MAYA 2012

We hebben er de laatste tijd natuurlijk allemaal wel wat over gelezen: de kalender van de oude Maya’s eindigt op 21 december 2012 en dan vergaat de wereld volgens hun voorspelling. Of alles gaat weer opnieuw beginnen. In ieder geval, zet je maar schrap. Nu hebben wetenschappers onlangs weliswaar ondekt dat er een rekenfout is gemaakt en dat deze apocalyps ons pas in de 23e eeuw te wachten staat, maar dat verhinderde het Museum Volkenkunde in Leiden niet om een kleine expositie aan dit toch wel mysterieuze volk te wijden.
Heel lang werd gedacht dat het hier ging om een vreedzaam indianenvolk, dat zich voornamelijk bezighield met vrolijk balspel en dansen voor de goden, maar we weten nu wel beter. Waarschijnlijk heeft er nooit een bloeddorstiger volk op deze aardbol rondgelopen. Bloedoffers aan de goden waren schering en inslag en het vrolijke balspel diende slechts om de verliezer aan die goden te kunnen offeren. Wie nu in Mexico of in Guatemala op een woongemeenschap van de Maya’s stuit, vindt daar echter geen spoor van terug.
Hieronder een afbeelding van een zonnekalender. De telling is erg ingewikkeld en te lang om hier uit te leggen. Maar wie geïnteresseerd is kan hierover op internet erg veel vinden. Ook op deze (ook interactieve) expositie kom je er alles over te weten.


Op de schaal hieronder zien we maïsgod Yum Ixim afgebeeld. Hij symboliseert het leven en de vruchtbaarheid. Hij zwaait met zijn armen en laat zo de maïsbladeren bewegen. Om zijn heupen draagt hij de riem die ook voor het vermaarde balspel werd gebruikt. Men mocht de rubberen bal namelijk alleen met de heupen omhoog stoten en deze door een ring aan de wand zien te krijgen.

Op de beker zie je twee afbeeldingen van het hoofd van de god K’awiil. Hij is de god van de bliksem en de beschermer van de heersers.
De portrethiëroglyfen op de kom zijn waarschijnlijk van de regengod Chaak. Deze god heeft vier verschijningsvormen die ieder een windrichting voorstellen. Er is een Rode, een Gele, een Witte en een Zwarte Chaak.

Hieronder een oferkruik in de vorm van het hoofd van de god G-I, een naam die, evenals G-I en G-IIIdoor archeologen is gegeven aan drie niet te indentificeren goden. Deze god is te herkennen aan de krullen in zijn ogen en, nee, geen uitgestoken tong, maar een haaientand. Deze kruik werd gevonden bij opgravingen in de oude stad Palenque.

Hieronder een deel van de zogenoemde Dresden Codex. Tot dusver heeft men de codex nog niet kunnen ontcijferen. Wel heeft men hieruit kunnen afleiden dat de Maya’s zons- en maansverduisteringen tot op drie dagen nauwkeurig wisten te berekenen en voorspellen.

Op de voorgrond een tussen 550 en 750 vervaardigd flesje waarin kostbare kleurstoffen werden bewaard. Daarachter een vaas uit de Laat Klassieke Maya Periode (550 tot 900). Hierop is in het midden de glief Ahau afgebeeld, dat koning of heerser betekent. Rechts ook weer een kommetje waarin kleurstof werd bewaard. Ook dit is uit de vierde tot negende eeuw.

Hieronder een pijnlijk ritueel uit de 8e eeuw dat je pas ontdekt als je goed kijkt. Het is de ontmoeting tussen twee heersers: links Vogel-Jaguar IV en rechts zijn bondgenoot Tilom. Het is een bloedlatingsritueel dat heersers in staat stelt naar een andere wereld te reizen en te communiceren met goden en voorouders. Het bloed dat gaat stromen na het doorsteken met een lans, komt uit zijn penis en wordt in een container opgevangen.

Ook op het tafreeltje hieronder gaat het niet zachtzinnig toe. Het zijn de maangodin en de zonnegod die elkaar de haren uit het hoofd trekken. De betekenis hiervan is nog niet achterhaald.

De tentoonstelling ‘Maya 2012’ is nog tot en met 22 augustus 2010 te zien in Museum Volkenkunde, Steenstraat 1 in Leiden. Museumkaart is geldig. Op woensdag gratis toegang. Open: di tm zo en feestdagen 10-17 u.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink .

17 reacties op MAYA 2012

 1. boomkruiper zegt:

  Maar wat een sublieme compositie dat beeld met de maan- en zonnegod. Alles lijkt te kloppen!

 2. rietepietz zegt:

  Ik sla de tentoonstelling over , het verre verleden boeit me minder dan het heden maar je verslag zal veel liefhebbers verleiden 😉

 3. Judith zegt:

  Veelal bekende plaatjes voor mij! (heb TCLA gestudeerd, dat wist je vast nog niet)
  Eens kijken of het voor augustus nog gaat lukken om deze tentoonstelling te bezoeken.

 4. Elmar zegt:

  Ik heb altijd al een zwak gehad voor oude culturen, waaronder de Maya’s, dus ik ga zeker een keertje kijken denk ik!
  groetjes,
  Elmar

 5. plato zegt:

  Twee jaar geleden schreef ik hier ook een logje over. Tot op de dag van vandaag krijg ik er nog reacties op. Vanwege de video van een of andere gek die steeds fanatieker wist te bewijzen dat de wereld zeker weten zou vergaan in 2012. Het lijkt me aardig al die doemdenkers in januari 2013 eens te interviewen. Maar dan zullen ze wel verwijzen naar dat foutje.
  In het jaar 2300 kunnen we waarschijnlijk zo overstappen op een andere planeet. Maar…kunnen onze weblogjes dan ook mee?

 6. zakina zegt:

  Het is een boeiend volk die altijd tot de verbeelding spreekt. Leuk dat Leiden een tentoonstelling hier over heeft. Al was het geen vriendelijk volk zo te lezen 🙂

 7. Morgaine zegt:

  2012, ah ja, laten we maar gewoon het waterman tijd perk ingaan en daarna in vrede leven ofzo, dat lijkt mij wel een hele mooie gedachte 😀
  Prachtig wat hier te zien is, en wie ooit heeft verzonnen dat die vroege volken zacht zinnig waren? Het waren net als hier gewoon oermensen, oké ze konden net even meer, net als de Egyptenaren maar wat is beschaving nu eigenlijk, als ik naar het nu kijk, is dat ook een beetje boel uitgeroeid eigenlijk.
  XXX

 8. Terrebel zegt:

  Typisch volk, die Maya’s…heb ooit eens met een Maya gezoend. Echt waar. Zij was ook een beetje raar.
  Bloeddorst is de mens eigen. Net als expansiedrift en de neiging tot het gebruik van geweld. Raar volk, die mensen…

 9. Thérèse zegt:

  Een mooie en interessante tentoonstelling, maar of ik er toe kom…?
  Ik heb wel eens een boek gelezen over….? indianen; ik weet niet meer of het de Maya’s waren. Ik schrok inderdaad van de wreedheid. En toch zo’n cultuur en zo’n wetenschap, onvoorstelbaar, zoveel tijd voor wij ook maar één letter konden schrijven…

 10. Renesmurf zegt:

  Net nu het einde der tijden lekker dichtbij komt zeggen ze dat het niet doorgaat.
  Daar hadden ze dan ook wel wat eerder mee kunnen komen!
  Een boeiend volk, en een boeiende tentoonstelling!

 11. JantjeDee zegt:

  Foei Tagrijn dat valt me tegen van je, die zgn “rekenfout” is allang weer weerlegd !! ( zie spiegelbeeld aflevering januari.
  wel helemaal te gek, zo’n tentoonstelling!!
  Woensdags gratis he……..blijf een hollander natuurlijk he ….
  😉

 12. paco painter zegt:

  Schitterend, Tagrijn.Waarmee weer bewezen wordt dat intelligentie en wreedheid heel goed samengaan

 13. Brimstone zegt:

  Zouden de mensen die in de voorspelling van de Mayakalender geloven ook erediensten wijden aan de Mayagodenwereld? 😉
  Prachtige en interessante tentoonstelling. Wat moet het boeiend zijn om te werken aan de ontcijfering van de geschriften.

 14. de maya’s zijn inderdaad een heel boeiend en dankbaar onderwerp. ;-))
  ze hebben ons heel wat nagelaten, en niet alleen tastbare dingen.
  leiden heeft een heel mooie verzameling in huis gehaald!
  dankjewel om dit met ons te delen, tagrijn!

 15. Lijkt me een heel mooie tentoonstelling.
  Nooit geweten dat het zo’n bloeddorstig volkje was.

 16. Di Mario zegt:

  Ach… mijn eerste pc ging niet verder dan 31-12-1999…. en wat denk je.. erna is weer een compleet niet leven.
  Love As Always
  Di Mario

 17. klaproos zegt:

  in een woord prachtig tagrijn,
  jawel, alle tekenen wijzen richting 2012, relaties die klappen, etc etc, het heeft er allemaal mee te maken,
  ik volg het op de voet…
  dit is wel een heel mooie expositie, die zou ik graag willen zien.
  hoe gaat het met je kleinkindje?
  doet ze het goed?

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s