EXIT LEIDSCH DAGBLAD?

 Zolang Tagrijn kan lezen, leest hij al het Leidsch Dagblad. Deze krant, die inmiddels de respectabele leeftijd van bijna 148 jaar heeft bereikt, verschijnt de laatste jaren als ochtendkrant en vertoont sindsdien opmerkelijke gelijkenis met kranten als de Gooi- en Eemlander, Haarlems Dagblad en het Noordhollands Dagblad.
Maar de krant heeft met zijn 40.000 abonnees wel een eigen redactie en aan het regionale nieuws wordt ruimschoots aandacht besteed.
Tagrijn zou zich niet kunnen voorstellen dat de krant, waarmee hij als het ware is opgegroeid, er opeens niet meer zou zijn. Het zou een enorme leegte veroorzaken.
Zijn schrik was dan ook groot toen hij las dat De Telegraaf volgens de Journalistenvakbond de Gooi- en Eemlander zou opslokken en het vakblad De Journalist er nog een schepje bovenop deed met de mededeling dat het Leidsch Dagblad het volgende slachtoffer zou worden. De abonnementscijfers van de Gooi- en Eemlander zijn stukken lager dan van het LD, waar deze cijfers alleen maar stijgen, wat van de meeste kranten in dit land niet kan worden gezegd. .Dat zou dus wel een heel trieste ontwikkeling zijn.
Een van de oudste kranten van dit land opgeslokt door de reus uit Amsterdam…
Dat zou dus betekenen dat je plotseling iedere morgen De Telegraaf op je vloermat zou krijgen. Nou, mooi niet! Tagrijn had al besloten dan straks zijn nieuws maar te halen uit een van de huis-aan-huisbladen: het Leids Nieuwsblad of het Witte Weekblad, toen opeens een ander bericht verscheen. Frank Volmer, de algemeen directeur van Telegraaf Media Nederland, verklaart dat er geen sprake is van opheffing van deze kranten, maar dat alleen wordt gezocht naar mogelijkheden de uitgaven sterker te maken.
Adformatie meldt dat beide kranten niet het beoogde rendement van vijftien procent halen en dat daarom een werkgroep is samengesteld die moet kijken naar de marktbenadering van vooralsnog alleen de Gooi- en Eemlander. Maar Volmer zou wel al zijn voorkeur hebben uitgesproken voor integratie van die krant in De Telegraaf. Dat zou een rampscenario zijn voor de regionale dagbladpers. Wat dit ook allemaal mag betekenen, Tagrijn hoopt van harte dat hij nog jaren zijn Leidsch Dagblad kan blijven lezen!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in De media. Bookmark de permalink .

19 reacties op EXIT LEIDSCH DAGBLAD?

 1. Judith zegt:

  Het zou jammer zijn als het Leidsch Dagblad zou verdwijnen! De Leidse regio verdient wel een eigen krant. Maar goed, ik mag er eigenlijk niets over zeggen want ik ben geen abonnee. Heb wel een tijdje een zaterdagabonnement gehad maar aangezien we hier al twee kranten krijgen, werd het wat te veel van het goede…

 2. druiveke zegt:

  Druiveke dankt Tagrijn voor meelevende berichtjes…ben zelf momenteel niet zo actief met het bezoeken van en reageren bij medeloggers, maar dat komt denk ik wel weer binnenkort.

 3. Renesmurf zegt:

  Zo hadden wij jaren de Winschoter Courant, jaargang heel veel.
  Na wat fusie`s begonnen ze opnieuw met tellen, en is de krant niet meer wat het was.
  Nu wordt het gemaakt in Groningen, en die maken wel eens een foutje wat Winschoten betreft.

 4. Seraka zegt:

  eerst zorgen ze ervoor dat een krant zijn eigen identiteit kwijtraakt
  en vervolgens gaan ze mopperen???
  te zot hè!
  ik lees eigenlijk alleen de huis-aan-huis krantjes omdat ik voornamelijk geïnteresseerd ben in regionaal en plaatselijk nieuws en niet elke dag de meest akelige tragedies breed uitgemeten op de voorpagina wil zien
  laatst kreeg ik ineens weer een gratis zaterdageditie van de telegraaf en was na de eerste voorpagina artikelen al misselijk als een kip 😦
  ik mis de betaalde krant niet!
  ps gewoon uit het losse handje 🙂

 5. J@ntje zegt:

  wanneer lees ik nou eindelijk zo’n bericht over de Telegraaf???

 6. beuzeblaadje zegt:

  Het is inderdaad zo dat je gewend bent
  aan je “eigen” krantje! Elke andere voelt
  dan “vreemd”. Hier zou je waarschijnlijk wel aan wennen maar toch……
  Ik kan me wel voorstellen wat je bedoeld!
  De Telegraaf hoef ik ook niet!
  Hier lezen we het dagblad Tubantia en dan graag ook met veel informatie uit eigen streek!
  Groetjes,
  beuzeblaadje

 7. Geertje zegt:

  Ken het…
  Den Haag had ook zo veel dagbladen.
  Nu, niks noppes nada.
  Okee, een weekkrant geheel gericht op Den Haag, en verder een katern in het AD.
  Het is echt waardeloos!
  De bijlage in de Telegraaf is ook bagger.
  Ook ik lees dus nu alleen nog maar de Posthoorn en wijknieuwsbladen (en het nieuws op internet natuurlijk; zeker die van Hofstadnieuws -dezelfde als jullie sleutelstad -) is prima!).
  Duim met je mee, dat het Leids Dagblad mag blijven, want stadsnieuws is toch wel hetgene, wat het dichtst bij huis is.
  De rest is bij elk ander media te lezen.

 8. Sjoukje zegt:

  Dat zou jammer zijn Tagrijn, met de telegaaf heb ik zelf helemaal niets.
  Groetjes Sjoukje

 9. paco zegt:

  Daar moet je indedaad niet aan denken.Zulke kranten behoren tot ons cultuurgoed

 10. Hermien zegt:

  Oh, wat zal mijn moeder daarvan schrikken. De Telegraaf!!!
  Je begrijpt het al, ook ik ben met het LD opgegroeid. Het kan echt niet hoor, opdoeken. In Delft had je vroeger de Delftse Krant (ofzo), die is eerst opgeslokt door de Haagse Courant, die op zijn beurt weer is opgeslokt door het AD en nu nog een piepklein katern Delfts nieuws bevat. Jekunt zeggen: beter iets dan iets, maar treurig is het wel.

 11. Brimstone zegt:

  Leiden zonder Leidsch Dagblad, bijna ondenkbaar!
  Maar als de krant helemaal in ‘stijl’ van de Telegraaf gemaakt gaat worden dan gaat de lol er ook snel af.

 12. Di Mario zegt:

  Helaas gaat het altijd om de cijfers en niet om de lezers. Zo zijn al heel veel kranten verdwenen. Helaas.. Maar de telegraaf lezen, nee dat zou ik niet zien zitten.
  Love As Always
  Di Mario

 13. Zakina zegt:

  Ik hoop het met je mee… juist die streekkranten zijn zo fijn… waarom moet alles toch zo groot? En de telegraaf is toch wel héél wat anders dan het Leidsch Dagblad.

 14. Je moet er niet aan denken, de Telegraaf op je mat. Heel soms als het niet anders kan op vakantie dan “moeten” we de Telegraaf komen. Hopelijk voor jou en al die andere kunnen jullie het Leidsch Dagblad in leven houden. Maar als er al bewegingen zijn om op te heffen, hoe lang kun je het dan tegenhouden?

 15. Dwarsbongel zegt:

  Helaas is er al lang een grote schifting gaande, waarbij het regionale, laat staan het lokale nieuws het volledig aflegt tegen de winstcijfers.
  Niet eens de omzet, maar puur de winst.
  Zoals Wim Kan het ooit al zei (met een tekst van Alexander Pola): De aandeelhouder wint.

 16. Hanny zegt:

  Het is niet te hopen dat de regionale kranten opgeslokt gaan worden door de landelijke. Die besteden nooit zo veel aandacht aan het perifere nieuws. Ik hoop dat je nog lang je Leidsch Dagblad kunt lezen. Net zoals wij hier de Leeuwarder Courant.

 17. Heb hem een jaartje opgezegd toen hij ochtendkrant werd ben nu net weer een paar maanden abonneeen hoop dat ook wel te blijven.

 18. lenie zegt:

  Het zijn net loggers ..kappen en weg zijn ze de betere kranten !
  Ik hoop van harte dat jij je krantje kan blijven lezen , want volgens mij zijn we in de minderheid inmiddels , die mensen die hun ochtendkrantje nog lezen ….zucht !

 19. Annemarie zegt:

  MMm, opdoeken is zeker weten geen goed idee.. Krijgen ze heel Leiden op de stoep, dat gaat niet goed komen denk ik!!
  Maar ik begrijp op zich wel dat er ‘iets’ gedaan moet worden. Het nieuws is natuurlijk ook actueler op het net, het nieuws op tv etc…
  Maar ik hoop het met je mee dat je nog jarenlang kan genieten van het LD!

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s