GRENSVERLEGGEND…

Ik ben ontzettend blij dat ik in een land leef waarin mensen wonen die muziek, schilderijen en gedichten maken en ons op prachtige voorstellingen in het theater trakteren.
Maar lang niet iedereen is blij met deze mensen. Voor hen is cultuur een soort speeltuin voor merkwaardige wezens, die onze samenleving ook nog eens klauwen met geld kost.
In plaats van ons verworven cultuurgoed te beschermen, geven zij liever geld uit aan de bescherming van onze landsgrenzen, waar denkbeeldige vijanden met JSF’s kunnen worden neergemaaid. Dus weg met al die muzikanten, schilders, schrijvers en artiesten. Een woordvoerder van de PVV verwoordde deze gedachte misschien nog zeer subtiel toen het Residentieorkest ter sprake kwam: ‘Weg met dat stelletje toeteraars’.
Het schijnt dat we ons land nu moeten verdedigen tegen deze cultuurbarbaren van de Rutteclub. Voordat zij ons cultuurgoed rigoreus de grond in stampen met hun bruine laarzen.
Hoe je je hier effectief tegen moet verdedigen, op welke manier je het geweld van het politiek barbarendom kunt keren, weet ik niet. Maar deze week las ik wel de manier waarop het niet moet.
Wie wel eens vaker door dit weblog bladert, weet dat ik niet vies ben van moderne kunst. Integendeel, ook de kunst die momenteel als grensverleggend wordt gezien, bekijk ik welwillend, soms ook vol onbegrip, maar met besef dat kunst altijd in beweging moet zijn.
Toch breekt je klomp soms. Hierboven zie je een kunstwerk van Ger van Elk: een rood fluwelen kussentje en daarop een wit blokje hout van negen bij zeven centimeter. Mooi? Nee, niet echt. Maar toch denk je dan: wat bezielde een gerenommeerd kunstenaar met al enkele grote nationale prijzen in de tas, om in 1971 een blokje hout te witten en dat op een kussentje te leggen? Uit de beschrijving blijkt dat Van Elk hier een ‘alomvattend’ gebaar wilde maken, het ultieme wit. Hij boekte dus een plekje op een vrachtschip, riskeerde zeeziekte en allerlei andere enge dingen, om een plekje op de wereld te vinden waar geen stof is. Dat bleek toevallig op de route van het schip te liggen: ergens ten westen van IJsland. En daar beschilderde hij zijn blokje hout! Conceptuele kunst, dat snapt u wel.
Even overspringen op een vraag die er niets mee te maken schijnt te hebben: koopt u wel eens een lot van de Bankgiroloterij voor het goede doel?  Ja? Wel, dan heeft u een erg goede daad verricht want dankzij de steun van deze loterij en dus ook van u, was het Kröller Müller Museum in staat dit blokje hout, een topstuk volgens de directie, aan te kopen voor het vriendenprijsje van 175.000 euro.
Als iemand een poging doet het ultieme wit te bereiken of te benaderen, weet ik dat wel op juiste waarde te  schatten. Maar die waarde ligt dan toch beduidend lager dan het huiveringwekkende bedrag dat voor deze  aankoop is betaald. Dit zal koren op de molen zijn van het laarzenvolkje in Den Haag. En ik weet bij god niet hoe ik dat dan zou moeten verdedigen… Welke grenzen je hier ook mee verlegt, toch zeker niet de grenzen van het Rutteclubje. Ik stop en ren naar de keuken; daar liggen de maagzuurremmers.
 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Cultuur en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

19 reacties op GRENSVERLEGGEND…

 1. Pasula zegt:

  Niet te geloven zeg…. zoveel geld voor een blokje. Nee hier zie ik ook geen kunst in en ben dan ook verwonderd dat zo’n museum er zoveel geld voor over heeft…

 2. rietepietz zegt:

  Als ik ,zoals een paar jaar geleden ,lees dat men “honden een toneelstuk laat opvoeren ” ben ik ook geneigd toe te juichen dat er minder subsude gegeven gaat worden aan “kunst” ! Ook als ik zie dat mensen die geld zát hebben bij voorkeur gesubsudieerde voorstellingen bezoeken ,omdat ze het zonde van het geld vinden méér te betalen ,heb ik sympatie voor de optie “korten” .
  En zéker als ik zou moeten kiezen kiezen tussen korten op de zorg of de kunst !
  Toch ben ik wel met je eens dat er niet zómaar orkesten mogen verdwijnen !

 3. kamira zegt:

  Het is de naam die het um doet!

 4. Ghita zegt:

  Die maagzuurremmers….zijn ook witte blokjes, misschien wel het ultieme wit, of inspiratie voor een kunstwwerk.
  Tja je moet er maar op komen.
  en over het kunst en cultuur beleid van het kabinet, pfff, laten we dan maar zwijgen over hun natuurbeleid, dat wellicht nog erger is.
  groetjes Ghita

 5. Min zegt:

  Tja is niet uit te leggen wat cultuur je waard is. Maar las net in de krant dat de bieb flink duurder gaat worden. Cultuurbarbaar is dan een te vriendelijk woord voor de hele rutteclub.

 6. Dwarsbongel zegt:

  De VVD wil “slechte” leraren ontslaan. Laat ze beginnen met het ontslaan van slechte politici, daar zitten er veel meer tussen die wanprestaties leveren!

 7. Morgaine zegt:

  Ik denk idem als jij Tagrijn, ook sta soms met grote vraagtekens, vooral als ik de prijzen dan hoor of zie, ergens willen mensen ook opgelicht worden, dat weet jij ook best wel, als je gewoon schilderijen of beelden wilt verkopen, zit je te laag, materiaalkosten plus een euro of 20 hoger, ben je te goedkoop, zet je een hoge prijs, dan ben je ‘iemand’ als mensen dat ervoor over hebben om te betalen… maar ja, wordt het dan verkocht.
  Toch is het heel erg belangrijk dat het goed bewaard blijft, al die kunst en cultuur.
  XXX

 8. Judith zegt:

  Ja, er lijkt een kaalslag te gaan plaatsvinden op cultureel gebied. Op mijn werk kan ik dat op de voet volgen. Verder doe ik er het zwijgen maar even toe…

 9. paco zegt:

  Als je de kunst gaat vermoorden dan vermoordt je de samenleving.En dat is nou juist de corebusiness van dit huiveringwekkende clubje leegschedels

 10. Plato zegt:

  Tja Tagrijn, ik weet het ook niet. Gaarne had ik hier het verlossende woord gesproken. Maar er hebben er teveel op de PVV gestemd, vermoedelijk om heel andere redenen maar dit krijg je er dan gratis bij. Tenslotte mag het geen geld kosten.
  Ondertussen heeft voetbalclub NAC alweer een flinke steun van de gemeente Breda geleverd en heeft Brinkman geloof ik gezegd dat elke boer maar een windmolen moet omhalen.
  Mijn moeder zei het al: God heeft rare kostgangers. En bij ons zitten ze in het parlement.

 11. Hanny zegt:

  Het kan wel zijn dat dat blokje hout conceptuele kunst is, maar die wordt dan (te) duur betaald. De kunstenaar wilde zeker zijn volgende vakantiereizen laten bekostigen door de gemeenschap, zodat hij het pure blauw, rood etc. etc. kan vinden.

 12. Elmar zegt:

  Ik kan er naast zitten maar ik denk niet dat de adviseur Bremmer en Helene Kröller-Müller zelf echt blij met deze aanschaf van het KMM zouden zijn geweest.
  groetjes,
  Elmar

 13. Di Mario zegt:

  Ik ben geen kunstkenner, dus wat kunst is en wat het het waard moet zijn, daar hou ik me buiten. Maar ik weet wel, bij mij thuis zou het plankje in de kluskast komen en het kussen op de bank 😉
  LKove As always
  Di Mario

 14. tagrijn zegt:

  @LeidseGlibber: Als je dat schilderij hebt gezien na de restauratie die de boel grondig verpest heeft, is dat inderdaad niet meer te snappen. Maar het origineel, voordat het vernield werd, had een onvoorstelbaar prachtig samengesteld blauw dat niet na te maken is. Nierm,and weet hoe hij dat heeft gedaan. Je ziet dat niet op de reproductie maar wel in het echt. Het was een groot kunstenaar, hoor!
  @Renesmurf: Je mist helaas de intentie van het stukje! Ik beweer nergens dat het geen kunst is. Het gaat om het bedrag dat ervoor wordt betaald.

 15. Renesmurf zegt:

  Kunst valt niet uit te leggen.
  Het is kunst, en dat is het.
  Helaas begrijpen steeds meer mensen dat niet.

 16. Ja dit soort aankopen maken de discussie weer moeilijk he.
  Maar misschien zijn bezoekers over 50 jaar heel blij dat ze destijds dit stukje hebben aangekocht.
  Zo heb ik van red white en blue nooit begrepen dat het zoveel moest kosten hahhah

 17. tussen kunst en kitch ..
  die grens zal altijd flinterdun blijven, tagrijn.
  niet makkelijk dus om te bepalen wie subsidies krijgt en wie niet.

 18. Thérèse zegt:

  Ja, met dit blokje weet ik ook geen weg. Als het conceptuele kunst is, moet je het toch helemaal niet kopen, lijkt mij. Je gaat toch ook niet de rollen stof kopen waarmee Christo de Pont Neuf bijvoorbeeld heeft ingepakt?? Of wel?
  Wat die bezuinigingen betreft, er zijn wel allerlei handtekeningenacties gestart om bijvoorbeeld het verhogen van het BTWtarief van 6% naar maar liefst 19% van de baan te krijgen. En er komt ook een grote actie met gratis optreden van bv Freek de Jong in de Arena. Ik moet het nakijken. Misschien schrijf ik er ook nog wel wat over op mijn log, maar het is wel om moedeloos te worden. Of die actie’s helpen??
  Het scheelt veel of je 6% moet afdragen of 19%. En waarom? Als die barbaren het toch niks vinden…..
  Groet Th.

 19. klaproos zegt:

  do edat maar en stop maar met afvragen tagrijn,
  ik hoop toch dat het ruttentuttenclubje een pas op de plek gaat maken met snijden in de kunst en muziek,
  het zijn ultieme zaken die mensen samen brengt….
  ehhh 175.000 euro…
  tssssss
  daar zal ehh toch wel iemand héél erg blij mee zijn,
  als dat niet mooi is weet ik het niet meer
  ik zal klein pierke der eens op af sturen:-)

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s