GODS GOOCHELAAR


Walging gist, walging borrelt, walging stinkt. Walging is de ultieme kwaadheid die als een kwade brij opspuit uit iemands geest. En het is iedere keer weer die onzindelijke weerzin die zich van Tagrijn meester maakt als hij wordt geconfronteerd met de praktijken van lieden die als de gevaarlijke excessen van de religie beschouwd dienen te worden.
Nog geen maand geleden beschreef Tagrijn de praktijken van de Leidse broertjes Sieval van het Outreach Center Nederland. Je kunt hier nog eens lezen, wat hij van deze geldklopperij vond. In februari was het de nieuw opgerichte en zeer dubieuze Universele Kerk van Gods Rijk in Leiden, waarop Tagrijn zijn pijlen richtte en je kunt hier nog eens  (her)lezen hoe de mensen spontaan uit hun rolstoel opspringen als ze zich insmeren met hun gewijde zeep. En in oktober vorig jaar ging het om de Levensstroom in Leiderdorp. Deze kerk pretendeert wonderbaarlijke genezingen uit te voeren en heeft op de een of andere manier een liaison met Vlaams Belang. Dit werd weliswaar ontkend, maar De Winter werd wel uitgenodigd voor de officiële opening van hun nieuwe tempel. Niet alleen kun je hier nog eens over deze club lezen, maar omdat ze weer in het nieuws zijn, komt de toorn van Tagrijn opnieuw over hen.

Hoera, genezen!
Tijdens een kerkdienst in maart beval Gods Goochelaar Eerste Klas Jan Zijlstra een dertienjarig meisje met reflexdystrofie ‘in de naam van Jezus’ op te staan uit haar rolstoel. Het meisje stond op en was ‘volledig genezen’… Maar ja, al heel snel moest het arme kind haar rolstoel weer opzoeken. Ieder weldenkend mens zegt nu dat het de kracht van suggestie was, die haar deed opstaan. Maar Zijlstra ziet dat toch een tikkie anders. ‘Het is de schuld van je ouders. Die hebben hulp gezocht in het alternatieve circuit. Dat is het terrein van de duivel. En zijn macht trekt je terug naar je ziekte.’ En de macht van deze malloot trok haar dus tot vier keer toe terug naar de kerk. Steeds zonder resultaat, maar ze blijft trouw komen en is er van overtuigd dat ze op een dag weer zal opstaan uit haar rolstoel. En met haar de wekelijkse 1500 (!) kerkgangers.

Wel blijven lezen natuurlijk!
Ook Lenny was een dystrofiepatiënte en ook zij stond tijdens de dienst op uit haar rolstoel. En ook zij zat er ’s avonds weer in. Ook hulp gezocht in het alternatieve duivelse circuit? Nee, dat niet. ‘Lees je de bijbel elke dag?’, vroeg Zijlstra. En dat deed ze niet. Sterker nog, ze had dat boek nog nooit van binnen gezien. ”Daar komt het natuurlijk door!’ riep Gods Goochelaar, opgelucht een oorzaak te hebben gevonden.
En zo gaat Tommy Cooper maar door met zijn mislukte goochelacts. Week in, week uit, uitverkochte zalen in het Leiderdorpse Lourdes.
Wie schudt de goedgelovige massa nu eindelijk eens wakker? Welk kamerlid durft over deze lieden, alle godsdienstvrijheid ten spijt, nu eindelijk eens vragen te stellen? Tot Zijlstra zal het waarschijnlijk pas doordringen als hij zijn toverstafje definitief bij Petrus voor de hemelpoort inlevert en zegt: ‘ik was gebedsgenezer’, waarop Petrus antwoordt: ‘Ja, dat weet ik, die mensen zitten allemaal al hier…’


Tijdens het Pinksterweekend wordt de Roparun gehouden, een estafetteloop van Parijs naar Rotterdam. Doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor de pallitatieve zorg voor kankerpatiënten.
Op vrijdag 18 mei wordt in de discotheek Outland in Rotterdam een groot benefietfeest gehouden in discotheek Outland in Rotterdam, waaraan tientallen artisten belangeloos meewerken. De toegangsprijs is maar tien euro.
Als je meer hierover wilt weten, klik dan
hier om op de weblog van Leidse Glibber, een van de organisatoren, alles hierover te weten te komen.

Dit bericht werd geplaatst in Stad en land. Bookmark de permalink .

16 reacties op GODS GOOCHELAAR

 1. Een ware gelovige zegt:

  Ik kan uit alle reacties opmerken dat jullie de Bijbel totaal niet kennen en daarmee dus helemaal niet weten waar jullie het over hebben. En jullie kennen Zijlstra niet!!!

 2. Niklas zegt:

  Ik vind het ook nog eens ongelooflijk wreed om “mensen die hun laatste strohalm grijpen”, valse hoop te geven!

 3. rietepietz zegt:

  Een mens kán zichzelf ziek maken , in die gevallen kan men zichzelf ook weer genezen alleen …. wéét men het voorgaande vaak niet en men heeft daar dan zo’n “goochelaar” bij nodig !
  In die gevallen lijkt het dus te helpen en dat maakt het verhaal geloofwaardig .
  het is wél misdadig om mensen aan te praten dat geen andere hulp dan God gezocht mag worden .
  Maar van mij mag iedereen doen waar hij / zij zich prettig bij voelt al vind ik zélf alle alternatieve mogenlijkheden al op onder het bovenstaande thuishoren .
  fijne dag en lieve groetjes , Riet

 4. paco painter zegt:

  Ook ik kan hier zo kwaad over worden

 5. quidam zegt:

  Wat is het verschil tussen een healer uit het alternatieve circuit, (duivels volgens jan zijlstra)en de Levenstroom? Het is precies hetzelfde….
  Ik vind wel dat je iedereen vrij moet laten alles te proberen. Mensen zijn soms wanhopig. En als een enkeling geneest of er beter van word, so be it….Baat het niet dan schaad het niet, denk ik.
  Maar nooit of te nimmer medicijnen laten staan. Zie het als een aanvulling, geen tovermiddel.

 6. Befana zegt:

  jomanda deed het zelfde, het is niet alleen uit Godsnaam dat dit soort gebezigd worden.ik kan begrihjpen dat mensen erheen gaan, hun laatste strohalm een beetje hoop en sommige voelen zich ok beter na zo’n bezoek. Daarom zijn mijn gevoelens ook zo dubbel. Ik ben er zo op tegen, maar moet je de hoop van sommige mensen weg nemen? En dat maakt het zo dubbel bij mij.

 7. Niklas zegt:

  Het zorgelijkst vind ik, dat er nog steeds mensen zijn die hier intrappen. Dat bewijst hoe manipuleerbaar de menselijke geest is.

 8. Monique zegt:

  Ja, inderdaad, ronduit walgelijk dit soort praktijken, en het gekke is dat er toch nog altijd veel mensen zijn die het geloven…is dat domheid of is dat hoop vraag ik me dan altijd af….
  Massahysterie, daarom lijken er ‘wonderen’ te gebeuren, men zweept elkaar op met hysterie…..zolang de mensen vrijwillig er naar toe gaan, blijven dit soort praktijken doorgaan….

 9. Jaco@werk zegt:

  Was het maar Tommy Cooper. Het zou al die misleide mensen stevig met de neus op de feiten drukken als Zijlstra midden tijdens een genezingsdienst dood zou neervallen.
  ‘De Heer heeft hem geroepen. Laat ons nu allen bidden dat Hij hem niet terugstuurt.’

 10. Hanny zegt:

  Het is zo in en in triest dat er mensen zijn die zich ten koste van de zwakkeren in de maatschappij zichzelf verrijken. Het is alleen zo moeilijk om hier iets tegen te doen. Voorlichting geven helpt niet zoveel aan mensen die wanhopig zijn en iedere strohalm vastgrijpen om maar uit hun ellende te komen. En in het softe Nederland zijn deze aasgieren niet aan te pakken, want ze doen “niets verkeerds”. Dat ze ongelukkige mensen valse hoop geven en hen ondertussen geld uit de broekzak kloppen, is juridisch niet aan te vechten, want het is toch vrije keus van de mensen.
  Ook ik word onpasselijk van deze praktijken, maar in dit geval sta je machteloos.

 11. Di Mario zegt:

  Geloof me, dit heeft niets met het echte geloof te maken.
  Love As Always
  Di Mario

 12. f r e d zegt:

  ik zou die heer zijlstra wel eens willen genezen!!!! wedden dat ik ‘m in mijn boosheid een kolere klap kan geven, dat ie zelfs met de rolstoel de hemel in moet…..

 13. sylvester zegt:

  Staat en godsdienst zijn gescheiden in Nederland Tagrijn, dus in principe kan er niemand van de ministers of de 2e of 1e kamer er iets aan doen.
  Ik vind het ook wel zielig voor de getroffenen dat hun valse hoop wordt gegeven.

 14. Ben jaren geleden eens bij Jomanda geweest in de Groenoordhallen.
  Is behalve triest ook schaamteloos om te zien wat er verdiend werd aan mensen die het als hun laatste strohalm zagen.
  Heb ook wel gelachen hoor, op een geven momkent ging ze en lied zingen en verzocht iedereen op te staan.
  Letterlijk zei ze, sta nu allen op, de invaliden mogen blijven zitten. Toen kon je mij wegdragen van het lachen .

 15. tagrijn zegt:

  @Renesmurf: Ik zou niet durven beweren dat deze mensen ze niet allemaal op een rijtje hebben. Maar ze grijpen alleen de laatste strohalm in hun wanhoop en daar wordt misbruik van gemaakt.

 16. renesmurf zegt:

  Ai, dat is een kwalijke zaak.
  Mensen die ze niet allemaal op een rijtje hebben worden genaaid.
  Zielig en gemeen!

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s