HET VERHAAL VAN DE KERSTMAN

In het verhaal over Sinterklaas zagen we al dat de expansiedrift van de Sint niet was te stuiten en dat hij gelouterd door succes letterlijk grensverleggend bezig was. Daardoor dook hij in de zeventiende eeuw plotseling op in Amerika.
Natuurlijk deed hij dat ook om de daar wonende Nieuwe Nederlanders in staat te stellen hun sinterklaasfeestje te vieren. Uit rekeningen van deze kolonisten zien we dat zij ‘sinterklaesgoed’ hadden gekocht. De Amerikanen hadden wel wat moeite met die naam en omdat zij steeds enthousiaster werden over het feestje van onze goedheiligman en ook wel wat in de viering zagen, werd Sint Nicolaas omgedoopt in Santa Claus.
Maar dat was niet alles. In de loop der jaren werd zijn staf en mijter afgenomen, kreeg hij een warme muts op en moest hij van Spanje naar de Noordpool verhuizen. Omdat de evolutie toen nog niet had voorzien in vliegende rendieren was het voor de arme man een hele expeditie op een sleetje met een paar herten ervoor.

In 1823 schreef Clement Clark Moore het beroemde gedicht ‘The night before Christmas’. Niet alleen rustte hij Santa Claus daarmee uit met de nu bekende attributen, maar pakte hij hem het feest rond zijn sterfdag af en verschoof hij dat naar 24 december. Kledingvoorschriften had hij niet echt gegeven dus zag de outfit van de zo ontstane kerstman er steeds anders uit. Totdat er in het veelgelezen blad Harpers Weekly een behoorlijk gezette man verscheen met een roodwit pak. Steeds vaker zag je de kerstman dan ook in deze kleding verschijnen.

De grote doorbraak kwam echter pas in 1931. Toen startte Coca Cola een reclamecampagne met een uiterst vrolijke kerstman in de hoofdrol. Dit zou het beeld worden dat vanuit Amerika de hele wereld zou veroveren.  

Nederland was Sinterklaas erg lang trouw gebleven, maar toch moest de Sint met lede ogen toezien dat de kerstman in 1920 voor het eerst ook in ons land werd gesignaleerd.
Zo bestaan er in ons land nu dus twee figuren naast elkaar. En dat zou allemaal niet zo erg zijn als die vermaledijde kerstman maar het fatsoen zou kunnen opbrengen zijn rendieren in de stal te laten totdat Sinterklaas weer netjes naar Spanje was vertrokken. Kerstman, gun de man aan wie jij je bestaan hebt te danken zijn feestje en probeer dat niet met jouw hohoho te overstemmen.   

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Cultuur en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

17 reacties op HET VERHAAL VAN DE KERSTMAN

 1. Herman zegt:

  Bij ons is de Sint inmiddels door de Kerstman verdrongen. Heeft meer te maken dat er geen kinderen meer zijn en dat er vaak met Kerst meer vrije tijd is (helaas dit jaar niet). Cadeaus liggen dus onder de kerstboom en worden voor het Kerstdiner uitgepakt.
  Maar voor kinderen is de Sint volgens mij nog de nummer 1.

 2. FrankieP zegt:

  De Sint zal er weinig moeite mee hebben dat een deel van de wereldbevolking hem in een wat frivoler gedaante heeft opgeschoven naar Kerst. Kerst is een prima datum, Santa een dito kerel en Sints ego kan ongetwijfeld tegen ’n stootje.

 3. Di Mario zegt:

  Verslaat de leerling ooit de meester….
  Love As Always
  Di Mario

 4. st@@rt zegt:

  tis toch bar dat Dint door zijn eigen schim verslagen wordt.

 5. rietepietz zegt:

  Je hebt natuurlijk hélemaal gelijk dat de kerstman z’n plaats moet weten .Bij mij komt de kerstman zelfs niet eens op bezoek al laat hij wél een cadeautje onder de boom achter maar open doen voor hem…. no way !

 6. plato zegt:

  Mooi overzicht van hoe het allemaal zo gekomen is. En met je verzuchting ben ik het meer dan eens.

 7. Mooi stukje geschiedenis en helemaal mee eens, geen kerstman of wat dan ook voordat Sinterklaas veilig en wel op de boot zit.

 8. Thérèse zegt:

  Heel bijzonder om nu eens alles van de Sint en de Kerstman te horen. En ja, ik ben het helemaal eens met jou, dat de Kerstman netjes zijn beurt af moet wachten. “Ho ho, Kerstman”, zeg ik dus. Nu nog even de petitie tekenen. Waar is het formulier, Tagrijn?

 9. Renesmurf zegt:

  Sinterklaas hoort hier, en de kerstman hoort hier niet.
  Toch zijn vele nederlanders van mening dat we moeten doen als amerika.

 10. Caecil zegt:

  En zo is het hier in Nederland!
  Sinterklaas is een feest waarbij je met elkaar bent, elkaar cadeautjes geeft, maar óók rijmpjes vol met stekeligheden en grapjes.
  Kerstmis blijft – al zie ik de kerk nauwelijks meer van binnen – het feest van de geboorte van het Kind. Niks geen grote, dure cadeaus, maar gezellig tijd met elkaar doorbrengen.

 11. Wieneke zegt:

  Ik zag er gisteren eentje, die was zeker 50 jaar jonger. Zijn ‘hohoho’ klonk zeer iel en hij was heel lang en dun. Waarschijnlijk studeert hij rechten. 🙂

 12. paco zegt:

  En toch wacht ik met smart op de zomer

 13. Morgaine zegt:

  Een geschiedenis die ik al heel lang ken natuurlijk ze vieren eigenlijk hetzelfde 😉
  Maar ik ben het zeker met je eens! Na 5 december of zelfs, na 6 december, gezien de Sint in België op 6 dec. in de ochtend zijn zakken met pakjes nog rond gaat brengen, ligt toch op de route naar Spanje 😛
  XXX

 14. Hanny zegt:

  Met de kerstman heb ik eigenlijk niets. Die vreemde snuiter moet ons land niet aandoen voor 5 december. Het maakt mij niet uit of hij daarna hier rondvliegt. Maar hij mag mijn huisje voorbij vliegen.

 15. vandaar dat de gids ons in myra, bij het graf van sinterklaas, een verhaal vertelde dat een combinatie was van de twee legenden samen?
  mja, voor de turken is zowel de kerstman als sinterklaas een vreemde? :-))))

 16. Annemarie zegt:

  Ik ben het er wel mee eens inderdaad..
  Al moet ik zelf eerlijk bekennen dat ik de kerstsfeer zo leuk vind, dat ik vaak voor 5 december het huis al in de kerstsfeer heb.. 😉 Maar dat heeft niks te maken met de kerstman!

 17. klaproos zegt:

  daar ben ik het hélemaal mee eens tagrijn
  “volmondig neen”
  tegen deze man voor 5 december,
  maar eerlijk is eerlijk de prenten zijn “hemels”

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s