ABOUTALEB WEET RAAD…


‘48% slaapt slecht door geldzorgen’. Grote kop in de krant. Terecht, dacht Tagrijn, want dat bijna de helft van de Nederlanders ’s nachts geen oog dicht doet, omdat ze geen geld hebben, is behoorlijk schrikken.
Maar een ander bericht nuanceerde het gelukkig een beetje: ‘Helft van schuldenaren slaapt slecht’. Je wilt dan weten hoeveel ‘schuldenaren’ er zijn, en weer een andere bericht uit weer een andere hoek maakt je dan duidelijk dat dertig procent van onze landgenoten wel eens schulden heeft. Je moet dan zelf het rekensommetje maken om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat zo’n vijftien procent van de bevolking slapeloze nachten heeft door geldproblemen. Laten we jonge kinderen buiten beschouwing en gaan we uit van tienmiljoen mensen die geld ontvangen en uitgeven dan doen anderhalf miljoen mensen geen oog dicht ’s nachts…

Warrig
De berichtgeving over de cijfertjes wordt echter nog veel verwarrender. Staatssecretaris Aboutaleb van Sozawe heeft het allemaal laten uitzoeken en concludeert zelf dat dus (?) 100.000 tot 150.000 mensen met problematische schulden rondlopen. Hij weet ook hoe dat komt. Onder andere omdat er instellingen zijn die onverantwoord geld lenen stimuleren. En daarom is hij nu de campagne ‘Blijf positief’ begonnen om de mensheid te leren verantwoord om te gaan met hun inkomen. Een placebo tegen de pijn in de portemonnaie. Aboutaleb, je lijkt me een aardige vent, maar soms denkt Tagrijn dat er nog een scheepslading Marokkaans woestijnzand in je ogen zit. Waarom pak je die klojo’s van Lenen.nl of Becam.nl dan niet aan als zij volgens jou de schuldige zijn?

Blijven dromen, Ahmed!
Nu we toch zo lekker aan het babbelen zijn wil Tagrijn graag een andere misvatting op je naam schrijven: Die actie heeft een site geopend waar mensen door middel van drie maal 17 vragen hulp kunnen krijgen bij hun pogingen verantwoord om te gaan met hun geld. Dus jij denkt dat mensen die door de armoedegrens van 758 euro per maand zijn gezakt, geld hebben voor een internetabonnement, zodat ze die 51 vragen die een eind maken aan hun problemen, kunnen beantwoorden?
En nog ben je niet uitgekakeld: ‘Instanties die kunnen signaleren dat mensen achterblijven met betalen zouden die mensen actiever kunnen benaderen om ernstige schulden te voorkomen.’ Bij het BKR in Tiel zijn banken, aanbieders van mobiele telefoons, aanbieders van creditcards en zogenaamde thuiswinkels aangesloten. De firma Wehkamp als sociaal werker? Telecom uw steun en toeverlaat? Blijven dromen, Ahmed.

Dit bericht werd geplaatst in Stad en land. Bookmark de permalink .

15 reacties op ABOUTALEB WEET RAAD…

 1. Geertje zegt:

  Inderdaad Tagrijn…
  Wat een simpele ziel.

 2. rietepietz zegt:

  We leven nou eenmaal in een consumptie maatschappij waar jonge kinderen niet meer leren “eerst sparen ,dan kopen ” .
  Natuurlijk springen banken en bedrijven daar op in ,al wil dat niet zeggen dat het “normaal”is .
  Hier ligt zéker een taak voor “opvoeders” want “de overheid ” staat , als gewoonlijk, behoorlijk buiten het normale leven .
  fijne dag en liefs , Riet

 3. Tjan zegt:

  Goed stuk, jammer alleen dat niet alle reacties hier net zo genuanceerd zijn.

 4. Annemarie zegt:

  Tsja een echt goede controle is er inderdaad niet!!!!
  Ben benieuwd of er een echte oplossing voor gaat komen!

 5. renesmurf zegt:

  ik werk bij de woningstichting, allemaal huurwoningen dus, en ik kom dus bij allerlei mensen.
  En soms luchten ze hun hart.
  De armste mensen hebben een auto, tv, internet, niet te vattten.
  Ze kunnen het niet betalen maar kunnen toch niet zonder, denken ze.

 6. Jaco zegt:

  Aboutaleb terugsturen helpt natuurlijk niks en is een onzinargument. Maar die campagne, hoe ‘positief’ bedoeld ook, is natuurlijk dweilen met de kraan open. Ergens heeft zich het beeld postgevat dat wij met zijn allen moeten consumeren alsof het de laatste dag is: een nieuwe keuken, een nieuwe bank, een plasmaTV, een betere computer, nog een mobieltje, een nieuwe auto elke drie jaar. Vind je het gek dat mensen die weinig verdienen de kans grijpen om al die dingen ook te bereiken, maar dan door zich in de schulden te steken? Het is hypocriet om aan te sturen tot een grotere koopkracht en een groeiende economie en tegelijkertijd willen dat mensen minder schulden maken. Het een komt uit het ander voort.
  Mooi beschreven, Tagrijn.

 7. HUUB zegt:

  ik slaap altijd als een roos… wat zegt dat over mij… NIETS… ik ben gewoon een goede slapert…!!!

 8. teFre zegt:

  Zulke mensen hebben makkelijk praten, door dit verhaaltje vult hij zijn zakken weer.
  Als ze nou eens beginnen om de oorzaken aan te pakken, zoals idd al die leen reclames te verbannen. Volgens mij ligt deze man nooit wakker, hij droomt alleen maar…

 9. Judith zegt:

  Aboutaleb bedoelt het goed, maar of hij hiermee op het juiste spoor zit waag ook ik te betwijfelen.
  @Sylvester: ben het absoluut niet met je eens.

 10. f r e d zegt:

  ook voor dromen kan je geld lenen.

 11. Monique zegt:

  Aboutaleb komt helemaal niet vriendelijk over, ik heb hem gezien een aantal weken geleden, tijden de rood-tour van pvda in veendam. ik ben er expres heengegaan om te horen wat pvda te vertellen had….deze man deed niet vriendelijk, keek niet vriendelijk en het was duidelijk dat het hem niet interesseerde wat men in de zaal vertelde, hij weet het zelf aan verkoudheid???? buiten spraken wij pvda’rs die zo teleurgesteld waren….
  Deze man is moslim en moslims mogen niet lenen, daardoor ziet hij het niet objectief. Het is een mooi streven wat hij heeft, maar zolang hier ’s avonds tegen etenstijd regelmatig de telefoon gaat met aanbieders van leningen en “mooie” stuntprijzen voor telefonie o.d. gaat dit probleem van lenen en geldzorgen niet weg….het aanbod is er en veel mensen kunnen makkelijk aan een lening komen….
  en dan het inkomen van veel mensen, is gewoon te laag om alles te kunnen betalen….als je een inkomen hebt van 1200 euro netto per maand, en schoolgaande kinderen, hou je geen cent over, en blijven er wel eens rekeningen liggen…..Meneer Aboutaleb moet het land eens in om te zien hoe het echt is….

 12. Befana zegt:

  Deze man heeft in Amsterdam zijn belofte niet waar kunnen maken en hier miljoenen euro’s over de balk gesmeten. Deze man komt symphatiek over en kan goed praten, maar goed werk leveren????

 13. sylvester zegt:

  Stuur die vent terug naar zijn geboorte land, en neem zijn nederlandse paspoort in.

 14. Hanny zegt:

  Het zoveelste bewijs dat men in Den Haag niet goed weet wat er leeft onder het “gewone volk”.

 15. Geweldig beschreven deze luchtballon van onze staatssecretaris.

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s