DAGBLAD DE PERS: VERFRISSEND

Op de kop af 24 uur voor het plaatsen van dit logje rolde de eerste editie van het dagblad De Pers van de persen. Een nieuw avontuur in medialand en na Metro en Spits het derde gratis dagblad. Eerst met een oplage van 250.000 en alleen verkrijgbaar op de stations, maar binnen twee jaar moet de oplage kunnen stijgen tot 800.000 en is de krant op meerdere punten te krijgen. De partner van Tjan was zo vriendelijk er een voor Tagrijn te scoren, waarvoor ik haar hartelijk dank. Voor degenen die nu niet in het gelukkige bezit zijn van de krant, je kunt hem hier ook in zijn geheel digitaal bekijken. (Met het schuifje boven is de pagina te vergroten en links en rechts onderaan kun je de bladzijde omslaan.)

Eerste indruk
De eerste indruk is veelbelovend. De krant maakt de door Jort Kelder bedachte slogan ‘gratis maar niet goedkoop’ meer dan waar. Niet alleen oogt de lay-out fris en is de keuze voor een schreefloze letter voor een dagblad zeer verrassend, maar ook de inhoud maakt duidelijk dat geen genoegen wordt genomen met voorgekauwd ANP-nieuws, iets waaraan Metro en Spits vaak mank gaan. De krant heeft dan ook veel meer journalisten in dienst. In tegenstelling tot de vorig jaar gelanceerde krant NRC Next, gaat De Pers wel de diepte in zonder de kreet ‘lees verder op internet’. Een artikel over een onderzoek dat heeft aangetoond dat de tabaksindustrie extra nicotine toevoegt om de rokers verslaafd te houden nu de omzet terugloopt, is schokkend. De doelgroep lijkt in het algemeen ‘de Nederlander’, ongeacht politieke voorkeur en opleiding. Een nogal links getinte column van Hans Wiegel komt wat raadselachtig over. Meent hij dit of is het pure ironie? Een sudoku waarvan maar liefst 35 vakjes zijn ingevuld toont aan dat de krant echt ‘voor iedereen’ is.

Gaan ze het redden?
Tagrijn hoopt het van harte, want de krant is een aanwinst. Kan het vergeleken worden met een betaald dagblad? Nee, daarvoor zijn 28 pagina’s op tabloidformaat niet toereikend. Als je in de eerste editie naar het aantal advertenties kijkt, is er nog veel werk aan de winkel voor de afdeling acquisitie. Slechts een kwart van de krant bestaat uit advertenties, waarvan dan nog twee pagina’s felicitaties van NRC en Parool. Ter vergelijking: het 40 pagina’s tellende Witte Weekblad, een van de huis-aan-huisbladen in Leiden, heeft 28 betaalde en 12 redactionele pagina’s. Met een trits journalisten en de columnisten Wiegel en Westbroek aan boord, lijkt het dus vooralsnog geen winstgevende onderneming. Maar, en dat hopen we toch oprecht, daar zal wel verandering in komen als de krant op grote schaal door de lezer wordt gewaardeerd. Tagrijn hebben ze in ieder geval al ingepakt!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in De media. Bookmark de permalink .

16 reacties op DAGBLAD DE PERS: VERFRISSEND

 1. rietepietz zegt:

  Lekker warm Tagrijn , vroeger “pakten we onszelf” ook in kranten tijdens een vorstperiode, als je op de fiets wegmoest bijv.of ging schaatsen . van gratis kranten hadden we toen nog niet gehoord !
  lieve groetjes ,Riet

 2. befana zegt:

  Ik heb hem ook gelezen, ik krijg iedere dag bijna alle kranten aangereikt. Daar kijk je van op he, niet alleen de Telegraaf, maar ook de volkskrant en de NRC. De metro, Spits horen er ook bij…. en sinds gisteren De Pers. Ik weet nog niet wat ik er van zeggen moet, maar eind van de week denk ik dat ik er wel uit ben, in ieder geval haal ik ook daar artikelen weg, als ik het nodig vind om in mijn log te citeren.

 3. Ik heb hem nog niet gelzen maar wat ik er over hoor links en rechts lijkt het mij een heel goede aanvulling.

 4. teFre zegt:

  Als het goed is, ga ik binnenkort weer een keertje treinen, zal ‘m meenemen en keuren πŸ˜‰

 5. Loontjuh zegt:

  Nog niet gezien…fijne avond, groetjes.

 6. Renesmurf zegt:

  Ik kom nooit zulke kranten tegen, ken alleen het Dagblad van het Noorden (niet gratis)
  Gratis is altijd mooi, want dan mag je niet zeuren ook, wat er is staat is dan mooi meegenomen.

 7. anna zegt:

  Ik heb hem nog niet gezien, maar wordt wel nieuwschierig

 8. 10eke zegt:

  Ik heb de krant on-line bekeken enik ben het helemaal met je beoordeling eens. Echt een aanwinst. Hopelijk ook hier (binnenkort)op het station verkrijgbaar.
  Gr 10

 9. f r e d zegt:

  jou ingepakt?? zeker met ouwe metro’s en spitsen.

 10. sylvester zegt:

  Ook op station Culemborg heb ik hem niet gezien, en toch reed ik er gisteren om 06.00 ongeveer er al langs.
  Het klinkt veel belovend, maar ik vraag me af of dat ze het redden.
  We zullen zien πŸ˜‰

 11. Judith zegt:

  Ik dacht al dat jij hier een stukje aan zou gaan wijden. En ik word niet teleurgesteld πŸ˜‰
  Hoewel ik gisteren met het ov heb gereisd, ben ik de krant niet tegengekomen. Maar ik grijp gezien mijn afwijkende werktijden ook nog wel eens naast de Spits en Metro.

 12. Monique zegt:

  Hier in ons dorp is geen station, en op het station in Groningen kom ik weinig….ik wacht wel tot het in de bruna wordt verkocht… en online zal ik het bekijken…
  Zag gister fits barend op tv en die wist te melden dat er een fout in stond….het tv-programma van maandag stond erin. i.p.v. die van dinsdag….
  belangrijk weer Barend!

 13. paco painter zegt:

  In het buitenland is het marktaandeel van gratis kranten boven de 50%.Kan hier ook lukken.Goeie zaak

 14. Na het lezen van je stuk toch maar eens kijken of ik een exemplaar kan scoren. Ik lees zelf geen krant, past niet binnen mijn budget. Je hebt mijn interesse in ieder geval gewekt.
  Ik wens je een fijne woensdag,enjoy,
  Big City Girl

 15. Hanny zegt:

  In mijn dorp is geen station. Daarom zal ik deze nieuwe krant niet vaak in handen krijgen. Maar op internet zal ik best wel eens kijken. Het ziet er goed uit.

 16. Annemarie zegt:

  Ik ben benieuwd! Zal binnenkort ook eens gaan kijken of ik hem hier in Groningen kan vinden! Ben benieuwd πŸ™‚
  Weltrusten voor straks.

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s