RIJNGOUWELIJN? NEE!

Hierboven zie je een stuk van het Stadhuisplein waar ijverige straatmakers van de gemeente vorige week een stukje Breestraat hebben neergelegd, zoals dat eruit zal zien bij de komst van RijnGouwelijn. Het is de bedoeling dat er straks een trein komt van Gouda naar Katwijk en Noordwijk. Deze trein moet dan door het centrum van Leiden gaan lopen, omdat dat zo handig is. Zieke zielen hebben becijferd dat er dagelijks 37.000 mensen gebruik van de trein zullen maken. Wie dat gelooft mag Tagrijn vertellen hoe deze mensen zich dan vandaag hebben verplaatst. Hij was op de Breestraat maar zag ze niet voorbij komen. Het voertuig van zeventig meter lang moet grote bochten kunnen maken, dus daarvoor moeten op hoeken van verschillende straten historische gebouwen worden afgebroken. Een kind kan bedenken dat zo’n gevaarte in een drukke winkelstraat levensgevaarlijk is. Maar de politieke kopstukken willen toch doorzetten: goed voor de economie. Ook Groen Links, die tot voor kort tegenstander was, heeft zich nu bekeerd.
De bestaande buslijnen blijven bestaan. Ze moeten de Breestraat uit en moeten nu over de Hooigracht gaan rijden. Wie de situatie ter plekke kent, weet dat daar vele uren per dag een file auto’s staat, waar dan straks ook de bussen nog eens tussen komen te staan.
Natuurlijk zijn er treinfanaten die dit allemaal geweldig vinden, zoals de twee mannen op de foto hieronder, die Tagrijn vertelden dat ze helemaal uit Eindhoven waren gekomen om hier het proefmodel te zien en dus zwaar teleurgesteld waren alleen een stukje rails te kunnen ‘bewonderen’.

In het midden zie je de rails en in het grijs en wit het stuk dat de trein nog nodig heeft. Uiterst links en rechts tot de grijze lijn is de ruimte voor voetgangers en daartussen moeten de fietsers dan proberen tussen stoep en trein te laveren. Het is nu dus al zonneklaar, dat hier slachtoffers gaan vallen. Op 7 maart mogen de inwoners van de stad zich voor of tegen de komst van de RijnGouwelijn uitspreken. Maar er is al gezegd dat dit slechts een raadplegend referendum is. Wat dus kan worden vertaald als: ‘We trekken er ons lekker niks van aan’.
Toch is het verstandig om een krachtig NEE te laten horen. Die trein KAN er niet komen, dus die trein MAG er niet komen. Dus:

               IN DE BREESTRAAT HOORT GEEN TREIN
                  ZEG NEE TEGEN DE RIJNGOUWELIJN

(Meer ‘RGL-Nee’ vandaag op de weblog van Leidse Glibber )

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Stad en land. Bookmark de permalink .

17 reacties op RIJNGOUWELIJN? NEE!

 1. rietepietz zegt:

  Ik denk inderdaad dat het mensenlevens gaat kosten en dán is Leiden in last !
  liefs Riet

 2. Geertje zegt:

  Die RGL moet er gewoon niet komen; het lijkt mij een levensgevaarlijk vervoermiddel.
  Ik hoop dat de heren politici zich wat aan zullen trekken van het referendum!

 3. Renesmurf zegt:

  dat is nou tipisch iets waar ze ee referendum op los moeten laten.
  sommige plannen hebben meer na dan voordelen.

 4. f r e d zegt:

  ruilen voor de randstadrail???

 5. befana zegt:

  Ik heb al bij LG gezegd, ik woon daar niet en kan de situatie niet overzien vanaf hier. Ook de getoonde foto’s vertellen mij niets. De Leidenaren zelf zijn de enige die het het beste kunnen bepalen. Dus veel wijsheid en sterkte bij het referendum.

 6. Judith zegt:

  Ja, het referendum komt nu wel heel dichtbij!
  Zoals je weet ben ik ook fel tegen de RGL.
  Ik heb er een hard hoofd in, ik denk dat de lijn er komt ook na een nee-stem. Waarom zouden ze anders al een convenant hebben getekend? Maar goed, geen reden om niet te stemmen, mijn stem zullen ze zeker horen!

 7. 10eke zegt:

  Ik denk dat je errrrg hard gestudeerd moet hebben om dit zieke plan te kunnen bedenken. Waarom doen jullie geen ludieke actie van? Ummm, een stel containers plaatsen op de route waar die trein moet komen te rijden? Dat zien mensen eens hoe het er in het echt uit moet komen te zien. En dan op een drukke dag.
  Is een ouderwetse paardentram geen leuke optie?
  Gr 10

 8. Begrijp ik het nou goed Tagrijn heb je het over een TREIN of is het toch een tram? Moet die dwars door de binnenstad. Belachelijk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Is dit nog tegen te houden. De ervaring leert dat als de politiek iets wil dit namelijk ook gebeurt. Trouwens erg zwak van groen links om zich hier voor te lenen.
  Ik wens je een fijne dag, enjoy,
  Big City Girl

 9. quidam zegt:

  Ik zit niet op een tram tewachten in de mooiste straat van Leiden. Ik stem dan ook tegen! Bij mij hangt de poster voor het raam.

 10. sylvester zegt:

  Ook voor jouw heb ik dus nog een betuwelijn in de aanbieding 😉

 11. Arie de Beuker zegt:

  Er hoeven geen (historische) panden gesloopt te worden voor de RGL. Dat was in een eerder plan dat intussen is aangepast.

 12. Heb er even een doorlink naar je log opgezet.

 13. Hoe meer logs hierover hoe beter Tagrijn en leuk om het uit verschillende invalshoeken te lezen.

 14. Hanny zegt:

  Als de tafels en stoelen van de terrasjes ook buiten staan (of mag dat straks niet meer), is er ook geen ruimte meer voor de wandelaars. Die gaan ook op het fietspad lopen. Dus nog meer ongelukken.
  Als ik in Leiden zou wonen, zou ik NEE stemmen.

 15. Pasula zegt:

  Het lijkt me dat de gemeente toch wel naar de wens van de burgers gaat luisteren, zeker met de aankomende verkiezingen.

 16. Annemarie zegt:

  Ik schaar me erachter, alleen ik mag niet stemmen 😦 Dus ga mijn stem wel kenbaar maken op internet1
  Die van die papegaai is idd mooi, alleen niet helemaal scherp.
  Vind ik die van onze kat, in dit logje http://annespike.web-log.nl/annespike/2007/02/normale_vrijdag.html
  toch mooier 🙂 In elk geval thnx voor de link! Ga eens kijken of ik een mooie foto kan vinden!!!

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s