Terug naar Ségou

Het is wel weer even geleden dat Tagrijn dit schilderijtje maakte.  De blaadjes aan de bomen hangen er een  beetje te gedetailleerd bij en zo is er nog wel een en ander dat hij nu heel anders zou aanpakken.  De keus viel vandaag op dit schilderij omdat de aandacht van de wereld nu op het onrustige Mali is gevestigd, het boeiende land waar ik een aantal jaren terug doorheen reisde.
Een van de reisdoelen was Ségou. We hadden het boek Ségou van Maryse Condé gelezen en wilden dus wel eens zien wat er van dit dorpje aan de Niger, van waaruit honderden jonge mannen door ons waren afgevoerd om als slaaf naar Amerika te worden gedeporteerd, geworden was. Tot onze verbijstering belandden we niet in een oud dorp, maar in een middelgrote stad. Was er niets meer over van het oude dorp?  Men vertelde ons dat dit het nieuwe Ségou was, dat door de Fransen was gesticht. Het oude Ségou stelde niets voor. Daar viel niets te beleven. Maar we waren eigenwijs, wilden erheen en vonden iemand bereid ons erheen te rijden.  Na een rit die eindeloos leek werden we bij een muur afgezet en daarvoor een plas water. Dit was het dus. Achter de muur bevonden zich wat lemen huisjes en waarschijnlijk woonden er niet meer dan zo’n honderd mensen. Aan de oever van de rivier zaten een paar mannen die met vissersnetten in de weer waren en op een binnenplaatsje zaten wat vrouwen bijelkaar. Binnen enkele jaren zal dit waarschijnlijk een uitgestorven plek zijn.  Van een van de foto’s die ik er maakte, maakte ik dit schilderijtje in olieverf.

Dit bericht werd geplaatst in Expo, Stad en land en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Terug naar Ségou

 1. Jaco zegt:

  Mooi verhaal en gaaf dat jullie buiten de gebaande paden gingen en een zo bijzondere plek vonden!

 2. Ghita zegt:

  Wat een mooi schilderijtje is dit. Ook het verhaal wat je erbij verteld doet me wat.
  Hoe het kan veranderen in de wereld….
  Dit beeld van het dorpje is haast idyllisch en zal over een paar jaar misschien niet meer te zien zijn in dat oude dorpje. Ik vind die gedetailleerde blaadjes wel knap gedaan, lukt mij nooit zo goed. Maar mijn eigen schilderwerk staat op een laag pitje momenteel.
  groetjes Ghita

 3. staart zegt:

  Leuk log, mooi schilderij. Dat blauw van die jurken komt zo mooi over en de mensen ook

 4. boomkruiper zegt:

  Jullie eigenwijzigheid heeft uiteindelijk iets heel moois opgeleverd

 5. Plato zegt:

  Omdat de mensen steeds meer naar de stad trekken vanwege de werkgelegenheid, Tagrijn? Het is een wereldwijd verschijnsel en daardoor gaat veel moois verloren. En misschien zijn wij er niet trots op, dat wil niet zeggen dat ze in dat land er niet trots op zijn. Elk land heeft zijn eigen invalshoeken. Wij kijken met name naar huisvesting en de te genieten luxe.

  Dat schilderijtje is toch leuk. Het heeft speciale betekenis want je bent er geweest. Dat je er nu al foutjes in ziet, betekent iets wat wij al weten, namelijk dat je nog steeds groeit in je schilderen. En dat is ook mooi.

 6. rietepietz zegt:

  Ik zou er toch voor tekenen om zoiets te kunnen schilderen, maar het is natuurlijk wel mooi dat je zélf onvolkomenheden ziet , dat betekend dat je “beter” bent geworden en bijgeleerd hebt bij het schilderen .

 7. Annemarie zegt:

  Jammer dat zo’n dorp dan wordt getroffen door de welvaart. Maar aan de andere kant is het natuurlijk wel goed voor het land zelf.
  Tsja dat schilderijtje. Ik doe het niet beter.. Dus ehmm, 😉 Voor mij ben je geslaagd.

 8. Wieneke zegt:

  Zo, dat ziet er sfeervol uit. Ik hou van die kleur blauw.

 9. Misschien eens die foto’s digitaliseren en dan de best plaatsen in een log.
  Ergens zijn we wel benieuwd. In welk jaar was je daar?
  O.T. Feria de Sevilla, je bent daar wel eens geweest?
  Saludos de Albert y Mara

 10. dit tafereel heb jij heel mooi weergegeven, tagrijn!!

  jammer mss dat het dorp zelf tegenviel, maar is het meestal niet zo dat het beeld dat jij vormt bij het lezen van een boek, in alles verschilt met de werkelijkheid? 😉

 11. Hildegarde zegt:

  Ik vind het echt prachtig, heel sfeervol, mooie keuze van gezichtshoek met die boom !! Het onderwerp spreekt me ook aan. En voor jou is er het extra van de dagboek- en beleveniswaarde en herinnering.

 12. beuzeblaadje zegt:

  Dat heb je mooi gedaan Tagrijn!
  Geweldig dat je daar in het eggie bent geweest.

  Groetjesss,
  beuzeblaadje

 13. renesmurf zegt:

  Toch is het nog wel levend, op je afbeelding.
  Een kwestie van tijd dus.
  En waar jij ons zegt bedoel je dus niet mij, want ik hoor nergens bij.

 14. Di Mario zegt:

  Een unieke plek dus met een hoop historie. Waar we eigenlijk niet eens trots op hoeven te zijn.

  Love As Always
  Di Mario

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s