KATTERIG

In Amsterdam lopen mensen rond die thuis een poes hebben die ‘geholpen’ is. Mooie uitdrukking: je wordt gecastreerd, gaat voor de rest van je leven balloos door het leven en men vindt dat ze je daar een plezier mee hebben gedaan. Je bent fijn ‘geholpen’. Ben je daar ook weer vanaf, joh!
Waarom alleen in Amsterdam? Omdat dat eigenlijk een biologisch wonder is. In de rest van ons land wordt namelijk een kater gesneden, maar in Amsterdam een poes. Een poes is een wezen waar de kleine katjes uitkomen, de kater zorgt dat ze erin komen. En poezen en katers bijelkaar noemen we ‘kat’, Amsterdam!
Nu zal een slimme Amsterdammer meteen roepen: ‘En Tom Poes dan? Dat is toch ook een jongetje? Daar heeft Amsterdam groot gelijk in en die puddinggebakjes van de Hema heten ook zo. Toen de vader van Tom Poes de dappere kat uit zijn verhalen een naam moest geven moest hij dan ook aan dat gebak denken. OK, zegt Amsterdam dan weer, maar waarom heet dát dan zo?
Omdat we dat woord via via hebben geleend. Want in Engeland heet Klein Duimpje Tom Thumb. Daarmee hebben we ‘Tom’ al te pakken. En toen de Fransen ook verslingerd raakten aan dat gebak en Klein Duimpje daar Le Petit Poucet heet, maakten ze er tom-pouce van. En daarom is Tom Poes, het vriendje van Bommel, een jongetje.
En nu zou ik graag aan Amsterdammers willen vragen:  ‘als jullie een avond zijn doorgezakt, word je dan ’s morgens wakker met een kater of met een poes?’, maar daar komen nu natuurlijk van die voorspelbare ‘daar kon je op wachten’ – opmerkingen op!  Dus laat maar!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Allerlei. Bookmark de permalink .

24 reacties op KATTERIG

 1. Martine zegt:

  Toch worden ook in Amsterdam in het donker de katjes geknepen, en niet (of dan toch in ieder geval in een andere context) de poesjes.
  Ik ben bang dat ik er te lang weg ben om een zinnig antwoord te kunnen geven. En van doorzakken maak ik ook al geen gewoonte meer..

 2. Whahahaha wat een geweldig stukje

 3. zakina zegt:

  Prachtig gevonden, maar ik ben een Haagsche en in Den Haag zeggen we ook dat een kat geholpen is hahhaa.

 4. sillyme zegt:

  haha, mijn katers zijn ook geholpen, dus nu kat! En idd heb ik altijd een kater als ik teveel gedronken heb, maar ook altijd een poes. (ben nl een vrouw) En ik heb nog een poes, zij is ook geholpen en dus een kat!!
  En ik kom uit Amsterdam!

 5. Elmar zegt:

  Wij hebben hier 2 je-weet-wel katers, en 2 je-weet-wel poezen rondlopen, maar dat zal dan wel weer Deventers zijn! 😉
  groetjes,
  Elmar

 6. Plato zegt:

  De eerste 12 jaar van mijn leven woonde ik in Amsterdam. Jaren later studeerde- en werkte ik er. Dus Amsterdam ken ik wel.
  Als je dit poes/kat verhaal aan een Amsterdammer vertelt, dan krijg je meteen een flinke kat van hem. Maar daarna begint ie te grijnzen en zegt: selle we effe een tompoessie ete in de Hemoa? Want ze zijn niet haatdragend (met uitzondering van de Ajaxhooligans maar dat is een vehaal apart).

 7. Aline zegt:

  Onze rode kater was al verholpen, de twee zwarte dames waren ook al verholpen voor ze bij ons kwamen… en van de kittens hebben we de dame laten verhelpen… en het katertje moet binnenkort ook naar de dierenarts…

 8. Renesmurf zegt:

  Ik vind het ook raar hoor, mannetjes zijn katten en vrouwtjes poezen, voor mij is het ook allemaal een pot nat.
  En mensen die hun dieren laten “helpen” moeten ze zelf ook de boel afsnijden.

 9. Petronella zegt:

  Ik ben niet Amsterdams dus ik hou me stil.

 10. Ja op sommige antwoorden kon je wachten, maar iedereen houd zich keurig in hahahah.
  Mooi gevonden over hoe je wakker wordt.
  En ook ik laat nij daar niet over uit hoe ik in het verleden na een een avondje stappen weleens wakker werd hahahahah.

 11. Thérèse zegt:

  Ha, leve de Amsterdammers. Die zijn niet op hun mondje gevallen, de meesten dan. Katten klinkt zo kattig en poezen klinkt veel beter. Ik wed dat een Amsterdammer die een hekel aam die beestjes heeft, al gauw roept: “Rot op, jij vuile rotkat! Ken je wel, scheiten in mijn tuin?”
  Dan is het opeens geen poes meer.

 12. rietepietz zegt:

  Héérlijk ,Tagrijn aan het stoeien met ,al dan niet fout , taalgebruik !Daar zal niemand een “kater aan overhouden ” denk ik 😉

 13. Min zegt:

  Ik zal het dan ook maar niet mijn Amsterdamse moeder Hilde vragen. Ik voorspel namelijk dat het dan een opmerking wordt als; Gaan we katten?
  Maar wel weer bijgeleerd waar Tom pouce en Tom poes vandaan komen.

 14. lenie zegt:

  tis maar goed dat Lotje hier de wacht houdt , dus met gene kater of poes , of ze nou geholpen zijn of niet ….ik word met een Lotje wakker hahahahahahaha , heb én niets met Amsterdam én niets met katerse poezen 😉

 15. Pasula zegt:

  Haha Tagrijn, het is best verleidelijk om te zeggen dat ik elke ochtend met een poes wakker word, maar goed. Ja, soms sluipen die taalverwarringen er gewoon in en de Amsterdammers staan erom bekend dat ze alles verbasteren.
  Ik doe dat ook maar dan nog vaak tot in het absurde. Ach als mensen je maar begrijpen. 😉

 16. Mijn antwoord zou TE veel voor de hand liggen…….

 17. paco zegt:

  ja mooi woord, geholpen

 18. een weergaloos mooi verhaal weer, Tagrijn. Zelf word ik nog wel eens wakker van een door mijn haar harkende poot van onze je-weet-wel-kater die achter mijn hoofdkussen is komen liggen en wel een TomPouceje zou willen proberen

 19. Morgaine zegt:

  Ik denk dat ik deze maar even oversla al ben ik al 27 jaar geen Amsterdamse meer, nou ja wel, ben er tenslotte geboren, whahaha maar zoals jij dit vertelt,w hahaha ja brings back memories 😉
  Echter, scheer ze niet allen over één kam Tagrijn, want er zijn ook andere Amsterdammers, ook Amsterdam kent wijken en in elke wijk hebben ze hun eigen taal en gedachten vaak… maar ja, dat weet je pas als je er echt leeft en woont of als Amsterdamse weer in andere gezinnen komt die net uit de andere delen komen, raar vond ik dat…
  XXX

 20. henny zegt:

  lachen!!!!!!1 mijn hondje is een jeweetwelhond. makkelijk. gelukkig snapt hij er zelf niets van. Henny

 21. beter een lieve poes dan een stevige kater? :-)))

 22. Di Mario zegt:

  Ik krijg al een kater als ik aan amsterdom denk… 😉
  Love as Always
  Di Mario

 23. ♥ klaproos zegt:

  🙂
  ik weet geen antwoord,
  alleen mijn rooie heb ik ook laten helpen en da’s ook wel een je weet wel kater,
  amsterdam…. die mooie stad,
  met hoeveel letters schrijf je dat ??

 24. Hanny zegt:

  Ben ik blij dat ik niet meer in Amsterdam woon en dus geen Amsterdamse meer ben, want het antwoord op die vraag weet ik niet zo een, twee, drie.

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s