VOLGEPROPT EN INGEKLEMD

De oude stad Leiden barst uit zijn voegen. Volgebouwd tot en ingeklemd tussen de gemeentegrenzen van Zoeterwoude, Leiderdorp, Voorschoten, Oegstgeest, Warmond, Katwijk en Wassenaar, zoekt de stad naarstig naar ruimte voor sociale woningbouw voor zijn bewoners. De eerste vier genoemde gemeenten zijn al vergroeid met de stad en duizenden Leidenaars bewonen deze plaatsen, die zowel sociaal als cultureel voor een groot deel afhankelijk zijn van hun grote broer. In Leiden zelf is het woord ‘inbreiding’ al jaren een begrip. Als iemand een kippenhok afbreekt, weet men op die plek wel weer een appartementencomplex uit de grond te stampen. Het besluit om de bekende Groenoordhallen af te breken, de plek waar veel nationale en internationale artiesten triomfen vierden, werd dan ook niet uit weelde genomen. Ook hier moeten huizen komen.

Exit Valkenburg
Het is dan ook niet zo vreemd dat de gemeente er als de kippen bij was om vorig jaar het aan de stad grenzende vliegveld Valkenburg te claimen, toen dit werd gesloten (foto hierboven). Maar een van de ‘wijze’ besluiten van het kabinet was, om de vrijkomende grond toe te kennen aan de gemeente Valkenburg. De handtekening was nog niet droog of er werd nog een besluit genomen: Valkenburg, Rijnsburg en Katwijk vormen nu samen de gemeente Katwijk. Zodat Leiden nu aan Katwijk grenst.
Nu was Katwijk gelukkig niet te beroerd om Leiden terwille te zijn: Leiden mocht op Katwijkse grond huizen op het voormalige vliegveld zetten. De bewoners zouden dan natuurlijk geen Leidenaars maar Katwijkers worden, maar daar maal je niet om als woningzoekende. Zeker niet als je weet dat het centrum van Leiden groter en dichterbij is dan dat van Katwijk.

Echt niet te geloven…
Tagrijn durft bijna niet op te schrijven wat er nu weer is gebeurd. Hoezo? Eind goed, al goed toch? Nee, kennen jullie dit kabinet nu nóg niet? Deze week werd bekend dat VROM heeft voorgeschreven dat een groot deel van het vliegveld moet worden bestemd voor ‘topwoonmilieu voor grootverdieners’. Er moeten vijfhonderd superdeluxe villa’s komen, vijf per hectare. Knars, knars… Tagrijn is nu zo gemeen om de wens uit te spreken dat de grond er zo vervuild is van de kerosine dat er geen plantje zin heeft in de grootverdienersparkjes te gedijen.

Ingeklemd…
Het ergste van dit verhaal is niet alleen dat kostbare en broodnodige bouwgrond wordt verspild, maar dat dit gebied bovendien grenst aan de Leidse nieuwbouwwijk Stevenshof. Een wijk, een enorme uitstulping eigenlijk, die volkomen ligt ingeklemd tussen Wassenaar, Voorschoten, Zoeterwoude en Katwijk. De bewoners van deze wijk met z’n benauwde flatgebouwen, huizen en straatjes krijgen dus een fraai uitzicht op iets wat voor hen nooit is weggelegd…

Volgepropt…
Op dit moment wordt in de Roomburgerpolder, een gebied dat Leiden van Zoeterwoude heeft kunnen afsnoepen, het allerlaatste stukje beschikbare grond volgeplempt. Tagrijn woont er niet ver vandaan dus liep hij er vorige week eens door. Omstreeks 1600 woonden alleen al binnen de singels van Leiden 70.000 mensen in huisjes die soms maar drie bij drie meter waren. Als het zo doorgaat zal de geschiedenis zich gaan herhalen. Of vind je dat de foto’s hieronder een geweldige nieuwe wijk met brede straten en veel groen laten zien?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Stad en land. Bookmark de permalink .

17 reacties op VOLGEPROPT EN INGEKLEMD

 1. Als ze zo door gaan kunnen ze terecht zeggen Nederland is vol (gebouwd)
  Enjoy,
  Big City Girl

 2. teFre zegt:

  en zo proppen ze lekker verder….

 3. Monique zegt:

  Off Topic:
  Je kan me voortaan vinden op:
  http://freeexpressions.punt.nl
  Tot logs!

 4. Rietepietz zegt:

  Nee hoor , Nederland is niét vol!Wij dénken dat alleen maar!
  fijne zondag en liefs Riet

 5. Sjoukje zegt:

  Het is ook overal hetzelfde, de steden worden volgebouwd. Het groen verdwijnt er en maakt plaats voor lelijke nieuwbouwwijken. Ben ik blij dat ik toendertijd de stad ontvlucht ben en in een dorp ben gaan wonen.
  Groetjes Sjoukje

 6. 10eke zegt:

  Erg hè. En die architecten wonen echt niet in zo’n woning hoor…
  Gr 10

 7. sylvester zegt:

  Het valt mee met de hoogbouw hier, maar brede straten zijn hier ook zeldzaam en als we ze hebben zetten ze er obstakels neer om de vaart eruit te halen, en dus zijn er ook daar weer weg versmallingen tot grote ergenis van iedereen, want er staan geen borden bij wie er voorrang heeft 😉

 8. Judith zegt:

  Pfff…. daar word je inderdaad niet blij van allemaal. Ook niet hoe Roomburg er uit gaat zien.
  Naar mijn gevoel zagen de oorspronkelijke plannen voor die wijk er totaal anders uit dan datgene wat nu vorm lijkt te krijgen :-S

 9. jaja en ze breien de dingen steeds voller dus…

 10. anna zegt:

  Dit gebeurt echt in zoveel steden, dorpen. Een deel van de foto’s zouden met gemak in Nieuw-Vennep genomen kunnen zijn. Smalle geplaveide straten, duidelijk nieuw en voor mijn zielloos. Ik vind het vreselijk als ik hoor hoe duur starters huizen zijn en hoe onmogelijk het is om een huurwoning te krijgen als starter. Jong een gezin stichten is in dit land onmogelijk en dat vind ik triest.
  Bij mij in de straat is ook zo’n walgelijk voorbeeld. Kleine oude huurwoningen (lage huur) op enorme lappen grond worden gesloopt om plaats te maken voor … Ja natuurlijk dure villa’s. Een straat van bijna een hele kilometer kan worden gesloopt door de bewoners in een flatje te stoppen, wat op een hoekie grond aan het einde van de straat gebouwd is. Ja, dat noemen ze sociale woningbouw. Twee keer zoveel huur en 25% van het woongenot.

 11. paco painter zegt:

  Daar wordt je niet vrolijker van

 12. f r e d zegt:

  ondergronds een oplossing??

 13. Pasula zegt:

  Helaas gebeurt dit in meer steden, ik zou je willen uitnodigen om eens met je camera naar Almere te komen en daar sommige nieuwbouwwijken te bekijken. Helaas Tagrijn, je houdt het toch niet tegen, maar zuur is het wel.

 14. Ja erg he van Valkenburg grootverdieners villa’s.
  Door Roomburg ben ik nog steeds niet heen geweest, maar als ik je foto’s zie weet ik wel dat ik er niet hoef te wonen.

 15. Hanny zegt:

  Jammer vind ik het dat Valkenburg volgebouwd gaat worden. Het is zo’n mooi gebied.
  Als er dan toch gebouwd gaat worden, geef iedereen dan een kans daar te wonen, grootverdieners en mensen met een minder grote portemonnee. En maak de woonomgeving zo groen mogelijk in die prachtige omgeving zo vlakbij zee.

 16. Annemarie zegt:

  Damn, ik zou zeggen laat die grootverdieners naar het Noorden komen, daar is nog wel ruimte voor een paar grote villa’s…
  Lijkt me nou niet echt handig om die in het westen te zetten!
  Slimme zet dus weer.
  en nee, dat lijkt me nou niet echt ruim….

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s