MUSIC OF THE HEART?


Bergen DVD’s bij Blokker, vijf voor vijf euro. Toch even kijken, want voor zo’n bedrag kun je je geen buil vallen.
Als je op de hoes namen ziet als Meryl Streep en Gloria Estefan en de film bovendien de kwalificatie The Best Movie 1999 heeft, moet het toch wel goed zijn, veronderstel je.
Tagrijn heeft nog nooit op zijn weblog een film besproken en zal dat waarschijnlijk ook nooit meer doen. Maar vandaag een uitzondering voor ‘Music of the heart’, een merkwaardige schepping van regisseur Wes Craven, die beroemd is geworden door zijn film ‘Nightmare on Elm Street’.
De film vertelt het waargebeurde verhaal van de vioollerares Roberta Guasperi, die na haar scheiding een baan krijgt in East Harlem, een verloederde zwarte buurt in New York. Ze gaat enthousiast aan de slag en boekt spectaculaire resultaten Maar na tien jaar draait de overheid de geldkraan dicht. Met ouders en vrienden vecht ze terug.
Op zich een goed verhaal voor een film. Maar Wes Craven heeft alles op alles gezet om er een sentimenteel melodrama van te maken met veel te lang uitgesponnen en steeds maar weer herhaalde scènes waarin de kinderen vioolles krijgen. De film sleept zich twee uur voort, terwijl het verhaal in een uurtje verteld kan worden. Tenzij…

Gemiste kans
Zoals bij veel dvd’s gebruikelijk heeft ook deze dvd veel extra’s. Trailers, interviews met de spelers, the making of, de muziek uit de film enzovoort. Het is juist een van de extra’s die aanleiding is tot het schrijven van dit logje. Je kunt namelijk ook een groot aantal verwijderde scènes bekijken en dan val je van de ene verbazing in de andere. In de film wordt bijvoorbeeld vrij abrupt de relatie met haar vriend verbroken. De kijker kan wel een beetje begrijpen waarom, maar het valt wel allemaal rauw op het dak. In een door Streep uitstekend geacteerde scène, wordt duidelijk waarom. Een psychologisch getinte scène die in het verhaal hoort, maar is weggelaten. Eén van de vele repetitiescènes minder en deze scène invoegen zou winst voor de film en voor het begrip van de kijker zijn geweest.
Een aantal verwijderde scènes gaat over het vorderen van de fiets van een van haar kinderen door een zwarte jongen. De jacht op de fiets en op welke aandoenlijke manier deze weer terug komt. Het zijn precies deze scènes die duidelijk maken hoe ver men kan gaan als men in armoe leeft. De tegenstelling tusen arm zwart en rijk blank kon niet duidelijker in beeld worden gebracht. In de film zelf wordt dit steeds maar weer ondergesneeuwd door de toonladders van de violerende kinderen, die je na een tijdje echt de neus uit komen. Het zijn dus juist die stukjes psychologie die de film hadden kunnen kleuren.
Je vraagt je twee dingen af:  wat heeft de regisseur bezield om de film op deze vlakke manier in roulatie te brengen en waarom is deze film The Best Movie 1999 geworden?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink .

20 reacties op MUSIC OF THE HEART?

 1. Zakina zegt:

  Omdat ze van vioolmuziek houden daar of graag zien dat kinderen muziekles krijgen. Ik krijg iig niet de behoefte de film te zien, maar het gebeurd vaker, dat goeie scenes weg worden gelaten

 2. rietepietz zegt:

  Ik kijk weinig films en ken deze film niet ,kan er dus niets zinnigs over zeggen al zal “geld”ongetwijfeld een rol spelen in dit soort zaken .

 3. Plato zegt:

  Tagrijn, je geeft zelf het antwoord d.m.v. het woord “vlakke”. De film is voor een breed publiek bedoeld en daar past dat woord prima in. Psychologische drama’s neigen meer naar het filmhuis en zou wellicht minder grote aantallen kijkers opleveren. Dat vindt jij jammer, dat vindt IK jammer, maar ik vrees dat het zo gaat.

 4. klaproos zegt:

  ik ben so wie so weg van streep:-))

 5. Niklas zegt:

  Heeft dat misschien iets met het vermaledijde begrip “doelgroep” te maken?
  Dat heeft mijns inziens meer te maken met wederzijdse programmering c.q. afstompingsverschijnselen, dan met iets te bieden hebben aan “de doelgroep”…

 6. Thérèse zegt:

  Heel vreemd zo iets! Zou het invloed van de producer kunnen zijn? De man, die immers met het geld over de brug moet komen?
  Want, ondanks dat jij die film niet te pruimen valt, is het toch The best movie 1999 geworden.
  Je hebt waarschijnlijk een te goeie smaak; laten we het daarop houden.

 7. Vedat zegt:

  Je kunt de vraag toch beter aan de regisseur zelf stellen, Tagrijn. Dat heeft misschien als bijkomend voordeel, dat je de tweede vraag niet meer hoeft te stellen. De regisseur heeft de weggelaten stukjes niet voor niets op laten nemen en ook niet voor niets geschrapt.

 8. f r e d zegt:

  geen verstand – ik – van film’s; gelukkig maar, had ik naar blokker gemotte……

 9. Geen antwoord op je vraag, Tagrijn, maar volgens mij is er zojuist bij jou een nieuwe hobby geboren. Jij gaat je eigen films maken. Leuk

 10. Drukte net iets te snel op verzenden… Hier nog wat meer informatie over de film (met fragment). En inderdaad: de film was afgelopen zondag op RTL8 te zien…
  http://www.filmtotaal.nl/module.php?section=fotvDetails&movieID=27947

 11. Tjan zegt:

  Zonde van je geld: vorige week zag ik (een stukje) van deze draak van een film nog op tv! 😀

 12. J@ntje zegt:

  oeps..kinderen die vioolles krijgen….dat doet zo’n pijn aan je oren…
  klinkt als amerikaanse bullshit zoals mijn papa vroeger altijd zei !
  groetjes

 13. paco zegt:

  Helaas heb ik geen geduld voor films

 14. Di Mario zegt:

  Misschien was het de enige film die in 1999 uit is gekomen!
  Love As Always
  Di Mario

 15. Brimstone zegt:

  Jammer dat je niet met de scenes kan schuiven, dan kon je je eigen betere film in elkaar zetten.

 16. sylvester zegt:

  Niet mijn film, doe mij maar actie films 😉

 17. Valt mij wel vaker op dat de mooiste scenes juist weg gecencureerd worden in Amerika.
  Blijft een raar volk he.

 18. lenie zegt:

  ik zou het niet weten , maar wil ik het weten ???
  denk het niet ….wel goed dat je dat er even bij verteld …als ik hem ooit te zien krijg ….weet ik hoe en wat ..

 19. Hanny zegt:

  Zou dat misschien iets met de Amerikaanse mentaliteit te maken kunnen hebben. Al te grote verschillen die het imago van Amerika zouden kunnen schaden, worden weggecensureerd.

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s