AALMARKT TE KOOP

VANDAAG DE LAATSTE DAG OM MEE TE DOEN AAN DE PRIJSVRAAG LEIDS DETAIL 100!


Een stukje Leiden dat op de schop zou gaan. Grootse plannen om het winkelcentrum op te stuwen in de vaart der volkeren. Zonder zich af te vragen of het allemaal wel te realiseren was, begon de gemeente het hele gebied tussen de twee bruggen die je hierboven ziet op te kopen. Winkels verdwenen en moesten zich op een andere plek vestigen. Ook V&D (het lichte complex op de foto linksonder) zou in de plannen een stuk naar rechts moeten opschuiven. Maar V&D gaf geen sjoege en blijft lekker zitten waar ie zit en zal zich niet verroeren.
Men begon ambitieus: de Aalmarktschool werd tot de grond toe afgebroken:

Hier komt de uitbreiding van de Stadsgehoorzaal, die hierdoor eindelijk zijn tweede zaal krijgt, en verder moest daar een ‘publiekstrekker’ komen. Maar de Bijenkorf en de Mediamarkt hapten niet. Zodat de nieuwbouw op die plek waarschijnlijk met een flink stuk leegstand start. Als het doorgaat, want de problemen stapelden zich op. Er kwamen moeilijkheden over de voorwaarden met de projectontwikkelaar MAB. Ten einde raad probeerde de gemeente met de ontwikkelaar een nieuwe deal te sluiten en de grond aan hen te verkopen. MAB hapte toe, maar bood volgens de gemeente vele miljoenen te weinig.
Wat nu? De stad gaat het hele plan in stukken knippen en die afzonderlijk verkopen. En, o ja, misschien moeten we toch ook maar eens kijken of het het hele plan nog wel haalbaar is…
 De straatnamencommissie was er al helemaal klaar voor. Maar waarschijnlijk blijft de stad nu toch verstoken van de Mandenmakersplaats, het ‘leuke pleintje met terrasjes en boetiekjes’  dat achter de Waag moest ontstaan door afbraak van een pand aan de Breestraat en de rechterkant van de Mandenmakerssteeg.
Achter de Waalsekerk, die naast de Stadsgehoorzaal aan de Breestraat staat, zou ook al zo’n ‘leuk pleintje’ komen: de Walenplaats. Nog meer ‘leuke boetiekjes’ dus. Om de Walenplaats te verbinden met de Mandenmakerssteeg is de Boterhuissteeg gepland, genoemd naar het Boterhuis achter de Waag, waar vroeger boter werd verhandeld.
Van de Haarlemmerstraat naar de Stille Rijn was  door middel van doorbraak een extra ‘aantrekkelijke steeg’ gepland: de Nieuwe Barreveldsteeg, want er was vroeger op die plek een Barreveldsteeg. En als je die steeg uitkomt moet je natuurlijk ook naar het nieuwe aantrekkelijke winkelgebied met al die blikvangers: een derde brug op honderd meter: de Barreveldbrug.
Het is heel sneu voor de winkeliers die hier hun nering moesten opgeven, maar misschien mag iedere Leidenaar wel blij zijn  als er definitief een streep door het zoveelste plan wordt gehaald.
En die lege winkelruimte aan de Aalmarkt dan? Wat dacht Leiden van een remise voor de RGL-sneltram?

(Hieronder een impressie van de geplande Mandenmakerplaats met tegen de achterkant van de Waag horeca met terras. Op de voorgrond is een nieuw gebouw op de Breestraat gepland door afbraak van het pand links van V&D.)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Stad en land. Bookmark de permalink .

22 reacties op AALMARKT TE KOOP

 1. Plato zegt:

  Het valt me op dat wanneer ze iets weghalen er twee keer zoveel voor in de plaats komt. In Zaandam (een rotstad, dat wordt nooit wat) ook. Een oud vredig stuk wordt omgeploegd en uit geschept. En dan komen daar torenhoge nep-zaansgroene flats, winkels, zo hoog en benauwd mogelijk. Want vierkante meters zijn duur.
  Maar vaak geen enkel besef voor schoonheid en verhoudingen.

 2. Zakina zegt:

  Hopelijk gaat het er mooi uit zien en past het bij de rest

 3. rietepietz zegt:

  Er is vast wel iémand wijze van geworden . Dit soort projecten kosten handevolgeld dat altijd in de zakken van “slimme jongens ” verdwijnt ! Slimme jongens zitten helaas nóóit in een stadsbestuur , ze kijken wel uit !

 4. Brimstone zegt:

  Ik pink een traan weg…..:-) Mijn lagere school tegen de vlakte! In gedachte loop ik het gebouw weer door, de kleine speelplaats, de gymzaal tegen de Waalse kerk aan. Jammer het was oud, toen al, maar toch heel sfeervol.

 5. Hildegarde zegt:

  Plannen maken en veranderen, nee nooit wil men eens stil blijven staan.

 6. klaproos zegt:

  dag tagrijn…
  jawel ik ben der weer “gelukkig”
  stadsvernieuwing heet dat dan, maar moeten we daar wel zo gelukkig mee zijn, ikke niet:-)
  ik hect erg aan oude gebouwen en mensen:-)
  groetjes
  klaproos

 7. Renesmurf zegt:

  Soms zijn plannen veel te hooggegrepen.
  Dat is zonde, mensen zouden meer dingen gewoon zo moeten laten als het is.
  De tijd bepaald dan de richting wel, van te voren bedachte plannen lopen toch altijd anders.

 8. boomkruiper zegt:

  Moet Leiden weer ontzet worden? Het is Bar(reveld) en boos

 9. 10eke zegt:

  Er schijnen maar weinig mensen te zijn met macht die normaal kunnen nadenken of iets wel realiseerbaar is.
  Gr 10

 10. lenie zegt:

  overal hetzelfde lees ik al …
  wat er de bedoeling toch van is weet ik niet hoor …zijn we er zoveel beter mee ??
  mijn geboorteplaats al net zo , ken het niet eens meer terug , dus herinneringen ??
  niet meer in het echie …jammer hoor .
  zou er nu ook nooit meer naar terug willen , herkenning nul komma niks !
  OT: bedankt voor al je steun , deed verekkes goed !

 11. Vedat zegt:

  Wat een moeilijk gedoe zeg. Er is voor de Leidenaren één troost, in Doetinchem gaat het net zo in en rond het centrum. Zelfs in kleinere plaatsen in de Achterhoek wordt er van alles plat gegooid voor “wilde” plannen van gemeentes.

 12. Thérèse zegt:

  O, akelig herkenbaar. Zelf ben ik zo iemand die het liefst alles zo wil laten, maar dat kan niet. Dat begrijp ik zelfs, maar zo….op deze manier, stom, stom en doodzonde; wat weg is, is definitief weg.
  In ons dorp gaat het ook zo; helaas hebben ze nog vaak succes ook, in hun ogen dan en die van de meeste winkeliers.

 13. paco zegt:

  Ja, zo gaat dat dus

 14. vernieuwen is niet altijd verbeteren.
  de plannen mogen dan al mooi ogen, ik vraag me af of het dit is wat mensen gelukkig maakt??

 15. ach ja, al het geld wegdonderden dus…

 16. sylvester zegt:

  Waarom zorgen ze er niet voor dat iedereen meewerkt voordat ze met de sloop beginnen???

 17. Pasula zegt:

  eiden is in elk geval in beweging maar of het er nu beter op wordt…?

 18. Hanny zegt:

  Wat is dat toch met stadsbestuurders. Waarom moet alles in een centrum platgegooid en vernieuwd worden. Het wordt er meestal niet mooier op. En als de panden dan nog niet eens verhuurd worden, daar wordt een centrum absoluut niet aantrekkelijker door. Grootheidswaanzin?

 19. Off topic, bedankt voor je aanvulling ik heb het ooit zo door peter Lab horen vertellen dus heb dat maar aangenomen.

 20. Ik neem aan dat zowel jij als ik al jaren geleden wisten dat het hier op uit zou draaien.
  Miljoenen wegegooid geld aan plannen en onderzoeken, winkeliers hun winkel kwijt en Leiden zit met een gapend gat eerdaags.

 21. Di Mario zegt:

  Tja soms is het jammer dat er gebouwd wordt, soms wordt het er mooier op. Hier in de binnenstad gaat ze het waterfront ook veranderen.. ik hoop dat het er mooier op wordt.
  Love As Always
  Di Mario
  OT, toch maar ff aan neefje zelf vragen of hij zich herkent.. Het is hem namelijk echt. Maar ik heb nog een keer gekeken, omdat hij naar beneden kijkt, de foto een beetje wazig is.. snap ik je twijfel.

 22. Annemarie zegt:

  Tsja ehh..
  Dat het op industrieterreinen voorkomt is al sneu, maar dat het midden in de stad is, dat is wel geheel hopeloos.. Zonde dat ’t zo moet gaan.

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s