Tuinen van de farao’s

Ga gerust naar binnen. Betreedt de tuinen van de farao.  Soms zo groot als een voetbalveld. Wat een rijkdom aan bloemen, planten en bomen. Geniet van de pracht uit het Egypte van zo’n drieduizend jaar geleden. Wij hebben onze bollenvelden, maar Egypte had zijn papyrus, zijn lotusbloemen, klaprozen en korenbloemen.
Door de komst van de Aswandam is de Nijl getemd, maar in vroeger tijden stroomde het water rijkelijk over de grond en maakte die grond vruchtbaar en geschikt voor de groei van graan. Ook werden dadel- en vijgenbomen, druivenstruiken en kruiden  geïmporteerd, waardoor het land zeer welvarend werd.
De flora speelde een belangrijke rol in het leven van de Egyptenaar; bloem- en plantmotieven vinden we dan ook overal terug in tegels, potten sieraden. Ook in grafgiften vinden we veel bloemen terug.

Door de natuur geloofde de Egyptenaar in een leven na de dood. Ze zagen planten afsterven en na enige tijd weer opbloeien. Zo zou het ook met de mens gaan. Als voedseloffers werden daarom druiven, tarwe, granaatappels en tarwe aan de dode meegegeven voor de lange reis.. Het is wonderlijk dat deze gedroogde bloemen na 3500 jaar nog steeds in tact zijn.
Behalve als voedsel speelden bloemen en planten ook een belangrijke rol in de cosmetica en in de bereiding van medicijnen.
In het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden is nog tot en met 2 september een prachtig overzicht hiervan te zien.
Hieronder alvast een voorproefje.

Rond 1350 vC bouwde farao Achnaton de nieuwe hoofdstad Amarna. Het werd met recht een tuinstad waar de villa’s en tempels waren omringd door bomen, planten en bloemen. Op de foto zie je rechts al de maquette van de koninklijke tuinen van Maroe-Aton, aan de zuidrand van de stad. Laten we eens wat dichterbij gaan kijken.

Je moet er wel even wat bijverzinnen. Want in de vijver zwommen natuurlijk prachtige vissen, de veelheid aan bloemen zorgde voor heerlijke luchten, de vloeren waren rijkelijk beschilderd en aan de oevers zagen we moerasplanten en vogels. En dat alles als eerbetoon aan de zonnegod.

En natuurlijk passeerden er regelmatig fraai uitgedoste vrouwen die wat bloemen hadden geplukt.

Al in de prehistorie vinden we uitgestrekte wijngaarden in Egypte. Wijn was uitsluitend voor de hogere kringen en als offer voor de goden. Hier zien we een grafsteen voor een jongen met een druiventros en een duif als symbolen van Dionysos en Isis/Aphrodite uit 300 – 400 nC.

In een graf werd een goedbewaard acaciatakje met bloemen gevonden.

Op dit lijkkistje uit Thebe, te dateren 1200 – 1150 vC, zien we een afbeelding van de boomgodin Isis van de sycomoor die een dode eten en drinken geeft.

Tamme bavianen helpen met het oogsten van de vijgen. Gevonden in Beni Hassan, in het graf van Chnoemhotep.(1920 – 1900 vC)

Hier zien we een oude bierbrouwerij, een magisch model vervaardigd voor een dode (2040 – 1783 vC).

Deze houten lepel was bestemd voor cosmetica. Op de steel zien we een afbeelding van een papyrusbosje. (1550 – 1070 vC)

In Amarna vond men dit tegelfragment (1350 vC) waarop de kleuren goed bewaard zijn gebleven. We zien hierop korenbloemen en alruin.

Op deze laatste afbeelding staan bomen en struiken afgebeeld die in de oudheid in Egypte te vinden waren.

Nog te zien tm 2 sept a.s. in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, Rapenburg 28. Geopend di tm zo 10-17. MK geldig.

Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, Stad en land en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Tuinen van de farao’s

 1. Ghita zegt:

  Wat een mooie tentoonstelling.
  Wat is het toch goed bewaard gebleven.
  groetjes Ghita

 2. platoonline zegt:

  Schitterend verslag van een boeiende tentoonstelling. Wat is er nog veel over uit die tijd. We kunnen zo inderdaad een reconstructie maken en er onze eigen aanvullingen bij denken. Indrukwekkend.

 3. Novelle zegt:

  Bedankt voor de tip misschien gaan we t.z.t. wel eens kijken.
  leuk om te lezen Tagrijn!

 4. Dwarsbongel zegt:

  p.s.: Mocht je dat allemaal zomaar fotograferen? Wij waren pas in een museum in Duitsland, en daar werden we er voortdurend op gewezen dat fotograferen strikt verboden was. Die tentoonstelling was overigens zonder flits niet te kieken…

 5. Dwarsbongel zegt:

  Zo te zien een prachtige tentoonstelling. Het moet een luxe leventje geweest zijn als farao, in een schitterende entourage. Behalve dan dat ze waarschijnlijk voortdurend bedacht moesten zijn op lieden die graag dat leventje van hen wilden overnemen…

 6. rietepietz zegt:

  Al met al een tentoonstelling die méér dan de moeite waard is ,práchtig !

 7. Altijd weer mooi maar ook bijzonder dat er van het oude Egypte zoveel bewaard is gebleven. Toch maar eens kijken of we een gaatje kunnen vinden om deze tentoonstelling te bezoeken. Zag dat de entree met de museumkaart gratis is, dus dat is al weer meegenomen. Ja ja Tagrijn in deze tijd is consuminderen toch wel belangrijk. Heb er al 5 jaar niets bijgekregen als pré-gepensioneerde. Jij wel?
  O.T. Laatste log is molen. Volgende keer leidt ik je rond.
  Saludos
  Albert

 8. Quidam/free zegt:

  Mooie foto’s Tagrijn, ik ga er zeker kijken 🙂

 9. Emmelinda zegt:

  Oh wat móói. Als kind vond ik alles van/over Egypte al indrukwekkend en dat is zo gebleven. Ik zou hier graag naar toe gaan maar aangezien het ook een beetje over (intra-)tuinen gaat denk ik dat ik alleen moet gaan. Ik weet niet of ik Marc hiervoor van de bank krijg ;-). Er zijn wel vrouwen te zien, ook al zijn ze geschilderd, dat maakt misschien veel goed 😀

 10. ongelooflijk dat er nog zoveel en zo mooi bewaard gebleven is, eh?

  ongelooflijk ook dat dit ‘zomaar’ te zien is in leiden, zover van egypte verwijderd?

  ongelooflijk ook dat ik deze tentoonstelling vanaf mijn stoeleke mag meebeleven! 😀

 11. Ik sta er vaak van te kijken hoe mooi de kunst van ver voor Chr was en welke middelen er voor gebruikt zijn.
  Ergens hebben we een tijd stil gestaan of lang dom gebleven. 🙂

 12. klaproos zegt:

  zo ontzettend mooi om dit te zien hé.
  mooie bewaarde kunst tagrijn,
  blij dat ik even mee door jouw ogen mocht kijken

 13. Mooi he die oudheid. Ik kan er uren van genieten.

  Love As Always
  Di Mario

 14. boomkruiper zegt:

  Een mooiere/betere promotie kon je niet maken Tagrijn. Wat een bijzondere weergave van deze duizenden jaren oude attributen. Eigenlijk is het toch niet te geloven dat zij nog in zo’n goede conditie zijn

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s