LEIDS DETAIL 184

Een niet zo oude gevelsteen, wat fietsen tegen een ‘gouden’ hek, een rand aan de waterkant. Wie weet het weer thuis te brengen en wie weet het verhaal erbij? Je komt er onder de derde foto weer meer van te weten.

De gevelsteen met de sleutel vind je aan het Pieterskerkhof 20d. Toen de bewoner Paul Latour zijn vrouw Jet leerde kennen, ontdekten ze dat ze allebei verslingerd waren aan het kinderboek ‘Jeroen en de zilveren sleutel’ van de schrijver Daan Zonderland. Dus werd de naam De Zilveren Sleutel op de deur gezet. Tussen de ramen van de eerste verdieping lieten ze een gevelsteen met een sleutel plaatsen waarop je links de letter J van Jet en  rechts de letter P van Paul vindt. 

Dan het hek op de tweede foto. Dit is een studentenhuis aan de Herensteeg 6. Ter ere van de moeder van de Zangeres Zonder Naam, die hier heeft gewoond, heeft iemand het hekje goud laten spuiten. Hier geldt: ‘fiets fout, fiets goud’, want wie zijn fiets tegen dit hekje plaatst, kan rekenen op een ‘goud’ gespoten spatbord. Ook de politicus Pechtold heeft hier nog een deel van zijn studententijd doorgebracht. Het heeft allemaal geen eeuwigheidswaarde, maar het is toch een leuk verhaal om eens deel uit te maken van Leids Detail.
Het gebouw op de derde foto verdient evenmin een schoonheidsprijs. Het maakt deel uit van het universiteitscomplex aan de Reuvensplaats. Dit is de achterkant aan de Witte Singel. De rand met blauwe versieringen brengt er nog enige levendigheid in. 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Leids Detail en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

21 reacties op LEIDS DETAIL 184

 1. J. Stakenburg zegt:

  Kijk, als je niet weet waar de klepel hangt dan …..? Herensteeg 6 was ook in 1961 al een studentenhuis, maar nog geen Corpshuis. Beneden woonde een burgerechtpaar met een kind.
  Halverwege achter (in deze split level woning avant la lettre) woonde Flip Overberg, corpslid en student rechten. Boven zijn kamer bevond zich de keuken en een paar treedjes hoger aan de voorkant van het huis, de woonkamer van het echtpaar van As-Bey. Jannie Bey was de zuster van de Zangeres Zonder Naam. Daarboven lag hun slaapkamer.
  Geheel boven achter, onder de kap, was mijn kamertje van ongeveer 2,50 bij 3,25 meter. En ik, Hans Stakenburg was corpslid en student biochemie. Tenslotte, lag boven de slaapkamer van onze hospita aan de voorkant, de slaapkamer van Arie, een autospuiter, die ons op voortreffelijke wijze over de oplichtingspraktijken van de autoschadebedrijven in Leiden kon vertellen. Welnu in dat huis woonde ook de moeder van Jannie en Mary Bey. De vader van de dames Bey woonde in het hofje tegenover Templum Salomonis en naast de Biblioteque Wallonne.
  Zoals duidelijk moge zijn waren de ouders van de Zangeres Zonder Naam gescheiden.
  Wij, Flip Overberg, ik en autospuiter Arie werden redelijk verwend door onze hospita Jannie.
  Alle voetbalwedstrijden op TV werden in hun huiskamer in gezelschap van pa en ma Bey bijgewoond, altijd met een of meer pulletjes Grols. Pa Bey was een gestaalde socialist, altijd in een pak met vest, maar met overhemd zonder boord en hij pruimde en dus stond er altijd een conservenblikje naast zij stoel, dat hij feilloos wist te vinden zonder het op te pakken. Later is Herensteeg 6 een Corpshuis geworden, met de ietwat rare naam “Het Huis Met Het Gouden Hekje”. Enfin er valt over de Heerensteeg in 1962/1963 nog veel meer te vertellen, maar voorlopig vind ik het nu wel genoeg

 2. zakina zegt:

  Wat leuk hoe mensen gek kunnen zijn op een boek en daar iets mee doen op hun huis. Heel bijzonder vind ik dat. (houdt sowieso van huizen met een verhaal 🙂 )
  OT: je reactie bij mij (maria), hoe dat je bij kan blijven heh :).

 3. Plato zegt:

  Van Pechtold kun je het nog steeds een beetje horen dat ie ooit in Leiden heeft gestudeerd. En hij maakt zich er nog steeds niet met een Jantje van… af.

 4. Judith zegt:

  Ja, niet het mooiste gebouw van Leiden, dat aan de Reuvensplaats. Zeker niet in combinatie met de omgeving, maar goed. Het was wel de enige foto die ik kon plaatsen. De bovenste foto had ik als een vrijmetselaarssymbool ingeschat en dus gesitueerd aan het Steenschuur…

 5. paco zegt:

  Die fietsen spreken mij ook wel aan

 6. Petronella zegt:

  Leuk bedacht van de Latours. Het geeft het huis meteen een soort geschiedenis mee.

 7. Niklas zegt:

  Ik vroeg me al af of die blauwe “letters” inderdaad letters waren, maar volgens LG is het dus Sanskriet te zijn. Maar in vergelijking met het lemma in wikipedia begin ik weer te twijfelen…

 8. De versiering onderaan het Reuvens gebouw hoort bij de muurgedichten en schijnt een gedicht in het Sanscriet te zijn.
  Ja, we zijn weer terug van vakantie.
  Nu eerst een hoop bijlezen op alle logs en ben gelijk vandaag alweer in het eerste evenement geduikeld met Wolter Kroes, maar daarover later of morgen meer.

 9. Mondriaan zegt….
  alles is schoonheid…..
  maar ik twijfel bij het zien van sommige bouwsels 😉

 10. Annemarie zegt:

  Dat verhaal over dat gouden spatbord, geweldig! 😀

 11. rietepietz zegt:

  Aparte details deze keer ,zo’n gevelsteen geeft een huis wel een heel persoonlijk tintje !Of zo’n gouden spatbord gaat helpen tegen parkeeroverlast betwijfel ik ,waarschijnlijk wordt het een soort “eer” om er een te bemachtigen !

 12. Renesmurf zegt:

  alles telt mee, eeuwigheidswaarde of niet.
  En dat zal de tijd wel leren.

 13. ongelooflijk hoe jij elk detail uit zijn anonimiteit weet te halen, tagrijn!
  jij maakt van elk detail een bijzonderheid en da’s ..
  héél bijzonder!! :-))
  fijn weekend,

 14. boomkruiper zegt:

  Dat boek was dus de Sleutel tot Geluk. Daardoor krijgt zo’n gevel toch iets heel persoonlijks

 15. Thérèse zegt:

  letters (meervoud) bedoelde ik.

 16. Thérèse zegt:

  Een geestig Leids Detail deze week. Een romantisch idee die sleutel, een gouden idee voor die geparkeerde fietsen en als laatste die blauwe letter. Zijn die er illegaal opgespoten, als graffiti of hoort het zo?
  Een mooi weekend!

 17. Hanny zegt:

  Het gouden spatbord vind ik een gouden idee. De gevelsteen is heel leuk bedacht.

 18. klaproos zegt:

  leiden is een fietsenstad hé tagrijn,
  net als utrecht, daar heb ik de meeste fietsen gezien ,
  nee de gebouwen zijn niet je dat,
  maar volgende week staat er vast weer een héél mooi genietlogje:-)
  maak er een fijn weekend van tagrijn

 19. Morgaine zegt:

  Ook prachtig Tagrijn, ik geniet ervan, en weet vaak zo weinig te antwoorden erop behalve… jij ook dank je wel!
  En stamelen hoef je niet hoor, als iets mag voor een keer is het bijzonder en stel ik mij daarop in, om de volgende keer de boel thuis te laten. het museum waar jij over sprak, vast wel, ik wil er nog zoveel zien, zoveel heb ik er nog niet gezien, behalve Naturalis, daar ben ik wel twee keer geweest en wil ik ook graag weer eens heen…
  Het is er alleen meestal een stuk drukker dan ik mij bedenken kan, dat valt zo tegen 😉 Weet jij de stille dagen dat je er bijna alleen bent? 😀
  XXX

 20. Caecil zegt:

  Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, 3 uit 3!!!!!!!!!!
  (hahahahahahahaha)

 21. Di Mario zegt:

  Die sleutel…dat is leuk.. Je moet er maar opkomen. Dat gouden spatbord kan ik wel waarderen. Misschien moet ik dat bij mij thuis ook maar invoeren. Fiets voor de deur. Dan is de kleur nooit meer een sleur.
  Love As Always
  Di Mario

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s