Grafisch Geluk in Hilversum

In het hartje van Hilversum vind je een klein museum dat vaak de alleraardigste exposities in de aanbieding heeft. Zo kun je er nu tot en met 5 februari terecht voor een overzicht van een eeuw grafische vormgeving onder de naam ‘Grafisch Geluk’.
De tentoonstelling kwam tot stand door samenwerking met Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode, Steendrukkerij De Jong & Co en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Je vindt er een groot overzicht van oude tot hedendaagse affiches op het terrein van politiek, cultuur en reclame, ontwerpen van onder andere Crouwel, Bruna, Sandberg en Elffers uit de hoogtijdagen van het Nederlands ontwerp.

Maar ook de huidige generatie komt aan bod, zoals Knip, Zeloot en Liemburg.

De huidige generatie waagt zich meer dan de vroegere aan het experiment door op zoek te gaan naar perfecte combinaties van ambacht en techniek. Behalve dat je kunt genieten van deze vaak prachtige affiches, geven deze ook een mooi tijdsbeeld. Aan de hand hiervan zijn dus niet alleen de ontwikkelingen in de grafische technieken te volgen, maar ook onze geschiedenis.

De gehele bovenste verdieping is ingeruimd voor de wereld van beeld en geluid. Ofschoon het niets te maken heeft met grafische technieken staan hier ook tv- en radiotoestellen van vroeger tot nu. Ontwerpen van ondermeer Drupsteen, Schupp tonen de ontwikkeling van de huisstijl van bijvoorbeeld KRO, Vara en Vpro. Ook is door middel van schetsen te volgen hoe wat krabbeltjes uiteindelijk leiden tot een leader van een tv-programma, waarvan we hier Toppop laten zien.


Uiteraard kan hier nu slechts een klein aantal getoond worden van de honderden. Maar liefhebbers van grafische kunst komen in Hilversum ruimschoots aan hun trekken.

Nog tm 5 febr.2012 in Museum Hilversum, Kerkbrink 6. Geopend di tm za 11 – 17 en zo 12 – 17. Met MK en op woensdag gratis toegang.

Dit bericht werd geplaatst in Cultuur en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op Grafisch Geluk in Hilversum

  1. Zaqina zegt:

    Dit is echt een tentoonstelling voor mij :). ik ben dol op die oude dingen. Hier in groningen is een winkeltje in de Folkingerstraat die van die oude advertenties boven de winkelruit aan de gevel heeft hangen. Wat verweerd etc, maar zo leuk en nostalgisch

  2. Jaco zegt:

    Schitterend, wat een weelde aan vormen, kleuren en lettertypes. Fijn dat je dit met ons deelt, Tagrijn!

  3. platoonline zegt:

    Een museum om te onthouden. Erg leuk die oude affiches. Die vind ik het leukst. Maar dat komt natuurlijk omdat ze me bekend voorkomen vanuit mijn jeugd.
    Iets dergelijks kwam ik vorig jaar tegen in het (inmiddels van naam gewijzigde) historisch museum te Amsterdam. Daar was een tentoonstelling over oude- en nieuwe winkeltjes in Amsterdam. Ook zo nostalgisch als maar kan. Heerlijk.

    Mooi en waardevol logje Tagrijn.

  4. Thérèse zegt:

    Een leuke tentoonstelling. Toevallig heb ik pas een kalender met soortgelijke affiches cadeau gekregen. Wat een werk maakten ze er toen van.

  5. Annemarie zegt:

    Zo slecht zijn de advertenties en andere dingen van vroeger nog niet!
    Er zitten mooie prenten bij Tagrijn.

  6. boomkruiper zegt:

    Prachtig die oude reclameaffiches. Deze stijl zou wat mij betreft weer zo terug mogen komen

  7. staartje zegt:

    Nooit van gehoord. Wel heeeeel leuk!

  8. renesmurf zegt:

    Dat is een mooie tentoonstelling!
    Van alles wat, en toch lekker gewoon!

  9. Ghita zegt:

    Wat leuk zeg, die oude affices, sommige zijn heel bekend (staan ook in geschiedeinisboeken).
    Lijkt me best leuk om eens zelf te gaan bekijken.
    groetjes Ghita

  10. rietepietz zegt:

    Veel herkenning natuurlijk bij de oude affiches , helemaal geweldig die over sport en alcohol ,kan zó op de sportveleden gehangen worden 😉 leuk om via jou even mee te kunnen kijken !

  11. ohlalaaa .. da’s een tentoonstelling die ik graag met eigen ogen zou willen zien, tagrijn!

    jammer dat hilversum een beetje ver weg ligt, voor mij.

    gelukkig is daar tagrijn om een deel van deze kunstwerken tot in mijn woonkamer te brengen!

    dankjewel, tagrijn 😀

  12. Di Mario zegt:

    Mooi die oude affiches.

    Love As Always
    Di Mario

  13. Hanny zegt:

    Een feest der herkenning.
    Leuk om een kijkje te krijgen in het proces dat moet leiden tot de uiteindelijke versie.

Je kunt hier reageren