Den Haag Sculptuur 2012

Den Haag Sculptuur is een jaarlijks terugkerend femomeen op dit weblog. Ook dit jaar is gekozen voor een thema. We zien op het Lange Voorhout de ontwikkelingen van de hedendaagse beeldhouwkunst in de laatste zestig jaar uit Zuid-Afrika onder de naam The Rainbow Nation. Een mooi overzicht van de ontwikkeling van de duistere dagen van de Apartheid tot de hedendaagse transformatie. Zowel hier in hartje Den Haag als in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen kun je nog tot en met 30 september terecht.

Deze taxibus is gemaakt van plastic kleerhangers. Kunstenaar: Gordon Froud.

Meeting 1997 van Edoardo Villa; beschilderd metaal.

Kruiwagen, schop, schoffels en andere metalen voorwerpen onder de naam Forward March, gemaakt door Pitika Ntuli in 2009.

Blue Mask van Kevin Brand is vervaardigd van aluminium, hout en verf.

Dit beeld en het beeld hieronder zijn van Deborah Bell. Ze doen denken aan de Egyptische beeldhouwkunst: een man in stramme houding en een hond die als een sfinx de wacht houdt. Bell wil ons hier een afscheidsritueel laten zien zoals destijds van de farao’s.

Layers of Beying van Angus Taylor. Het beeld is opgebouwd uit lagen Afrikaanse grond. In hoeverre bepaalt je geboortegrond wie je bent? Volgens Taylor kun je in de lagen aarde je vooruitgang, herinneringen of groei van deze man zien.

Als je om dit beeld heen loopt is het net of het steeds verandert; ook de schaduw speelt daarin een rol. William Kentridge doopte dit beeld Shadow Quartet. Het is het symbool voor een veranderende natie, een veranderende identiteit en met de veroverde vrijheid een veranderend zelfbeeld.

Prison Sentences… Willem Boshoff maakt hier zichtbaar hoe lang acht leden van de ANC (die in 1964 werden veroordeeld tijdens het Rivoniaproces) opgesloten hebben gezeten. Op zwart graniet turfde hij de dagen per gevangene.

Er is een Engelse uitdrukking: ‘Seeing pink elephants’ voor de hallucinaties veroorzaakt door dronkenschap. Andries Botha wil met deze ‘Elephant and Mould’ zijn zorg voor de natuur laten zien: het is een hallucinatie te veronderstellen dat de natuur uit een mal kan worden geproduceerd.

De wandeling eindigt met een andere olifant. Nomkhubulwane maakte deze van gegalvaniseerd staal en hergebruikte rubberbanden.

Dit bericht werd geplaatst in Cultuur en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Den Haag Sculptuur 2012

 1. Pingback: Lopen over Den Haag Sculptuur [Audio] – Thijs Geritz – Illustratie en Animatie

 2. Platoonline zegt:

  Ik vind het een heel bijzondere collectie. Hoe inventief moet je zijn om een auto van kleerhangers te kunnen maken of een man van Afrikaanse aarde. Zo origineel. En jij slaagt er steeds weer in om het geheel om te zetten naar een overzichtelijke- en inspirerende rapportage. Een kunst op zich.

 3. RenéSmurf zegt:

  ja, prachtig zeg, van begin tot eind! En dan met dit lekker weer er bij lijkt het me heerlijk om eens door te wandelen. Als je dan al in de buurt bent.

 4. En toen kwam er een olifant en die blies met zijn snuit het verhaaltje uit. Regelmatig voorgelezen aan onze kleinzoon. Een prachtig verslag van de tentoonstelling met naast de foto’s ook achtergrond informatie. Onze beider hartelijke dank. Of we zelf nog zullen gaan? We betwijfelen het want begin september gaan we de goede kant op om de zomer voort te zetten.

 5. er zitten hele mooie werken tussen, tagrijn!
  ik vind het ook heel fijn dat jij de gedachtengang achter deze kunstwerken erbij vermeld, zodat alles nog meer betekenis en diepgang krijgt! 😀

 6. rietepietz zegt:

  Nog vanmiddag had ik het er met Henk toen we over de raamweg reden ,”moeten we nog steeds een keer doen ,het Lange Voorhout ” Maar ja , waar laat je daar zo gauw de auto …het is er wéér niet van gekomen ! Volgende week maar eens in de tram springen 😉

 7. Thérèse zegt:

  Wat een mooie reportage van jou!! Ik krijg best zin om er eens heen te gaan. Mocht het er niet van komen, heb ik toch er wat van gezien dankzij jou.

 8. Ik dacht, ik ga toch die bestelbus ophalen, maar die olifant op het eind is ook wel schitterend.

  Love As always
  Di Mario

 9. Hanny zegt:

  In oktober gaan we een dag naar Den Haag, maar dan is deze boeiende tentoonstelling er helaas niet meer.

 10. Emmelinda zegt:

  Wat leuk, al die mooie kunstwerken! Toch maar eens kijken wat ik nog in de schuur heb liggen om her te gebruiken want hier krijg je toch wel inspiratie van (in het klein dan, zo groot is de schuur niet hihi).

 11. Ik ben er dan toch te snel langs gereden (moest ook op verkeer letten) ik dacht dat het veel kleinere beelden waren.
  Eerdaags toch maar even proberen te parkeren als ik weer in de buurt ben.

 12. Annespike zegt:

  Wat een verschillende soorten beelden.
  Leuke route dit jaar. :_) Voor elk wat wils!

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s