DAG GERRIT!


Het flipperbakverslaafde lachebekje van de Nederlandse politiek stopt ermee. Dag Gerrit en nog bedankt voor alles! Dat hij ter gelegenheid van zijn afscheid slechts werd afgescheept met een stropdas die zo te zien afkomstig was uit de nalatenschap van de oude Drees, is waarschijnlijk te wijten aan zijn eigen hand-op-de-knipbeleid.
Bij zijn afscheid sprak hij memorabele woorden, want woorden  die bewindslieden bij hun afscheid spreken zijn per definitie memorabel. Dat is nodig om straks nog als voetnoot te kunnen worden opgenomen in de vaderlandse geschiedenisboekjes. Kabinetten met een centrum-linkse signatuur passen slecht op de schatkist, riep zoete lieve Gerritje. ‘En wie mag  dan straks de rotzooi weer opruimen?’, stelde hij de retorische vraag.
Maar is het waar dat de VVD er altijd voor zorgde dat alles klopte met de centjes in de schatkist? En maakte links of centrum-links er steeds weer een puinhoop van? Het is wel iets wat we al jaren moeten geloven, omdat de liberalen het iedere keer opnieuw hard roepen. Daarom maar eens een klein onafhankelijk onderzoek ingesteld door Bureau Tagrijn, bekend door de slogan: Links, maar toch betrouwbaar!

Cijfertjes
Het bureau stelt vast dat onder het behoorlijk linkse kabinet van Den Uyl van 1973 tot 1977 (om maar ergens te beginnen) het begrotingssaldo verslechterde met 2,5 procent, terwijl dit kabinet uit de startblokken ging met een overschot van 0,5 procent. Tja, puntje voor Gerrit.
Toen kwam het kabinet Van Agt I. De VVD ging dus puinruimen. Het tekort liep nu op tot 6 procent. De schuldige was VVD-voorman Wiegel die het vertikte Andriessen, die toen op de centjes paste, te helpen orde op zaken te stellen. 1-1 toch, Gerrit?
In de jaren tachtig bleef het tobben onder de volgende CDA/VVD-kabinetten: men zag geen kans het tekort weg te werken (1-2). Toen de PvdA weer in de regering zat (1989 tot 2000) werd eindelijk het tekort weggewerkt en omgebogen in een overschot van 2 procent. Maar het wordt geen 1-3, omdat Zalm toen zelf bovenop de schatkist zat. Je ziet, het bureau blijft objectief en sportief. De jaren hierna kunnen we niet landelijk bekijken omdat de wereldeconomie magere jaren kende. Het tekort liep wereldwijd op: in Nederland tot 3 procent.

Conclusie?
Het bureau trekt een voorzichtige conclusie. De stelling van Zalm klopt niet. Nu is Gerrit in Enkhuizen ooit afdelingsvoorzitter geweest van de PvdA. Waarschijnlijk tobt Goedlachse Gerrit toch met een niet verwerkt socialistisch verleden, waardoor zijn blik op de werkelijkheid een beetje is vertroebeld. Maar gevoel voor humor kan hem hierbij toch niet worden ontzegd. Al vindt hij zelf dat zijn twee broers nóg leuker zijn. Dag Gerrit. Het ga je goed!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Stad en land. Bookmark de permalink .

10 reacties op DAG GERRIT!

 1. Jaco zegt:

  Ik heb de Zalmnorm altijd wel logisch gevonden, ik was eigenlijk verbaasd dat iets dergelijks niet eerder bestond. En ja, de stand tussen VVD- en niet-VVD-kabinetten lijkt wel negatief uit te vallen voor de VVD, maar het lijkt er gewoon ook op dat in crisistijden de tekorten oplopen, en in goede tijden deze worden teruggebracht. Daar hoeft geen politiek kleurtje aan, dat is gewoon gezond. Mijn conclusie zou dan ook zijn: hoe de politiek ook draait, de wereld houdt zijn eigen tempo aan.

 2. Renesmurf zegt:

  Ik heb Zalm nooit gemogen, ik mag geen enkele VVD-er.
  VVD-ers smijten altijd met geld, en dan vooral naar de rijken.
  dankzij onder andere Zalm zitten we nu met de dure euro, en hij had het goedkoper kunnen houden!

 3. paco painter zegt:

  Een flipperjunk vertrouw ik sowieso al niet

 4. quidam zegt:

  Over een jaar weten we meer…..

 5. Ja ach die politiek allemaal blaaskaken zijn het. Bos was al door de mand gevallen en Zalm ach tegen Zalm wil ik alleen maar zeggen als alleenstaande moeder: BEDANKT VOOR DIE GEWELDIGE EURO IK ZIE GEEN VOORUITGANG U WEL MENEER ZALM?
  Ik wens je een hele fijne dinsdag, enjoy,
  Big City Girl

 6. sylvester zegt:

  Jij hebt “de wereld draait door” gezien hehehe, hij had ook nog manchetknopen gehad zei hij daar 😉

 7. Hanny zegt:

  Na de Zalmnorm, krijgen we dus de Bosnorm. Ik ben benieuwd wat dat gaat worden. Want van welke signatuur de minister van financiën ook is, hij moet sterk in zijn schoenen staan om zijn collega’s in toom te houden.

 8. Annemarie zegt:

  NIet allend oor jouw logje.
  mede door jouw logje 🙂 Mijn nieuwe lens en een vrije dag! En al de intentie om die richting op te gaan!!

 9. Annemarie zegt:

  Onafhankelijk, maar wel duidelijk!
  Was de politiek dat maar vaker. Kans gemist? 😉
  Maar om nog even terug te komen op de Hortus… Ik ga gewoon morgen even heen! Alleen dan hier in Haren, hihi.

 10. Hij was inderdaad wel de lachebek van de politiek in dat opzicht zal ik hem missen.

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s