SUPERNAMEN (2)

Belofte maakt schuld. Daarom vandaag niets over de vuilniszakken van Bea, niets over de nieren van BNN, niets over het handtasje van Tinky Winky. Een van die drie onderwerpen zou hier vandaag zeker op deze plaats hebben gestaan, ware het niet dat de reacties op de log over de supermarkten Tagrijn opnieuw tot speuren verplichtte.

Eerlijk is eerlijk, helemaal over het hoofd gezien. Jumbo is een keten uit 1983, die zijn olifantspoten nog niet of nauwelijks in het westen van ons land heeft neergezet. De naam moet associaties oproepen met een grote winkel met een groot assortiment.
Er werden nog vier supers genoemd, die Tagrijn dinsdag niet in het rijtje had opgenomen omdat hij dacht dat ze inmiddels van het tapijt waren verdwenen. Maar nu toch maar voor de volledigheid:

Edah behoort of behoorde tot de Laurusgroep. De vier eigenaren leenden de eerste letters van hun achternaam aan de super: van Ebben, Damen, Aukes en Hettema.

Vomar is of was een supermarktketen uit 1970. De naam is afgeleid van VOordeelMARkt.

Gisteren las Tagrijn toevallig in de krant dat het personeel van Konmar in Katwijk de geelgroene jassen heeft ingeruild voor de lichtblauwe jassen van Albert Heyn die in dit pand een AH XL zal openen. Opieuw een super van Laurus ter ziele dus… De Konmar werd in 1968 opgericht door Jacques Koster en Henk van der Straaten. De naam is afgeleid van KONsumentenMARkt.
Dat de beginletters van delen van de naam werden gebruikt, kwam niet alleen bij Vomar en Konmar voor. Tot voor kort was er ook nog een VéGé, een samentrekking van VErkoop GEmeenschap.

Deze supermarkt werd in 1990 onder de naam Plusmarkt opgericht. Plus verwijst naar de pluspunten van deze super. Want behalve kruidenierswaren hadden zij ook een foto- en kopieerservice.

En verder?
In de reacties werden ook Kruidvat, V & D en de Hema genoemd. In het stukje van dinsdag werd al toegezegd dat er binnenkort ook nog een rondje winkelstraat volgt. Ongetwijfeld komen ze dan aan bod.

Dit bericht werd geplaatst in Allerlei. Bookmark de permalink .

18 reacties op SUPERNAMEN (2)

 1. Zakina zegt:

  Goh en ik maar denken dat ik al járen bij je lees… ben aan het googlen op afbeeldingen van Konmar, omdat ik er ooit gewerkt heb en http://konmar-waldorpstraat.hyves.nl/ beheer. Zie ik gewoon de naam van jou er tussen staan 🙂 snel lezen natuurlijk… nu weet ik dus, dat Katwijk (één van onze beste winkels) ook een AH is geworden :(.
  ivm ziek kind en zelf net uit de lappenmand aan het krabbelen, kom ik ergens van de week weer loggen.
  Groetjes,

 2. Judith zegt:

  OT: als je bij Google de woorden recept, koken en olifantspoten invult, kom je bij dit logje uit 😀

 3. Niklas zegt:

  Bij ons heb je nog de Boni, daar zat eerst een Golff in. Laurus heeft alle merken verkocht behalve Super de Boer. Vomar bestaat zeker nog, onze dochter in Schagen heeft een kadoshop tegenover de ene, en er is daar nog een grotere in het centrum.
  Eén van de reacties trof me: ooit zaten er drie ooms en tantes met een ouderwetse kruidenierszaak op een rij op de grens van Groningen en Drenthe: Wildervank, Stadskanaal en Emmer Compascuüm. Suiker, meel, bonen en erwten los in een houten vak met een half-kokervormige schep er in, stroop in een ton, snoep in glazen stolpflessen…

 4. Niklas zegt:

  Bij ons heb je nog de Boni, daar zat eerst een Golff in. Laurus heeft alle merken verkocht behalve Super de Boer. Vomar bestaat zeker nog, onze dochter in Schagen heeft een kadoshop tegenover de ene, en er is daar nog een grotere in het centrum.
  Eén van de reacties trof me: ooit zaten er drie ooms en tantes met een ouderwetse kruidenierszaak op een rij op de grens van Groningen en Drenthe: Wildervank, Stadskanaal en Emmer Compascuüm. Suiker, meel, bonen en erwten los in een houten vak met een half-kokervormige schep er in, stroop in een ton, snoep in glazen stolpflessen…

 5. Hanny zegt:

  Hier in Friesland is nog een supermarktketen zeer actief: de Poiesz. Deze keten is momenteel redelijk actief om hier en daar wat Edah winkels over te nemen.

 6. renesmurf zegt:

  de vuilniszakken van Bea, de nieren van BNN en het handtasje van Tinky Winky houden we dan vast nog wel te goed!

 7. sylvester zegt:

  Bij de “Plus” doe ik meestal mijn boodschappen, dat van de Edah wist ik niet, wij hebben er hier nog één, althans er staat nog Edah op de gevel.

 8. rietepietz zegt:

  Ik ben het met efana eens , maar dat kon je al denken na mijn reactie bij het vorige log over de supers.
  Ik kóm wel eens in een grote super maar de dagelijkse “schappeis”doe ik lekker op de hoek!
  fijne avond en groetjes , Riet

 9. Tjan zegt:

  Ik was vorige week toevallig in Zoetermeer in de AH-XL – erg prettig winkelen. Topper is echter de Jumbo, die ik alleen uit Leidschenhage ken: de prijzen van de Dirk, met een beter assortiment (zeker in versproducten, die visafdeling, man!) dan Appie. Hopelijk ooit in Leiden…

 10. f r e d zegt:

  zouden we ooit nog de wederopstanding van de gruyter beleven…??

 11. Befana zegt:

  Toch heb ik liever de kleine kruidenier, waar je gezellig een babbeltje mee kon maken.

 12. paco painter zegt:

  Jumbo! Goedkoper kan het niet

 13. Joanna zegt:

  Ik ben ook geen echte supermarktfan, ik vindt het verschrikkelijke winkels, de enige waar ik kom en eigenlijk alleen omdat ze het beste vlees hebben hier in Chur, is de Spar maar dat is een mini-mini supermarkt.
  Have a great day, love Joanna

 14. quidam zegt:

  hahaha volgens mij heb je ze nu allemaal gehad. In S-life heb ik ze nog niet gezien…supermarkten. Ik heb me wel gek gewinkeld, helemaal gratis helemaal 4 free 😉

 15. lenie zegt:

  interessant om te horen , ware het niet dat ik toch een reuze hekel aan supermarkten heb , sodeju ,hoe pak ik dit aan ?? je moet er wel heen voor die broodnodige boodschappen …..winkelen ??
  not my peace of cake ..en als ik al lees hoeveel van die krengen er zijn …zucht , je komt er niet omheen hahahahahahaha

 16. 10eke zegt:

  Leuk weer om te lezen, ben benieuwd naar het verhaal achter de rest van de winkelstraat.
  Gr 10

 17. Di Mario zegt:

  Ik werk in een dierenspeciaalzaak die is aangesloten bij een organisatie die tot een paar jaar geleden ook bij de Laurens-concern behoorde. Gelukkig zagen ze geen brood in dierenspeciaalzaken en stootte de organisatie af. Nu gaat het meteen een stuk beter met de dierenspeciaalzaken.
  Love as Always
  Di Mario

 18. Kunnen we niet gewoon alles supermarkt noemen maakt het een stuk makkelijker hhaahahhah

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s