DE LEIDSE CHARLEY PARKER


Vorig jaar zomer maakte Tagrijn voor het eerst kennis met het fenomeen Stanley. Op het terras van Annie’s verjaardag zat hij te genieten van een lunch, toen opeens vanaf het Waaghoofd de klanken van een saxofoon over zijn bord waaiden. Het was de Leidse ‘Charlie Parker’, een kleine donkere straatmuzikant die op deze manier ook een boterhammetje probeerde te verdienen.
Het klonk niet best, maar het was ook niet foeilelijk. Zijn improvisaties en huilende uithalen sloegen vaak de plank volkomen mis en na een kwartiertje begon het zelfs op de lachspieren van Tagrijn en zijn tafelgenote te werken. Toen we er even later langs liepen, gooiden we ruimhartig wat kleingeld in de voor dat doel opengestelde saxofoonkist, als kleine tegenprestatie voor de amusementswaarde van zijn spel.
Van de week haalde Stanley het nieuws. Hij stond weer op het Waaghoofd verschrikkelijk zijn best te doen, toen uit de passanten plotseling twee jongens opdoken die hem met saxofoon en al in het water van de Rijn duwden. ‘Omdat zijn spel niet om aan te horen was’, verklaarden ze later.
Een paar mensen die met hun bootje de plek des onheils passeerden, hesen de ongelukkige Stanley uit het water en zo stond hij even later bibberend aan de waterkant. Iemand die vanaf het terras van Scarlatti het gebeuren voor zijn ogen had zien afspelen, had inmiddels de politie gebeld en een andere voorbijganger leende hem een trui, nadat hij zijn drijfnatte kleding had uitgetrokken.

Plotseling ontwaarde Stanley tussen de toeschouwers zijn belagers, die hem als toetje nog even stonden uit te lachen. “Weet je wel dat zo’n saxofoon duizend euro kost?’ riep Stanley hen toe. ‘Die moeten jullie vergoeden!’ Het gelach werd nog harder, de arme saxofonist werd woedend en haalde uit.
Toen greep de inmiddels gearriveerde politie in. Iedereen was blij dat het recht nu zou zegevieren en hoopten dat de jongens in de kraag zouden worden gepakt. Inderdaad kwamen de handboeien tevoorschijn. Maar tot ieders verbijstering werd Stanley in de handboeien geslagen en afgevoerd… Goed dat er politie is! Die hebben het helemaal begrepen…

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Stad en land. Bookmark de permalink .

18 reacties op DE LEIDSE CHARLEY PARKER

 1. Judith zegt:

  Jeetje, ik lees dit nu pas, had het berichtje gemist.
  Als inwoner van Leiden is Stanley bij mij ook wel bekend. Zijn spel is niet geweldig maar persoonlijk hoor ik liever hem dan de draaiorgels die de Haarlemmerstraat terroriseren. Maar goed, dat is op zich niet zo belangrijk. Ik vind het niet kunnen om iemand in het water te duwen, en zeker niet om deze reden…

 2. Mary-Ann zegt:

  Erg triest. Ik kan er niets anders van maken !
  Ongeacht hoe het karakter van deze man is, ongeacht dat hij slecht speelt. In dit geval hadden de boeien om andere polsen moeten zitten.
  Wat mij echt heel erg bevreemd is dat niemand iets tegen zijn belagers deed.
  Het geeft wel de mentaliteit van de mensen in het algemeen aan heden ten dage..

 3. Lind@ zegt:

  De mensen van tegenwoordig hebben nix beters te doen dan voor eigen rechter ,politie of wat dan ook te spelen.
  De lontjes worden ook steeds kleiner en veel mensen zien het mooie niet meer.
  Het is toch prachtig dat een man daar met muziekinstr. kan spelen en zijn best doet….Dingen stuk maken of beschadigen is het enige waar ze plezier an beleven.
  Heel jammer dat je de daders niet op foto hebt.
  Lind@

 4. Geertje zegt:

  Die saxofonist doet iets om zijn geld te verdienen. Ongeacht waar hij het voor gebruikt. Dat hij er zoals Tjan zegt, alcohol voor wil kopen, moet hij weten. Dat is zijn goed recht; vaak kopen andere zwervers ook alcohol; vaak ligt daar een reden achter.
  Niemand heeft echter het recht, een ander te bezeren, in het water te gooien en een muziekinstrument of wat dan ook te vernielen. Het is zijn bezit!
  De politie had beter moeten luisteren. ALs iemand baalt van zijn optreden, had hij ook op een “normale” manier kunnen zorgen dat hij ophield. Niet door hem maar in het water te gooien. Voor hetzelfde geld kon hij niet zwemmen, of was hij niet geholpen en was hij verdronken.
  Walgelijk vind ik deze actie!
  Of ik alles duidelijk heb neergezet weet ik neit, maar ben eigenlijk te boos hierom.
  Wat een laffe daad.
  Ook van de politie.

 5. Sjoukje zegt:

  Nou ja zeg, dit is toch niet normaal meer.
  En niemand die zijn mond opendeed??
  Hoop dat de daders alsnog gepakt zijn, ik heb echt te doen met Stanley.
  Groetjes sjoukje

 6. Niklas zegt:

  Van dergelijke verhalen kan ik zo triest worden, en me schamen een blanke nederlander te zijn…
  Speelverbod of niet, ik vind dat de omstanders op z’n minst die rotzakken ook even de bodem van de gracht hadden mogen laten zien. Minstens net zo “ludiek” en beslist veel rechtvaardiger: met twee tegen één durven ze. Zulk gedrag is zeker niet te pruimen, valt onder zinloos geweld!

 7. Annemarie zegt:

  Die hadden het inderdaad niet begrepen… Is hij inmiddels wel weer vrij?

 8. rietepietz zegt:

  In Nederland is al een hele tijd “het slachtoffer ” de klos .
  Misdaad loont en criminelen worden in de watten gelegd , kán het treuriger!
  fijne avond en lies Riet

 9. Joanna zegt:

  Daar heeft de leidse krant ook weer een ophangertje!!!!
  Love Joanna

 10. paco painter zegt:

  Dat is dus nederland! persoonlijk vind ik die gasten het doodtrappen niet waard

 11. quidam zegt:

  Ik heb Stanley ook gevolgd in de pers. Helaas heeft Tjan een beetje gelijk. Hij heeft een speelverbod. Neemt niet weg, dat het een schandalige aktie was, van die jongens.Zeker moeten zij opdraaien voor het vernielen van die saxofoon. Triest dat de Politie zo ‘geholpen’ heeft.
  Ik herken het, ik werd belaagd, ik belde de politie en Ik werd in de boeien geslagen en in een cel gezet.Later, nooit meer wat van gehoord.Maar het litteken zit er nog…..

 12. Tjan zegt:

  Arme saxofonist?! Een uitdagende treiteraar kun je hem net zo goed noemen. Even de andere kant van het verhaal: Stanley is bijna altijd dronken of op z’n minst aangeschoten, zelden voor rede vatbaar en is bovendien gespeend van elk talent – al denkt hij daar zelf ten onrechte heel anders over. Uitspraken van rechters (bijvoorbeeld een verbod om in de buurt van het station te spelen) negeert hij stelselmatig, hij heeft geen vergunning voor het produceren van de hoeveelheid decibels die hij soms urenlang op dezelfde plek bij elkaar toetert. En dat houdt hij nu al jaren vol. Ik keur het duwtje richting gracht niet goed, maar ik kan het me eerlijk gezegd wel heel goed voorstellen. Erg vergaand ook wel om hier in je reacties een cultureel correcte zwart-witdiscussie van te maken…

 13. f r e d zegt:

  en niemand, die ter plaatse de politie even de ware toedracht vertelde……??

 14. sylvester zegt:

  Dat is toch altijd zo, als je een inbreker in je eigen huis neerslaat, dan ben jij de klos.
  Hetzelfde geld voor honden, als die iemand grijpen op je eigen terrein, zie de hond maar weg te houden voor het beroemde doodsspuitje.

 15. Ben zegt:

  Het zijn en blijven enorme klootzakken…..
  De daders worden in Nederland heilig verklaard.

 16. tagrijn zegt:

  @Hannie: De jongens zijn (voorlopig)vrijuit gegaan, maar Stanley heeft wel aangifte van vernieling gedaan. Maar of die jongens nog te achterhalen zijn is de vraag. En of de politie daar z’n best voor zal doen? Stanley is zwart en die jongens waren blank… Dus wat denk je zelf?
  De naam ‘Annie’s verjaardag’ of kortweg ‘Annie’s’ is een begrip geworden. Maar toen ze nog niet zo bekend waren en pas begonnen, klonk het natuurlijk beter om te zeggen: ik was vanavond op Annie’s verjaardag, dan ik heb in de kroeg gezeten.

 17. Hanny zegt:

  Ik had het in de krant gelezen. Hebben ze die jongens ook nog gepakt?
  Heeft niets met de saxofonist te maken, maar waarom heet het toch Annie’s verjaardag?

 18. Nou ja dit is echt belachelijk.
  En hij heeft wel constant pech hoor Stanley want hij wordt ook regelmatig weggestuurd.
  Maar wat ois er verder met de daders gebeurd, of hebben ze die gewoon laten lopen dat zou echt te belachelijk voor woorden zijn.
  Want inderdaad een saxofoon kost een hoop geld en je gooit niet iemand ongestraft in het water.

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s