EEN ZWARTE KERST…

We kunnen nu wel dromen van een witte kerst, maar er zijn ook heel wat zwarte kersten geweest in onze recente geschiedenis. We kunnen nu wel met angst en beven naar de recessie kijken, maar echt de hand op de knip daarvoor houden hoeven we toch niet. Vandaag even een blik op diepzwarte kersten, waarbij die van het plaatje hierboven verbleekt en de soms ook humoristische manier waarop daar toen naar werd gekeken.
Tijdens de Eerste wereldoorlog was Nederland weliswaar neutraal, maar de gevolgen waren toch voor iedereen merkbaar. De vakbonden waren in beweging, zoals te zien op onderstaande afbeelding en het blad De Roskam van december 1917 had een visioen dat toen nog ver weg leek.

De kerst in de hongerwinter van 1944 wordt treffend uitgebeeld op deze plaat. Het kerstdiner bestond uit een klein pannetje verschraalde soep van aardappelschillen. Wrang is de tekst ‘kerstfeest’ en het beeld van de kerstklok rechtsboven.

Voor de kinderen die vaders hadden die zich vrijwillig hadden aangemeld bij het Nederlandsche Arbeidsfront en in Duitsland of Polen werkten, had de bezetter wel een kerstfeest georganiseerd.

Soms werd er bij vermeld dat ook kinderen van wie de ouders geen lid waren van het NAF, welkom waren.

Na de oorlog laaide kort daarna de strijd op in Nederlands Indië. Het Niwin verzamelde kerstpakketten voor ‘onze jongens’. En de Hollandsche School in Singapore probeerde op zijn manier een feest van de grond te krijgen.

Tot slot de tekst van een straatzangerslied dat het leed van een ‘koloniaal’ laat zien. Voor morgen belooft Tagrijn een veel vrolijker onderwerp..

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Allerlei. Bookmark de permalink .

19 reacties op EEN ZWARTE KERST…

 1. Zakina zegt:

  Waar haal je het toch weer allemaal vandaan… ja, dat waren nog eens andere tijden, vooral die van de oorlog is heel erg goed vastgelegt waardoor je de triestheid ervaart. We hebben het ondanks de crisis nog steeds goed, dus mogen nog niet klagen. Zelfs al zouden we ons alleen een boterham met kaas kunnen veroorloven, dan nog hebben we het goed lekker bij de kachel en vrede etc.

 2. Vedat zegt:

  Het was sowieso kommer en kwel in de tijden, die jij aanhaalt. Het valt alleen met Kerstmis veel meer op. Tegelijkertijd werd er in de kerken verkondigd hoe blij we moesten zijn met de geboorte van Christus. Kan het tegenstrijdiger?

 3. rietepietz zegt:

  Je hóeft niet altijd vrolijk te zijn hoor en bovendien is er niets mis met even laten zien dat we niet zoveel te klagen hebben als sommige menen !

 4. klaproos zegt:

  nou tagrijn,
  we hebben nog niks te klagen denk ik zo…
  ik merk weinig van recessie hier in het dorp:-)
  groetjes
  klaproos

 5. Plato zegt:

  Tja, het is geen vrolijk onderwerp. Maar die oude teksten (waar we nu allang de hypocrisie van af weten te schrapen) zijn de moeite wel waard. Met plezier gelezen. Dat lied op het eind, is nog erger dan een smartlap. Willy Derby zou het gezongen kunnen hebben.

 6. Judith zegt:

  Ik heb een hekel aan de decembermaand (vooral aan kerst). Maar het is wel goed om erbij stil te staan dat we het goed hebben…

 7. Annemarie zegt:

  Tsja in Nederland is een witte kerst sowieso uitzondering!
  Hier in tegendeel dit jaar ook, te weinig sneeuw dus niet ingesneeuwd.
  Als je zo terug gaat in de geschiedenis is er inderdaad een hoop gebeurd met de kerstdagen.

 8. paco zegt:

  Goed duidelijk gemaakt, Tagrijn

 9. Thérèse zegt:

  Prachtige voorbeelden heb je ‘gevonden’. Navrant, triest, schrijnend zoals het leven vaak is, niet bij ons, behalve dan in de hongerwinter.
  Ik heb mij ook jaren verbaasd over een ‘Kerstbestand’ bijvoorbeeld destijds in Vietnam. Wat kan er hypocrieter zijn dan zo iets? Met napalmbommen gooien en dan dat met Kerst even niet?
  Je hebt groot gelijk dat je deze kant eens laat zien, van dat vaak zo weeïge Kerstgedoe. Ik waardeer dit heel erg!!

 10. Belinda zegt:

  Pffffff… ja het is goed om te beseffen dat het niet altijd feest is tijdens kerst! Heel mooi die historische prenten, doet je gelijk weer met beide voetjes op de grond zetten!

 11. Brimstone zegt:

  We hebben niets te klagen. Mooie manier om dat duidelijk te maken met deze historische prenten.
  Interessant log.

 12. Min zegt:

  Je hebt gelijk Tagrijn, zo zwart is deze kerst niet.

 13. Marcel zegt:

  Voor iedereen heeft kerst veelal een persoonlijke beleving. Voor de een is dat de oorlog, de ander die een familielid heeft verloren of voor een ander is het blijschap. Voor mij persoonlijk staat kerst voor gezelligheid en ik hoop dat dit nog zo jaren mag blijven.

 14. Di Mario zegt:

  Zwart is dan wel mijn favoriete kleur. Een witte kerst, daar ben ik geen voorstander van. Oude prenten zie ik graag. Maar toch deze zwarte kerst die jij ons voorzet, daar word ik toch niet blij van.
  Lvoe as Always
  Di Mario

 15. Heel mooie log en mooi al die oude prenten.
  Witte of zwarte kerst, ik sta elk jaar toch weer stil bij het feit dat we ondanks al onze klachten gewoon heel blij mogen zijn hoe en waar we leven.

 16. ik hoop oprecht dat er nooit meer een zwarte kerst komt!
  voor niemand ..

 17. J@ntje zegt:

  ja zo is dat!
  goed om ons aan te herinneren !
  we hebben nog steeds niks te klagen !!
  groetjes janneke

 18. boomkruiper zegt:

  En dan vragen ze in straatinterviews nog: En … in welke kleur vieren jullie dit jaar Kerst?

 19. Hanny zegt:

  Je hebt wel heel zwarte kerstdagen gezocht en gevonden. En terwijl wij al jaren in pais en vrede kerst kunnen vieren met overdaad en glitter, zijn er mensen die nog steeds zwarte kerst hebben. Vrede op aarde, jaja.

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s