DE GEZEL GODS

 Vorige week zondag is achter de Turkooislaan in Leiden een kind verdronken. De moeder was naar een kerkdienst en de opvangmoeder van de kerk had zich over de kinderen ontfermd. Blijkbaar was het kind aan haar aandacht ontsnapt.
Triest? Welnee. Eigen schuld, dikke bult. Gewoon een straf van God; je zult wel iets fout hebben gedaan in zijn ogen. Dat was de eerste reactie van het kerkbestuur, dat kennis nam van het bericht en dat zich op geen enkele manier verder om de vrouw bekommerde. Weg met die tranen en terug naar de kerk. En je centen meenemen, want daar gaat het om bij deze club. Zo kan je je zonden misschien toch weer goed maken. Onder druk van de media worden nu zoete broodjes gebakken: precies een week na data worden op de plek des onheils witte en blauwe ballonnetjes opgelaten en verklaart de voorganger ter plekke dat dit niét de wil van God was. Oei, je moet maar durven! De ouders van het kind waren terecht niet naar deze huichelachtige vertoning gekomen.

Meelevend?
Ex-leden van de kerk reageerden toch heel anders en vertellen waarom ze uit deze kerk zijn gestapt. Een vrouw vertelt dat ze een buitenbaarmoederlijke zwangerschap heeft gehad. Dat kwam, volgens de kerk, omdat haar man een conflict had met de voorganger. Niet zeuren over een straf van de Heer dus. Toen een paar mannen een zware longontsteking opliepen, was dat een teken dat God zijn bescherming had teruggetrokken. Vrouwen die hun man verloren, werden genegeerd, een man die een zware hartoperatie achter de rug had, werd toegebeten: waarom was je niet in de dienst?

Voorspoedtheologie
Je vraagt je nu natuurlijk af wat dat voor een raar zootje is. Het gaat hier om een pinkstergemeente, die tot voor kort bekend stond onder de naam GCCI, een afkorting voor Great Commission Church International. Deze kerk predikt de voorspoedtheologie. Gaat het goed met je? Dat is dan een zalving van God. Gaat het slecht? Dan heeft God zijn zegening teruggetrokken. Simpel zat.
Vorig jaar kwam de kerk in opspraak. De leden van deze gemeenschap moeten grote sommen geld afstaan om God gunstig gezind te blijven. Dat geld wordt dan gebruikt voor projecten in Afrika. Waterputten en schooltjes. Voorganger Agtereek woont voor dat doel in Kenia en deed regelmatig verslag van de vorderingen en  de tot nu toe bereikte resultaten.
 Toen kerkleden op vakantie in Afrika waren, gingen ze ook eens kijken naar de voortgang van de projecten waar ze hun goede geld in hadden gepompt. Er bleek slechts één project klaar: het niet onaardige optrekje van voorganger Agtereek, dat je hiernaast ziet staan.

Miljoenenschuld
Ook een groot project in India waar miljoenen in waren gepompt en waarvan de kerkleden fantastische beelden werden getoond, bleek slechts te bestaan uit een betonnen staketsel. De kerk bleef zitten met een miljoenenschuld. De leden die wegliepen werden bedreigd met de gesel Gods en uit angst bleven veertig van hen de GCCI trouw. De huidige voorganger en dus nieuwe gezel Gods, Dennis Sieval, blijft Agtereek door dik en dun steunen. Maar de leden zijn hun kapitaaltjes definitief kwijt. Ofschoon de GCCI officieel is uitgeschreven uit het handelsregister en de naam inmiddels is gewijzigd in Outreach Center Nederland, probeert Sieval in de Turkooislaan nog steeds door te gaan met deze vreemde praktijken. Sterker nog…

Een nieuwe valse start?
Tagrijn wilde natuurlijk meer weten over de gang van zaken bij deze kerk. Wie op internet gaat zoeken vindt al snel talloze gruwelverhalen van mensen die door deze lieden ernstig financieel zijn benadeeld. Ook stuitte Tagrijn op een kerkgemeenschap in Amsterdam. Pas opgericht door… de eveneens uit Leiden afkomstige Robin Sieval, inderdaad een broertje van! Eveneens onder de naam Outreach Center Nederland (OCN) maakt hij gebruik van een ruimte aan de Barndesteeg op de Amsterdamse Wallen. Amsterdam is gewaarschuwd!

Dit bericht werd geplaatst in Stad en land. Bookmark de permalink .

79 reacties op DE GEZEL GODS

 1. Mevrouw AGS William zegt:

  Hallo,

  Ons bedrijf werkt een dynamisch, online systeem dat bestaat uit meer dan 42 miljoen abonnees. Deze online technologie die we gebruiken geeft ons de mogelijkheid om onze mensen daar een beste, beste keuze als ze op zoek zijn naar leningen of andere financiële hulp.

  Heeft u gedacht van het krijgen van een legitieme lening provider waar je zou willen om te herinvesteren na veel dividenden? Merk op dat we aanbieden uit lening tegen lage rente van 2% per jaar, bieden wij persoonlijke leningen, schuldenconsolidatielening, Venture Capital, Business lening, Onderwijs Lening, Home Loan of “Lening voor welke reden dan ook!”. Ben je al afgewezen door uw bank? Heeft u slecht krediet ?, Voor meer informatie kunt u contact opnemen met e-mail: (www.adicloaninsurance@gmail.com)

  Have Been lager te zetten door banken of andere financiële instellingen en u de lening of persoonlijke financiële hulp nodig? Heeft u onbetaalde rekeningen? Ben je in de schulden? Heeft u behoefte aan het opzetten van een bedrijf? Zorgen niet meer want we zijn hier om u een lage rente lening aan te bieden. Onze lening varieert van 4,500,00 euros tot 100,000,000.00 euros. Als u geïnteresseerd bent E-mail: (www.adicloaninsurance@gmail.com) voor meer informatie.

  Bedankt

  Beste wensen,

  Mevrouw AGS William
  E-mail: (www.adicloaninsurance@gmail.com)
  Systems Network

  • puke_on_greed zegt:

   Zeer geachte mevrouw AGS William,

   Uw harteloze posting schoffeert op alle fronten het leed dat hier beschreven wordt en onderschrijft slechts uw op eigenbelang gestoelde winstoogmerk.

   You make me puke !

 2. Anoniem zegt:

  Nog een klein Inzet artikel LD vrijdag14 mei 2010
  door Silvan Schoonhoven. ( Hoort bij het grote artikel)
  – Agtereek zelf wil niet reageren op de beschuldigingen van Faith, Esther, Yaleesa, Jill, Rose, Ruth, Pam, Linda, Ian, Kim, Mathew, Schulter en de vele anderen die het Leidsch Dagblad sprak in Kenia en Nederland. Agtereeks organisatie heeft betrokkenen sinds hun uitspraken bestookt met dwingende telefoontjes, bezoeken en financiële voorstellen om hun verklaringen terug te trekken

 3. Anoniem zegt:

  Leidsch Dagblad Vrijdag 14 mei 2010
  Leidse evangelist belaagt ‘bekeerde’ prostituees in Kenia
  ‘Seksuele intimidatie pastor’
  DOOR SILVAN SCHOONHOVEN
  NAIROBI – Kerkleider Gertjan Agtereek van de Leidse pinksterkerk OCN zoekt op een dwingende manier seksueel contact met vrouwen die hij zelf, in naam van het geloof, beloofde uit de prostitutie te bevrijden. Dat verklaren slachtoffers in Kenia.
  Bij het genootschap aan de Turkooislaan moeten leden een flink deel van hun inkomen afstaan. Kerkgangers sluiten ook leningen af – die in veel gevallen nooit worden terugbetaald. Gelovigen horen dat hun geld ten goede komt aan Agtereeks goede werken in Afrika. De pastor zelf pendelt heen en weer tussen Leiden en Nairobi, waar hij zich verborgen houdt uit angst voor schuldeisers. In Nairobi zette hij in 2004 met Leids geld een reddingscampagne op onder prostituees. Hij haalde hen van de straat en bracht ze onder in een vrouwenhuis waar hen opleidingen en salaris werd beloofd. Toen de schulden opliepen, werden de vrouwen zonder pardon op straat gezet terwijl ze nog maanden loon tegoed hadden. Als vrouwen daarover klaagden, dreigde de pastor met processen of met het openbaar maken van hun verleden. De meerderheid van de prostituees viel noodgedwongen terug in het oude beroep. Op dit moment is de kerk bezig om weer een nieuwe vrouwengroep op te richten.
  Prostituee Faith Gacheri Mwenda, uit de eerste lichting, verklaart dat Agtereek haar regelmatig bestookt met dwingende oneerbare verzoeken. „ Hij belde elke avond of hij met me kon slapen”’ zegt ze. „ Ik ben doodsbang.” Volgens haar en twee lotgenotes benadert Agtereek ook andere vrouwen.
  Verzet tegen de dwingende avances is moeilijk: Faith heeft voor deelname aan de vrouwengroep een wurgcontract moeten tekenen. De ‘werkneemster’ moet ‘24/7 telefonisch beschikbaar zijn. Ongehoorzaamheid aan de ‘werkgever’ leidt tot ontslag. Laat de werkneemster zich op enige wijze negatief uit over de organisatie of ‘het persoonlijk leven van de werkgever’, dan dreigt een boete ter hoogte van een jaarsalaris. De organisatie is al achter de vrouwen aan gegaan om hen te dwingen hun verklaringen terug te nemen.
  Problemen rond Leidse pinksterkerk
  ‘Hij wilde me dronken voeren om me over te halen tot seks’
  ‘GEREDDE’ VROUWEN BESCHULDIGEN¬ KERKLEIDER GERTJAN AGTEREEK VAN SEKSUELE INTIMIDATIE
  OPEENS WILDE DE EVANGELIST MEER
  DOOR SILVAN SCHOONHOVEN
  VERVOLG VOORPAGINA
  NAIROBI – Elke avond werd de bekeerde prostituee Faith Gacheri Mwenda gebeld voor seks. Niet door een van haar klanten, maar door de evangelist die uit Leiden naar Kenia was gekomen om haar, met de kracht van het geloof, uit de prostitutie te redden.
  Faith woont in een hut tussen uitlaatwalmen, golfplaten daken eb rondrennende kippen van een dorpje even buiten de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Toen ze nog leefde onder de vleugels van de Leidse evangelist, zag het er wel even anders uit. De Nederlanders hadden een kapitale villa in Nairobi’s meest luxueuze wijk ingericht als ‘vrouwenhuis’. De door de Leidse kerk bekeerde straathoertjes zouden er een eerbaar vak leren: dansen, zingen, modellenwerk. Ze werden zelfs meegnomen om in Leiden hun succesverhaal te vertelen in de kerk aan de Turkooislaan.
  Ineens was het afgelopen en spatte hun toekomst als een zeepbel uiteen. Het geld was op en zonder pardon werden de dames op straat gezet, waar hen niets anders wachtte dan hun oude klantenkring in de louche paaldansclubs.
  Ian Wainaina werkte in het vrouwenopvanghuis tot aan dat abrupte einde. Inmiddels is hij een bekende Keniaanse artiest, maar toen hij was aangenomen als dansleraar. Het viel hem op hoe bang de bekeerde prostituees waren voor hun redder, Gertjan Agtereek.
  „Het kon heel gezellig zijn, maar vooral als hij er niet was. Hij kwam dan binnen en iedereen viel stil. Hij is net een maffiabaas.”
  Ook toen al waren er geruchten dat de kerkleider misbruik maakte van zijn positie. Er was een omslag in Agtereeks denken, zeggen betrokkenen. Die viel samen met Agtereeks besluit zich in 2003 in Kenia te vestigen om – met Leids geld en in naam van Christus – goed werk te doen op et Afrikaanse continent.
  Voor zijn emigratie was de pinksterkerk één en al zedigheid – ‘pure EO – truttigheid’, noemt een ex-lid het. De vrouwen droegen rokken tot de enkels, naar het strand gaan was verboden vanwege de verlokkingen. Een man en een vrouwe mochten niet apart in een kamer.
  Maar door het evangelisatiewerk onder de straatprostituees sloeg hij door in het andere uiterste, vertellen betrokkenen. Opeens werd in de Leidse kerk verkondigd dat vrouwen naar de markt moesten om sexy lingerie te kopen.
  ¬„Hij nam meisjes in huis” , vertelt een ex-medewerker over Agtereek in Kenia. „Hij betaalde een van de prostituees 1200 euro om een video te maken over hoe je als vrouw een man kon behagen. Die was voor de kerk in Leiden, want de mensen daar gingen veel te ouderwets met seks om”.
  Glenn Siegers was in die dagen Agtereeks hulppastor in Kenia. „Hij zei soms opeens midden in de nacht dat de heilige Geest hem ingaf dat hij naar de clubs moest. En dan ging hij. Altijd moesten we in die seksclubs zitten, waar meisjes stonden te paaldansen. Het werd ongezond. Agtereek keek porno onder het motto ‘research doen’ want hij wilde zelf een kerkelijke datingsite opzetten. Een bevriende pastor uit Kongo vroeg het op de man af : „Slaapt hij met die meisjes?”
  Een van de dames, die voor represailles anoniem wil blijven, bevestigt dat dat gebeurde. „Hij nam ze in de auto en liet seksuele handelingen verrichten.”
  Yaleesa is Glenn’s dochter. Ze was veertien toen haar vader als rechterhand van Agtereek in Kenia zat en ze heeft nare herinneringen aan die tijd. „Gertjan nam ons mee naar de straat waar die prostituees rondhingen en ik moest ook mee. We gingen naar de seksclub Madhouse, een lugubere tent, zeker geen geschikte plek voor een jong meisje. Ik voelde me totaal niet op m’n gemak. Hij zei tegen me: ik ben zo benieuwd hoe jij in zo’n tent zou dansen. Ga eens dansen! Dat sloeg nergens op, daar stond ik dan tussen de prostituees. Ik kan me ook herinneren dat hij voor me ging bidden. Hij legde zijn hand op mijn hoofd en begon in tongentaal te spreken. Toen kwam hij bij mijn oor en fluisterde: Doe jij aan zelfbevrediging? Pas later realiseerde ik me hoe bizar dat was, ik was pas veertien. Terug in Nederland heb ik een tijdje bij een psycholoog gelopen door dit alles. Toentertijd waren er al verhalen dat hij dingen deed met die meisjes die hij ’s nachts van de straat haalde, maar ik heb dat zelf nooit gezien.”
  „Eerst mochten we nog wel eens mee”, vertelt een ex-medewerker over de nachtelijke straatevangelisaties. „Later wilde hij perse alleen de straat op om die meisjes aan te spreken, want dat was nou eenmaal zijn ‘zalving’ (door God opgelegde gave, red.) we waarschuwden hem dat hij op die manier de schijn tegen zich kreeg. Een keer moesten we hem van het politiebureau in Nairobi halen omdat hij was opgepakt met een meisje in de auto. Een medewerkster moest toen een brief opstellen dat hij toestemming had om ’s nachts in de hoerenbuurt rond te lopen, omdat hij daar tenslotte bekeringswerk deed. Ze stelde die brief op, maar vertrok direct uit de organisatie omdat ze totaal niet achter dat verhaal stond.”
  Doodsbang
  Terug naar het hier en nu van Faith. Inmiddels heeft ze weer een huisje, maar ze werkt nog steeds als prostituee. „Zodat ik mijn baby kan voeden. Soms krijg ik niks betaald, soms mishandelen mijn klanten me.”
  Haar situatie is penibel, maar niet zo beroerd als toen ze net, met al haar vriendinnen, door de Leidenaars uit het vrouwenhuis was gezet. Bij gebrek aan onderkomen moest ze toen dagenlang met haar pasgeboren baby op straat slapen. „Ik heb nog nooit zoiets ergs meegemaakt. Ik had geen geld. Geen plek om naartoe te gaan. Geen familie in Nairobi. Geen eten.”
  Toen ze nog in het vrouwenhuis zat, merkte Faith nooit iets geks. Maar toen ze eruit vertrok, begon het. „Hij belt me vaak op, gedurende een periode deed hij dat elke avond. Hij vraagt dan of ik al slaap en wat ik aanheb. Over mijn ondergoed. Hij vraagt van alles over seks en of ik met hem wil slapen, ik was doodsbang. Hij zocht me ook op om zijn zin te krijgen, nam me uit naar een restaurantje bij het tankstation. Hij bracht me een grote fles drank in de hoop dat ik dronken zou worden en dat hij me dan over zou kunnen halen. Maar ik dronk niet en wilde naar huis. Hij viel me voortdurend lastig en vroeg: waarom kan het niet? Hij vond me leuk, zei hij, hij vond mijn figuur mooi. Oké, misschien is dat zo, zei ik, maar ik kan niet met je naar bed. Ik was zo bang. Ik ben er nooit op ingegaan, maar ik weet dat andere meisjes dat wel deden. Hij bezoekt ook de clubs in Nairobi waar hij vroeger juist kwam om meisjes van straat te halen. Ik vroeg hem waarom hij mijn salaris niet betaalde als hij zo rijk en invloedrijk was. Hij wilde er niets meer over horen. Hij zei: laten we het verleden vergeten. Ik hoorde dat hij nu weer een nieuwe kerk en nieuwe vrouwengroepen begint. Na wat er gebeurd is ben ik bang voor kerken, Ik ga er niet meer heen.”
  De druk voor Faith om de kerkleider te gehoorzamen is groot, omdat ze een contract heeft ondertekend waarin Agtereek volledige beschikbaarheid en gehoorzaamheid afdwingt. In het contract staat dat Faith is aangenomen als ‘vertegenwoordigster’ voor acht uur per maand voor ongeveer 100 euro. Ze moet dan wel ’24 uur per dag, zeven dagen in de week’ bereikbaar en beschikbaar zijn. Opdrachten van de werkgever moet ze prompt uitvoeren. Alles wat ze hoort of ziet moet geheim blijven. Ze mag volgens het contract op geen enkele manier ‘negatief spreken over de werkgever of zijn organisatie’. Ook niet over zijn ‘persoonlijkheid of privéleven’. Opmerkelijk is ook de passage die vastlegt dat ze geen enkele aanspraak mag doen op foto’s of afbeeldingen van de werkneemster die in het bezit zijn van de werkgever’.
  Contractbreuk betekend een boete van duizend euro (driekwart tot een heel jaarsalaris in Kenia) en bovendien een boete. Toen Faith echter zelf het contract wilde gebruiken om haar achterstallig salaris te krijgen, gaf Agtereek niet thuis. „Hij zei tegen me dat ik met dat document absoluut niet naar de politie mocht gaan. Hij zei me: je kunt me voor de rechter brengen, maar je weet niet zeker of dat contract echt is of nep. Hij werd heel bedreigend.”
  Psycholoog: Narcisme is typisch voor goeroes.
  Forensisch psycholoog Ernst Ameling weet het zeker: kerkleider Gertjan Agtereek is een narcist met trekjes van een borderline persoonlijkheidsstoornis. Ameling is voormalig hoofd van de afdeling psychologie van het Pieter Baan Centrum, dat de rechtbank advies geeft over de toerekeningsvatbaarheid van criminelen.
  Ameling realiseert zich dat het riskant is om iemand een diagnose op te plakken zonder hem te hebben onderzocht, maar op basis van uitgebreid video materiaal kan hij zich toch een beeld vormen. Het lijkt erop dat de pastor goed kan liegen en daarmee zelfs een klein koninkrijkje in stand kan houden, zegt Ameling. Het willen controleren van zijn schare volgelingen is kenmerkend voor de narcist. „Die neiging komt voort uit een enorme behoefte aan veiligheid, meestal het gevolg van een grote onveiligheid in de jeugd. Als ik hem zou onderzoeken, zou ik vragen: Heb je het idee dat je op je vader en je moeder kon rekenen, ook als je iets helemaal verkeerds deed?”
  Mensen die anderen willen controleren en tot eigendom maken, hebben meestal een probleem met de eigen identiteit. „Daardoor heb je het gevoel dat je alleen bestaat dankzij de ander. Je wilt de ander als het ware in jouw identiteit inkapselen. Dat gaat nog een stap verder dan narcisme. Als de ander iets doet wat je niet bevalt, dan volgen er ruzies.”
  Ameling vermoedt dat de kerkleider een ‘snelle schatter’ is, maar met een gebrek aan inlevingsvermogen. „Hij kan zich alleen in anderen verplaatsen met een bepaald doel: geldelijk gewin of macht. Het is de empathie van de verkoper. Je ziet dit persoonlijkheidstype veel onder goeroes en andere religieus leiders. Net als autoverkopers kunnen ze aan je reacties zien wat je wilt en welk praatje daarbij het beste aansluit.”
  De kerkleider heeft een antenne voor zijn potentiële slachtoffers, schat Ameling.
  „Dat zijn angstige mensen met weinig zelfstandigheid, die een doel en een richting nodig hebben. Daar speelt hij op in.” De slachtoffers hebben zelf vaak ook identiteitsproblemen, denkt de psycholoog. „Stabiele mensen tuinen hier niet in.”
  Agtereeks neiging om volgelingen visioenen voor te spiegelen van zijn wereldwijde organisatie komt voor de forensisch psycholoog niet als een verrassing. „Omdat je je klein hebt gevoeld als kind, streef je dus naar grootheid. Huizen, jets, kantoren en macht. Het moet allemaal duur en wereldwijd.”
  Dankzij de kerk is prostituee Esther nu ook aan de alcohol
  Slechter af dan voor de bekering
  Esther Senewa is, net als Faith, door de Leidenaars bevrijd uit het Keniaanse red light district. En net als Faith belandde ze met een harde klap weer op straat toen de evangelisten haar niet meer konden gebruiken.
  „Ik ontmoette hen in 2004, toen ik als prostituee op straat en in de clubs werkte. We hoorden van een groep uit Nederland, die audities hielden. Ik ging mijn geluk beproeven. Er waren meer dan honderd meisjes maar toch werd ik uitgekozen. Op het onderdeel dansen, want in zingen was ik niet zo sterk.
  Ik kon gerust al mijn meubels weggeven, zeiden ze, want we gingen met z’n allen in een grote villa wonen, waar we een betere toekomst zouden krijgen. We zouden een voorbeeld vormen voor andere dames op straat. Ik werkte heel hard, ik deed mijn best, hoopte dat ik het baantje kon behouden om te dansen. Ik deed alles wat ze van me vroegen.
  Gertjan was eerst heel aardig en liefdevol, maar later bleek hij heel anders te zijn. Toen wilde hij niet meer met ons praten, duwde ons weg. We gingen naar zijn huis om uitleg te vragen maar hij wilde niet eens naar buiten komen, terwijl hij ons eerst had overstelpt met liefde. Soms een beetje teveel.
  Van maart tot september werd ons salaris niet betaald. Hij beloofde veel, dat we een goed leven zouden krijgen. Maar niets daarvan werd werkelijkheid. Hij zou ons business leren, maar er kwam niks van. Hij zei dat hij miljonair was, op zijn twintigste had hij zijn eerste miljoen vergaard. Hij kende allemaal invloedrijke mensen in Europa. Binnenkort zou hij zijn eerste privé-vliegtuig kopen. Maar waarom betaalde hij ons dan niet?
  We zeiden dat we niet weg gingen uit het huis voor hij ons salaris zou geven. Toen dreigde hij met de politie om ons eruit te gooien. Een van de meisjes dreigde naar e pers te gaan. Gertjan zei toen dat hij haar nieuwe echtgenoot zou vertellen over haar verleden. Dat heeft hij ook gedaan en dat gaf grote problemen.
  Het was vreselijk dat we het huis uit moesten. Mijn kindje ging al naar school, ik had mijn huis opgegeven en had geen cent. Teruggaan naar de clubs kon niet zomaar, want ik had mijn klanten gezegd dat ze me nooit meer mochten bellen. Daarom probeerde ik het maar bij e goedkopere clubs hier in de buurt. Zelfs daar was het moeilijk om aan de bak te komen want ik had geen sexy kleding meer. In die club verkopen ze goedkoop bier, ik begon te drinken en zo werd ik een alcoholist. De situatie was nog slechter dan ervoor. Ik werd zwanger.
  Gertjan is de schuld van alles. Als ik hem niet geloofd had, was ik nu ergens anders geweest. Alles wat ik wilde was een baantje zoals andere vrouwen, die wel voor zichzelf kunnen zorgen.”
  Een soap van tien jaar
  Hoe belandde de Leidse pinksterkerk in de problemen? Een reconstructie. De bedragen zijn in euro’s.
  1994
  Voorganger Ab Agtereek van de Rhema Christen Gemeente draagt het stokje over aan zijn zoon Gertjan. De groep huist in de Pabo in Oegstgeest.
  1999
  Eerste jaar van financieel verlies. Verhuizing naar gebouw aan de Turkooislaan. Ruzie met omwonenden vanwege lawaai. Isolatie kost een halve ton. Nieuwe naam: Grote Opdracht Gemeente of GCCI ( Great Commission Church International).
  Gertjan Agtereek trapt tot driemaal toe in Nigeriaanse oplichtertrucs. Schade: een ton.
  Kerkleden doneren 183.500 euro voor Bijbelschool in India. Skelet gebouwd, maar nooit afgebouwd.
  Verslaafdenopvang Winnersway opgezet.
  2000
  Evangelisatiecampagne naar vijf landen. Kerk betaalt tickets: 170.000 euro. Reisbureau dreigt diensten te verstoren als kerk niet betaalt. Kerk wil vier ton lenen bij een kerklid.
  2001
  Huurschuld loopt op naar 210.000 euro. Kerkleden lenen tonnen uit.
  2002
  Kerk zet Excellence computerservice op, reclamebureau Popcom en rijsthandel Quick Quality World. Agtereek huurt tekstschrijver van Goede Tijden Slechte Tijden en twintig man goedbetaald personeel. Agtereek wil spijkerbroekenmerk 4CrazyFriends opzetten, huizen verkopen in Turkije en schepen in Iran.
  Kerklid leent ruim twee ton voor Bijbelscholen. Geld gaat echter naar aflossen van schulden. Nieuwe commercieel directeur Excellence krijgt 10.000 euro per maand ( met uitzicht op 20.000) plus Volvo S60
  Kerk viert actie bij abortuskliniek en begint stichting Made for Life. Die verliest rechtszaak tegen Fabel van de illegaal. Acties stopgezet.
  Kerklid leent ton. Kerk schrijft hem in als personeelslid met hoog salaris om hoge hypotheek los te weken bij de bank.
  2003
  Voorganger Dennis Sieval verkondigt in Bulgarije dat GCCI 12.000 kerken omvat.
  Agtereek verhuist naar Kenia.
  Grote plannen voor hulp aan weeskinderen en prostituees. Agtereek vliegt de wereld over om kerken over te halen zich aan te sluiten. Telefoonrekeningen tot 21.000 euro per maand. Schuld van de kerk en bedrijven is twee miljoen. Agtereek is niet meer aan de kerk verbonden, verklaart Sieval. Nieuw aangestelde saneerders schrikken zich rot van de boekhouding. Se sluiten basisschool De Voltreffer van de kerk; kinderopvang Joepie blijft open.
  2004
  GCCI Kenia omvat, naar eigen zeggen, 15.000 prostituees. Twintig vrouwen van de straat gehaald.
  2005
  De meesten van hen belanden terug op straat nadat de kerk zijn belofte verbreekt.
  Een kerklid dat kritiek had, wordt in de dienst openlijk verketterd en weggestuurd.
  Agtereek richt Club100 op: kerkleden kunnen voor 50 euro per maand toetreden tot kring van ‘intimi’.
  Directeur GCCI India woedend. Hij moest weeshuis sluiten nadat financiële beloften zijn geschonden. Salarissen zijn nooit betaald.
  Weeshuis in Nairobi meldt dat twee weeskinderen zijn gestorven nadat toegezegd hulpgeld uit Leiden uitbleef. Kerkleden droegen twee jaar lang maandelijks geld af aan ‘hun’ weeskind, maar geld ging achter hun rug om naar andere zaken.
  Agtereek wil sloppenwijkbewoners elke maand 1 euro laten betalen in ruil voor hulp.
  2006
  Ex-voorganger Glenn Siegers verspreidt open brief met zware beschuldigingen aan Agtereek. Veel leden verlaten de kerk. Sieval zegt blij te zijn dat de twijfelaars weg zijn. Totale schuld meer dan drie miljoen.
  Kerk meldt aan schuldeisers dat ze naar hun geld kunnen fluiten. Nieuwe naam: Outreach Center Nederland (OCN).
  Universiteiten in VS en India ontkennen dat Agtereek eredoctoraten heeft verstrekt aan Agtereek. Die beweert er vijf te hebben.
  2009
  Winnersway in opspraak: zorg aan verslaafden blijkt ver onder de maat. Zelfmoord jonge cliënte had voorkomen kunnen worden. Awbz-overheidsgelden weggesluisd nar de kerk. Spoeddebatten en Kamervragen. Onderzoek Inspectie Gezondheidszorg. Interimdirecteur die kerk en opvang wil scheiden, wordt ontslagen. Staatssecretaris Bussemaker sluit Winnersway. Agtereek bouwt website voor financieel piramidespel. Hij werft personeel voor een nieuwe multinational.
  2010
  Kerk groeit weer. Bijbelcursussen voor 250 euro. Gertjan Agtereek beschuldigd van seksuele intimidatie.

 4. Taraboembiejee zegt:

  Link: Interview Silvan Schoonhoven ( Leidsch Dagblad) met Radio West 11-05-2010

 5. Jan zegt:

  Kerken hebben onderstaande rondgezonden brief ontvangen van Dennis Sieval:
  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
  Beste voorganger,
  Ik hoop dat alles goed met u gaat! Graag wil ik een paar minuten van uw tijd vragen om deze brief te lezen.
  Mijn naam is Dennis Sieval. Ik ben getrouwd, heb vier kinderen en woon in Leiden. Als voorganger van OCN, een gemeente in deze stad, heb ik ruim zes jaar veel van God gezien en geleerd. Dit zijn goede en leerzame jaren geweest, waarin ik vele dalen en bergen heb gekend en veel ervaring heb opgedaan. Ook heb ik in andere gemeenten in binnen- en buitenland kunnen spreken, waar ik veel wonderen en tekenen van God heb mogen zien.
  Nu ervaar ik Gods leiding om meer in Nederland en Europa te spreken. Er is een grote passie en een vuur in mij om het Woord van God overal te delen in gemeentes, seminars en conferenties en tijdens evangelisatiecampagnes.
  Elke keer weer is het geweldig om, waar dan ook ter wereld, te zien hoe God Zijn Woord bevestigt door mensen te genezen, bevrijden en een nieuw leven te geven samen met Hem.
  Ik kijk er naar uit om ook in uw gemeente te mogen spreken. Ik geloof dat het een impact zal hebben en mensenlevens zal veranderen! Ook zou het geweldig zijn om samen met u en uw gemeente reddings- en genezingsdiensten te organiseren. In uw gemeente, woonplaats of regio zullen we Gods Geest zien bewegen!!
  Ook onderwerpen als het dienen van God, onze relatie met God, de Heilige Geest en zijn werkingen en het dienen van Zijn gemeente liggen mij na aan het hart.
  Graag wil ik u bij deze de gelegenheid geven mij uit te nodigen om in één van uw diensten (of bij een andere gelegenheid) te spreken.
  Natuurlijk wil ik graag tijd vrijmaken om elkaar eerst (beter) te leren kennen.
  God is goed, vol van kracht en genade. Dit laat Hij elke keer weer zien!!!
  Ik hoop snel van u te horen,
  Gods zegen!
  Dennis Sieval
  06-28996681

 6. Anoniem zegt:

  Leidsch Dagblad 09-12-2009
  VORDERING OP WINNERSWAY DREIGT
  RIJK LONKT NAAR GELD OPVANG
  Door Silvan Schoonhoven
  LEIDEN – De Leidse verslaafdenopvang Winnresway, die op last van de staatssecretaris is gesloten, moet mogelijk het onterecht ontvangen gemeenschapsgeld terugbetalen.
  Een woordvoerster van het Leidse zorgkantoor kan nog niet zeggen om hoeveel geld het zou gaan bij een eventuele terugvordering op het omstreden afkickcentrum aan de Turlooislaan. „We moeten eerst de eindafrekening opstellen.”
  Winnersway ontving via het zorgkantoor dit jaar 1,1 miljoen euro uit de pot voor bijzondere zorg (Awbz). Een deel daarvan is doorgesluisd naar het aan de opvang gelieerde kerkgenootschap OCN in plaats van dat het aan de verslaafdenzorg werd besteed. Voormalig directeur Jan Piet stelde dat er in totaal ruim twee ton naar de kerk verdween onder noemers als ‘inkoop geestelijke zorg’, ‘detachering’ en ‘giften’.
  Het zorgkantoor heeft het contract voor dit jaar en het volgend jaar ontbonden, zodat Winnersway inmiddels geen gemeenschapsgeld meer ontvangt. De staatssecretaris heeft de wettelijke erkenning van de opvang ingetrokken. Winnersway zelf heeft tot het laatste moment volgehouden dat het snel aan de eisen zou voldoen. De opvang balanceert echter op de rand van faillissement en heeft inmiddels helemaal geen inkomsten meer, „Wij zijn niet op de hoogte van een eventuele doorstart van Winnersway”, zegt een woordvoerster van het zorgkantoor. „We zullen dat ook niet stimuleren.”
  VERSLAAFDEN ONDERDAK
  De omstreden opvang is inmiddels gesloten, zoals staatssecretaris Bussemaker had bevolen nadat duidelijk werd dat de kwaliteit zwaar onder de maat was. De zeventien klanten van verslaafdenopvang Winnersway zijn daar weg en ze hebben elders onderdak gevonden. De gasten zijn ondergebracht bij ondermeer de crisisopvang van daklozenopvang De Binnenvest en bij de Katwijkse stichting Zout. Voormalige Winnersway-gasten melden dat de leiding nog contact met hen zoekt, onder meer met het aanbod om ‘hun financiële zaken te regelen.’ Gasten krijgen te horen dat de negatieve publiciteit rond Winnersway het werk is van ‘de duivel’.

 7. Anoniem zegt:

  Kort geding Winnersway tegen sluiting
  Gepubliceerd op 18 november 2009, 16:12
  Laatst bijgewerkt op 18 november 2009, 16:29
  leiden – Stichting Winnersway probeert een sluiting van haar Leidse verslavingszorg te voorkomen. Bij de rechtbank dient donderdagmiddag een kort geding tegen de door staatssecretaris Bussemaker opgelegde sluiting van het pand aan de Turkooislaan.
  De christelijke organisatie heeft daarnaast bezwaar aangetekend bij het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, tegen deze vorm van ‘bestuursdwang’.
  Met de vraag om een ‘voorlopige voorziening’ probeert Winnersway de opgelegde sluiting, uiterlijk eind deze week, van tafel te krijgen. Bussemaker kondigde de sluiting eind vorige week aan, omdat haar geduld op is. Ondanks vele verzoeken slaagt Winnersway er niet in haar verslavingszorg op orde te krijgen. De stichting werkt onvoldoende samen met huisartsen, ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg.
  Bron: Leidsch Dagblad
  Winnersway is gelieerd aan het voormalige OCN.
  Eigen commentaar: hoe ver kun je eigenlijk wel niet gaan met je eigen gelijk? Of is het een kat in het nauw?

 8. Anoniem zegt:

  Stichting Winnersway denkt sluiting in acht dagen niet te halen.
  Door: Erna Straatsma
  Leiden – Stichting Winnersway is gisteren begonnen met de ontmantelen van haar verslaafdenopvang. Staatssecretaris Bussemaker (volksgezondheid) heeft de Leidse organisatie daar acht werkdagen voor gegeven. “We zijn druk bezig al onze gasten elders onder te brengen”, zegt een woordvoerster. “Maar acht dagen is daarvoor veel te kort.”
  Of Winnersway alsnog haar best gaat doen om haar zorg op orde te krijgen, is onduidelijk. “We hebben daar nu geen tijd voor om over nat te denken”, zet de woordvoerster. “En we hebben ook geen tij om met de pers te praten. We hebben wel wat anders aan ons hoofd.” Tot zover het commentaar van de omstreden christelijke organisatie die sinds 1999 verslaafden en ex-verslaafden zorg en opvang biedt. Bussemaker maakte donderdag bekent dat Winnersway dicht moet omdat de ‘stichting haar zorg niet op orde’ heeft. De organisatie is er de afgelopen 2 weken niet in gelaagd om samenwerkingsverbanden aan te gaan met ziekenhuizen, huisartsen en de geestelijke gezondheidszorg. Winnersway heeft op 6 november weliswaar een overeenkomst met de Leidse huisartsenpraktijk van Oppenhuizen, Meskers en Hammerstein gesloten, maar dat vindt Bussemaker onvoldoende. Als Winnersway er alsnog in slaagt aan haar eisen te voldoen, mag de verslaafdenopvang weer open. Het vrouwenhuis van Winnersway aan de Lammenschansweg is reeds gesloten.
  Woningcorporatie Ons Doel heeft de huur een paar maanden geleden opgezegd, onder meer vanwege betalingsproblemen bij Winnersway. “Op een gegeven moment was er een soort kettingreactie”, zeg Ons Doel-directeur Ben Noorlander. De directeur ging weg, er kwam een nieuwe directeur die ook weer weg ging. Toen was het voor ons klaar en hebben we de huur opgezegd. Dat is al een paar maanden geleden gebeurd.” Ruim een jaar geleden was Ons Doel nog zeer te spreken over Winnersway. De woningcorporatie besloot de stichting te helpen en kocht een groot pand op de Lammenschansweg aan voor 24-uursopvang van vrouwelijke ex-junks.
  In de Merenwijk heeft Winnersway nog een woning van Ons Doel in gebruik waar vier ex-verslaafden wonen. “Die kunnen daar waarschijnlijk blijven wonen” zegt Noorlander. “We zijn bezig om de begeleiding aan een andere zorgorganisatie over te dragen.”
  De overige cliënten van Winnersway zijn mannen die zitten in het hoofdgebouw aan de Turkooislaan Op deze plek staat ook de kerk van het Outreach Center Nederland, die nauwe banden heeft met Winnersway.”
  Het zorgkantoor heeft inmiddels contact opgenomen met de stichtingen Brijder en Rivierduinen, om de cliënten van Winnersway over te nemen. Deze stichtingen zijn actief in geestelijke gezondheidszorg.
  Bron: Leidsch dagblad 14 november 2009, Leiden en omgeving katern

 9. Henk Koevoet zegt:

  de Volkskrant
  Lees de online krant
  Verslaafdenopvang Winnersway moet dicht
  ANP
  Gepubliceerd op 12 november ’09, 18:22, bijgewerkt op 12 november 2009 18:26
  DEN HAAG – De omstreden verslaafdenopvang Winnersway in Leiden moet dicht. Dat heeft staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) donderdag besloten. De opvang had twee weken de tijd gekregen de zorg op orde te brengen, maar is daar niet in geslaagd, oordeelt de staatssecretaris.
  Haar geduld met Winnersway is op, heeft Bussemaker donderdag aan de Tweede Kamer geschreven. De instelling krijgt acht dagen de tijd om de cliënten elders onder te brengen en moet dan dicht. Winnersway mag pas weer open als de instelling alsnog voldoet aan de eisen die Bussemaker had gesteld. De opname van nieuwe cliënten moest verbeteren en de instelling moest beter samenwerken met huisartsen, ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg.
  Winnersway had weliswaar net met een huisartsenpraktijk afgesproken te gaan samenwerken, maar voor Bussemaker komt dat te laat. Als de instelling weer open gaat, zal de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de opvang scherp in de gaten gaan houden. De inspectie had Winnersway dit voorjaar al te verstaan gegeven dat de kwaliteit van de zorg snel omhoog moest, maar dat schoot niet echt op.

 10. Gijs Geitenkaas zegt:

  1. Home
  2. Actueel
  3. Kamerstukken
  4. Winnersway
  Winnersway
  Kamerstuk, 12 november 2009
  De Voorzitter van de Tweede Kamer
  der Staten-Generaal
  Postbus 20018
  2500 EA DEN HAAG
  DLZ/KZ-U-2970307
  Geachte voorzitter,
  In vervolg op mijn brief aan uw Kamer d.d. 29 oktober 2009 informeer ik u over de stand van zaken ten aanzien van het traject inzake mijn aanwijzing ex artikel 7, lid 1, Kwaliteitswet aan Winnersway Verslavingszorg te Leiden.
  Zoals ik in mijn brief schreef liep 28 oktober de termijn af waarbinnen Winnersway aan de aanwijzing zou moeten voldoen. Vervolgens heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg ter plekke gecontroleerd en beoordeeld of Winnersway de door mij in de aanwijzing gestelde eisen volledig en correct heeft opgevolgd. De Inspectie heeft mij 3 november hierover geïnformeerd.
  In haar rapportage aan mij concludeert de Inspectie dat Winnersway niet of niet in voldoende mate voldoet aan een aantal voorwaarden die ik in mijn aanwijzing aan Winnersway gesteld heb met betrekking tot de volgende onderwerpen:
  *
  samenwerking ketenpartners: reguliere GGZ;
  *
  samenwerking ketenpartners: huisarts en ziekenhuizen; en
  *
  informatieverstrekking aan cliënten: informed consent.
  Zowel in de aanwijzing aan Winnersway als in het verkeer met uw Kamer heb ik aangegeven dat ik bestuursdwang zal toepassen indien Winnersway niet aan de gestelde voorwaarden voldoet, waarbij gezien het intensieve traject dat de Inspectie reeds sinds april 2006 met Winnersway gelopen heeft, sluiting een optie is. Omdat uit het onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg gebleken is dat Winnersway nog steeds niet aan alle voorwaarden van mijn aanwijzing voldoet, heb ik besloten Winnersway inderdaad te sluiten. Ik heb vandaag Winnersway een last onder bestuursdwang opgelegd, die inhoudt dat Winnersway tot sluiting overgaat voor de duur dat Winnersway niet volledig aan de door mij gestelde voorwaarden voldoet. Ik heb mijn voornemen hiertoe vrijdag 6 november aan het bestuur van Winnersway kenbaar gemaakt. Conform procedure heeft Winnersway tijdens een hoorzitting op dinsdag 10 november hun zienswijze op mijn voornemen naar voren gebracht. Conform die zelfde procedure heeft Winnersway woensdag 11 november de gelegenheid gehad om op het verslag van het zienswijzegesprek te reageren. De reactie van Winnersway heb ik diezelfde dag in de namiddag ontvangen.
  Ik ben na kennisneming van de zienswijze van Winnersway niet tot nieuwe inzichten en andere gedachten gekomen. Hoewel Winnersway betoogt ook na afloop van de termijn van de aanwijzing zich in te spannen om alsnog de openstaande voorwaarden te operationaliseren – hetgeen onder meer blijkt uit een op 6 november jongstleden alsnog gesloten samenwerkingsovereenkomst met de huisartsenpraktijk Oppenhuizen, Meskers en Hammerstein te Leiden – is mijn geduld op. Ik wil dat voor de cliënten van Winnersway de voorwaarden voor verantwoorde zorg nu eindelijk definitief gewaarborgd zijn; zo niet binnen de instelling, dan elders.
  Ik heb het Zorgkantoor Zuid-Holland Noord gevraagd, uit hoofde van hun verantwoordelijkheid voor de continuïteit van zorg, de mogelijkheden voor de tijdelijke overplaatsing van de cliënten van Winnersway naar andere zorgaanbieders in de regio te bezien. Uitgangspunt daarbij is dat de mogelijke ontwrichting van de cliënten uit hun sociale en /of maatschappelijke situatie tot een minimum beperkt dient te blijven. In dit kader heeft genoemd zorgkantoor samenwerking gezocht met de stichtingen Brijder en Rivierduinen. Het zorgkantoor heeft mij meegedeeld dat het mogelijk is om binnen 8 dagen vervangend zorgaanbod te regelen voor de cliënten van Winnersway. Ik verwacht daarom van Winnersway dat zij binnen 8 werkdagen na vandaag, 12 november 2009, in overleg met het zorgkantoor de tijdelijke sluiting realiseren en in dit kader alle hiervoor benodigde acties op zo kort mogelijke termijn in gang zetten om een voor de cliënten van Winnersway zo soepel mogelijk verlopende voorbereiding en overgang mogelijk te maken. Indien Winnersway nalaat aan mijn besluit om de instelling te sluiten gehoor te geven, zal ik gebruik maken van mijn bevoegdheid om de last door feitelijk handelen ten uitvoer te leggen, wat inhoudt dat ik zelf de sluiting zal realiseren. De sluiting kan worden beëindigd indien is vastgesteld dat Winnersway alsnog heeft voldaan aan de voorwaarden gesteld in de aanwijzing d.d. 13 oktober jl., hetgeen zal moeten blijken uit een door de Inspectie aan mij uit te brengen rapport. Op basis van dat rapport zal ik besluiten of Winnersway haar activiteiten mag hervatten. Gezien de historie zal ik in dat geval de Inspectie verzoeken om verscherpt toezicht te houden op Winnersway teneinde te controleren dat niet alleen op papier, maar ook in de praktijk verantwoorde zorg wordt geleverd.
  Ik vertrouw erop uw Kamer hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
  Hoogachtend,
  de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
  Welzijn en Sport,
  mw. dr. J. Bussemaker

 11. Jan Willem zegt:

  In het Leidsch Dagblad las ik dat de verhuurder van de Barndesteeg in Amsterdam de huur aan Winnersway per 1 januari 2010 niet meer verlengd. Ze kunnen op zoek naar een nieuwe locatie. Maar ben benieuwd of ze dat nog voor elkaar krijgen nu Winnersway in de media is geweest.
  Winnersway huurde de locatie voor het verstrekken van eten en het voeren van gesprekken om verslaafden naar afkickcentra te begeleiden.

 12. Jan Willem zegt:

  Kan het ook niet helpen, maar het nieuws volgt elkaar snel op. Bussemaker heeft een tussentijds antwoord gegeven aangaande Winnersway, haar brief staat hier:
  http://www.minvws.nl/kamerstukken/lz/2009/brief-inzake-winnersway.asp
  Verkorte inhoud:
  Verkort: Lijkt me allemaal wel duidelijk. Nog even onderzoek van het IGZ afwachten van 4 november 2009 a.s., het Zorgkantoor heeft al negatief geoordeeld, zij ontbinden de overeenkomsten 2009 en 2010.
  • Vragen die inderdaad betrekking hebben op justitie zullen worden doorgespeeld naar hen (maar dat had ik al aangegeven in vorige inbreng, niet alles ligt op haar beleidsterrein). Zo mogelijk wordt de FIOD etc. ingeschakeld wanneer blijkt dat het nodig is n.a.v. het onderzoek door CSZ.
  • College Sanering Zorginstellingen gaat het onderzoek doen naar mogelijke financiële verstrengelingen met het OCN die niet zijn toegestaan, in de week van 16 november wordt dit vrijgegeven.
  • Mochten er financiële malversaties hebben plaatsgevonden, dan zal aangifte worden gedaan bij het Openbaar ministerie en zal Justitie strafrechtelijk gaan vervolgen.
  • Kortom allemaal keurig volgens de wetsgang van ons land, de minister geeft nog aan dat de kwestie emoties oproept, maar ze stelt terecht dat ze gehouden is aan de wet en die past zij nu volledig en zo breed mogelijk toe.
  Aan bovenstaande informatie kunnen geen enkele rechten worden ontleend, het is slechts een verkorte weergave van de brief van staatssecretaris mevrouw Bussemaker naar eigen persoonlijke interpretatie.

  • Peet zegt:

   Het is alleen jammer dat het nooit tot een vervolging is gekomen jammer omdat dit deze lieden wel even stevig met beide benen op de grond had gezet al kan je zeggen dat het met de veroordeling van Johan k te Nijkerk ook niet wil vlotten hoger beroep en zo gaat God zijn weg

 13. Roderick zegt:

  MORGEN dinsdag 27 oktober om 18.15 NED 1 zend het actualiteitenprogramma ‘EENVANDAAG’ het volgende uit.
  Uitzending: Zullen de gedupeerden hun geld van Gert Jan Agtereek terug krijgen?
  Kijk hoe Gert Jan Agtereek niet meer kon ontsnappen aan de fuik van verslaggevers op Schiphol toen hij zondagochtend jl. Nederland wilde verlaten.

 14. AgterSnake zegt:

  Linkpagina voor gedupeerden en geïnteresseerden:
  http://gertjanagtereek.gerelateerd.nl/

 15. john zegt:

  20-10-2009 John drabbe
  Kleine witenburgerstraat 349
  1018 LT Amsterdam
  Geschiedenis van mijn leven op te kunnen bouwen
  Ik werd door mijn moeder vroeger bedreigt dat als ik niet doe wat zij tegen mij zegden dat ik geen leven had ik was zooban dat ik niets tegen haar durven te ondernemen waar zij op uit was om mij voor gek te laten verklaren
  Mijn vader werkt daar echter aan mee om mij het onmogelijk te maken om mijn leven op te kunnen bouwen
  Echter was ik een ongewenst kindje van mijn ouders die niet wisten wat zij met mij aan moesten
  En heb mij uit huis laten plaatsen om de volgende reden dat ik 4 kir bijna dood was geslagen van mijn 3 jaar tot mijn 14 de jaar werd ik geslagen
  Op school kwam mijn meester erachter dat ik werd geslagen ik mocht niets zegen van mijn moeder waardoor ik een traumatiseer verleden op liep
  Echter heeft zij mij bedreigd dat zij er alles aan zou doen mij het leven onmogelijk te maken
  Om dat zij door mijn vader werd geslagen en dat op mij af reageren echter op mijn 14 de wouw mijn psychiater met mij daar werk van maken maar ik was erg ban voor mijn leven en dacht het houwt wel
  Een keer op maar nee er kwam geen einden aan tot nu toe nog niet ik ben nu 43 jaar en het word mij nog onmogelijk gemaakt door mijn ouders
  En ben bijna vermoord op mijn woning met raten vergif in mijn koffie waar ik ook getuigen van had die zegen dat het van mijn moeder af kwam en mijn vader die mensen in de onderwirond mij het leven onmogelijk maken met een rechter die mij straft voor enkele anderen zaak terwijl ik geen aan giften kan doen van poging tot moord recherche vroeg mij ook of mijn vader erachter zat ik ben echter te goed en zij nee om mij erg ban ben voor mijn leven die wil mij om het leven brengen rechter is echter een vriend van mijn vader die vroeger bevriend waren
  Ik werd ook door mijn moeder echter bedreigd als ik een kleintje had dat zij hem dan van mij zou af pakken van mij echter had ik enkele hele lieven mijt tegen kwam die ook het zelfde ondergaat die mij naar een af kik kliniek stuurden wat zij moest doen om dat zij mij vertelden dat zij anders voor de rest in een gesloten in richting zou komen waarschijnlijk heeft oma moeder van mijn verloofden het bewind voering van mijn verloofden die met het kindje van mij verloofden is gevlucht is naar Amerika toe en pleeg ouders had gevonden om het kindje te verkopen wat mijn vriendin niet wil beseffen is dat moeder strafbare feiten pleegt om het kindje te houden waarschijnlijk als kindje 3 jaar is om het kindje te verkopen terwijl mijn verloofden het degelijk wel met mij samen kan op voeden maar dat mocht mijn verloofden niet om dat zij schizofrenie is en het recht niet krijgt van de rechter ik had haar echter beloofd dat zij dat wel mocht van mij vertelden aan mij dat het niet mocht van de werend ik vind dat wel erg vreemd
  Ik had ook het gevoel dat ik mijn leven niet kan op bouwen om mij gewoon weg onteigent word van mijn wettelijke rechten te verkrijgen en ontzien word waar mijn psychiater vroeger heel kwaad om is geworden en zij tegen mij je bent niet gek maar je word gek gemaakt hier maken wij werk van zij hij tegen mij maar daar het hij toestemming voor nodig van mij wat ik niet aan durven ik ben erg ban voor mijn leven die word verpest door mijn ouders om dat ik het risten geborenen kindje was en het eersten recht had van erfrecht van mijn opa ik ondervind een hoop naren geit en nemen mij niet serieus en daar word ik op af gerekend en zegen dat ik gek ben maar dat is niet zoo
  Ik zou graag met u willen praten offer mijn leven en alles graag uit willen laten zoeken ik hoop
  Dat u mij wel gelooft want ik weet mij geen raat meer om dezen zaak te kunnen aan pakken voor mij en mijn verloofden gelukkig te kunnen maken en dat ik en keer in mijn leven gelukkig kan zijn
  Mijn verloofden word namelijk verkeerd in gelicht en zij leeft niet maar word geleefd net zoo als ik zelf
  Mijn dank aan u en wacht op u reactie van u

 16. Daan Bonte zegt:

  Het is jammer dat de Pinkstergemeenten over een kam geschoren worden. Elke Pinkstergem.
  is anders van opzet en vaak van sturktuur.
  En in wat ze geloven. Wat deze man doet is volkomen fout en moet vervolgt worden.
  Ik maak me meer zorgen over het geestelijk welzijn van die mensen die zoveel pijn gedaan zijn.
  Ik hoop dat ze het geloof in God niet verloren zijn. Mensen zijn Zijn grondpersoneel en dat is niet altijd betrouwaar, maar gooi daar mee je geloof in God niet weg. God komt wel klaat met deze man.Wacht maar af. Ik hoop dat de pijn te dragen is en dat het met de lijd gaat slijten.
  Veel sterkte.
  Oordeel niet te hard over een ander, als we van binnen kijken schieten we zelf zoveel te kost.
  Groeten Daan. P.T.L.

 17. Anoniem zegt:

  Leidsch Dagblad 15-10-2009
  Piramidespel na Winnersway
  DOOR SILVAN SCHOONHOVEN
  LEIDEN – Verslaafdenopvang Winnersway is nog niet dicht of de mannen erachter zoeken een nieuwe inkomstenbron. In Kenia begint de Leidse pastor Gertjan Agtereek een piramidespel in religieuze vermomming. Piramideconstructies zijn in Nederland verboden.
  Op de website http://www.ministry-network.com ontvouwt Agtereek zijn plannen. Bedoeling is dat leden een maandelijkse bijdrage betalen en vervolgens zelf nieuwe leden aanbrengen in e vorm van een zogenoemde M12-groep, een kring van twaalf volgelingen naar het model van Jezus en zijn twaalf discipelen. Die leden betalen ook contributie en moeten op hun beurt aan de slag om volgelingen te genereren. Wie erin slaagt twee ‘generaties’ van groepjes te stichten, 144 nieuwe leden dus, krijgt een forse vergoeding van de organisatie. Maar wie het waagt iets negatiefs te zeggen over de organisatie hangt een boete van 100.000 shilling (892 euro) boven het hoofd: in Kenia een klein fortuin.
  Wat het lidmaatschap van M-net verder precies aan voordelen brengt blijft vaag. Er wordt een kerkelijke opleiding beloofd die volgens de site ‘internationaal erkend’ is, onder meer ‘bij universiteiten in de USA’. M-net zou al ‘in vijftig landen’ zitten en een kantoor hebben in New York. De omstreden kerkleider schermde dit voorjaar al met plannen voor een Agtereek University. Agtereeks naam, die van zijn helpers of van de Leidse pinksterkerk OCN worden op de M-net-site nergens genoemd. Die site blijkt echter geregistreerd op hetzelfde postbusnummer als de vroegere Keniaanse tak van de Leidse kerk.
  M-net wordt omschreven als een initiatief van de Association of Great Commission Churches and Ministries (AGCCM). Die staat bij e Kamer van Koophandel ingeschreven op de Leidse Turkooislaan 131, waar ook de OCN-kerk en Winnersway zitten. Bestuursleden zijn de Leidse OCN – en Winnerswayleider Dennis Sieval en zijn vrouw. Derde bestuurder is de Leidse jurist Roger Lelkens, die enige tijd bij Agtereek in Kenia woonde. Sieval ontkent dat het een piramidespel betreft.
  ‘Onbeperkt geld, halleluja!’
  De Leidse OCN-kerk vist met piramide-achtige constructie opnieuw naar het geld van gelovigen. De SP en de PVV vragen voor de tweede maal een spoeddebat in de Kamer aan over de handel en wandel van de pinkstergemeente aan de Turkooislaan.
  Het priamidespel ‘Ministry Network’ of M-Net wordt opgezet door kerkleider Gertjan Agtereek. Eerder probeerde die een wereldomspannend kerkennetwerk op te richten. Ook stichtte hij een ‘Club100’ waarin hij probeerde zijn honderd intiemste vrienden vijftig euro per maand te laten betalen in ruil voor familiekiekjes en chatsessies.
  Nu lanceert hij een omvangrijke website met als doel geld te genereren van Keniaanse gelovigen. Voorgangers die al lid zijn, bevelen het M-Net van harte aan. ‘een geweldige kans om een universitaire opleiding te krijgen’ en ‘om onbeperkt geld te verdienen’. „Dit is je enige kans, mis hem niet, God bless and stay blessed, halleluja!”
  Toch is het lidmaatschap niet alleen vrijheid, blijheid. Wie een aanvraag indient, is direct met handen en voeten gebonden aan een waslijst van voorwaarden, bevelen en eisen. Het nietsvermoedende lid is verantwoordelijk als door hem aangebrachte leden niet betalen. Hij moet opdrachten van de leiding direct accepteren en met absolute prioriteit uitvoeren. De auteursrechten van geleverd werk moet hij afstaan, hij moet altijd telefonisch bereikbaar zijn en bovenal: alles, maar dan ook alles dat met het netwerk te maken heeft moet geheim blijven. Het is leden verboden anders dan louter positief te spreken over de club, de leiders of hun familie. Op straffe van een Keniaans jaarsalaris, direct invorderbaar. Het lijkt wel of je in dienst treedt van een bedrijf en een salaris ontvangt, in plaats van dat je geld moet betalen.
  „Je begrijpt er niks van”, becommentarieert OCN-voorganger Dennis Sieval de aantijgingen. „Je zult zien dat dit geen piramidespel is.” Even later is de website offline.
  Wat is een piramide?
  Volgens de kansspelenwet is een piramidespel ‘een gelegenheid waarbij deelnemers een goed afgeven of een verplichting aangaan teneinde daaruit een voordeel te verwerven dat geheel of ten dele afhankelijk is van de afgifte van een goed of het aangaan van een verplichting door latere deelnemers’. Vaak zijn piramideconstructies vermomd, bijvoorbeeld door de schijn te wekken dat lidmaatschap ergens anders goed voor is en dat nieuwelingen binnenhalen slechts bijzaak is, terwijl ronselen wel degelijk is waar het spel om draait.

 18. UITZENDING 1 VANDAAG 13 OKTOBER NU ONLINE! zegt:

  Op 13 en 14 oktober 2009 vindt er een uitzending plaats op 1 vandaag in 2 delen over de praktijken van Gert Jan Agtereek uit Leiden over de OCN.
  Het eerste deel staat nu de komende uren online op: http://www.eenvandaag.nl
  Zet het voort!

 19. UITZENDING 1 VANDAAG 13+14 OKTOBER 2009! zegt:

  Op 13 en 14 oktober 2009 vindt er een uitzending plaats op 1 vandaag in 2 delen over de pinkestergemeente uit Leiden.
  Zender: Nederland 1
  Programma: 1 Vandaag
  Tijd: 18.20 uur!
  Zet het voort!

 20. Henk zegt:

  Leidsch Dagblad 09-10-2009
  Geduld van gemeente met afkickcentrum is op
  Wethouder gooit Winnersway uit werkloods
  DOOR SILVAN SCHOONHOVEN
  LEIDEN – De gemeente zet de Leidse verslavingsopvang Winnersway uit een loods langs de Hoge Morsweg. De instelling maakte gratis gebruik van het terrein voor werkprojecten met verslaafden. Wethouder De Haan (CDA) heeft besloten die toestemming in te trekken omdat hij elke schijn wil vermijden dat de gemeente Winnersway steunt. „Ook bij ons is het geduld met Winnersway op”, zegt De Haan.
  Om dat punt te onderstrepen, kondigt hij nog twee andere maatregelen aan tegen het omstreden afkickcentrum op de Turkooislaan. Verslaafden die zich laten opnemen bij Winnersway kregen tot nu toe vanzelfsprekend ontheffing van sollicitatieplicht. Aan dat automatisme komt nu een eind.
  De gemeente houdt bovendien gesprekken met verslaafden bij Winnersway. Bij die instelling moeten ze een machtiging tekenen waardoor hun uitkering aan de instelling wordt overgemaakt. De gemeente biedt Winnerswayklanten nu aan om die machtiging in te trekken, zodat ze het geld weer zelf kunnen beheren. In dat gesprek wordt nog eens gewezen op de vernietigende conclusies die de Inspectie voor Gezondheidszorg en het Zorgkantoor de afgelopen maanden trokken. Woensdag kondigde staatssecretaris Bussemaker aan dat ook haar geduld op is en dat Winnersway nog twee weken heeft om de misstanden te verbeteren, anders sluit ze de instelling. De kans is klein dat het lukt. De inspectie kwam woensdag nog met een waslijst aan gebreken: de zorg schiet volkomen tekort. De net ontslagen directeur meldde bovendien dat het afgelopen jaar tussen de één en twee ton is doorgesluisd naar de opvang gelieerde kerkgenootschap OCN. Winnersway laat op zijn website weten dat het ‘betreurd’ dat de zaken nog niet op orde zijn en dat het dat ‘in de kortst mogelijke tijd’ zal doen.

 21. Jan Willem zegt:

  Wethouder gooit Winnersway uit werkloods
  Gepubliceerd op 08 oktober 2009, 19:41
  LEIDEN – De gemeente zet de Leidse verslavingsopvang Winnersway uit een loods langs de Hoge Morsweg. De instelling maakte gratis gebruik van het terrein voor werkprojecten met verslaafden.
  Wethouder De Haan heeft besloten die toestemming in te trekken omdat hij elke schijn wil vermijden dat de gemeente Winnersway steunt. ,,Ook bij ons is het geduld met Winnersway op”, zegt De Haan.
  lees meer in het Leidsch Dagblad van vrijdag
  9 oktober 2009

 22. Jan Willem zegt:

  Winnersway: nog twee weken tot sluiting
  Gepubliceerd op 07 oktober 2009, 19:23
  Laatst bijgewerkt op 07 oktober 2009, 19:24
  Leiden – Bij de Leidse verslavingsinstelling Winnersway is het nog steeds een rommeltje. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft er geen vertrouwen meer in en acht voortzetting van de opvang niet verantwoord. Winnersway krijgt van staatssecretaris Bussemaker nog twee weken de tijd voor een laatste poging om eindelijk orde op zaken te stellen. Lukt dat niet, dan zal ze de instelling sluiten, schrijft Bussemaker aan de Tweede Kamer.
  De inspectie, die in mei al een vernietigend rapport opstelde, heeft sindsdien zes onaangekondigde bezoeken gebracht aan de opvang op de Turkooislaan. Dat levert nu een nieuw, nog kritischer rapport op.
  Winnersway blijkt na de eerste tik op de vingers niet helemaal te hebben stilgezeten. Toch zijn op de meeste punten de zaken nog steeds volstrekt niet op orde, constateert de IGZ. Het personeel is nog steeds niet voldoende geschoold of op de hoogte van de risico’s van het werk met verslaafden. Delen van het gebouw maken ondanks een opknapbeurt van 75.000 euro een ‘haveloze indruk’. Nazorg voor cliënten is er niet.
  (lees meer in het Leidsch Dagblad van donderdag 10 oktober 2009)

 23. Jan Willem zegt:

  Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
  Winnersway
  Kamerstuk, 7 oktober 2009
  De Voorzitter van de Tweede Kamer
  der Staten-Generaal
  Postbus 20018
  2500 EA DEN HAAG
  DLZ/KZ-U-2960236
  7 oktober 2009
  Geachte voorzitter,
  Conform mijn toezeggingen in de brieven d.d. 5 en 22 september en tijdens het spoeddebat d.d. 8 september inzake Winnersway Verslavingszorg informeer ik u hierbij over de stand van zaken met betrekking tot deze instelling. Het is mij niet gelukt mijn toezegging om nog in september informatie te geven, gestand te doen. De reden hiervoor blijkt uit onderstaande informatie.
  Bevindingen Inspectie
  Op 1 oktober heeft de Inspectie mij geïnformeerd over de bezoeken aan Winnersway op 3, 15 en 21 september jongstleden als follow-up van het Inspectierapport van april 2009 en naar aanleiding van de melding van de (her)opname van een cliënt met dubbele diagnose. Van beide bezoeken is een rapport uitgebracht. U treft ze bijgaand aan. In het Inspectierapport van april 2009 (reeds in uw bezit) heeft de Inspectie geconstateerd dat, indien Stichting Winnersway haar activiteiten als AWBZ-zorginstelling wil voortzetten, het noodzakelijk is dat met onmiddellijke ingang tenminste aan de volgende voorwaarden dient te worden voldaan:
  * Geen opname van cliënten met een dubbele diagnose, tenzij voorafgaand door onafhankelijk psychiatrisch onderzoek is vastgesteld dat het psychiatrische ziektebeeld zodanig gestabiliseerd is dat de verstrekkingen persoonlijke verzorging en begeleiding voldoende zijn en tijdens het verblijf in Stichting Winnersway voorzien is in (ambulante) psychiatrische begeleiding en behandeling.
  * Geen opname van cliënten in Stichting Winnersway met actuele verslavingsproblematiek die detoxificatie/afkicken noodzakelijk maken.
  * Een kwalitatieve en kwantitatieve personeelsbezetting die is afgestemd op de doelgroep en passend bij het zorgaanbod.
  * Geen beperking van de grondrechten van de cliënt.
  Uit de nieuwe rapportages van de Inspectie blijkt dat op basis van het meldingenonderzoek, dat eveneens op 21 september plaatsvond, is gebleken dat Winnersway de in april gestelde voorwaarde – te weten: geen opname van cliënten met een dubbele diagnose, tenzij voorafgaand door onafhankelijk psychiatrisch onderzoek is vastgesteld dat het ziektebeeld zodanig gestabiliseerd is dat de verstrekkingen persoonlijke verzorging en begeleiding voldoende zijn en tijdens het verblijf in Winnersway voorzien is in (ambulante) psychiatrische begeleiding en behandeling – in ieder geval in één situatie niet heeft nageleefd. Daarnaast is volgens de Inspectie uit de recente follow-up bezoeken gebleken dat het ontbreekt aan gekwalificeerde professionals en een goed functionerend kwaliteitssysteem. Op grond hiervan concludeert de Inspectie dat de voorwaarden voor verantwoorde zorg, conform de Kwaliteitswet zorginstellingen, onvoldoende gewaarborgd is, evenals de keten van zorg. Tevens heeft de Inspectie tijdens de recente bezoeken geconstateerd dat op grond van de door de directie van Winnersway voorgenomen en uitgevoerde maatregelen op korte termijn onvoldoende verbetering is te verwachten in de kwaliteitsborging en professionalisering van Winnersway. De Inspectie heeft, in overleg met de huisarts, ingeschat dat de psychiatrische zorgzwaarte van de huidige cliëntenpopulatie van Winnersway echter geen acuut gevaar oplevert. De Inspectie kan dan ook niet overgaan tot het geven van een bevel zoals bedoeld in de Kwaliteitswet. Wel adviseert de Inspectie mij dringend om op korte termijn over te gaan tot het geven van een aanwijzing ex artikel 7, eerste lid, Kwaliteitswet zorginstellingen. Dit advies heb ik terstond overgenomen.
  Ik heb Winnersway mijn voornemen tot het geven van een aanwijzing reeds schriftelijk kenbaar gemaakt. Ik heb het bestuur van Winnersway aanstaande vrijdag op mijn departement uitgenodigd om op mijn voornemen te reageren. Daarna zal ik een definitief besluit nemen.
  In de aanwijzing vraag ik Winnersway, conform het Algemeen Toetsingskader nieuwe aanbieders Verslavingszorg zoals dit door de Inspectie wordt gehanteerd, binnen 2 weken op de vijf meest zwaarwegende criteria voor verantwoorde zorg binnen een niet-behandelsetting aantoonbaar verbeteringen te operationaliseren, te weten ten aanzien van de:
  (aanwijzingen: red.)
  * intakeprocedure
  * samenwerking ketenpartners: huisartsen en ziekenhuizen
  * samenwerking ketenpartners: reguliere GGZ
  * informatieverstrekking aan cliënten: informed consent
  * contra-indicaties.
  De termijn van 2 weken acht ik redelijk, aangezien het geen nieuwe eisen betreffen dan waar de Inspectie in het afgelopen halfjaar Winnersway gedurig op getoetst heeft.
  Indien Winnersway binnen 2 weken na ontvangst van de aanwijzing hier geen gevolg aan geeft, ben ik gerechtigd bestuursdwang toe te passen. Gelet op het intensieve traject dat de Inspectie met Winnersway gevolgd heeft, is hierbij sluiting wat mij betreft gerechtvaardigd.
  Traject zorgkantoor
  Over de fase van het traject dat het Zorgkantoor Zuid-Holland Noord/Amstelland en de Meerlanden met Winnersway loopt, kan ik u melden dat het zorgkantoor deze week met een definitief standpunt hoopt te komen inzake de vraag of Winnersway daadwerkelijk voldoet aan de eisen die het zorgkantoor en de wet- en regelgeving stellen, en welke consequenties er uit voortvloeien voor de toekomstige contractering c.q. voor het lopende contract indien blijkt dat Winnersway niet voldoet. Het zorgkantoor wil in dezen uiterst zorgvuldig opereren, mede gelet op eerdere ervaringen met de kortgedingrechter inzake Winnersway in de afgelopen periode. Het zorgkantoor zal Winnersway deze week uitsluitsel geven. Uiteraard is er gedurende het traject frequent contact tussen mij en het zorgkantoor over de voortgang. Ik ben dinsdag door het zorgkantoor over hun bevindingen geïnformeerd. Aangezien Winnersway pas in de loop van deze week door het zorgkantoor geïnformeerd wordt, vind ik het ongepast op dit moment de nog vertrouwelijk zijnde informatie met uw Kamer te delen. Wel kan ik u meedelen dat de ontvangen informatie kritisch bestudeerd wordt. Mocht blijken dat Winnersway niet voldoet aan de transparantie-eisen in het Uitvoeringsbesluit WTZi, dan zal ik niet aarzelen de toelating in te trekken.
  Directie-wisselingen Winnersway
  Mevrouw Agema (PVV) heeft mij een aantal vragen gesteld over de directiewisseling bij Winnersway (2009Z17851) en verzoekt mij deze in mijn brief te beantwoorden. Ik voldoe hierbij aan haar verzoek. De raad van toezicht van de Stichting Winnersway verslavingszorg heeft de Inspectie geïnformeerd over het ontslag van de Interim-directeur. Onvoldoende inzet voor concrete kwaliteitsverbetering en voor aansturing van het personeel worden daarbij genoemd. Andere motieven van de Raad van Toezicht zijn mij niet bekend. De Inspectie constateert dat ontkoppeling van kerkelijke activiteiten en AWBZ-begeleiding in gang is gezet. Zo zou er geen verplichting meer zijn om deel te nemen aan godsdienstoefeningen. Maar op het gebied van grondrechten moet er nog meer verbeterd worden stelt de Inspectie. Vooralsnog zie ik geen bijzondere gevolgen van de directiewisseling voor de besteding van AWBZ-gelden of voor de terugbetalingen van Outreaching Center Nederland (OCN) aan Winnersway Ik laat geen onderzoek doen naar de handel en wandel van OCN. Mijn focus is de zorg en niet de kerkelijke organisaties in Nederland. Inspectie en Zorgkantoor zien respectievelijk toe op de kwaliteit en de financiering van de zorg.
  Tot slot
  Op grond van de informatie waarover ik nu beschik, heb ik reden mij zorg te maken of Winnersway werkelijk in staat is verantwoorde zorg te bieden aan kwetsbare cliënten als verslaafden. Ook vind ik het betreurenswaardig dat Winnersway, zoals ik ook in mijn brief van 22 september aan uw Kamer al aangaf, niet de moeite lijkt te nemen om kwade schijn te vermijden; recent in het geval van de (her)opname van een cliënt met dubbele diagnose en ook vorige week bij de directiewisseling, waar het lid Agema mij ook schriftelijk vragen over gesteld heeft. Desalniettemin is het niet aan mij om te handelen op grond van emotionele overwegingen, maar ben ik gehouden om te handelen conform de spelregels van onze rechtstaat, zoals die in goed overleg met uw Kamer zijn ontstaan. In dat kader bezie ik ook de aangenomen motie Joldersma . Ik zal niet aarzelen deze uit te voeren indien op grond van de informatie van het zorgkantoor vast en onomstotelijk blijkt dat Winnersway niet aan de eisen van het Uitvoeringsbesluit WTZi voldoet.
  Hoogachtend,
  de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
  Welzijn en Sport,
  mw. dr. J. Bussemaker
  ____________________________________________
  Verkort:
  1. Winnersway zorg voldoet niet aan de gestelde eisen van de Inspectie, beschikt niet over gekwalificeerde professionals en zal getoetst worden aan de Kwaliteitswet Zorginstellingen artikel 7 eerste lid.
  2. Bestuur moet op het departement van mevrouw dr. Bussemaker verschijnen naar aanleiding van bovenstaande 3 meest relevante aanwijzignen binnen 2 weken uit te voeren.
  3. Zorgkantoor komt nog deze week met uitsluitsel aan Winnersway, maar de Staatssecretaris wil dit nog niet delen met de Kamer voordat dit met Winnersway is gedaan, volgende week openbaring van dit rapport.
  4. De Staatssecretaris moet het toezien van financiële scheiding tussen OCN en Winnersway staatsrechterlijk gezien overlaten aan het Zorgkantoor, deze zal hier toezicht op houden en blijven nagaan of de gelden uit de AWBZ van OCN worden terugbetaald aan Winnersway zorg.
  5. Grondrechten van de cliënten zijn nog niet gewaarborgd, dit moet nog sterk worden verbeterd, ondanks het niet meer verplicht deelnemen aan kerkelijke activiteiten.
  6. Mocht Winnersway niet aan de eisen voldoen van het Zorgkantoor in het kader van het Uitvoeringsbesluit WTZi zal de Staatssecretaris niet nalaten de motie Joldersma uit te voeren.
  7. Dat de minister aangeeft dat ze niet “kan handelen uit emotionele overwegingen” laat de minister doorschemeren dat ze inmiddels zeer nauwgezet en nauwkeurig is ingelicht inzake de OCN en voorgaande organisaties. Terecht stelt ze dat ze gehouden is aan de regels van de rechtsstaat.
  Tot nog toe ben ik tevreden met het antwoord van onze Staatssecretaris. Het is nu een kwestie van afwachten wat de Inspectie vindt.

 24. Henk zegt:

  Bron CIP: Christelijk Informaite Platform 06-10-2009
  http://www.cip.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=12094
  Conflict rond Winnersway verscherpt zich
  De interim-directeur van de christelijke verslaafdenopvang Winnersway in Leiden, Jan Piet, is door de pinkstergemeente Outreach Center Nederland op non actief gezet. In een verklaring zegt Piet dat de pinkstergemeente “de touwtjes in handen wil houden”. De christelijke verslaafdenopvang Winnersway in Leiden is al enige tijd in opspraak. Ze staat onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Winnersway zou op een “ongezonde manier” verstrengeld zijn met de pinksterkerk Outreach Center Nederland (OCN). Die is in hetzelfde pand gevestigd.
  De Tweede Kamer heeft zich al met Winnersway bemoeid. Begin september vond er een spoeddebat plaats. Een meerderheid van de Kamer wil dat de subsidie vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt stopgezet, maar staatssecretaris Jet Bussemaker wilde daar nog niet aan. Ze wilde de verslaafdenopvang “een laatste kans” geven. Maar ze verbond daar wel voorwaarden aan. Zo zou Winnersway losgekoppeld moeten worden van de pinkstergemeente.
  Die heeft nu, na het op non actief stellen van Jan Piet, nota bene een van haar leiders, Jurgen Hanemaaijer, aangesteld als interim-directeur van Winnersway. Daarmee wordt de greep van de OCN op Winnersway zo mogelijk nog versterkt.
  Jan Piet zegt in een door hem gepubliceerde verklaring dat hij sinds juli aan een “verbetertraject” werkte. Een van de zaken die hij voorstelde was dat de Raad van Toezicht in z’n geheel moest opstappen, omdat alle leden van die Raad van Toezicht verbonden zijn aan de pinkstergemeente OCN. Maar de Raad van Toezicht weigerde op te stappen.
  Piet klapt in zijn verklaring uit de school. Hij schetst een beeld waarbij de pinkstergemeente OCN financieel voordeel haalt uit de verslaafdenopvang Winnersway. Zo zou tussen Winnersway en de voorganger van de OCN (Dennis Sieval, die tevens voorzitter van de Raad van Toezicht van Winnersway is) zijn afgesproken dat de OCN geen huur meer hoeft te betalen aan Winnersway. Dat zou de OCN voordeel opleveren Dit voorjaar zou dat voordeel al zijn opgelopen tot 47.000 euro. Winnersway betaalt wel huur voor het gehele pand, maar dat wordt onder meer bekostigd uit de subsidie van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten.
  Deze zomer ging de stichting Werkprojecten, die onder leiding staat van leden van de pinkstergemeente, failliet. Maar formeel was de stichting ondergebracht bij Winnersway en de verslaafdenopvang draaide op voor het betalen van openstaande rekeningen van stichting Werkprojecten. Dat kostte 60.000 euro.
  Ten slotte zegt Jan Piet dat uit rapporten van het zorgkantoor en de Inspectie voor de Gezondheidzorg vorig jaar al is gebleken dat er voor ongeveer 100.000 euro naar de pinkstergemeente OCN is overgeboekt, met als omschrijvingen ‘giften’, ‘detacheringskosten’ en ‘inkoop geestelijke zorg’.
  Al met al heeft de OCN al voor ten minste 200.000 euro aan Winnersway ‘ontttrokken’, constateert Jan Piet. Hij zou van plan zijn geweest een incassobureau op de OCN af te sturen om per 1 november de kerkzaal te laten ontruimen, omdat OCN geen huur betaalt. Maar zover heeft OCN het dus niet laten komen. Sinds afgelopen dinsdag staat Jan Piet op non actief.
  Jan Piet schrijft in zijn verklaring dat hij vorige week vrijdag via de Inspectie voor de Gezondheidszorg een formeel verzoek aan staatsecretaris Bussemaker heeft gericht om middels een ‘aanwijzing’ de Raad van Toezicht te dwingen af te treden. In die brief zou Piet ook hebben gezegd dat hij, als de Raad van Toezicht mocht blijven zitten, zelf zou opstappen.
  Jan Piet vermoedt dat de OCN Winnersway failliet zal laten gaan. “Ik schat in dat de verantwoordelijke mensen Winnersway failliet laten gaan, nadat waarschijnlijk de erkenning wordt ingetrokken. En dan weer op één of andere manier opnieuw beginnen. Want dat laat het verleden zien. Schulden maken, vluchten, nieuwe start, en weer een groep gedupeerden. Als OCN ‘in Gods Naam’ maar overleeft. Zou er ergens een instantie zijn die kan nagaan of ze niet eens persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden voor dit soort praktijken? Of alleen maar eens nagaat waar het zorggeld is gebleven? OCN heeft dat geld niet meer, zeggen ze. Misschien is het een gift aan Afrika geworden?”
  Met dat laatste verwijst hij naar de activiteiten van de omstreden Leidse voorganger Gertjan Agtereek. Deze was stichter en leider van de GCCI (Great Commission Churches International). Hij raakte verwikkeld in een aantal financiële schandalen. (Ex-)gemeenteleden van de GCCI zeggen dat ze onder druk werden gezet om grote sommen aan de kerk te lenen. Maar in 2003 dreigde GCCI ineen te storten en Gertjan Agtereek vertrok naar Kenia, waar hij naar eigen zeggen een gemeente wilde stichten. Het Leidsch Dagblad ging zijn gangen ter plaatse na en kwam er achter dat Agtereek zeer riant in een grote villa woonde en ook in Kenia en spoor van schulden achterliet. Begin dit jaar vertrok Agtereek uit Kenia en vestigde zich weer in Nederland.
  (Ex-)gemeenteleden van de GCCI waren inmiddels bezig met de voorbereiding voor een rechtszaak tegen Agtereek en de GCCI-kerk om hun geld terug te krijgen. Zo ver kwam het niet. In 2006 werd de GCCI failliet verklaard en de kerkleden waren hun geld voorgoed kwijt. De kerk maakte daarna een doorstart in afgeslankte vorm onder de naam Outreach Center Nederland.

 25. Anoniem zegt:

  Bron: Nederlands Dagblad
  http://www.nd.nl/artikelen/2009/oktober/02/pinksterkerk-laat-winnersway-niet-los
  Persverklaring v Jan Piet ( Ex directeur Winnersway)
  Omdat op de website van Winnersway in een verklaring wordt gesteld dat het op non actief stellen van mijn persoon alles te maken heeft met mijn functioneren als directeur van Winnersway, en niet met de Raad van Toezicht of met financiële onzuiverheden, wil ik daar een verklaring van mijn kant tegenover stellen.
  Vanaf het moment dat in de rapporten van Zorgkantoor en Inspectie duidelijk werd gemaakt dat er op allerlei terreinen onaanvaardbare en ondoorzichtige constructies waren opgebouwd tussen Winnersway en OCN heb ik aan de toenmalige directie en Raad van Toezicht duidelijk
  gemaakt dat naar mijn idee alle banden met OCN verbroken moesten worden. Dat betekende: alle financiele banden, alle personele banden, en het terugtreden van de gehele Raad van Toezicht. Waarom de Raad van Toezicht: omdat de leden daarvan waren benoemd op basis
  van statuten waarin het lidmaatschap van OCN vereist was. Omdat wettelijk en volgens de Good Governance Code voor de Zorg leden van de Raad van Toezicht volstrekt onafhankelijk moeten zijn, ook ten opzichte van elkaar, vond en vind ik dat aftreden noodzakelijk was.
  Vanaf het moment dat ik –per 1 juli –werd aangesteld als directeur heb ik geprobeerd met een aantal medewerkers tal van verbeteringen en veranderingen door te voeren. Inhoudelijk zijn in de afgelopen zomer inderdaad veel verbeteringen doorgevoerd. Op veel punten bleek
  dat de kwaliteit van de zorg niet op orde was. De manager Zorg is in de loop van de zomer teruggegaan naar de functie van Hoofd Begeleiding, en een vacature voor een nieuwe manager Zorg zou eind dit jaar worden opengesteld. Tegen die achtergrond is het opmerkelijk
  dat juist de ex manager Zorg nu als interim directeur is aangesteld.Het is niet opmerkelijk als je weet dat deze persoon ook deel uit maakt van het leiderschap van OCN.
  In diverse rapportages is vanaf juli duidelijk gemaakt dat ik als directeur van mening was dat de Raad van Toezicht moest aftreden, wilde Winnersway Verslavingszorg kunnen bouwen aan een nieuwe toekomst en een betrouwbaar imago. Immers, zolang Winnersway op welke manier dan ook verbonden zou zijn aan OCN zou, hoe goed verbeteringen ook zouden worden doorgevoerd, de beeldvorming rond Winnersway ook verbonden worden aan het negatieve verleden van OCN.
  Bij mijn inzet op dit punt speelde ook een andere kwestie. In 2008 hebben de toenmalige directeur en de voorganger van OCN, tevens voorzitter van de Raad van Toezicht van Winnersway (!) afgesproken dat OCN de huur voor de kerkruimte in het Winnerswaygebouw
  niet meer hoefde te betalen. In het voorjaar van 2009 was dit bedrag opgelopen tot ca 47.000 euro. Tegelijk is in de afgelopen zomer ook Stichting Winnersway Werkprojecten failliet gegaan, een stichting die als bestuursleden opnieuw beide heren had (oud directeur plus
  voorganger/voorzitter Raad van Toezicht). Overigens was deze laatste persoon ook nog eens Manager van Werkprojecten. O ja, en beiden maakten uiteraarddeel uit van de leiding van OCN. Door het faillissement heeft Winnersway Verslavingszorg nog eens ca 60.000 euro
  moeten afboeken, namelijk facturen die door Werkprojecten nog niet betaald waren.
  Onder veel druk van mijn kant zijn radicale stappen gezet om deze personele wirwar te ontrafelen. Dat was ook bijna gelukt, ware het niet dat na het opstappen van de voorzitter van de Raad van Toezicht de overige leden wilden blijven zitten. In een brief aan de Inspectie, vorige week vrijdag, heb ik via de inspectie een formeel verzoek
  gericht aan de staatssecretaris, om met een Aanwijzing de Raad van Toezicht te dwingen af te treden. Ook heb ik in de brief aangegeven dat, indien de Raad van Toezicht om welke reden dan ook zou mogen blijven zitten, ik zelf zou aftreden als directeur. In de brief aan de inspectie heb ik aangegeven dat ik als directeur van Winnersway, juist in deze jaren, behoefte heb aan een onafhankelijke, kritische en deskundige Raad van toezicht. Ook had en heb ik ernstige twijfels bij de mogelijkheid om met deze Raad van Toezicht, immers allen lid van OCN, achterstallige gelden bij OCN terug te halen.
  Via de rapportages heb ik laten opnemen dat, bij niet snelle terugbetaling, ik een incassobureau op OCN zou afsturen, en per 1 november aanstaande de kerkzaal zou laten ontruimen.
  De hele kwestie wringt des te meer, omdat in 2008, zie de rapporten van het zorgkantoor en de inspectie, tienduizenden euro’s naar OCN zijn overgeboekt. Onder de noemers giften, detacheringskosten, inkoop geestelijke zorg is voor ca honderdduizend euro vanuit Werkprojecten en Verslavingszorg naar OCN gegaan. Daarboven staan dus de bedragen van achterstallige huur en van Werkprojecten. Samen is dat pakweg twee ton. Het leek en lijkt mij heel redelijk dat ik in deze situatie eiste dat de gehele Raad van toezicht zou aftreden, en
  Winnersway geheel en radicaal afstand zou nemen van alles wat met OCN te maken heeft.
  Los allemaal nog van het bizarre verleden van OCN en de zogenaamde internationale bediening waar men onder schijnt te vallen.
  Als de Raad van Toezicht in haar verklaring nu stelt dat ik in de laatste tijd slecht communiceerde met de Raad van toezicht heeft ze volstrekt gelijk. Dat deed ik namelijk niet meer, nadat bleek dat zij ten koste van het voortbestaan van Winnersway wilde blijven zitten.
  Na vijf maanden overleg over hun onmogelijke positie heb ik een punt gezet achter deze oeverloze discussie. Dan maar forceren: zij eruit of ik weg.
  Ook werd in de afgelopen week duidelijk gemaakt dat ik beslist niet meer met het Leidsch Dagblad mocht praten (“Silvan Schoonhoven komt het gebouw niet meer in!”) en ook niet op een open dag verantwoording mocht afleggen over de afgelopen maanden. En dat juist wilde ik doen, namelijk open en transparant verantwoording afleggen, de beste manier om schoon schip te maken. Ook op andere manieren werd de druk vanuit OCN-ers opgevoerd, ook richting cliënten.
  Als de Raad van toezicht stelt dat ze wel degelijk onafhankelijk is, vraag ik mij af waarom ik bij mijn aanstelling als directeur een intentieverklaring moest tekenen waarin ik moest beloven geen negatieve dingen te zeggen over OCN en over de internationale bediening van meneer Agtereek, de bediening waar OCN onder valt en waar wellicht ook nu weer het zorggeld naar toe is verhuisd. Onafhankelijk? Waarom dan zo’n zwijgverbod over OCN?
  Afgelopen dinsdag kreeg ik om 8.00 uur ’s ochtends te horen dat ik op non actief was gesteld, en het gebouw moest verlaten.
  Wat mij betreft had en heeft Winnersway Verslavingszorg alle kans om een goede doorstart te maken, als zorginstelling. Maar dan zonder welke OCN bemoeienis dan ook. Wellicht is een doorstart mogelijk, met die medewerkers die hebben laten zien dat ze onafhankelijk zijn van welke kerk dan ook en gewoon goede kwaliteit willen leveren.
  Natuurlijk willen ze dat doen vanuit hun christelijke identiteit, maar zonder manipulatie en intimidatie. Gewoon, zoals het hoort. En als ik daar aan kan medewerken, graag.
  De laatste weken is gebleken dat mijn opstelling in deze kwestie een goede is geweest. In de verklaringen op de Winnersway site en in mijn op-non-actief-brief worden allerlei verwijten op mij afgevuurd. Dat lag voor de hand. Het is de OCN filosofie van nu al jaren oud: iedereen is fout, iedereen heeft het mis, iedereen is tegen OCN, maar wij, OCN, heeft gelijk. Want “we voeren een geestelijke strijd”.
  Welnu, ook ik ben overtuigd christen. En ik weet wat geestelijke strijd is. Ik weet ook wanneer het niets met geestelijke strijd te maken heeft maar met gewoon fatsoenlijk en zorgvuldig bestuur. Juist een christelijke zorginstelling hoort voorop te lopen met transparantie, eerlijkheid, betrouwbaarheid.
  Hoe dit gaat aflopen?
  Ik schat in dat de verantwoordelijke mensen Winnersway failliet laten gaan, nadat waarschijnlijk de erkenning wordt ingetrokken. En dan weer op één of andere manier opnieuw beginnen. Want dat laat het verleden zien. Schulden maken, vluchten, nieuwe start,en weer een groep gedupeerden. Als OCN ‘in Gods Naam’ maar overleeft.
  Zou er ergens een instantie zijn die kan nagaan of ze niet eens persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden voor dit soort praktijken? Of alleen maar eens nagaat waar het zorggeld is gebleven? OCN heeft dat geld niet meer, zeggen ze. Misschien is het een gift aan Afrika geworden?
  J. Piet
  Oud directeur Winnersway Verslavingszorg

 26. Henk zegt:

  Leidsch Dagblad 30-09-2009
  Winnersway onslaat directeur.
  DOOR SILVAN SCHOONHOVEN
  LEIDEN – De Leidse verslaafdenopvang Winnersway heeft directeur Jan Piet op staande voet ontslagen en vervangen door een lid van pinksterkerk OCN. Piet probeerde sinds zijn aanstelling in juli juist om de opvang te scheiden van de kerk.
  Kerk en opvang, beide in hetzelfde pand aan de Turkooislaan, waren op een ongezonde manier met elkaar vervlochten. Dat bleek de afgelopen maanden uit verklaringen van cliënten en personeel in deze krant, en daarna uit twee onderzoeken in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Door die verwevenheid vloeide voor de verslaafden bestemd gemeenschapsgeld weg naar de kerk. Een deel belandde bij de naar Kenia verhuisde leider van OCN, de van oplichting beschuldigde Gertjan Agtereek.
  Piet trad in juli aan met als motto ‘geen euro meer naar de kerk’ . Hij eiste terugbetaling van 40.000 van de 100.000 euro zorggeld die afgelopen jaar naar het genootschap was doorgesluisd. Als de kerk niet betaalde, zou Piet hen uit het gebouw aan de Turkooislaan zetten. Nu heeft de organisatie hem vervangen door Jurgen Hanemaaijer, een trouw kerklid die meermalen bij Agtereek op bezoek is geweest in Kenia. „De tentakels van de kerk zijn blijkbaar diep geworteld:, zegt Piet. „Ik heb meteen gezegd dat Winnersway alleen kans heeft als het zich helemaal losmaakt van OCN. Ik vond dus dat de raad van toezicht niet uit kerkleden mocht bestaan en heb hun vertrek geëist. Mijn ontslag is een poging van de kerk om grip te houden op de opvang. Dat is zonde, want onze medewerkers hebben hard gewerkt.”
  De Tweede Kamer besloot vorige week dat de geldkraan dicht moet en eist hard optreden van staatssecretaris Bussemaker. Een motie om Winnersway te sluiten, haalde het op een haar na niet. De kans dat er nu alsnog harde maatregelen volgen, is groot.
  Hanemaaijer was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

 27. Hans zegt:

  Leidsch Dagblad 24-09-2009
  Bussemaker vertrouwt het niet.
  Opvang weer onder de loep.
  DOOR SILVAN SCHOONHOVEN
  LEIDEN- Ontduikt de Leidse verslaafdenopvang Winnersway de haar opgelegde dwangmaatregelen? Staatssecretaris Bussemaker van gezondheidszorg wil dat tot de bodem uitzoeken.
  De inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) constateerde in mei grote misstanden bij de opvang aan de Turkooislaan. Totdat de instelling de zaken op orde heeft, mogen er geen nieuwe gasten meer worden opgenomen en zeker geen psychiatrische patiënten, want daar bleek het personeel niet voor opgeleid. Een ex-medewerker meldde in deze krant dat in de zomer toch een psychiatrische verslaafde is binnengelaten. Een gast met een borderline-stoornis was uit Winnersway vertrokken, kort daarna melde hij zich weer aan de poort, waar hij weer werd toegelaten. Na een tijdje vertrok hij weer. Winnersway heeft het geval niet gemeld aan de IGZ omdat het volgens de directie slechts om een ‘heropname’ ging, niet om een nieuwe opname.
  Bussemaker schrijft aan de Kamer dat de gang van zaken haar helemaal niet bevalt. De heropname is op zijn minst ‘niet in de geest van de afspraken’. „Ik vind het betreurenswaardig dat Winnersway, gelet op de precaire situatie waarin zij zich bevind, geen poging ondernomen heeft om de kwade schijn te vermijden.” Als blijkt dat Winnersway inderdaad de strafmaatregelen heeft ontdoken, dan kan de opvang alsnog worden gesloten.
  De bewindsvrouw beloofd eind deze maand met tekst en uitleg te komen over de Leidse verslaafdenopvang en of die inmiddels wel aan de kwaliteitseisen voldoet. Winnersway had vandaag een open dag gepland, maar die is afgeblazen in afwachting van de uitkomsten.
  Geldkraan gaat dicht
  De staatssecretaris moet alles doen wat mogelijk os om de stroom gemeenschapsgeld naar Winnersway te stoppen. Dat heeft de Tweede Kamer dinsdag geëist in een motie. Een andere motie die eiste dat de opvang direct dicht moet, haalde het niet.
  Winnersway ontvangt jaarlijks vele tonnen aan gemeenschapsgeld uit e pot voor bijzondere zorg, de AWBZ. Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat de opvang misbruik heeft gemaakt van dat geld en eist dat de AWBZ-erkenning zo snel mogelijk wordt ingetrokken.
  PvdA boos
  De Leidse PvdA is ontevreden over het optreden van CDA-wethouder De Haan in de zaak-Winnersway. De partij vindt dat de wethouder veel te weinig moeite doet om gasten voor die instelling te waarschuwen. De PvdA vindt de antwoorden die De Haan heeft gegeven op de schriftelijke vragen ‘vaag’.
  Raadslid Roelof van Laar stelt dat de wethouder de uitkeringsgerechtigden actief moet inseinen dat er zaken mis zijn bij Winnersway. De Haan zei eerder dat de rapporten over de instelling openbaar zijn en dat ook de verslaafden die dus kunnen opzoeken. „Dit antwoord heeft de PvdA met verbazing en ongeloof gelezen”, schrijft Van Laar. „Wat de PvdA betreft wordt zo niet met cliënten van de gemeente omgegaan.”

 28. H vd L zegt:

  Winnersway vergooit ook tweede kans
  * Gepubliceerd op 08 september 2009, 08:52
  * Laatst bijgewerkt op 08 september 2009, 09:22
  Archieffoto: ANP
  leiden –
  Winnersway heeft een kans vergooid om misstanden te verbeteren. De Leidse verslaafdenopvangopvang aan de Turkooislaan doet te weinig om zijn leven te beteren. Dat zegt het zorgkantoor.
  Winnersway kreeg na twee uiterst kritische inspectierapporten de kans om een ‘verbeterplan’ in te dienen. , maar dat is tot nu toe onvoldoende, zegt een woordvoerder van het Leidse zorgkantoor.
  Die instelling nam de financiële handel en wandel van de opvang onder de loep. In juli was een vernietigend rapport het resultaat: de instelling had geld doorgesluisd naar de kerk en tonnen aan gemeenschapsgeld zijn niet goed besteed. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg rapporteerde kritisch.
  Dinsdag is een spoeddebat over de kwestie in de Tweede Kamer. Dat begint om 15.30 uur.
  lees meer in het Leidsch Dagblad van dinsdag

 29. Hans zegt:

  Leidsch Dagblad woensdag 26 augustus 2009
  Zorgkantoor: Winnersway fout
  Gesjoemel bij opvang verslaafden
  DOOR SILVAN SCHOONHOVEN
  LEIDEN- De Leidsche verslaafdenopvang Winnersway heeft vele tonnen aan gemeenschapsgeld misbruikt. Dat blijkt uit het gisteren verschenen rapport van het Zorgkantoor, dat de financiële handel en wandel van de opvang doorlichte.
  Het vernietigende rapport komt bovenop een al even kritisch verslag van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), dat de vorige week verscheen. Beide instanties gingen aan het werk na verslaggeving in deze krant over misstanden bij de verslaafdenopvang. Staatssecretaris Bussemaker van gezondheidszorg schrijft dat ze de situatie bij Winnersway scherp in de gaten houdt. Binnenkort geeft ze de Tweede Kamer nadere uitleg. Eerder dreigde ze dat ze het geld mogelijk terugvordert, of dat er aangifte bij justitie volgt. Winnersway heeft tot 31 augustus om alle door IGZ en Zorgkantoor geëiste veranderingen door te voeren.
  Winnersway ontving dit jaar ruim 1,1 miljoen euro uit de pot voor de bijzondere zorg (AWBZ). Dat geld is goeddeels onterecht verstrekt, stelt het Zorgkantoor nu. Winnersway leverde in werkelijkheid niet of nauwelijks zorg. Bovendien werd een aanzienlijk deel doorgesluisd naar pinksterkerk OCN. Kerk en opvang waren volledig met elkaar vervlochten.
  De verslaafdenopvang loog de AWBZ-geldverstrekker bovendien voor over de besteding van het geld. Winnersway Verslavingszorg diende bijvoorbeeld declaraties in voor het begeleiden van verslaafden op werkprojecten. Tegelijkertijd diende Winnersway Werkprojecten ( een aparte stichting) een declaratie in bij de opdrachtgevers waar de verslaafden aan het werk gingen, zoals plantsoenendiensten, sloopprojecten en ook de Leidsche DZB. Zo ontving de opvang dubbel geld.
  Ook over andere zaken stelde Winnersway de zaken mooier voor dan ze waren. Workshops aan verslaafden werden niet gegeven, pastorale zorg niet geleverd. Wat aan het Zorgkantoor werd verkocht als ‘vergoeding voor geleverde zorg’, was in feite een gift aan pinksterkerk OCN.
  ‘Gemeente blind voor misstanden’
  De gemeente Leiden had blijkbaar niets in de gaten van de wantoestanden bij verslaafdenopvang Winnersway. Dat constateert PvdA-raadslid Roelof van Laar, die vragen stelt aan het college over de houding van de gemeente tegenover de omstreden instelling aan de Turkooislaan.
  Aanleiding is het vernietigende rapport van Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) over het aan de pinksterkerk OCN gelieerde Winnersway. Gisteren kwam daar het nog hardere verslag bij van het zorgkantoor, dat vaststelde dat Winnersway onterecht tonnen aan gemeenschapsgeld ontving en nauwelijks enige zorg leverde.
  Wethouder De Haan ( CDA) is geschrokken van het IGZ-rapport, maar zegt ook dat de gemeente weinig drukmiddelen heeft om Winnersway tot de orde te roepen, omdat Leiden geen subsidie geeft aan de opvang.
  „We kunnen alleen een moreel appèl doen”. Iedereen is vrij om voor een commerciële afkickinstelling te kiezen, zegt De Haan. Bovendien kreeg de gemeente geen slechte indruk van de opvang, „Een deel van de cliënten vond toch de weg naar werk, zodat ze geen uitkering meer hoefden te ontvangen.”
  Van Laar van de PvdA vindt het ‘zorgelijk’ dat de gemeente niet goed in beeld heeft wat er mis is bij een instelling waarmee Leiden ‘overleg voerde en in zekere zin samenwerkte’. Maar de wethouder benadrukt dat de verslaafdenopvang vanuit het gezichtspunt van de gemeente binnen„ de grenzen van de wet bleef. „Iedereen mag verslaafden opvangen en ze vervolgens laten werken”, licht hij toe. „ Het is een grijs gebied.”
  Zouden de cliënten van Winnersway naast hun uitkering ook loon ontvangen van de werkprojecten waar ze aan de slag moesten, dan zou er sprake zijn van uitkeringsfraude. Dat was echter niet het geval. De verslaafden zagen niets terug van de opbrengsten van het werk; dat vloeide naar de verslavingsopvang en vervolgens naar de kerk. En uiteindelijk naar de in Kenia wonende kerkleider, ez-Leidenaar Gertjan Agtereek.

 30. Jenny zegt:

  Pfffff…..ik heb dit even allemaal doorgelezen, wat een zooitje!
  Schofterig, onnozel, belachelijk en intimiderend, andere woorden kan ik hiervoor niet vinden!
  Ik ben blij, dat ik niet ” gelovig ” ben!

 31. Belangstelling zegt:

  Waar is Jozef Mazereeuw gebleven? Hij leidde lease a sheep.

 32. Jan Willem zegt:

  ZATERDAG 7 MAART 2009
  Omstreden Leidsche kerk smeedt nieuwe plannen.
  DOOR SILVAN SCHOONHOVEN
  LEIDEN – Pastor Gert Jan Agtereek, wiens Leidsche pinksterkerk in opspraak raakte door wanbeheer, wil een internationale academie oprichten voor het financieel en organisatorisch beheer van kerken.
  De leider van de omstreden kerk aan de Turkooislaan kondigt een ‘grote doorbraak’ aan op 9 september. Hij lanceert in het najaar zijn Agtereek University met vestigingen in New York en Hongkong, heeft hij in besloten kring aangekondigd. Ook zegt hij dat hij op 9-9-9 ‘de waarheid’ naar buiten zal brengen over de serie schandalen die zijn kerk de afgelopen jaren heeft achtervolgd.
  Zijn Outreach Center Nederland (OCN) is een voortzetting van de in opgeheven Grote Opdracht Gemeente (of GCCI). Voorganger Dennis Sieval van OCN bevestigd dat er in september een onderwijsprogramma komt waarin ook ‘organisatorische en praktische elementen als financiën en boekhouding’ aan de orde komen. De ‘lessen uit het verleden’ zijn daarin geïntegreerd, aldus Sieval. Agtereek die claimt vijf eredoctoraten te hebben, wil zelf niet reageren.
  Agtereek en zijn kerk liggen al jaren onder vuur van tientallen ex-leden die veel geld hebben uitgeleend ten behoeve van eerdere, groots opgezette maar op fiasco’s uitgelopen projecten. Ze beschuldigen hem van geestelijke manipulatie, machtsmisbruik, verkwisting en bedrog. De pastor woont sinds 2003 in Kenia maar is regelmatig in Leiden.
  Het kerkgenootschap aan de Turkooislaan heeft het afgelopen decennia voor naar schatting miljoenen euro’s schulden gemaakt. In 2006 kregen schuldeisers te horen dat ze hun geld voorgoed kwijt waren. De kerk ging daarna door als OCN. Inmiddels groeit het aantal leden weer.
  ————————————¬———
  Lijfwacht van de dominee.
  Wat doet de leider van een wereldomspannende kerkorganisatie als die tijdelijk terug is bij de moedergemeente in Leiden? Uitgebreid winkelen en dansen in de disco onder het motto ‘onderzoek doen naar de jongerencultuur’. En de kerkleden doordringen van de noodzaak om nog meer geld te geven.
  Het zijn de observaties van Ron Hek, die optrad als lijfwacht van pastor Gert Jan Agtereek tijdens zijn verblijf in Nederland. Na tien dagen had hij schoon genoeg van de manipulatie en de geheimzinnigheid die rond de omstreden kerkleider hangen.
  Agtereek kon een lijfwacht goed gebruiken. Tientallen ex-kerkleden krijgen in totaal nog tonnen terug van de pastor. Daarom moet hij bij bezoekjes aan Nederland oppassen niet de verkeerde ex-broeder tegen het lijf te lopen. „Daar was hij echt bang voor”, zegt Hek. Keerde Agtereek ’s avonds terug in het Van der Valkhotel bij Schiphol, dan moest zijn chauffeur Robin Sieval, die de oude gezichten uit de kerk nog kende, eerst de lobby verkennen om zeker te weten dat iemand de kerkleider opwachtte.
  De kring rond Agtereek nam de beveiliging echter steeds minder serieus , verteld Hek. „Zaten ze weer allemaal van twee tot zes te brunchen bij restaurant Beukenhof in Oegstgeest, moest ik buiten blijven staan. Iedereen kon gewoon naar binnen lopen. Ik kreeg de indruk dat hij het gewoon gaaf vindt om iemand te zijn die belangrijk genoeg is om een lijfwacht te hebben.”
  Urenlang moest Hek wachten voordat Agtereek weer ergens anders heen wilde. Dat kon het Omniversum zijn, of er werd gewinkeld. Dat laatste nam in Amsterdam en Rotterdam twee volle dagen in beslag. De oogst bestond uit meer dan tien tassen vol nieuwe kleren voor Agtereek en zijn Afrikaanse secretaresse. „ Agtereek zei dat hij een belangrijke ontmoeting had met de premier van Kenia, daarom moest hij er goed uitzien. Het was me al opgevallen dat zijn koffers vrijwel leeg waren bij aankomst op Schiphol.”
  Zwijgen.
  Hek merkte op dat de uitgaven werden voorgeschoten door Robin Sieval van de aan de kerk gelieerde verslaafdenopvang Winnersway. Die moest het maximale bedrag opnemen met zijn pas. Voorganger Dennis Sieval van de kerk ontkent echter dat Agtereek winkelde op kosten van de kerk of de opvang. Hij reageert namens Agtereek zelf, die zich stil houdt. Hek:„In elk geval drukte Robin Sieval ons op het hart dat we over het winkelen moesten zwijgen tegenover de anderen. Ook Agtereek zelf deed altijd geheimzinnig over zijn zaken. „Mijn leven gaat jullie niets aan, zei hij.”
  De lijfwacht moest 24 uur per dag klaarstaan. Bijvoorbeeld als de pastor wilde gaan ‘clubben’, zoals hij dat noemde. Dat begon al de avond dat Agtereek op Schiphol was aangekomen. Twee meisjes werden uit de kerk opgetrommeld om mee te gaan, zegt Hek. Samen met voorganger Dennis Sieval trok de groep naar discotheek Escape in Amsterdam. Dat ging onder het motto van ‘onderzoek doen naar de jongerencultuur’. „Maar er was geen onderzoek. Ze kwamen het evangelie niet brengen, maar gingen gewoon dansen. Agtereek gedroeg zich irritant tegen andere bezoekers. Probeerde ze te foppen. Ik dacht:„Als hij zo doorgaat, krijgt hij klappen.”
  Ook het volgende weekend wilde Agtereek naar de disco. „En als hij belt, moet je komen.. al is het twee uur ’s nachts. Dat geldt voor iedereen. Zelfs je werk moet onmiddellijk wijken als hij je nodig heeft.”
  Onvoorwaardelijke gehoorzaamheid aan de leiding was ook in de kerk verplicht. Ron Hek zag het met zwijgende verbazing aan, net als hulpverlener Danny Kraaijenoord. Die werkte een tijd bij Winnersway, maar liet zijn contract niet verlengen omdat hij schrok van de wantoestanden die hij om zich heen zag. Zowel bij de kerk als bij de opvang, die in hetzelfde complex aan de Turkooislaan huizen. „Tijdens de dienst werden er machtigingskaarten uitgedeeld. Een dag later besteeg een boze Dennis Sieval het podium. Hij had de giften nageteld en de opbrengst was ‘belachelijk’. Er kwam dus een nieuwe inzameling en Sieval hoopte dat de gevers deze keer wel met zichzelf kunnen leven. Zo werd een halfuur doorgepraat. Een hele zaal mensen wed daar op de ziel getrapt.„Je proefde de angst.”
  Bijbelstudie.
  Ook tijdens de Bijbelstudies ging het er stevig aan toe. „Agtereek riep tegen zijn leerlingen:’fuck you‚ ik heb schijt aan jullie, ik heb jullie helemaal niet nodig’. Je moest je aanpassen aan zijn visie en anders kon je opzouten. Agtereek suggereerde dat hij graag wilde dat mensen weggingen, zodat een harde kern zou overblijven. Ik heb nog nooit zo’n bijbelstudie gezien.”
  Een paar weken geleden pleegde een 19-jarig meisje, lid van de kerk, zelfmoord door zich op te hangen in het Vrouwenhuis van verslaafdenopvang Winnersway aan de Lammenschansweg. Een dramatische gebeurtenis waar Kraaijenoord en Hek de nodige aandacht voor verwachtten in de kerkdienst een dag later. „Er is geen seconde over gesproken”, zeggen ze. Dennis Sieval spreekt dat tegen. „We hebben met iedereen meegeleefd en mensen getroost waar dat kon”, laat hij weten. „Niets van gemerkt”, houden Kraaijenoord en Hek vol. „Agtereek had het alleen over zijn grote imperium. Ik heb Dennis Sieval nog gevraagd naar de begrafenis, maar die was daar vaag over. De kerkdienst ging, zoals gewoonlijk, alleen over gehoorzaamheid aan de leiding en het afstaan van een flink deel van je inkomen.”
  ————————————————————————————————————¬—–
  Fiasco op fiasco.
  De Grote Opdracht Gemeente (GCCI, nu Outreach Center Nederland) heeft een lange lijst van mislukte projecten op haar naam. Op de foto staat het restant van één daarvan: het betonnen karkas van een Bijbelschool van drie verdiepingen moest worden in India. Daaraan heeft de kerk in totaal 183.573 euro en 89 cent uitgegeven, blijkt uit interne cijfers. Dat bleek echter onvoldoende voor een heel gebouw en Agtereek liet het project vallen. Het bouwwerk is nu met planten overgroeid.
  Voorbeelden van andere mislukkingen:
  – Agtereek begon bedrijven, waaronder een rijsthandel en een reclamebureau met twintig man personeel. De bedrijven maakten tonnen verlies en gingen failliet.
  – Kerkleden adopteerden weeskinderen en maakten daar maandelijks geld voor over. Het geld werd aan andere zaken besteed, zonder de donateurs in te lichten.
  – Agtereek vestigde zich in Kenia om van daaruit een wereldwijd netwerk van kerken op te zetten. Hij liet een spoor van schulden na bij auto- en huizenverhuurders, muzikanten, chauffeurs en andere partners. De kerk in Kenia kwam tot stilstand.
  – Een project voor ex-prostituees mislukte en de meisjes belandden ontgoocheld weer lop de straat. Daarop volgde intimidatie om de vrouwen tot zwijgen te dwingen.
  – Een weeshuis in India moest kinderen wegsturen doordat de geldkraan in Leiden werd dichtgedraaid.
  —————————————————————————————————————¬¬-¬-
  Vele kerken?
  De Leidse kerk claimt het centrum te zijn van een netwerk van duizenden kerken.
  De cijfers fluctuueerde in de loop der jaren nogal. Aanvankelijk ging de claim niet verder dn vier- tot vijfduizend kerken. Dennis Sieval noemde tijdens een preek in het Oostblok het aantal van twaalfduizend. In Kenia gaf Agtereek het getal van vijftigduizend op.
  Het laatste cijfer dat voorganger Dennis Sieval hanteert, is ‘meer dan achtduizend’. Namen van de aangesloten kerken zijn onvindbaar. De enige instelling die online nog het GCCI-logo voert, is een kinderdagverblijf in Antwerpen. Agtereek schermt met duizenden weeskinderen en bijbelschoolleerlingen, maar ook daarvoor ontbreekt elk bewijs.
  SILVAN SCHOONHOVEN.

 33. Willemsen zegt:

  Leidsch dagblad 11-02-2009
  Door Silvan Schoonhoven.
  KERKLEIDER TERUG,
  EX-LEDEN SCHRIKKEN.
  Leiden- Jaren leefde hij op een geheim adres in Kenia, terwijl Nederlandse gedupeerden machteloos achterbleven. Nu is Gert Jan Agtereek, voorganger van de voormalige Grote Opdracht gemeente GCCI, terug in Leiden.
  Ex-leden die nog fikse rekeningen hebben te vereffenen met de omstreden kerkleider, zijn opgeschrikt door de onverwachte terugkeer van de voorganger en zijn aanhang. Tenminste één van de gedupeerden probeert alsnog zijn aan de kerk uitgeleende geld via juridische weg terug te krijgen.
  Veel vroegere leden van de pinkstergemeente aan de Turkooislaan hebben tonnen uitgeleend aan evangelisatieprojecten van GCCI. Die projecten liepen vast of bleken niet te bestaan. Ook zette Agtereek met geld vanuit de kerk bedrijven op, waaronder een handel in rijst en een reclamebureau. De bedrijven gingen failliet.
  Bij veel leden zwol de kritiek aan, maar de man waar hun woede zich op richtte, voorganger Gertjan Agtereek, zat toen al met een klein gezelschap in Nairobi om vanuit daar een wereldwijd netwerk van kerken op poten te zetten.
  De financiële moeilijkheden liepen op van negen ton in 2003 tot naar schatting enkele miljoenen. Ook in Kenia groeide het aantal schuldeisers. GCCI in leiden doopte zich om tot Outreach Center Nederland (OCN) en verklaarde niet langer verantwoordelijk te zijn voor de schulden. Veel kerkleden verlieten de gemeente, ontgoocheld over wat zij omschrijven als machtsmisbruik, geestelijke manipulatie en financieel bedrog.
  Na de gedeeltelijke leegloop van e leidse kerk in 2005 werd ook van de Leidenaars in Kenia weinig meer vernomen. De ex-leden likten hun wonden en de hoop dat ze hun geld ooit zouden terugzien, doofde als een nachtkaars. Nu Agtereek voor ten minste een halfjaar terug in Leiden is, laait de hoop op genoegdoening weer op. Voorganger Dennis Sieval had tijdens Agtereek’s afwezigheid de leiding over OCN in leiden. Hij bevestigt dat Agtereek voor een beperkte periode terug is. Volgens hem organiseert de kerk een serie conferenties. Het gaat goed met zowel de kerk in leiden als e projecten in Afrika, zegt hij.

 34. Bessel de Jong zegt:

  De Leidse baptistenkerk waar GertJan uit voortkwam heeft mij zowel bekeerd als verjaagd. Waar velen in de gemeente oprecht voor God kwamen, was er vroeger (van ca 1990) al een interne strijd gaande die niets met geloof te maken had, slechts met macht die mensen over elkaar uit oefenen.
  Dit veroorzaakte een totale scheuring in de gemeente, waarbij de Rhema gemeente ontstond als fanatieke afsplitsing. En het is dus alleen maar erger geworden.
  Wat spijtig voor al die mensen die zo open en positief in de gemeente stonden.

 35. Anoniem zegt:

  ik begrijp de boosheid om iemand te verwensen de stront in te zakken maar bid voor je vijanden heb je naaste lief jezus zegt als je je naaste lief hebt en voor je vijand bid dan heb alle geboden vervuld want als jij je naaste lief hebt steel je niet van hem/haar lieg je niet ect.want je houd van hen. je hoeft er niet mee om te gaan God kijkt naar je/uw hart en weet je, je zal zo gezegend worden want je behaagd Hem dus laat je niet verleiden door de boze om anderen te vervloeken God zegt dat jij/u dan ook vervloekt word dat wil u/jij toch niet? leg uw tekortkomingen voor aan jezus en de vader leg ze inZijn hand blessings

 36. nikki zegt:

  ben wedergeboren christen en verlost van zoveel ellende o.verslaving aan diverse hard-drugs en methadon enzvoor deze mensen en anderen wil ik er zijn om God te aanbidden en ik wil geen geld je 10 de kun je ook buiten de kerk afdragen en in de handen laten komen van mensen die het zo hard nodig hebben het is zo erg dat er kerken zijn die zichzelf maar verrijken anti-christenen noem ik ze gij zult mijn naam niet ijdel gebruiken extreme rijkdom is pervers dus werelds gij zult niet liegen tja, als ze de geboden al niet na leven en ik zie deze berichten aan delopende band word dan openlijk crimineel maar zeg niet dat je een christen bent e.dief is geen christen 1072behetnet.nl

 37. nikki zegt:

  wanneer willen christenen in gaan zien dat christen zijn niets met een kerk gebouw te maken heeft tenzij u/jij mij een kerk in amsterdam kan aanwijzen die Bijbels okee is wil ik wel af en toe samen zingen jezus zegt verzuim geen samenkomsten maar waarschuwd ook voor kerken waar je afgebroken word i.p.v opgebouwd en dan niet te gaan

 38. Gerlinde zegt:

  Hi Sarah,
  Het gaat hier niet om fouten maar om bedrog en maffia praktijken. Dat jij je kop in het zand wilt steken moet je zelf weten, maar verwacht niet dat mensen die weten waar ze het over hebben
  ‘ns een keer ophouden’ !
  Wir haben es nicht gewust!!
  Ze ZULLEN diep in de stront zakken.

 39. kalehoofd zegt:

  Dennis Goed????
  ik krijg nog 9800 euro van die kale oplichter hoop dat hij met z,n gezin diep de stront in zakt.

 40. Jerry zegt:

  Jullie moeten is een keer ophouden om zo te praten over mensen hun fouten!!..misschien is het gebeurd en misschien ook niet!!!..maar God is de enige die mag oordelen..en Robin en Dennis zijn ok..want ze proberen door Gods genade het werk weer goed te doen..iedereen verdiend een 2e kans ..ook zij

 41. Sarah. zegt:

  In 2007 John (Gertjan Agtereek) had an serious car accident in Nairobi from which he had to revalidate for many month. He was happy to be alive. The majority over here don’t share his joy. This is what happens to bald cheating Mzungu Mjinga’s. WHAT GOES AROUND COMES AROUND!!

 42. errol.biesot zegt:

  ik [Errol] heb 2jaar in de opvang Turkooislaan gezeten 6 Mei-2001 tot 6 Mei-2003.
  een week voor dat ik in de opvang kwam, heb ik daar mijn hart aan jezus gegeven, en ben nog steeds clean.Ik heb in die periode veel geleerd en gezien, goede en foute dingen. Maar er was 1 ding wat ik deed, Ik keek en sprak met God. Hoe kan dat, watis dit. En God liet het mij zien. Ik bad voor onderscheiding van geesten, Een leider zij dat hoef je niet te doen, Ik zei ik hoef jou niet uit te leggen waarom ik dit bid.Ik luister wel naar leiders maar ik buig niet in alles. Ik hoor nog wel eens wat over deze gemeente en en kreeg een mail met alle brieven van mensen die geschreven zijn [vandaar dat ik nu reageer] Maar dit is wat je moet weten of je in de goeie gemeente zit. 1. is het in lijn en klopt het met Gods woord. 2. voel je en merk je de aanwezigheid van de Heilige Geest. 3. Zie je dat jij er groeit [als je om de 3 tot 6 maand terug kijkt] en heb je dat Familie gevoel op die plaats, Het een zijn en je niet veroordeeld voelen. Heb je deze 3 dingen dan zit je op een goede plaats, zo niet kijk je bij een andere Gemeente. Maar word niet te snel lid, kijk het eerst 6 tot 12 maanden aan. Als jij daar op je plaats bent dan word dat wel gezien en maken zij zig niet zo druk. Errol.B als iemand mij kent en wil weten hoe het met mij is mag je een mail sturen
  errol.franklin@live.nl

 43. Anoniem zegt:

  het zijn de zielige mensen die dennis sieval zwart willen maken . ik zou zeggen kom eens een x langs zie met je eigen ogen en ga dan pas oordelen . iedereen die met wat zit wordt geholpen er wordt voor gebeden . dennis sieval is egt puur een man van god . dus hou op met al die negatieviteit en ik zou zeggen jullie zijn welkom ben ook zelf een gemeente lid dus kom kijken en oordeel dan zo niet dan wees stil . want elke wijs mens weet dat roddels en leugen interesant zijn om iemand te willen breken en zwart te maken zeker als je jaloers bent dus hou op met die leugens .
  ALLE REACTIES, POSITIEF OF NEGATIEF, WORDEN GEPLAATST, MAAR ANONIEME REACTIES WORDEN NIET OP PRIJS GESTELD. DEZE ZULLEN IN HET VERVOLG DAN OOK WORDEN VERWIJDERD. WILT U NOG EEN KEER REAGEREN DAN OOK UW NAAM ERBIJ SVP.

 44. Anoniem zegt:

  wel zielig om al deze leugen te verspreiden is makelijker om leugens te geloven dan de waarheid . ocn gcci is geen sekte is gods huis en al die verhalen dat niemand geholpen werd en wat er over het fam. van het overleden kindje werd gezegd is niet waar want de hele gemeente inclusief dennis sieval hebben heel erg meegeleefd dus hou op met die vieze roddels die niet waar zijn alles wat er staat is nooit dennis sieval zijn uitspraak geweest

 45. Kathelijne zegt:

  Beste Tagrijn,
  Zoou je misschien die prive telefoonnummers in de voorafgaande reaktie willen verwijderen?
  Ze zullen wel niet kloppen, maar het is toch niet netjes dat ze z pontificaal op internet staan.
  Bedankt.

 46. Interpol zegt:

  Telefoon nummers in Kenia van:
  Gert Jan Agtereek:00254724988268
  Margriet Agtereek :00254723402733
  Stef van Rijn:00254720897844
  José Ravensbergen:00254720280852

 47. Anoniem zegt:

  Nog eventjes voor de duidelijkheid voor de wat minder intelligenten onder ons. (gcci-ers wel te verstaan)
  De posting van 4 mei 2007 om 9:11 is niet geadresseerd door de webmaster van gcciverslag, maar de link vermelding dient slechts als verwijzing naar het betreffende log net zoals: 360.yahoo.com/G_agtereek & http://www.agtereek.org .
  Sjonge wat een ontrafeling toch weer.

 48. Anoniem zegt:

  GCCI Business Club
  It is a collection of brilliant minds, impassioned hearts and exceptional talent that creates an environment that fosters success. “Success,” as Peter Drucker says, “is achieved when you start with what is right rather than what is acceptable.”
  GCCI business is about giving people what is right so that they can achieve success. We have developed creative business ventures designed to open up doors that will lead to financial freedom. The idea is not just to educate people on ways to generate wealth, but we also actively create opportunities for them.

 49. Anoniem zegt:

  Presidents & Founders
  GCCI’s presidents & founders, GertJan and Margriet Agtereek, have been involved in ministry for more than ten years. While ministry remains their biggest passion, they have been very active in business as well.
  Throughout the years, they have amassed a wealth of knowledge and experience in both ministry and business. They have traveled all around the world; many people in the Christian and secular world see them as examples, friends, leaders, and mentors.
  http://www.agtereek.org

 50. Anoniem zegt:

  I’m a dreamer, a visionary, a creator, a thinker and an entrepreneur … with a lot of energy; I’ve a broad range of interests. Did i already mention sociable? At times I can get frustrated and aggravated. I’m a bit complicated – but hey, who isn’t?
  Bishop Gert Jan Douwe Agtereek

 51. Anoniem zegt:

  Dit is de link naar het Yahoo Blogje van Bisschop Gert Jan Douwe Agtereek die zich met de staart tussen de benen in Kenia heeft verstopt.
  360.yahoo.com/G_agtereek

 52. Anoniem zegt:

  Tagrijn, je mixed hier en daar wel wat feiten door elkaar en klopt met name het eerste stuk behoorlijk op, maar hoe het ook zei; je weet de geest van de sekte in de Turkooislaan 131, 2332 RK Leiden goed weer te geven. De sekte leider Dennis Sieval zelf woont in de Struikheide 11, 2318 ZD Leiden.
  De kerk heet tegenwoordig OCN Outreach Center Nederland. Dus ze willen naar je outreachen & je touchen. Bezoek ze eens voor een Nederlandse touch!
  gcciverslag.punt.nl

 53. tagrijn zegt:

  @Herman: je hebt mail!

 54. Herman zegt:

  VOOR DE GOEDE ORDE!!!
  De huidige voorganger van GCCI/OCN is NIET ROB Sieval, maar DENNIS Sieval. Zijn broer Robin Sieval is directeur van Winnersway Verslaafden opvang dat gelieerd is aan GCCI/OCN. Rob Sieval is de vader van deze twee knapen en heeft niets te maken met de activiteiten van zijn zonen. Ik hoop dat de webmaster deze verwarring kan rechtzetten, vooral omdat Rob er alles aan probeert te doen om zijn zonen tot inkeer te brengen. Maar zoals in vele sektes hebben deze jongens zich volledig van iedere correctie en commentaar afgesloten.
  Herman van der Lelie
  (een oom van de Sievallen)

 55. ms.noname zegt:

  Voor de mensen die niet snappen hoe mensen daar kunnen zitten/denken dat je er wel bijzonder dom voor moet zijn: ga snel meer lezen over brainwashing, manipulatie etc. Zolang je niet begrijpt hoe dat bij andere kan gebeuren, kan het ook bij jou gebeuren. Het is niet zo moeilijk iemand compleet te laten doordraaien. Als niet al te domme ex-lid van de bovengenoemde toko kan ik het weten.

 56. Hanny zegt:

  Het is onvoorstelbaar dat in de huidige tijd mensen nog steeds zo te indoctrineren zijn dat ze maar van alles en nog wat geloven wat de een of andere gek ze voorspiegeld. Want hoe kun je als redelijk denkend mens nu toch zo reageren op de dood van een kind. En hoe kun je de schuld bij de moeder leggen, terwijl zij haar kind onder de hoede van een opvangmoeder van de kerk had achtergelaten. Echt niet voor te stellen.

 57. ruitenkoning zegt:

  wat te denken van sceintholigie?
  Al dit soort kerken preken voor 1 ding, lijkt mij. Eigenbelang.
  Werk je daar niet aan mee, verdoemennis ed.
  Genesis heeft daar een leuk nummer over: jesus he loves me. Iron Maiden schreef hierover het nummer: holy smoke.
  Beiden nummers kloppen….

 58. Anoniem zegt:

  Correctie:
  De huidige voorganger heet Dennis Sieval en niet Rob. In Amsterdam is vooral Robin Sieval (broer van Dennis) actief.

 59. rietepietz zegt:

  En tóch zijn die mensen , naar ik aanneem, bij hun volle verstand en dwingt niemand je om bij zo’n eng “cluppie” in te treden !
  Ik zeg het vaak ,
  wie niet in zichzelf kan geloven heeft “het geloof” nodig!
  Ieder mens met gezond verstand blijft ver weg van welk geloof dan ook !
  fijne avond en liefs Riet

 60. Anna zegt:

  Ik ben helemaal niet gelovig en kan maar moeilijk begrijpen hoe mensen achter een geestelijk leider aan kunnen lopen en dat geloof kunnen noemen.

 61. Geertje zegt:

  Mijn broer en schoonzus waren ook lid van de Pinkstergemeente.
  Het is zo erg, dat ze helemaal naar Limburg zijn verhuisd, om ook gevoelsmatig verlost te zijn van de indoctrinatie.
  Tagrijn, als ik dit soort verhalen lees, dan word ik zo onvoorstelbaar kwaad.
  Wij zijn ook lid geweest van een (gereformeerd/hervormde) kerk, en daar werd ik al misselijk van het schijnheilige gedoe.
  Maar dit slaat alles.
  Je gaat er bij een kerk vanuit dat je geld juist wordt besteed, en niet op een Amerikaanse manier wordt verbrast.
  Walgelijk. En intriest…

 62. renesmurf zegt:

  Wel makkelijk, alles afschuiven op god.

 63. Annemarie zegt:

  Dan moet je zeker gewaarschuwd zijn. Gadverdamme. Dan moet je daadwerkelijk wel gehersenspoeld zijn wil je je daarbij aansluiten…
  Ieuw!
  Voor mij weer een extra reden om dus NIET naar de kerk te gaan!

 64. Jaco zegt:

  Helaas blijven dit soort geselschappen bestaan en interen op menselijke angst en onzekerheden. En het klinkt wat cynisch, maar er is en blijft een zeer lucratieve markt voor dit soort oplichterij. Mensen laten zich maar wat graag tillen voor een plaatsje in de hemel. En het levert leuke optrekjes op voor de begunstigden. Moest aan Fratsen denken met het liedje ‘Blij’:
  En als ik ’s avonds weer in huis ben, val ik uitgeput in slaap
  Berooid en uitgekleed, maar zielsgelukkig als zijn schaap
  Dat tam de ongeslagen Herder volgt op weg naar ’t Koninkrijk
  Zalig zijn de armen en de Heer is stinkend rijk

 65. Natasza zegt:

  Mijn zus zat bij de Pinkstergemeente. Ik herinner mij nog altijd haar huwelijk, ze moest op haar knieeën en beloven dat ze altijd dienstbaar zou zijn voor haar man, bla, bla, bla… Ik hou niet van doctrines. Mijn inziens is de religie niet slecht, maar de mensen die uit naam van een God, de religie uitoefenen.
  Carpe Diem
  Natasza

 66. Befana zegt:

  Ik heb niets tegen geloven, maar wel tegen kerken, moskeeen en wat nog meer. Sektes moeten verboden worden, die worden meestal door krankzinnige geleid en de mensen gedragen zich als slaven en kunnen absoluut niet meer zelf denken. Erg eng….ik ben er een keer op bezoek geweest ook bij de pinkstergemeente, ik dacht als die leider daar roept doodt je buurman, dan doen die volgelingen dat ook nog.
  Als mensen geloven is er niets mis mee. Maar de leiders van religies die zijn gevaarlijk!

 67. Dwarsbongel zegt:

  Misschien iets voor het TV-programma “Opgelicht”?

 68. teFre zegt:

  Ga er spontaan van vloeken hier. Kan hier alleen maar heel erg kwaad om worden!

 69. Monique zegt:

  Ohoh, en dan zijn er nog steeds mensen die op die manier geloven….men vertrouwt liever mensen die bovennatuurlijke “goddelijke” bronnen veinzen, dan hun eigen verstand…..dit zijn dus van die dingen waarom ik tegen de kerk ben, ik ben niet tegen het geloof, maar wel tegen de macht van de misbruikers en kerkgangers geven grof geld, voor wat? voor een hoop lucht……ware religie is de religie van het hart…..
  om te geloven heb je geen kerk nodig….

 70. Judith zegt:

  Argh, mijn nekharen gaan rechtovereind staan als ik dit lees.
  En dan die foto van dat huis! Echt niet te filmen…

 71. f r e d zegt:

  één woord: misdadig!!

 72. paco painter zegt:

  Mijn handen jeuken om daar undercover enkele grijpgrage poten uit te draaien.

 73. sylvester zegt:

  Er is weinig tegen te doen gok ik, maar de mensen die hier intrappen zijn ook niet bijster slim lijkt mij 😉

 74. Niklas zegt:

  Gezel en gesel, ik had tot nu toe alleen gehoord van de gesel Gods, maar jij hebt mijn ogen geopend en zie dat de gezel Gods hetzelfde is als gesel Gods. De gesel is een overtreffende trap van de zweep, en die overtreffende trap is kennelijk equivalent met Gods genade…

 75. Echt te gek voor woorden he.
  Enge club hoop dat ze snel weer verdwenen zijn.

 76. Pasula zegt:

  Ja en zo stuitte ik al eens op de praktijken van de Scientology church maar daar zitten zelfs bekende Amerikaanse sterren bij dus “dan moet het wel okee zijn”…
  Erg, dit soort praktijken!

Reacties zijn gesloten.