LEIDS DETAIL 191

Deze week een in steen uitgehouwen gedichtje, een paaltje in het wegdek en het stadswapen. En nu roept iedereen natuurlijk dat je die paaltjes bij tientallen in de stad vindt. Dat is waar, maar de vraag is dan ook waar ze voor dienden. Bovendien is deze bewerkt. Wie dus ook nog weet waar het staat is wel een heel goede Leidenkenner! Onder de derde foto vind je weer de beschrijvingen en daar moet ook nog wat worden rechtgezet over een van de details van vorige week.
  

Op de foto hieronder zie je dat het gedicht een van de liedjes was van het in 1957 opgerichte Leids Studentencabaret met onder andere Paul van Vliet en Floor Kist. Het is aangebracht in het wegdek bij een van de toegangen tot de vroegere Universiteitsbibliotheek aan het Rapenburg. Deze verhuisde in 1982 naar het complex aan de Witte Singel.


 

Het paaltje is terug te vinden aan de Middelweg bij de Hooglandse Kerk. Deze paaltjes dienden voor het ‘ronden’ van de bochten van de karren en rijtuigen. De wielen konden dan niet de muur beschadigen.
We blijven in de buurt, want het stadswapen zie je in het timpaan van de accijnshuisjes aan de Nieuwstraat 22 – 26a. Een kroon boven een stadswapen duidt op de openbare functie van een pand. Nu is binnen de sprinklerinstallatie van de Hooglandse Kerk ondergebracht.


Even terug naar een van de foto’s van vorige week. Het smalle steegje hiernaast werd een ‘naamloos steegje’ genoemd. Maar daarmee werd de steeg hiernaast helaas verward met een andere nauwe doorgang. Meerdere opmerkzame lezers wezen er terecht op dat dit de Kennewegsteeg was. Zelfs Google Streetview is eraan te pas gekomen. Dank aan deze lezers en excuus voor deze fout.
Om het een beetje goed te maken hieronder de geschiedenis van deze steeg:
Dit steegje van de Haarlemmerstraat naar de Apothekersdijk is een van de vele smalle steegjes die zijn aangelegd om in geval van brand snel bij het water van de Rijn te kunnen zijn. De steeg is genoemd naar de verder onbekende Jan Kenneweg, die een van de bewoners van de steeg was of daar erven bezat. De steeg veranderde regelmatig van naam. In 1470 komen we de naam Zoete Kennewechstege tegen en we vinden hem ook nog terug als Willem Wouterszsteeg, als Coman (koopman) Janszsteeg en als Jan Kennewechsteghe.
Dan nog de vraag over het verkeersbord: dat was een blauw bord met twee figuurtjes. Als je de steeg uitkomt, kom je op de Haarlemmerstraat en dat is een voetgangersgebied.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Leids Detail en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op LEIDS DETAIL 191

 1. Plato zegt:

  Die straattekst heb ik gezien tijdens een wandeling. Eindelijk eens wat herkenbaars 🙂 En de rest wist ik dan weer niet maar dat is dan ook hogere Leidenkunde.

 2. boomkruiper zegt:

  Hoi Tagrijn
  Lig even in het lappenmandje 😦 maar gelukkig hangt er alweer 1 been over de rand. Helaas nog niet aan het fotograferen. Dank voor je reactie! 🙂 Geniet in stilte van je blog 🙂
  Vriendelijke groet

 3. rietepietz zegt:

  Zoals maar al te vaak blijkt leer de mens het meest van z’n fouten .Niet dat iémand je iets kwalijk zal nemen Tagrijn want je bent een “voorbeeldige blogger ” .
  Maar het levert dus wél weer extra informatie op .Nooit geweten dat die steegjes bedoeld waren om snel bij het water te kunnen komen in geval van brand .

 4. astridvanbeers zegt:

  Hoe krijg je toch altijd een thema “verzonnen”. Raakt de bron nooit op?

 5. Elmar zegt:

  Toch eigenlijk wel leuk zo’n foutje Tagrijn, zo steek je als leiden kenner zelf ook nog wat op! 😉
  groetjes en nog een fijn weekend!
  Elmar

 6. wat een slimme webbies heb jij, tagrijn! :-)))
  dat paaltje om schade aan poort of woning wordt hier een ‘lomperik’ genoemd? :-))
  tja, wij zijn belgen, eh .. ;-)))
  gezellig weekend, tagrijn!

 7. Di Mario zegt:

  Jan kende de weg en dan wordt er meteen een straat naar hem vernoemd…. Doet ie netjes.
  Love AS Always
  Di Mario

 8. Morgaine zegt:

  Dat van die paaltjes wist ik, toevallig? Pas op tv geweest zelfs dat de Amsterdammertjes gaan verdwijnen, omdat, weet ik veel, maar waarvoor dienden ze nu eigenlijk, idem uitleg als jij hier geeft 😉
  XXX

 9. Annemarie zegt:

  Zo zie je maar weer dat de beste zelfs foutjes kan maken!
  Tsja dat paaltje… Ik kijk er nooit op!

 10. Hanny zegt:

  Als ik het goed heb, heeft Leiden wel meer teksten in het wegdek aangebracht. Leuke manier om de aandacht op iets te vestigen.
  Het waren weer mooie details.

 11. paco zegt:

  Dat steegje vind ik dan weer mooi

 12. Nog even een anvulling op de steeg.
  Zoals ik vorige week al schreef vond ik het raar dat de steeg geen naam had, naderhand dacht ik dat is toch de Kennewegsteeg.
  Alleen dacht dat die naam wel zou komen door het vroegere cafe de Kenneweg die er op de hoek zat.
  Blijkt nu dus dat het cafe waarschijnlijk naar die steeg genoemd is.
  Cafe is trouwens al jaren weg.

 13. Renesmurf zegt:

  Heel handig, zulke paaltjes! Toen al!
  Mensen lijken toch erg op de mensen van vroeger, gelukkig maar.

 14. klaproos zegt:

  heyyyyyy:-)
  dat steegie dat ken ik 🙂
  héél erg goed zelfs:-)
  daar ben ik wel eens doorheen gelopen tagrijn:-)
  mét mijn toenmalige liefste…
  wat dacht je wat 🙂
  mooi logje met mooie details
  fijn weekend gewenst tagrijn

 15. Caecil zegt:

  De eerste en laatste kwamen me bekend voor, zoals zo vaak het geval is, maar wáár was het ook alweer…..? De middelste kon ik echt niet thuis brengen. Slecht score dus deze week, arghhhhhhhh!
  En die Kennewegsteeg blijft voor mij gewoon de Stinksteeg.
  Complimenten weer, Tagrijn!!!

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s