LEIDS DETAIL 202

Deze week in Leids Detail een statige militair, een zware deur en een lantaarn. Wie was deze man, waar vind je deze deur en waar hangt die lantaarn? Wie het niet weet kan weer naar beneden scrollen en de antwoorden vinden.

 Het standbeeld dat op de overdekte binnenplaats van de universiteit aan het Rapenburg staat is van Von Siebold die in 1796 in Würzberg werd geboren. Na zijn medicijnenstudie kwam hij na enkele jaren naar Nederland om militair arts te worden. Hij werd naar Nederlands Indië gezonden en leerde Nederlands en Maleis. Hier werd zijn interesse gewekt voor de Japanse flora en fauna. In 1823 vertrekt hij als arts naar Deshima (Decima), waar ons land de enige toegestane handelspost van Japan had. Het huis aan het Rapenburg 19, waar hij van 1836 tot 1854 woonde, richtte hij als museum in en is nu opnieuw als zodanig te bezoeken. Op dit moment is daar een expositie van de Japanse kunstenaar Hokusai.
Op de tweede foto opnieuw een stukje van een binnenplaats en de toegang tot het voormalige rasp- en spinhuis aan het Gerecht.  Dit werd in 1654 ontworpen door stadsarchitect Arent van ‘s-Gravesande en gebouwd naast de van oorsprong grafelijke gevangenis Gravensteen. Beide gebouwen kwamen afgelopen maandag meerdere malen in beeld als decor voor de serie ‘Rembrandt en ik’ op Nederland 1. Hieronder het spin- en rasphuis met links Gravensteen toen er net een kinderfeestje werd gevierd.

Tot slot de lantaarn. Op de foto hieronder is met een beetje goede wil te zien dat deze te vinden is aan de gevel van de Leidsche Schouwburg aan de Oude Vest. Al vanaf 1705 stond op deze plek, waar zich daarvoor mouterij De Hazewind bevond, een schouwburg en daarmee is het als zodanig de oudste van ons land. Het huidige gebouw werd in 1865 gebouwd waarbij enkele oorspronkelijke elementen, waaronder de toneeltoren,  behouden bleven.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Leids Detail en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

37 reacties op LEIDS DETAIL 202

 1. Herman zegt:

  Geen van drieën goed. Gek, maar dat standbeeld is me nooit opgevallen, net zo min als die deur bij het Gerecht.
  En die lantaarn, daar ben ik heel vaak onderdoor gelopen. En dat zie je dan niet.
  Grrrr…..

 2. Martine zegt:

  Natuurlijk weet ik nooit waar die details van zijn, daarvoor ben ik veel te weinig in Leiden bekend. Maar die meneer ga ik binnenkort in de ogen kijken, de Hokusai-tentoonstelling staat nog op mijn agenda..

 3. Annemarie zegt:

  Je hebt weer hele leuke plekjes gevonden Tagrijn. 🙂
  Leuk verhaal.

 4. Leuke achtergrondinformatie. Leiden ziet er bij mooi weer goed uit. Trouwens nog een vraagje: “Is de sloep op de laatste foto soms van Leidse Glibber?” Fijn weekend en groetjes van ons. Wij gaan Indo Rocken. Hoe, zie laatste log.

 5. Leuke achtergrondinformatie. Leiden ziet er bij mooi weer goed uit. Trouwens nog een vraagje: “Is de sloep op de laatste foto soms van Leidse Glibber?” Fijn weekend en groetjes van ons. Wij gaan Indo Rocken. Hoe, zie laatste log.

 6. Leuke achtergrondinformatie. Leiden ziet er bij mooi weer goed uit. Trouwens nog een vraagje: “Is de sloep op de laatste foto soms van Leidse Glibber?” Fijn weekend en groetjes van ons. Wij gaan Indo Rocken. Hoe, zie laatste log.

 7. Leuke achtergrondinformatie. Leiden ziet er bij mooi weer goed uit. Trouwens nog een vraagje: “Is de sloep op de laatste foto soms van Leidse Glibber?” Fijn weekend en groetjes van ons. Wij gaan Indo Rocken. Hoe, zie laatste log.

 8. Leuke achtergrondinformatie. Leiden ziet er bij mooi weer goed uit. Trouwens nog een vraagje: “Is de sloep op de laatste foto soms van Leidse Glibber?” Fijn weekend en groetjes van ons. Wij gaan Indo Rocken. Hoe, zie laatste log.

 9. Leuke achtergrondinformatie. Leiden ziet er bij mooi weer goed uit. Trouwens nog een vraagje: “Is de sloep op de laatste foto soms van Leidse Glibber?” Fijn weekend en groetjes van ons. Wij gaan Indo Rocken. Hoe, zie laatste log.

 10. Leuke achtergrondinformatie. Leiden ziet er bij mooi weer goed uit. Trouwens nog een vraagje: “Is de sloep op de laatste foto soms van Leidse Glibber?” Fijn weekend en groetjes van ons. Wij gaan Indo Rocken. Hoe, zie laatste log.

 11. Leuke achtergrondinformatie. Leiden ziet er bij mooi weer goed uit. Trouwens nog een vraagje: “Is de sloep op de laatste foto soms van Leidse Glibber?” Fijn weekend en groetjes van ons. Wij gaan Indo Rocken. Hoe, zie laatste log.

 12. Leuke achtergrondinformatie. Leiden ziet er bij mooi weer goed uit. Trouwens nog een vraagje: “Is de sloep op de laatste foto soms van Leidse Glibber?” Fijn weekend en groetjes van ons. Wij gaan Indo Rocken. Hoe, zie laatste log.

 13. Leuke achtergrondinformatie. Leiden ziet er bij mooi weer goed uit. Trouwens nog een vraagje: “Is de sloep op de laatste foto soms van Leidse Glibber?” Fijn weekend en groetjes van ons. Wij gaan Indo Rocken. Hoe, zie laatste log.

 14. Leuke achtergrondinformatie. Leiden ziet er bij mooi weer goed uit. Trouwens nog een vraagje: “Is de sloep op de laatste foto soms van Leidse Glibber?” Fijn weekend en groetjes van ons. Wij gaan Indo Rocken. Hoe, zie laatste log.

 15. Leuke achtergrondinformatie. Leiden ziet er bij mooi weer goed uit. Trouwens nog een vraagje: “Is de sloep op de laatste foto soms van Leidse Glibber?” Fijn weekend en groetjes van ons. Wij gaan Indo Rocken. Hoe, zie laatste log.

 16. Leuke achtergrondinformatie. Leiden ziet er bij mooi weer goed uit. Trouwens nog een vraagje: “Is de sloep op de laatste foto soms van Leidse Glibber?” Fijn weekend en groetjes van ons. Wij gaan Indo Rocken. Hoe, zie laatste log.

 17. Leuke achtergrondinformatie. Leiden ziet er bij mooi weer goed uit. Trouwens nog een vraagje: “Is de sloep op de laatste foto soms van Leidse Glibber?” Fijn weekend en groetjes van ons. Wij gaan Indo Rocken. Hoe, zie laatste log.

 18. Leuke achtergrondinformatie. Leiden ziet er bij mooi weer goed uit. Trouwens nog een vraagje: “Is de sloep op de laatste foto soms van Leidse Glibber?” Fijn weekend en groetjes van ons. Wij gaan Indo Rocken. Hoe, zie laatste log.

 19. Leuke achtergrondinformatie. Leiden ziet er bij mooi weer goed uit. Trouwens nog een vraagje: “Is de sloep op de laatste foto soms van Leidse Glibber?” Fijn weekend en groetjes van ons. Wij gaan Indo Rocken. Hoe, zie laatste log.

 20. Leuke achtergrondinformatie. Leiden ziet er bij mooi weer goed uit. Trouwens nog een vraagje: “Is de sloep op de laatste foto soms van Leidse Glibber?” Fijn weekend en groetjes van ons. Wij gaan Indo Rocken. Hoe, zie laatste log.

 21. Leuke achtergrondinformatie. Leiden ziet er bij mooi weer goed uit. Trouwens nog een vraagje: “Is de sloep op de laatste foto soms van Leidse Glibber?” Fijn weekend en groetjes van ons. Wij gaan Indo Rocken. Hoe, zie laatste log.

 22. Leuke achtergrondinformatie. Leiden ziet er bij mooi weer goed uit. Trouwens nog een vraagje: “Is de sloep op de laatste foto soms van Leidse Glibber?” Fijn weekend en groetjes van ons. Wij gaan Indo Rocken. Hoe, zie laatste log.

 23. Leuke achtergrondinformatie. Leiden ziet er bij mooi weer goed uit. Trouwens nog een vraagje: “Is de sloep op de laatste foto soms van Leidse Glibber?” Fijn weekend en groetjes van ons. Wij gaan Indo Rocken. Hoe, zie laatste log.

 24. Leuke achtergrondinformatie. Leiden ziet er bij mooi weer goed uit. Trouwens nog een vraagje: “Is de sloep op de laatste foto soms van Leidse Glibber?” Fijn weekend en groetjes van ons. Wij gaan Indo Rocken. Hoe, zie laatste log.

 25. Leuke achtergrondinformatie. Leiden ziet er bij mooi weer goed uit. Trouwens nog een vraagje: “Is de sloep op de laatste foto soms van Leidse Glibber?” Fijn weekend en groetjes van ons. Wij gaan Indo Rocken. Hoe, zie laatste log.

 26. ja, een statige man is het wel!
  toch knap, als je bedenkt dat hij zo’n 200j geleden naar japan vertrok?
  en nog terugkwam ook? :-))
  fijn weekend, tagrijn!

 27. rietepietz zegt:

  Wat een práchtig standbeeld ,in gedachte zie ik Toon Hermans even lang alle franje en kwastjes woelen in één van zijn one-man shows !
  Erg leuk inderdaad om in de serie Rembrandt wat hoekjes Leiden te ontdekken al zul jij dat meer en makkelijker herkennen dan ik !

 28. Renesmurf zegt:

  Toch wel weer erg mooi! Ook dat er tv opnames van zijn, dan zie je de historie terug op de buis!

 29. Plato zegt:

  Mooie aflevering. Interessante man, die von Siebold. Waarom kwam ie naar Nederland? Had Leiden zo’n internationale aantrekkingskracht in die tijd?

 30. Hanny zegt:

  Wat een ‘jongenshoofd’ heeft het standbeeld. Bij een stoere militair verwacht je eerder een wat robuuster kop.

 31. zakina zegt:

  Die eerste foto wist ik… wat gek dat ik die wist. Vast eens ergens gelezen.
  Als ik je Leidse-details zie, dan wil ik zo graag eens (als Calvin iets groter is) een weekendje Leiden doen en jou als gids vragen. Zal dan ook meteen in de zomer willen, kunnen we met LG in een bootje mee ;).
  Bedenkt me opeens dat ik nog wel een logje zal kunnen maken over Leiden toen ik daar in November was… ff kijken of ik genoeg foto’s heb.
  Nu staat er iig een logje op mijn privé log.

 32. Tjan zegt:

  Nou, die lantaarn herkende ik dan tenminste nog. 1 uit 3 slechts deze week. Dat standbeeld moet van na mijn tijd zijn… Nooit gezien!

 33. paco zegt:

  Ziet er echt goed uit

 34. Caecil zegt:

  Goed hoor, Glibber! Mijn grijze cellen werken momenteel niet zo goed, ik heb alleen maar zitten staren naar die details. Moet eens wat aan mezelf gaan doen, want dit kan ik natuurlijk niet op me laten zitten hahaha.
  Heb de Rembrandt serie gemist, maar ga hem nog nazien. Moet mooi zijn.
  Fijn weekend, Tagrijn en Glibber! Ik ga de foto’s uitzoeken en dan mail ik jullie nog.

 35. Ik had ze alle drie goed deze week.
  En ja leuk he al die stukjes Leiden op de Rembrandt serie.

 36. Di Mario zegt:

  Mooi beeld en mooie verhalen bij de foto’s deze keer.
  Love As Always
  Di Mario

 37. klaproos zegt:

  een heerlijk detail om de nacht mee in te gaan tagrijn, na een zalige dag vol liefd een vriendschap, kan ik héél leiden aan 🙂
  xxx

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s