DORESTAD, EEN WERELDSTAD IN DE MIDDELEEUWEN

Vandaag maken we een tijdreisje naar de vroege middeleeuwen. We verplaatsen ons naar de handelsstad Dorestad, die in de zevende eeuw uitgroeide tot knooppunt van Europa in de negende eeuw en daarna, na tientallen aanvallen van de Vikingen, ten onder ging.
De stad was toen niet alleen de grootste stad van ons land, maar ook een van de grootste en belangrijkste van noordwest Europa.
In die tijd telde Utrecht nog zo’n 400 inwoners, maar Dorestad telde er enkele duizenden. De stad lag op de plek waar nu Wijk bij Duurstede te vinden is.
De stad werd in 1840 teruggevonden en het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden begon direct daarna met de opgravingen. In 1920 vond verder onderzoek plaats, maar pas tijdens grootschalige opgravingen tussen 1967 en 1978 bleek de uitgestrektheid van de stad.

De stad was langgerekt, ongeveer drie kilometer lang en zo’n halve kilometer breed, de zogenaamde lintbebouwing. Daar konden de schepen van heinde en ver aanmeren langs de de Kromme Rijn. Eigenlijk was Dorestad één grote haven.
Hieronder zie je kammen en pincetten die in de graven zijn gevonden. Weliswaar was de bevolking  christelijk, maar blijkbaar gaf men de dode in die tijd toch voorwerpen mee.

Er werd gereedschap gevonden dat niet eens zo veel afwijkt van het gereedschap dat we vandaag gebruiken.

Van deze waterdichte kannen zijn er zo’n vijftig gevonden. Het zijn zogenaamde Tatinger kannen. Oorspronkelijk waren ze nog met patronen versierd.
 

In de stad zijn honderdduizenden scherven gevonden die afkomstig zijn van potten uit het Vorgebirge tussen Keulen en Bonn. Ze werden gebakken in ovens in Badorf. Ook deze potten waren rijk versierd. Ze werden gebruikt om allerhande zaken met de schepen te vervoeren en zijn op die manier in Dorestad terecht gekomen.

Alle machthebbers uit die tijd, zoals Pepijn, Karel de Grote, Lodewijk de Vrome, Karel de Kale en Lotharius lieten munten slaan in Dorestad. Het zijn munten die hun weg door heel Europa vonden.

De grote hoeveelheid gevonden sieraden toont aan dat het hier om een welvarende bevolking ging. Niet zo vreemd dat de Vikingen hier regelmatig hun slag kwamen slaan.

De broche hieronder staat bekend als de fibula van Dorestad. Edelstenen, inlegwerk en uiitgezaagde vormen zijn gecombineerd met veelkleurig email in gouden celletjes. Dit noemt men ‘email cloisonné’. Deze schat werd in 1969 gevonden door twee leden van de Jeugdbond voor Geschiedenis, die een dagje mochten helpen bij het leeghalen van waterputten. Je zult het maar vinden!

Hieronder nog enkele gouden sieraden.

Onderstaande gesp met dierpatronen werd geïnspireerd door Scandinavische voorbeelden.

Dit zijn spinschijfjes en spinstokjes, samen spintollen, om wol te spinnen. Zelfs dit gebruiksvoorwerp werd versierd.

De inwoners van Dorestad moesten menigmaal hun stad verdedigen. Er zijn dan ook heel wat Frankische zwaarden gevonden. Hieronder een schildknop.

De voorwerpen hieronder noemde men ‘glissen’. Het is de voorloper van onze schaats. Ze werden gemaakt van paarden- of runderbeenderen. Ze werden met riemen onder de schoenen bevestigd.

Men maakte gebruik van luxueus glaswerk dat vaak met bladgoud was afgezet.

De scherven tonen de rijkdom aan versiering.

Hierboven zag je maar een zeer kleine selectie van de opgegraven voorwerpen die te zien zijn in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

De tentoonstelling is nog tot en met 1 november te zien in het RMO, Rapenburg 28. Geopend di tm zo 10 – 17 uur. Gratis met MK.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink .

25 reacties op DORESTAD, EEN WERELDSTAD IN DE MIDDELEEUWEN

 1. Hilda zegt:

  ziet er mooi uit.. misschien toch weer eens richting Leiden rijden!

 2. Geertje zegt:

  Prachtig tagrijn!
  Wat een rijkdommen.
  Keer op keer sta ik verbaasd hoe men in staat was zulke mooie dingen te maken met al die beperkte middelen van toen.
  Meer geduld?
  Meer tijd?
  Meer fantasie?
  Hoe dan ook; puur genieten nu.
  Hoop dat je een goede vakantie hebt (gehad!)

 3. R.V. Burger zegt:

  Eindelijk een website die de moeite neemt om de opgegraven spulletjes te tonen. Prachtig.
  Maar was dat Wijkse lintdorp wel Dorestad? Dorestad was christelijk. Maar je geeft zelf aan dat er heidense grafgiften zijn gevonden. En waar zijn de kerken van Dorestad? Dorestad stond bekend om zijn kerken. Maar er zijn geen kerken opgegraven.
  Dat plaatje van die aanlegsteigers is een subjectieve reconstructie. Leuk verzonnen, dat wel. Maar wellicht bezijden de waarheid.
  Wellicht was dat opgegraven lintdorp een heidens dorp van vissers, boeren en locale handelaren. Het mist toch vele kenmerken van Dorestad. Bijvoorbeeld een omwalling.
  En wat heeft een wereldhavenstad te zoeken in het binnenland van Midden-Nederland? Zou het oude Dorestad niet aan de zee hebben gelegen? Zou de wereldhandel geen kustvaart zijn geweest?
  Je hebt het over tientallen aanvallen van de Noormannen. Dat lijkt mij overdreven. De oude schriftelijke bronnen komen niet verder dan een tiental. Maar goed, het ligt er ook aan wat je onder aanval verstaat. Maar de opgravingen in Wijk tonen nu juist aan dat er geen aanvallen van Noormannen waren. Liegen de oude schriftelijke bronnen of lag Dorestad niet in Nederland? Lag Dorestad wellicht in het gebied waar de Noormannen wel huishielden, namelijk in Noord-West Frankrijk?
  Maar nogmaals, het is schitterend dat jij de moeite hebt genomen om afbeeldingen van de vondsten te tonen. Bedankt. Blijkbaar heb jij genoten van de expositie. Oprecht genot is een groot goed.
  Met vriendelijke groet
  R.V. Burger

 4. Zakina zegt:

  Nooit geweten dat Dorrestad zo groot was. Dat moet dan de grootste stad van NEderland zijn geweest lijkt me dan. Wat een bijzondere tentoonstelling Tagrijn en wat mooi het verhaal en je foto’s.

 5. Plato zegt:

  Mooie verzameling spulletjes daar in Dorestad gevonden. in Wijk bij Duurstede hebben ze tegenwoordig nog het cafe van Tante Sjaan. Dat is niet zo oud als Dorestad maar alleen de naam is al leuk genoeg om ingelijst te worden.

 6. opgravingen vind ik heel boeiend
  ze zijn hier in de binnenstad ook weer bezig
  spannend wat er dan allemaal boven de grond komt
  mooie fotoserie van al deze luxe artikelen uit het verleden

 7. Een superlogje! Dit wist ik allemaal niet. Bedankt weer, voor jouw belangeloze verheffing van het volk.

 8. Vedat zegt:

  Mooie tentonostelling. Werden glissen gebruikt om te schaatsen?

 9. lenie zegt:

  oeiii wat ben ik blij met deze vondsten ..
  gretig slok ik alle info op …zouden ze mijn bende zoveel jaren later ook zo opslokken ??? *grin* ….wie weet !!
  OT: eet jij vlees Tagrijntje ???

 10. PaulHUzzz zegt:

  Goh, prachtig allemaal! En heel interessant om te zien wat voor mooie dingen men toch al had en maakte in een tijd die voor ons zo “duister” lijkt 😀

 11. Brimstone zegt:

  Laatst had ik al iets gelezen over Dorestad. Nu met de foto’s van opgegraven gebruiksvoorwerpen erbij doet het nog veel meer tot de verbeelding spreken.

 12. paco zegt:

  Jij weet wel te boeien

 13. indrukwekkend toch he ? dat er zomaar een stad onder je woonplaats kan liggen en niet zo maar eentje. Sjonge, wat een rijkdom aan voorwerpen. Prachtig om dit zo allemaal bij elkaar te zien

 14. Hildegarde zegt:

  Indrukwekkend. Ik vind het altijd bijzonder zo terug te kunnen kijken in de tijd.

 15. rietepietz zegt:

  Het verbaast me altijd dat voorwerpen uit de oudheid altijd maar zo weinig waarde in geld lijken uit te drukken , het is toch onvoorstelbaar dat zulke oude spullen er nog zijn ? Een erg mooie tentoonstelling én log Tagrijn .

 16. Henriette zegt:

  Prachtig om te zien. De foto’s spreken de verbeelding aan van vroeger tijden. De glazen zijn echte kunststukjes. Ik kan me voorstellen dat ze in een houder geplaatst werden..tenminste, als het drinkglazen zijn.

 17. Hanny zegt:

  Dat dit allemaal uit de bodem is gehaald. Wat een rijkdom. En wat prachtig dat deze voorwerpen boven water zijn gekomen en bewaard worden, zodat wij ze kunnen bewonderen.

 18. Zo te zien heb jij je zondag weer goed besteed, is weer een heel mooie tentoonstelling in Oudheden.
  Moet opeens denken aan de verhalen over het fort voor de kust van Katwijk, lijkt me wel iets voor jou om daar eens een log over te maken of dieper in te duiken.
  Dat dieper induiken figuurlijk bedoelt uiteraard.

 19. Di Mario zegt:

  Mooie spullen hebben ze bewaard uit die periode.
  Love As Always
  Di Mario

 20. je springt toch een gat in de lucht als je zulke schatten mag opgraven??
  het bekijken alleen al doet je adem stokken!
  ongelooflijk hoe creatief en handig mensen zijn!
  dankjewel om dit museum tot in mijn huiskamer te brengen, tagrijn!!

 21. Annemarie zegt:

  Er is zeker een heleboel gevonden Tagrijn! Wat een schatten allemaal…
  We leven waarschijnlijk op nog veel meer schatten. Onwerkelijk.
  Wat zouden ze over zoveel jaar van ons terugvinden? Half vergane computers en hoe zouden ze daarover denken??

 22. JantjeDee zegt:

  gaaf !
  Kwakoe iseen jaarlijks terugkerend festivalin het Bijlmerpark. Het is onstaan rond een groot voetbal toernooi, van oorsprong absoluut surinaams. tegenwoordig zijn er ook steeds meer afrikanen op het festival.
  het is ieder weekend, zaterdag en zondag voor 6 weken, vooral de laatste dag is een happening.
  je kunt er gerust nog een keer naar toe komen o[p een zaterdag of zondag middag.
  je auto kan je alleen bijna nergens kwijt dus aan de rand van de bijlmer en dan de metro pakken is een aanrader.
  ik heb er 2 jaar geleden een log aan gewijd maar vind het altijd moeilijk om in het wilde weg foto’s te gaan staan maken en het gaat zeker om de mensen en de kraampjes !
  ik zou zeggen: gewoon doen !
  groet janneke

 23. Renesmurf zegt:

  De geschiedenis is toch zeer boeiend!
  En merkwaardig.
  De ene stad wordt weggevaagd, en de andere is nu loeigroot.
  De tijd /mensheid wegen zijn ondoorgrondelijk.

 24. klaproos zegt:

  komt van de glissen de uitdrukking wat loop je toch te klissen dan?
  wat een prachtig log tagrijn, wat heerlijk om deze schoonheden te zien:-)
  dank je wel
  xxx

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s