WOORDEN KOMEN, WOORDEN GAAN


Woorden zijn eigenlijk net mensen. Ze worden geboren, ze zijn er een tijdje en dan gaan ze dood. In 2006 zijn nieuwe kreten en woorden geboren, waarvan we dus in 2005 nog nooit hadden gehoord. Dit jaar zullen er nog een aantal doorsudderen, maar slechts een enkeling is het gegeven nog langer te leven en uiteindelijk in het woordenboek te belanden.
De kreet die Tagrijn het eerst te binnen schiet is: ‘Over grenzen heen kijken! Dynamiek! De VOC-mentaliteit!‘ Het was een uitglijder van jewelste van de premier en mocht het woord dus ooit nog eens worden gebruikt dan zal het niet de betekenis hebben die hij bedoelde. Uit de Tweede Kamer tekenden we van Halsema de aanrechtsubsidie op, een fiscale maatregel voor de niet-werkende partner. Dat woord komt nooit meer terug en dat soort uitdrukkingen werd door kamerlid De Rooy van de SP jeukjargon genoemd. Verdonk introduceerde plotseling het eergerelateerd geweld, dat is geweld als een reactie op schending van eer van een familielid. Lubbers vond trouwens dat het vluchtelingenbeleid in ons land moest ontverdonken. Horen we ook nooit meer wat van. En van Verdonk zelf? Ook de reclame beïnvloedt de taal. Dove praatte de vrouw in 2006 een Boeddhabuikje aan. Maar ook daar was iets aan te doen, want plotseling ging heel Nederland sonjabakkeren. En als de voortekenen niet bedriegen zal dat woord ook dit jaar nog vele malen opduiken.

Een paar keer dook plotseling het woord cryonaut op. Dat is iemand die denkt dat hij weer levend kan worden nadat hij een tijdje is ingevroren, omdat dan de juiste geneeswijze voor zijn ziekte zal zijn gevonden. Blijven dromen! Nou ja, dromen… Een andere ziekte, de blauwtongziekte stond op en verdween weer geruisloos, net als de pedofielenpartij.
Ergens werd een vrouw met een weblog een logette genoemd, in tegenstelling tot een logger, dat niet alleen een vissersboot is, maar ook een man die een weblog bijhoudt. En die loggers kregen dit jaar voor het eerst te maken met een nieuw fenomeen: imagespam. Een plaatje in een mail wordt lastiger als spam herkend door de filters. En dat woord, vreest Tagrijn, zullen we in 2007 ook nog wel horen.
Ook op financieel gebied, kregen we nieuwe woorden voor onze kiezen. Voor de moslims die geen rente willen betalen, ontstond plotseling de halalhypotheek, maar weet je nog wat een woekerpolis ook al weer was?
In Marrum doken opeens  lokpaarden op, die 110 andere paarden op het droge moesten helpen. De Klusjesman is iemand die klusjes opknapt, maar in 2006 plotseling in het nieuws kwam als de door Maurice de Hond aangewezen moordenaar van een vrouw.

Je ziet het al aan het plaatje hierboven: In Denemarken ontstond de cartoonrel, die de gemoederen in de hele wereld bezighield. In de astronomie werd het woord dwergplaneet geïntroduceerd en zo verloor Pluto zijn status als planeet. De croftybom werd genoemd naar een merk gootsteenontstopper, waarmee je prima bommen kunt maken, zodat ingezonden brievenschrijvers verontwaardigd begonnen te roepen dat je dat spul zomaar bij het Kruidvat kon kopen.
Turkse kandidaten die op de kieslijst stonden, werden verwijderd omdat ze de armenocide afwezen, een gebeurtenis uit 1915. Maar de grote winnaar is voor Tagrijn het woord dat nu al de wereld werd ingegooid, maar hopelijk nooit actueel wordt, ook niet over vijftig jaar: de zeespiegelvluchteling.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Allerlei. Bookmark de permalink .

20 reacties op WOORDEN KOMEN, WOORDEN GAAN

 1. ruitenkoning zegt:

  Ja echt waar. Zwoeteren hoort er ook bij!

 2. Geertje zegt:

  Wauw….
  Ik kende de woorden inderdaad, maar dat je ze zo even kan neerzetten!
  Geweldig stuk!

 3. Geweldig he al die nieuwe woorden.
  En dan heb je ook de breezerslet nog hahaha.
  Off topic, leuk de erkenning van het ezelsbruggetje, en Jan Lievens ga ik wel iets mee doen maar dat bijt elkaar echt niet hoor dus ga je gang.
  Had je vanmavond eigenlijk wel verwacht bij de nieuwjaarsreceptie of doe je daar niet aan.

 4. Renesmurf zegt:

  Elk jaar lees ik even op teletekst wat er allemaal nieuw is, en veel blijft niet hangen.

 5. rietepietz zegt:

  Ja er zijn er inderdaad nóg wel meer , ik vind het ook altijd leuk om al die nieuwigheden te zien , de taal is leuk hé!
  Wel érg knap om er zoveel paraat te hebben , petje af hoor !
  liefs Riet

 6. 10eke zegt:

  Haha leuk gedaan, leraar nederlands?

 7. quidam zegt:

  Vele woorden sterven dus een stille dood….
  Mijn ezelsbruggetje gaat dus niet dood! Dank je wel, wat leuk om te lezen!
  Morgen een loggie over maken 😉

 8. teFre zegt:

  haha dat je die woorden zomaar even uit je mouw schudt, doe je goed!

 9. HUUB zegt:

  jaja die nieuwe woorden zijn allemaal pareltjes hoor…

 10. anna zegt:

  Ja, tagrijn. Over die zeespiegelvluchteling maak ik me toch wel enigzins zorgen. Net als het feit dat de Noordzeekust de nieuwe Frans Riviera zal worden. Wij wonen ook in dat deel dat onder NAP is gebouwd. Gelukkig wonen wij op een relatief veilig stukje nl. op de eerste etage…

 11. Tagrijn zegt:

  @Tjan: Je mist niet alleen de megawuppie, ,maar ook wouterbossen, stamcelpiraterij, ruilseks, opfluffen, shopdaten, babysabbatical, PC Hoofttractor enz. Maar ja, je moet toch een keus maken…

 12. Tjan zegt:

  Ik mis de megawuppie, die zelfs tot autoinbraken leidde… 🙂

 13. Monique zegt:

  Geweldig geschreven. het woord wat mij het meest bij is gebleven, is het woord ZWOETEREN….bedacht door Ruitenkoning!(http://ruitenkoning.punt.nl)
  Een combinatie tussen ploeteren en zwoegen!

 14. Joanna zegt:

  Super logje Tagrijn, je bent mij tevoorgekomen ik had ook zo’n berichtje voor mijn blog in mijn laatje 😉 Het gesproken woord is zeer veranderlijk, past zich de huidige tijd aan.
  Love Joanna

 15. Emmelinda zegt:

  Er zijn zo van die woorden waarvan ik blij ben dat ze weer verdwenen zijn, zoals pedofielenpartij. 😉

 16. f r e d zegt:

  taal leeft; maar laat je niet befredden!!

 17. sylvester zegt:

  En dan sla je de msn en sms taal en de woorden die daaruit voortvloeien nog over. 😉

 18. Hanny zegt:

  Wat aan de late kant, maar toch wil ik je een goede gezondheid, veel geluk en liefde toewensen in het nieuwe jaar.
  Inmiddels ben ik bij met lezen van je mooie en interessante logjes (nou eigenlijk zijn het loggen). Ik lees ze altijd met veel plezier en verbaas me erover hoe je alles (schijnbaar moeiteloos) uit je “toetsenbord” laat stromen.
  Zolang mijn pc nog niet goed draait, zal ik waarschijnlijk wat onregelmatiger lezen en reageren.

 19. Pasula zegt:

  Wat goed Tagrijn! Aandachtig gelezen en ja, ik herkende vele dingen uit het nieuws! Sterk die prent ook. 😉

 20. Annemarie zegt:

  HOe krijg je dit voor elkaar? Waar haal je al die woorden vandaan?
  In elk geval, ik vind het geweldig verhaal! Ben nu al benieud naar je log in 2008 hierover…!

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s