SPEUREN NAAR SPOREN (2)

Tijdens de Open Monumentendagen waren 34 gebouwen voor het publiek geopend. Het is natuurlijk onmogelijk die allemaal te bezoeken en dus moest een keus worden gemaakt. Maandag waren er hier al wat te te bekijken; vandaag opnieuw een keus.
We beginnen met het Gravensteen, waarvan hierboven het oudste deel te zien is. De graaf van Holland die op een meter of vijftig van deze plek woonde, liet hier rond 1200 een gevangenis bouwen. Zo te zien zal je niet gemakkelijk uit zo’n cel ontsnappen.

Ook het andere traliewerk, hier met zicht op de Papengracht, mag er zijn.

In 1463 kwam het gebouw aan de stad en vonden op de ruimte ervoor, het Gerecht, de terechtstellingen plaats. Met gevangenen die niet snel genoeg bekenden wist men wel raad: die gingen aan de martelpaal op een binnenplaatsje. Links en rechts zitten nog de haken waaraan de handen van de gevangene werden bevestigd. De mensen van de Juridische faculteit, die hier werken, gebruiken de paal nu als rookpaal, want roken is in dit gebouw uiteraard taboe.

We gaan nu naar Rapenburg 65. De koopman Van Overbeeke kocht in 1623 twee panden die hij liet verhelen door voor de tweede gevel een stuk te zetten, waardoor een eenheid ontstond. Hiervoor werd een optische truc gebruikt die op de tweede foto hieronder goed te zien is Van een afstandje lijkt de toegang met de rijke versiering erom in het midden te zitten, maar de deur zit daar links van. Tussen 1928 en 1973 was het de zetel van de vrouwelijke studentenvereniging. Daarna was het tot 2004 in gebruik door het Prentenkabinet van de Universiteit. Nu is er het International Tax Center gehuisvest.

Het stucplafond dateert nog uit 1623 en is daarmee het oudste van Leiden, en wellicht van ons land.

Bij de buren op 67 zien we de wandschilderingen uit de achttiende eeuw van Dirck Kuyper. Het eveneens uit twee delen bestaande pand is in renovatie. Het oudste deel stamt uit de zeventiende eeuw.

In een pand aan de Apothekersdijk, op nummer 37, kwam onlangs tijdens een grote renovatie een verrassing tevoorschijn. Toen men het plafond verwijderde, vond men een reeks schilderingen uit de zeventiende eeuw rondom in de kamer met landschapstaferelen uit Leiden en omgeving. Ook het oude plafond bleek mooi gedecoreerd. Wie de maker van dit alles is, is nog onbekend.

We gaan tot slot nog even naar het theater. Aan de Oude Vest staat de Leidsche Schouwburg:

In 1705 kocht Jacob van Rijndorp, eigenaar van de rondtrekkende theatergroep De Groote Compagnie, hier een stuk grond en liet er een theater bouwen. Het werd de eerste vaste schouwburg van ons land aan de openbare weg en hiermee is het de oudste van Nederland. De eerste voorstelling van de ‘Groote Compagnie’ was in oktober. Het was een stuk van Reinerius Bontius uit 1646: ‘Belegering ende het ontset der Stadt Leiden’. Een blik op het toneel:

In 1865 werd de boel grondig verbouwd en kreeg de zaal zijn hoefijzervorm. Het heeft de bijnaam De Bonbonnière. In de jaren 1974 en 1976 vond opnieuw een verbouwing plaats. Met nog een blik in de zaal en vanaf het toneel op het plafond en de tweede rondwandeling zit erop.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink .

22 reacties op SPEUREN NAAR SPOREN (2)

 1. Zakina zegt:

  Mooie lamp op die laatste foto zeg!! Die had ik wel als close up willen zien.
  Grappig dat die martelpaal een rookpaal is geworden. Roken is martel gewoon.

 2. Vedat zegt:

  Dat zijn echt mooi gebouwen zeg, met het oudste historische stucplafond van Nederland. Ben je trouwens weleens in die schouwburg geweest, Tagrijn? Denk je er dan ook bij, dat je in de oudste schouwburg van Nederland zit?
  Toch heb ik nog een vraagje over het traliewerk met uitzicht op de Papengracht. Vroeger werden mensen, die veroordeeld waren, achter zo’n traliewerk gezet en bekogeld met allerlei fruit en eieren. Was dat daar ook zo?

 3. Di Mario zegt:

  Ik weet dat je moeite hebt met foto’s. 😉 Als je hem vergroot zul je er misschien wel negen tellen.. Ik heb namelijk de foto iets moeten knippen omdat de rest te donker was. Maar je kunt er negen zien.
  Love As Always
  Di Mario

 4. Renesmurf zegt:

  Vroeger konden ze echt heel wat, budget kenden ze nog niet echt.
  En het resultaat is er voor eeuwig!

 5. Annemarie zegt:

  Het zijn weer allemaal mooi gebouwen. Apart die beschilderingen daar zo boven bij het dak! Geldt hetzelfde voor het stucwerk. Gaaaf

 6. f r e d zegt:

  is nr 4 een kop van jut??

 7. rietepietz zegt:

  Ook op deze rondwandeling heb ik genoten Tagrijn >

 8. Judith@work zegt:

  Cool, die verborgen schilderingen in dat pand aan de Apothekersdijk!
  En de schouwburg is en blijft natuurlijk een geweldig mooi gebouw…

 9. Thérèse zegt:

  Jammer voor jou dat het maar één keer Open Monumentendag is, want er is zoveel te zien in Leiden. Prachtige reportage! Alleen de jaartallen kan ik niet allemaal onthouden; is dat erg?

 10. klaproos zegt:

  wat een beeldige beelden van vroegere weelde heb je weer voor me tagrijn een,
  geweldig fijn dat het er nog is om te laten zien hé,
  groetjes
  klaproos

 11. Brimstone zegt:

  Ik ben onder de indruk, Tagrijn van je logs “speuren naar sporen”. Wat een schitterende rondwandeling, ik krijg (bijna) heimwee.

 12. boomkruiper zegt:

  Gevangen zitten met uitzicht op de Papen maakt het nog pijnlijker

 13. Jenny zegt:

  Hahaha….aparte rookpaal!
  Maar wat heb je er weer een leuk en leerzaam stukje van gemaakt!
  Het theater is bij mij wel bekend,ben er geweest.( Bert Visscher ).
  Groetjes!
  o.t Casper is een vrouwtje….hihi! Zij dankt haar naam aan haar kleur( huh?Casper,het spookje , is toch wit?)Wij hadden toen nog grijze vloerbedekking in de gang en s’avonds zag je haar dus vaak niet met het gevolg, dat er aardig wat keertjes bijna op haar gestaan is, vandaar Casper!

 14. Min zegt:

  Mooie foto’s wederom dat staat als een paal boven water 😉

 15. Plato zegt:

  Gek, zoveel mooie foto’s en ik blijf ook staan bij die martelpaal. Dat zou eigenlijk voor een logje wel het enige onderwerp mogen zijn. Je kan je toch niet voorstellen dat mensen daar inderdaad gepijnigd zijn. Inderdaad, hoe creatief…maar ook hoe wreed. Tegenwoordig bombarderen ze mensen met ambtelijke brieven en dat is…..hummmmm….eigenlijk ook een vorm van wreedheid….soms.

 16. sylvester zegt:

  Als je me zoekt, ik ben een peukje aan het roken bij die paal hihihi

 17. Marcel zegt:

  Het is boeiend om te zien hoe creatief en kundig de mensen vroeger waren. neem bijvoorbeeld de martelpaal, zo zie je ze tegenwoordig niet meer.

 18. ik zit vol bewondering te kijken naar de muurschilderingen ..
  ’t is duidelijk dat er niet alleen schatten op zolder liggen? 😉

 19. Hanny zegt:

  Dit was weer genieten geblazen bij het zien van de prachtige monumenten. Je hebt het mooi in beeld gebracht.
  Ik heb ook nog een nieuw woord geleerd: verhelen.

 20. Dat bedoel ik nou, jij hebt een mooie foto van die deur bij het Gravesteen, bij mij stonden er constant een hele club mensen voor.
  Vandaar dat ik dacht ik laat de mooie foto’s wel aan Tagrijn over.

 21. Di Mario zegt:

  Rookpaal, martelpaal.. na al die jaren is er dus niets veranderd.
  Love As Always
  Di Mario

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s