DE LEIDSE STERREWACHT

Ieder zichzelf respecterende universiteit wilde een observatorium om de sterren te bestuderen.  Toen in Leiden in 1575 een universiteit werd gesticht, duurdfe het toch nog tot 1632 voordat op het gebouw aan het Rapenburg een eenvoudig observatorium mocht worden gebouwd. Van hieruit keek men naar de loop van de sterren en deed men ook voorspellingen, want astrologie en astronomie hoorden toen nog bijelkaar en de wichelarij werd ook nog serieus genomen.
Toen de hoogleraar Frederik Kaiser directeur werd kon hij het gemodder met zo’n simpel torentje op het dak niet langer aanzien en hij drong aan op de bouw van een heuse sterrenwacht. Op bijna slinkse wijze wist hij een stuk grond aan de Hortus Botanicus te ontfutselen, dat eigenlijk bestemd was voor de aanleg van een dierentuin. En zo verrees in 1861 op het voormalige Blauwe bolwerk, dat in 1578 als onderdeel van de verdediginglinie van de stad was aangelegd, een op de sterrenwacht van Sint Petersburg geïnspireerd gebouw. Op de oude foto hierboven zie je het gebouw met toen nog één observatorium.
Op dit moment ondergaat het gebouw een grote renovatie/restauratie. Eerst werden de zes koepels aangepakt. Een paar zijn er inmiddels weer herplaatst. Hieronder hoe het binnen enkele jaren zal worden.

Op de afbeeldingen hieronder zicht op enkele koepels.  

Binnen is het restauratiewerk in volle gang. De directeur had zichzelf in het gebouw een flinke ruimte toegewezen. Hieronder zie je wat hij vanuit de hall zag toen hij naar de eerste verdieping van zijn woning keek.

De studieruimte is op dit moment een kaalslag. De bibliotheek met de oude boekenkasten zal worden opgeknapt en gaat weer dienst doen als educatief centrum.

Hier een kijkje in een van de koepels met het mechanisme om de boel te kunnen draaien.

We gaan naar buiten en doen dat op het dak. We kijken hier recht tegen de opening voor een telescoop aan. Straks zullen deze alleen nog door amateur-astronomen worden gebruikt. De Leidse sterrenkundigen bouwden hun telescopen in Drenthe, waar het zicht op de hemel nog niet is vertroebeld door het licht van de stad.

Verrassend is het fraaie uitzicht over een deel van de stad.

Hieronder in het midden de Marekerk en rechts de Pieterskerk.

Een beetje inzoomen en de Pieterskerk komt naar je toe.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Stad en land en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

19 reacties op DE LEIDSE STERREWACHT

 1. zakina zegt:

  Wat een mooie raportage en wat leuk dat je binnen bent geweest, terwijl het werk nog in volle gang is. Mooi dat het deels weer in de oude luister wordt hersteld. En ach, de profecionals gebruiken het niet meer, maar de studenten zullen het wel geweldig vinden. Lijkt mij geweldig om er een keer rond te mogen lopen en door te mogen kijken hoor

 2. plato zegt:

  Een prachtig gebouw. Daar wil ik ook nog eens naar toe. Erg mooi.
  Ik ga trouwens elk jaar even naar het Eise Eisingamuseum in Franeker. Ben je daar al eens geweest? Is de moeite ook meer dan waard.

 3. Judith zegt:

  Ik ben er lang geleden eens binnengeweest, in 1993 of 1994 moet dat zijn geweest. We waren toen in een van de koepels, het was een activiteit van een studievereniging. Het was toen donker dus dit geeft een totaal ander beeld :-S

 4. Ghita zegt:

  Wat een mooi gebouw, ik ken alleen de buitenkant, van het langsrijden (singel), maar van binnen is het ook heel mooie, en wat een uitzicht. Prachtig
  Leuke log.
  groetjes Ghita

 5. Of topic zo dar zaten even een hoop fouten in mijn reactie.
  Ik neem een slok en doe het nog een keer.
  Ben dus de filmpjes over aan het zetten naar you tube, was echt gezellig en achteraf schandalig hhahahah

 6. Of topic Had geen tijd voor RGL log. moest werken en vanavond nar oefenem Koraal, ben nu nar de filmpjes van op you tube aan het zetten.
  Zijn te vinden onder 3 oktober 2010

 7. Renesmurf zegt:

  Dat is wel heel erg mooi!

 8. Niklas zegt:

  Mooie reportage! Ik denk dan toch weer terug aan mijn periode bij de RUG, maar het Kapteyn Instituut zat toen al in Roden geloof ik; een van de weinige instituten waar ik nooit geweest ben. Maar ook in Drenthe neemt de nachtelijke lichtvervuiling al serieuze vormen aan, in sommige streken ook door kassen. Bij laaghangende bewolking denk je dan soms dat er een enorme brand is…

 9. boomkruiper zegt:

  Nou de directeur had het goed bekeken. Prachtig is het! Een lust voor het oog!

 10. Caecil zegt:

  Wow, wat een mooie reportage, Tagrijn!!!
  Ik ben een paar jaar geleden in de Sterrewacht geweest en was al zó onder de indruk, maar nu het écht opgeknapt gaat worden, wordt het de moeite van een nieuwe bezichtiging waard. Het v/m woonhuis is indrukwekkend met dat prachtige ‘trappennuis’ en die bibliotheek is ook al zo’n plaatje. Ben heel blij dat het zo mooi gaat worden.
  Ja, en dan dat uitzicht……… wat een stadje, hè!!!

 11. Thérèse zegt:

  Het is natuurlijk een pracht van een gebouw en het zal nog mooier worden, maar waarom gaan ze dit zo uitbreiden als het nog alleen door amateur-sterrenkundigen gebruikt zal worden??
  Het is een schitterende reportage, hoor en mooi ook dat uitzicht over de stad.
  Gr. Th.

 12. Fokkio zegt:

  Leuk dat je hier zo’n uitgebreid verslag geeft van de sterrenwacht. Mooi dat het gerestaureerd wordt.

 13. Pasula zegt:

  Gave reportage Tagrijn. Erg leuk om zo eens van alle kanten te bekijken.

 14. Hanny zegt:

  Interessant om een kijkje voorgeschoteld te krijgen in dit prachtige gebouw. Een parel voor Leiden.

 15. Ben je er met open monumentendag een kijkje gaan nemen?
  Als het af is zal het echt schitterend zijn.

 16. klaproos zegt:

  een schitterend gebouw tagrijn, enne als je nou je kijker goed richt zie je nog ergens een ster staan met mijn naam erop,
  gekregen in de tijd dat de bergen niet hó”og genoeg konden zijn:-)
  of ehhh zou hij al gevallen zijn:-)

 17. rietepietz zegt:

  Wat een práchtig gebouw , je zou er maar mogen wonen .Fantastisch dat men die bibliotheek weer gaat gebruiken ,daar zit je toch voor je plezier te lezen ?

 18. Di Mario zegt:

  En ookal gaan de sterrenkundigen het zelf niet meer gebruiken, het is wel een bekend gebouw.. En als ik het zo zie, dan is dat niet zonder reden.
  Love As Always
  Di Mario

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s