar kinderen die hier hun draai hebben gevonden.
Het oude liedje, dat je de hulp daar moet brengen, zodat ze in hun eigen omgeving kunnen opgroeien, hoort Tagrijn al heel lang zingen. En bij dat liedje hoort dan al te vaak de echo die opklinkt uit de bodemloze put, waarin de westerse euro’s worden gestort. Hun eigen omgeving is de straat met criminelen, Agnes! Projecten voor scholen, zoals Unicef dat doet, juicht Tagrijn van harte toe, voedselhulp voor de uitgehongerde kinderen in Darfur, hoe meer hoe liever. Maar kinderen die aan de zelfkant van de maatschappij leven, kunnen we daar niet opvangen. Gun ze alsjeblieft een leven met wat warmte en liefde, Agnes!
En Tagrijn heeft jou zien lopen, daar tussen de armoedige tentenkampen in Darfur. Je liep er bij als een soort voorzitter van de Kampeerraad. Ben je nu een held?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Over de grens. Bookmark de permalink .

12 reacties op MADONNAKINDJE

 1. Ja als je niets zinnigs weet te zeggen haal je als minister maar oude zaken weer eens boven water.
  Of dringt het bij haar gewoon wat langzamer door, kan ook natuurlijk.

 2. loontjuh zegt:

  Goed geschreven…fijne avond…

 3. Sjoukje zegt:

  Geweldig geschreven. Dat mens weet gewoon niet waar ze het over heeft. Die kinderen in eigen land laten opgroeien, die kinderen hebben daar niet eens een kans.
  Groetje en een fijne avond!
  Sjoukje

 4. paco painter zegt:

  geweldig stuk tagrijn! Zou je deze willen plaatsen bij http://www.critici.nl?
  Zelf ben ik daar één van de vaste schrijvers en dit stuk past precies in de sfeer van Critici.

 5. befana zegt:

  Ik denk dat beide partijen hiermee willen scoren. Zowel Madonna als Agnes van Ardenne en geen van beide eerlijke bedoelingen ermee hebben, dan zich zelf promoten. Maar als ze er kidneren mee helpen, zal ik zeggen wees mijn gast en ga er mee door zoveel mogelijk…

 6. anna zegt:

  web-adres staat op de mail.
  Spuit 11 geeft water…
  Adopteren en ontwikkelingshulp is toch wel heel wat anders. En wat Madonna betreft, haar intenties waar zuiver en het kind wordt met een gouden lepel in de mond grootgebracht, dus waar zeuren ze over.
  Adopteren klinkt makkelijk, maar ik weet van nabij hoeveel haken en ogen er aan blijven zitten. De meeste adoptie ouders hebben het gewoon in de opvoeding een tandje zwaarder dan ouders van ‘eigen’ kids.
  Kort verhaal over de ‘oude’omgeving van een adoptie kind. Mijn dochter haar vriendin is geadopteerd… Heerlijke meid met gebruiksaanwijzing. Maar dat is te begrijpen als je haar verhaal hoort over haar ‘peuterjaren’ ergens in Zuid-Amerika. Haar herinneringen aan die tijd zijn, dat ze met haar moeder door de sloppenwijken van een grote stad trok. Ze hadden een karretje met een wit doek. Onder dat witte doek sliep zij op straat. Ze waren zo arm dat haar moeder niet eens in krot woonde maar op straat. …. Leuke omgeving?? Nou echt niet.
  Natuurlijk verlangt ze soms naar waar ze vandaan komt, maar terug in dat leven wil ze niet. Ze wil ooit haar moeder terug vinden, maar wonen doet ze in Nederland, dat is haar thuis.

 7. Monique zegt:

  Goed geschreven en het is duidelijk dat je je ergert. Deze minister is net zo’n erg portret als annemarie jorritsma. Ook zo vervuld van zichzelf. het ligt waarschijnlijk aan de celdeling bij die dames, Tagrijn. Of krijgen ze geen aandacht genoeg?

 8. quidam zegt:

  Ben het met je eens…

 9. f r e d zegt:

  ja, ik heb het gelezen…..; ardenne moet naar een ver land: pietjes kijken…!!

 10. sylvester zegt:

  Lijkt mij ook, dat deze uitspraken precies nu komen voor de verkiezingen, ze heeft alle journaals weer gehaald, betere reclame om je bekend te maken bestaat er niet, ik wil wel adoptie kind van Madonna zijn hoor hahahaha

 11. Hanny zegt:

  Ongelooflijk wat een minister voor onzin kan uitkramen. Blijkbaar kent ze het “dossier” adoptiekinderen niet goed, of helemaal niet.
  Geen tijd voor gehad om zich daar goed in te verdiepen zeker, want mevrouw moet zich laten filmen tussen alle ellende, omdat dat zo goed is voor haar imago in deze verkiezingstijd.

 12. Annemarie zegt:

  Oude koeien…. etc…
  Waar heeft ze het over? vast weer zo’n verkiezingen iets… Blegh.
  Hoe je bezig met nuttige dingen! 🙂
  Weltrusten!

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s