Een park van 6,3 kilometer lang

Met de stadsuitbreiding van 1659 werd de grens van Leiden verlegd in oostelijke en zuidoostelijke richting. De Zijlsingel werd gegraven waarmee de stad ook aan deze zijde beveiligd was. Het cirkeltje was nu rond; de zeven singels zoals we die nu kennen slingeren zich als een lint om het oude stadscentrum: om rechtsboven te beginnen: de Zijlsingel, de Zoeterwoudsesingel, de Witte Singel, de Morssingel, de Rijnsburgersingel, de Maresingel en de Herensingel. Op de foto zijn de singels te herkennen aan de bolwerken en ook is goed te zien dat er hier en daar wat groene plekken aan de binnenkant van de singels zijn te vinden. Het zijn parken en parkjes die in de loop der tijd zijn ontstaan. Wie wil meekijken: ook weer van rechtsboven met de klok mee: Begraafplaats Zijlpoort, Ankerpark, Katoenpark, Lakenplein (parkeerplaats), Begraafplaats Groenesteeg, Plantsoen, Sterrewacht, Hortus Botanicus, Rembrandtpark, Terrein Mus.Volkenkunde, Kiekpad, Molenwerf, Huigpark, Bleekerspark.

Wie heeft het beste plan?
Toen bedacht het Stadslab dat altijd bezig is dingen te bedenken om de stad leuker en leefbaarder te maken, dat het eigenlijk best aardig zou zijn deze parken en parkjes met elkaar te verbinden door een brede groenstrook. Op die manier zou dan een rondlopend park om de oude stad ontstaan van 6,3 kilometer. Het dan langste park van Europa, werd er meteen bijgezegd om de gemeente te enthousiasmeren.
Dat lukte en een aantal bekende parkarchitecten uit binnen- en buitenland werd uitgenodigd mee te doen aan een prijsvraag om dit park te ontwerpen.

Dat zij hierbij op tientallen problemen zouden stuiten was onontkoombaar. Zoals je bijvoorbeeld op de foto hierboven ziet grenst de achterzijde van de voormalige meelfabriek direct aan het water van de Zijlsingel. En hoe verbindt je de twee delen van het Rembrandtpark? Moet de drukke Steenstraat worden overgestoken om van de Rijnsburgersingel naar de Morssingel te komen? Dit zijn maar een paar weg te werken voetangels en klemmen.

Studio Karst uit Zürich is uitgegaan van het gegeven dat het groen rond de Burcht het hart vormt van het singelpark en dat de singels eromheen zijn gedrapeerd. Omdat de de stad niet alleen groen nodig heeft maar ook ruimte voor sport en cultuur is dat in hun ontwerp meegenomen.
Een heldere visie, al is op de tekening hierboven toch wel wat af te
dingen.  Omdat Sterrewacht en Hortus Botanicus niet zonder betaling toegankelijk zijn zal dat voor de wandelaar een probleem kunnen opleveren. Daarom wordt hier aan de buitenzijde van de singel een stuk aan de rijbaan onttrokken om de groenstrook daar ten behoeve van de wandelaars te verbreden. Dit gaat gegarandeerd verkeerstechnische problemen opleveren.

Michael van Gessel en Delva Landschappen uit Amsterdam hebben een aardig idee: de taluds aan de binnenzijde worden vervangen door gras en grenzen aan de gebouwen. De verbindingen komen tot stand door middel van achttien witte bruggen met het motief van de sleutelbloem. (Een en een is twee: Leiden is de Sleutelstad en de bloemen horen bij het park.)  Op de foto hierboven zie je een montage van hun idee.

Hierboven nog even een deel van zo’n brug. Toch vindt de commissie  de plannen hoewel kostbaar wel haalbaar, maar weinig innovatief.

Komen we aan bij het ontwerp van Michel Desvigne uit Parijs. Hij is uitgegaan van een eenheid die orde moet scheppen in drie eeuwen chaos. Maar juist daardoor vindt de commissie het een tamelijk ééndimensionaal concept. Hierboven is de Lammermarkt met molen De Valk op de Molenwerf omgetoverd van een parkeerterrein tot een groot grasveld. Eronder moet een parkeergarage komen.

Hierboven zijn impressie van de omgeving Zijlpoort. We zien een nieuwe brug over de Oude Rijn naar het Ankerpark. Al met al ziet zijn concept er fraai uit, maar zal er te diep voor in de buidel moeten worden getast.

Tot slot het Duitse bureau Latz + Partner. Hierboven zie je een nieuwe plek voor de kermis. Dat moet de centrale plaats van het singelpark worden. Het is bedacht op een te creëren open ruimte bij het energiebedrijf. Daarmee zou het steeds groter wordende probleem van de jaarlijkse grote kermis moeten worden opgelost. Beetje klein, Latz!

De ontwerpers laten zo ongeveer allemaal de bestaande parkeerplekken verdwijnen. Zo ook Latz. Al ziet het Lakenpleintje er zo wel een stuk vriendelijker uit.

Update: Jammer, vervelend en pijnlijk dat ik hierboven nu juist de publieksfavoriet over het hoofd heb gezien. Maar het is een lust en must om ook dit nog te bekijken. Daarom dank aan het Stadslab dat mij hierop wees. Hier dus nog het ontwerp van Lola Landscape Architecten uit Rotterdam door middel van deze link.

En wat wordt het nu?
Een park zonder begin en eind. Heel veel ideeën. Maar wat wordt het nu?
Inwoners konden via brainstormsessies hun ideeën spuien die als uitgangspunt dienden voor de bureau’s. Die dienden in juni hun plannen in. Tot begin september mag iedereen  nog zijn opmerkingen over de ingediende plannen maken. Dan gaat de commissie zich beraden en een advies uitbrengen aan B&W. Eind 2012 wordt de knoop doorgehakt en wordt meteen besloten welke onderdelen het eerst zullen worden aangepakt.
We wachten in spanning af.

Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, Stad en land en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Een park van 6,3 kilometer lang

 1. boomkruiper zegt:

  Zie steeds meer Leiden vanuit de lucht 🙂 of vanuit een meelfabriek. Leuk!

 2. Hildegarde zegt:

  Fraai die luchtfoto waarop je de structuur kan zien en er staan al heel wat bomen. Machtig interessant al die concepten en het idee van zo’n groenverbinding en -uitbreiding is super. Als het klaar is, kom ik wandelen 🙂

 3. Ghita zegt:

  Wat een geweldige plannen allemaal, ik vind het er super uitzien, en een park van 6.3 km, ik ben helemaal voor. Maar Leiden en plannen maken is 1, Leiden en plannen uitvoeren is iets anders.
  Maar ik hoop van harte dat dit plan uitgevoerd gaat worden. Ik stem voor
  groetjes Ghita

 4. Platoonline zegt:

  Misschien wordt het wel een combinatie van plannen. In elk zit wel iets goeds. Misschien zouden ze bijvoorbeeld om die vml. meelfabrieken wandelsteigers kunnen bouwen waaromheen waterplanten en bloem/boombakken worden geplaatst die hun water uit de singel halen. Ik zeg maar iets amateuristisch. Maar als het allemaal lukt, dan heeft Leiden een uniek park. Dat is wel zeker.

 5. klaproos zegt:

  prachtige ideetjes ontspruiten er bij jullie aan leidse hoofden,
  ik wacht het af tagrijn
  dank je wel voor je lieve reactie,

  wij komen weer langzaam terug

 6. Rietepietz zegt:

  Als het lukt om alle voetangels en klemmen te omzeilen kan het natuurlijk een gewéldig park worden ! Als het er komt ga ik het zéker een keer rondwandelen .En nu maar hopen dat het ook gaat lukken 😉

 7. Annespike zegt:

  Zo! Leiden wil wat….
  Als het allemaal doorgaat wordt het ongetwijfeld helemaal geweldig.

 8. En nu maar hopen dat het ook echt doorgaat.
  Jij en ik weten hoe het hier vaak met plannen gaat 🙂

 9. Je ze zijn wat van plan en dat gaat natuurlijk een hoop geld kosten.Nou dan hoop ik maar dat ze een goede beslissing nemen.

  Love As always
  Di Mario

 10. Emmelinda zegt:

  Poeh ja, dat is nog eens een beslissing. Spannend! Ik wens ze veel wijsheid 😉

 11. @ ik weet niet waar jij die informatie haalt, tagrijn, maar ‘maria ten hemelopneming’ ..
  die benaming heb ik hier nog nooit gehoord? 😉

  in de volksmond noemen wij 15 augustus gewoon ‘halfoogst’. 😀

 12. er staan grote veranderingen op het spel, daar in leiden??

  dat parkeerplaatsen zullen moeten inboeten, is haast onvermijdelijk, niet?
  de automobilist zal zich moeten aanpassen of beter nog; overschakelen naar het openbaar vervoer? 😀

 13. Hanny zegt:

  Zeker spannend. De beslissing zal best van grote invloed zijn op de stad.

 14. RenéSmurf zegt:

  ja, dat is zeker spannend! En wat het ook mag worden, het wordt vast leuk!
  In Krakau hebben ze ook een park rond het centrum, die is ruim 4 kilometer, en zoiets is prachtig.

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s