LEIDS DETAIL 94A

Deze week in Leids Detail: Waar zit dat ornament? Waar vind je deze dakopbouw? En wie is deze man en waar staat zijn borstbeeld? De omschrijvingen en een vergrote foto van het ornament staan onder de derde foto. En als extraatje wat meer toelichting op het pand aan de Hooigracht, dat er in de omschrijving van vorige week volgens sommigen wat bekaaid vanaf kwam.

De ornamenten op de eerste foto zitten boven de toegangsdeuren (ingang Middelweg) van de Hooglandse Kerk. In 1314 verrees op deze plek een eenvoudige houten kapel, gewijd aan Sint Pancras, ten behoeve van de kerkgangers van Leiderdorp. (Pas na 1300 breidde Leiden ten oosten van de burcht uit maar het bleef tot de parochie van Leiderdorp behoren.) Een vergrote foto zie je onderaan dit stukje.
Voor de tweede foto blijven we in deze buurt. Het stond al eerder op dit weblog in het artikel Parels op het dak op 25 juni 2006. Op het achterhuis van het woonhuis Hooglandse Kerkgracht 40 (een wevershuisje) werd in 1994 door architect Hofman een dakopbouw met terras geplaatst. Het is alleen zichtbaar vanaf de Middelweg. De opzettelijke stijlbreuk is geslaagd, maar de meningen over de schoonheid ervan zijn verdeeld.
De man op foto 3 staat in de naar hem genoemde Clusiustuin aan de Vijfde Binnenvestgracht. Carolus Clusius was de eerste plantkundige aan de Leidse universiteit. Hij was de oprichter van de Hortus Botanicus, die toen hier op dit kleine stukje gelegen was. Een bezoek aan deze tuin geeft een indruk hoe de Hortus er rond 1600 uit zag. Alle planten, hekwerken en prieeltjes staan naar een plattegrond uit 1594 weer op hun juiste plaats.

 Tot slot nog wat meer informatie over het statige pand aan de Hooigracht 5-5a uit de vorige aflevering. Het werd aan het begin van de 17e eeuw gebouwd en is duidelijk een pakhuis geweest; dat is te zien aan de hijsbalk boven in de trapgevel en de twee grote deuren. Hier werden ooit vele kilo’s goederen het pakhuis in- en uit getakeld. Voor de overwulving van de gracht in 1681 werden de goederen met schepen aan- en afgevoerd. De gracht werd in 1807 gedempt. In 1973 werd het pand door de SLS (Stichting Leidse Studentenhuisvesting) aangekocht en in 1978 en 1992 verbouwd tot wooneenheden.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Leids Detail. Bookmark de permalink .