Hooglandse Kerkgracht

Maar weer eens een werkje van eigen hand. Je ziet hierboven de Hooglandse Kerkgracht met als decor de achterzijde van de kerk. Het is met olieverf geschilderd op canvas 40 bij 50 met een onderschildering van acryl. Bewust is gekozen voor matig en koel kleurgebruik om de sfeer van een koude winterdag te kunnen benaderen. De twee deuren van de kerk zijn van oorsprong beschilderd met ossenbloed, maar dat heeft Tagrijn niet in een tube. Hij moest daarvoor vier kleuren mengen.

De kerk en de gracht
In 1245 was een gracht gegraven die deel uitmaakte van het ontwateringsstelsel tussen Oude en Nieuwe Rijn. Dit is de huidige Hooglandse Kerkgracht. In 1314 kreeg Leiden toestemming van de Bisschop van Utrecht om in de hoek van deze gracht en de Nieuwe Gracht (nu Nieuwstraat) een kerkje te bouwen. Het werd een eenvoudig houten bouwwerkje dat werd gewijd aan Sint Pancras, een van de ijsheiligen. Weliswaar was dit inmiddels Leids grondgebied maar het behoorde nog tot de parochie Leiderdorp. De daar wonende Leiderdorpse parochianen hoefden nu niet meer helemaal naar Leiderdorp om ter kerke te gaan. Het droeg de bijnaam ‘het Berderen Huysgen’ (berderen = van hout gemaakt).
 Al snel werd het kerkje vervangen door een stenen kerkje, waarvan de toren nog steeds is opgenomen in het huidige bouwwerk. (Voor de Leidse lezers: vanuit de Beschuitsteeg kijk je er tegenaan.) In 1370 werd de kerk verheven tot parochiekerk. Dit was in 1377 aanleiding de kerk te vergroten tot een gotische kruiskerk. Hieraan werd tot 1535 gebouwd, maar door ruzies en geldgebrek werd de bouw stopgezet. Alleen het koor en het transept waren klaar. Omdat de Reformatie tegen pracht en praal was, werd na de beeldenstorm van 1566 – die ook in deze kerk een ravage aanrichtte – niet meer verder gebouwd. In het plaveisel aan de Nieuwstraat is nog aangegeven hoe het bouwwerk was gepland.
De sterk verontreinigde en stinkende gracht werd in 1607 overwulfd. Enige jaren geleden werd besloten de gracht autovrij te maken en in het middengedeelte van de straat een wandelpad met fijn grind aan te leggen. Het is de bedoeling hier in de zomermaanden beelden te exposeren. Al met al is dit een van de mooste en rustigste plekjes van de binnenstad geworden.

Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, Expo, Stad en land en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

20 reacties op Hooglandse Kerkgracht

 1. Zaqina zegt:

  Ookal had je geen ossenbloed tot je beschikking vind het heel mooi gelukt 🙂

 2. Hildegarde zegt:

  Ooooooh, wat mooi. Dat is over een tentoonstelling waar ik meer van wil zien, dacht ik. Scrol naar beneden : ’t is van Tagrijn. Echt heel eigentijds, met die onderkoelde kleuren, maar het fijne is dat er bij jou zachtheid in zit en warme tinten, vind het echt heel mooi. Het gezichtspunt geeft ook een echt mooi beeld, met diepte én met bomen, want kerken en bomen met beiden hun hoogopgaande elementen, die horen toch samen.

 3. platoonline zegt:

  Mooi schilderij. Niet dat ik er heel veel verstand van heb, maar volgens mij ga je nog steeds vooruit qua schilderen. Dat ossenbloed. In een dorpje hiervandaan (de Rijp) is een huis waarvan de deuren ook met ossenbloed zijn geschilderd. Dat levert een heel bijzondere beeld op. Zo te zien ben jij er in geslaagd die kleur behoorlijk goed te benaderen.

 4. Thérèse zegt:

  Heel mooi, Tagrijn en geen gemakkelijk onderwerp, zo’n kerk. Dat ossenbloed vind ik altijd zo’n mooie kleur in die oude gebouwen.

 5. Ghita zegt:

  Wat mooi geschilderd, mijn eerste blik was…..dit is een bewerkte foto.
  toen keek ik nog eens, nee…het is geschilderd.
  Heel mooi gedaan, en met dat kleurgebruik breng je de grijze dagen sfeer van deze winter mooi over.
  groetjes Ghita

 6. Martine zegt:

  Ondanks de hondenuitlater (toch?) heb je hier een mooi verstild sfeertje te pakken. Dat je geen ossenbloed in een tube hebt, is maar goed ook. Het schijnrt van oorsprong een redelijk giftig goedje te zijn. Maar je komt heel ver hoor, met die vier kleuren!
  Natuurlijk heb ik geprobeerd om te raden welke kleuren je dan gebruikt hebt, maar ik kom niet verder dan twee, karmijn en gebrande omber, met hoogstens een tikje zwart?

 7. renesmurf zegt:

  Een heel mooi werkje, een juweeltje!
  Vooral die boom is heel speciaal!

 8. rietepietz zegt:

  Een juwééltje weer Tagrijn ,wordt het niet eens tijd voor een expositie van uitsluitend “Tagrijn” schilderstukken ?

 9. boomkruiper zegt:

  Wat een prachtsfeer heb je hier neergezet Tagrijn. Heel fijn weer mee te mogen genieten van je schilderijen en 🙂 er op afstand aan mee te mogen werken wat kleurkeuze betreft.
  Ja ja aan de Leidse Nieuwstraat schijnt het het nog heerlijk rustig te zijn. Waar vindt je nog zulke hemelse plekjes!

 10. Caecil zegt:

  Mooi, Tagrijn! En inderdaad, een van de mooiste plekjes van Leiden!
  Volgens mijn geheugen is de Hooglandse kerk ooit bestemd geweest als bisschoppelijke kathedraal. Prachtige kerk, midden in de stad, aan de voet van de Burcht, met heerlijke oude straatjes er omheen, je waant je met een beetje fantasie in de Middeleeuwen. Enne, van binnen ook wonderschoon!
  Fijn weekend!

 11. Dit wisten wij helemaal niet dat jij zelf schildert. Het weergeven van het winterse gebeuren, daar ben je zeker in geslaagd qua kleuren. Als je het goed vindt gaan wij door met genieten van het voorjaar, hier aan de Costa del Sol.

 12. jij hebt de sfeer heel goed weten overbrengen, tagrijn!!

  ossenbloed??

  is het sap van aardbeien ook niet goed?
  of van rode bes?
  .. framboos, mss? 😀

  fijn weekend, tagrijn!

 13. Hij is echt mooi en de Hooglandse Kerkgracht is natuurlijk een heel dankbaar onderwerp om te schilderen.

 14. Hanny zegt:

  Een heel sfeervol schilderij van een prachtig plekje in Leiden.
  De kerk heeft een mooie geschiedenis.

 15. klaproos zegt:

  wat heb je een mooie diepte aangebracht tagrijn,
  mijn complimenten aan jouw adres.

  het is een sierlijk werkje geworden,

 16. Di Mario zegt:

  Mooi, nou dat van dat winterse sfeertje is wel gelukt. Dat zag ik meteen.

  Love As Always
  Di Mario

 17. hanneke zegt:

  ik wist niet dat je dit ook kon, ik vind het een prachtig sfeervol schilderij.

 18. leo zegt:

  Het is net of een van die bomen krom staat, of heb ik dat mis Tagrijn ?
  verder is het een heel mooi schilderstuk. groetjes Leo.

 19. Marja zegt:

  Dit juweeltje heb ik meteen doorgestuurd naar een geboren en getogen Leidse vriend.

 20. Annemarie zegt:

  Mooi de sfeer weergegeven Tagrijn!
  Die deuren knallen er echt uit.
  Maar krijg het er wel koud van..

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s