HET EINDE VAN LIFE

Het was een onopvallend berichtje in de krant, maar toch greep het Tagrijn even aan. Uitgeverij Time Inc. stopt definitief met de uitgave van het beroemde magazine Life.
Het blad begon in 1936 (het eerste nummer zie je hierboven) en haalde in no time een miljoenenoplage. Het had zich verzekerd van de beroemdste fotografen van de wereld, van de beste auteurs op hun vakgebied en de toonaangevende fotoreportages gingen de hele wereld rond.

Vooral in de tweede wereldoorlog waren de verslaggevers van Life vooraan in de frontlinie te vinden. Ze hadden de ondankbare taak om hun verslag tot kleine tekstblokken te condenseren, want de nadruk moest liggen op foto’s, foto’s en foto’s.

Geen enkel blad ter wereld heeft waarschijnlijk zoveel invloed op de lezer uitgeoefend als Life.
Toch moest het toonaangevende weekblad in 1972 de strijd staken. De opkomst van de televisie die heet van de naald beelden kon tonen, veroorzaakte een enorme daling van de oplage.
Maar Life gaf de moed niet op. In 1978 vond een herstart plaats. Life als maandblad. Het werd een redelijk succes, maar de snelheid was eruit. De beelden bleven ongeëvenaard, maar de tv won opnieuw. In 2000 stopte het blad, maar weer niet definitief. Vier jaar later was Life weer uit de as herrezen: nu weer als weekblad. Het verscheen voortaan als wekelijkse bijlage bij 103 kranten.

Maar tegenvallende advertentieinkomsten hebben Life genekt. Op 20 april verschijnt echt het allerlaatste nummer en valt het doek voorgoed. Gelukkig laat het blad wel een erfenis na. Een prachtige erfenis die bestaat uit een beeldbank van tienmiljoen foto’s die in de loop van het jaar op het internet zal komen en voor iedereen vrij toegankelijk zal zijn.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in De media. Bookmark de permalink .

14 reacties op HET EINDE VAN LIFE

 1. renesmurf zegt:

  Het einde van een tijdperk!
  zo gaan die dingen.
  Een lange geschiedennis is geen brefet van blijven.
  Soms is dat jammer.

 2. rietepietz zegt:

  Er zijn nu alléén maar “eendagsvliegen” , iedere bekende Nederlander heeft “een eigen blad” .Veel reclame en weinig inhoud !
  fijne avond en liefs Riet

 3. Annemarie zegt:

  Dit voroproefje geeft al genoeg mooie foto’s! Ik ben benieuwd hoe ze er straks, hopelijk op een acceptabele grootte, uit komen te zien!

 4. Sjoukje zegt:

  Wat jammer, ik zat er graag in te kijken.
  Groetjes Sjoukje

 5. Judith zegt:

  Tjonge, na zo’n turbulente geschiedenis dan toch ten onder.
  Maar inderdaad een geweldige en indrukwekkende erfenis aan foto’s, kan niet wachten totdat ze ontsloten zijn 🙂

 6. Tjan zegt:

  Live goes on, maar LIFE dus niet. Er zullen nog wel meer tijdschriften sneuvelen de komende jaren…

 7. Pasula zegt:

  Heel erg jammer, maar internet heeft ondertussen een belangrijkere plaats ingenomen. Wel mooi dat die foto’s op internet te bewonderen zijn dan.

 8. f r e d zegt:

  aan elk “leven” komt een eind! that’s life.

 9. quidam zegt:

  Zie je…toch Life after dead 🙂

 10. Monique zegt:

  Huh? jee, dat is zonde tagrijn. Het is een heel interessant blad. De advertentiekosten hebben het blad genekt, maar wat te denken van internet? Ik denk dat er zowieso een enorme terugloop is op kranten en tijdschriften. Ik merk het aan mezelf, ik lees meer op het www dan dat ik een blad koop en die lees. Eigenlijk jammer!

 11. sylvester zegt:

  sorry, maar ik ken het hele blad niet.

 12. Hier sta ik echt even van te kijken, Life is toch een begrip.

 13. Hanny zegt:

  Jammer dat men definitief stopt met het blad. Het was altijd een genot om de foto’s te bekijken. Gelukkig kunnen we dan nog via internet genieten.

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s