Structuur

Structuur, zei ik onlangs tot mijzelf, structuur, dat is wat ik nodig heb in het leven. Niet om half drie naar bed en dan om tien uur eruit kruipen. Als je dan klaar bent met de dagelijkse  rituelen zoals scheren, douchen, aankleden, ontbijt en de krant die er weer net zo bedrukt uitziet als jij, is de halve dag om. Nee, daar moest nu maar eens een eind aan komen. Dus vanaf nu fatsoenlijk Knevel en Van den Brink of Pauw en Witteman kijken en dan hop, precies twaalf uur het bed in. Nog geen zin, nog helemaal geen slaap? Niets mee te maken. En om acht uur eruit. Begrepen? Ik begreep dat wel, want ik begrijp mezelf doorgaans uitstekend, maar het is er weer niet van gekomen. Rechterzij, linkerzij, dingetjes bedenken, wat rijmt er op dinsdag, zeggen dat het nu welletjes is en dat je toch echt in slaap moet vallen. En wel nu. Maar dat gebeurt niet. Steeds op de wekkerradio kijken, twee uur, drie uur, half vijf, half zes en nog steeds klaarwakker. Lig ik daar in bed een beetje mijn tijd te verspillen terwijl ik nog van alles had kunnen doen. Wordt dan toch om acht uur meedogenloos gewekt door de veel te vrolijke klanken uit die wekkerradio.
Al heeft een wekker een gouden bel, je wenst het kreng toch naar de hel, zei John O’Mill al, dus druk ik chagrijnig het knopje in, draai me nog heel even om, vooruit, dat mag toch nog wel, en dan is het opeens tien uur. Had ik net zo goed later naar bed kunnen gaan. En gewoon zoals voorheen na middernacht de computer aan voor de fijnste uurtjes van de dag: mailtjes lezen en beantwoorden, stukje schrijven, nog wat nieuwssites bekijken, glaasje lekkers en een klein sigaartje erbij en dan over tweeën naar bed.
Maar ik wilde per se ook proberen een ochtendmens te zijn die om acht uur fluitend en zingend uit bed springt, op naar de nieuwe uitdagingen des levens. Iedereen ’s morgens vriendelijk goedendag zeggen en niet iets onverstaanbaars bnnnsmnds mmpln. Helaas: ik zal moeten leven met het gegeven dat ik ’s morgens om half tien door een enthousiasteling met zijn of haar verhaal uit bed word gebeld en dat ik ’s avonds om half elf iemand bel die me dan vraagt hoe ik het in mijn hoofd haal om hem in het holst van de nacht wakker te maken, terwijl ik dan nog minstens drie of vier uur te gaan heb. Ik heb het maar te accepteren dat op zondagochtend mijn nachtrust wordt verstoord door het luiden van kerkklokken. Maar geldt juist hier het eerbiedigen van de zondagsrust niet? Geef dus alle gelovigen een goede wekker en laat de ortodox-heidenen lekker slapen. Hou rekening met uw naaste, de avondmens, die toch van uw Grote Baas deze geaardheid heeft meegekregen en zich heerlijk voelt bij zijn dag- en nachtritme.
Statistieken weten te vertellen dat ik als uitgesproken avondmens tot zo’n twintig procent van de mensheid behoor en een zelfde percentage is uitgesproken ochtendmens. De meerderheid kan geen keuze maken en zweeft ertussenin.
In het dagelijks leven gaat men helaas democratisch uit van die meerderheid. Wat vreemd is want biologische klokjes kun je nu eenmaal niet op elkaar gelijk zetten; zij bepalen je dag- en nachtritme en dus is de avondmens wat betreft zijn werk de pineut. Die kan nooit gedurende zijn werkuren constant tot een optimale prestatie komen, want aan het begin van de werkdag lummelt hij maar wat aan en als die voorbij is zou hij nog bergen kunnen verzetten. Tenzij je nachtportier wordt of in een nachtclub gaat werken. Maar daar heb ik de juiste opleiding weer niet voor.
Ik wacht al jaren vergeefs op een radioprogramma Late Vogels, omdat Vroege Vogels zo leuk schijnt te zijn. Ik troost me dan maar met de gedachte dat een ochtendmens juist weer de leukste  en beste avondprogramma’s van de tv moet missen.
Hopelijk is ten minste twintig procent van mijn lezers blij dat ik dit probleem nu eens een keer aan de kaak stel. En dat dit stukje is geschreven tussen  1 en 2 en uur ’s nachts zal nu natuurlijk niemand meer verbazen.

Dit bericht werd geplaatst in Allerlei en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

19 reacties op Structuur

 1. gewoonanneke zegt:

  O heerlijk om te lezen, gelukkig ik ben niet de enige en kan mijn schuldgevoel achterwege blijven als ik weer om half 10 uit mijn bed kom omdat ik toch weer tot 2 uur opgezeten heb. Gisteren “moest” ik ook van mezelf om 12 uur na P en W naar bed en om half 2 nog wakker liggend toch maar weer op en wat te drinken genomen om zo kwart over 2 heerlijk in slaap te vallen. Ik moet nog ritme krijgen zeg ik altijd maar eigenlijk heb ik al een ritme alleen is het anders dan veel mensen het hebben maar ik doe het er maar mee. Het gekke is wel dat toen ik nog werkte tot april vorig jaar ik gewoon 7 uur in de auto zat en eigenlijk zonder moeite, zeker niet chagrijnig en zonder me ooit te verslapen. Maar zodra ik geen werk meer had schakelde ik binnen een week weer over op mijn oude nachtritme. Ik hou het maar zo….. wetend dat er nog meer mensen op zijn doet me goed.

 2. boomkruiper zegt:

  En zie op welke tijd ik reageer 🙂
  Alleen met een wekker vroeg op dus 😉

 3. Margo zegt:

  Een geheel herkenbaar verhaal. Dit lees ik logischerwijs om 02:00 ’s nachts.

 4. ram1955 zegt:

  Geweldig herkenbaar en leuk geschreven. Ik stuur dit meteen door naar manlief. Die is precies als jij. Ik moest daarentegen altijd vroeg uit de veren met ons kwartet en ben op zich ook een heel punctueel mens. Tegenwoordig zitten we redelijk op een lijn. Geen echt nachtwerk meer en ook geen wekker.
  Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik om middernacht een slaappilletje neem ……..

 5. Hier ook een avondmens. Het wordt tijd om, geheel democratisch en in lijn met de trend van de ‘one-issue-partijen’ de Partij van de Avondmens op te richten. O wacht, die afkorting is al vergeven 😉

 6. Tijdens ons verblijf in Andalucia is er totaal geen sprake van structuur. We doen gewoon dingen waar we op dat moment zin in hebben. Saludos de Albert y Mara

 7. RenéSmurf zegt:

  Ik ben ook een avondmens, nachtmens.
  Het is dat ik vroeg moet werken, dus er vroeg uit moet, maar als het niet moet is het ook zo 10 uur.

 8. Aan mij heb je niets Tagrijn , Puur ochtendmens ben ik ,gelukkig is Henk dat ook en zo zul je hier (normaal gesproken) na 11 uur niemand wakker aantreffen ! Rond 7 uur worden we dan min of meer sponaan wakker en stappen fris en fruitig nou ja ,soms is het fruit wel eens wat minder fris weer uit bed .Maar gener je niet ,lees gerust mijn logjes in holletje nacht ,ik zet een lekker cognacje voor je klaar ,daar word je lekker slaperig van doe je wel zachtjes ?

 9. plato zegt:

  Geweldig stuk Tagrijn. Nu leren we je ook eens van een andere kant kennen. Ik heb werkelijk met je te doen maar tegelijkertijd lach ik me een ongeluk omdat je het nu eenmaal zo komisch beschrijft.
  Ik was ook altijd een avondmens. Nog studeren tot 1.00 uur? Geen probleem. Daarna nog een stuk lezen in bed? Draaide ik mijn hand niet voor om. En dan om 7.00 uur er uit om naar mijn werk te gaan. Maar dat kan nu niet meer. Toch ga ik zelden voor 00.00 uur slapen of ik moet me behoorlijk beroerd voelen. Mijn remedie: ik lees nog even in bed, kop thee erbij. Dan kan ik nog net het licht uit doen en val ik vanzelf in slaap. Meestal wordt ik rond 8 uur wakker, soes nog wat en ben 8.30 beneden, klaar voor een dag vol vrije tijd. Want Tagrijn, wij hoeven niets meer toch? Die structuur moet al echt uit behoefte voortkomen, anders zou ik er niet aan beginnen. Man, koester je vrijheid.

 10. Ik behoor ook tot de avond/nachtmensen. Ik probeer er ook steeds meer orde in te brengen; precies wat jij schreef. Maar nu heb ik het min of meer opgegeven. En dat bevalt mij uitstekend!!! Als je niet meer op tijd ergens moet werken of zo, maakt het niet meer uit. Ik heb zelfs niet eens een ochtendhumeur, dus voor mijn omgeving is het ook niet erg.

 11. klaproos zegt:

  elk mens doet wat ‘m het beste lijkt tagrijn:-)
  ik ben zelf van vroeg erin en vroeg eruit, zeker nu met dat jonge leven in huis heb ik mijn slaap hard nodig:-)

  doe jij maar lekker waar je je goed bij voelt hé:-)

 12. tsssssssssss .. nachtbraker! 😆

 13. We zijn gewoon nachtmensen.
  Valt mij trouwens op dat ik ’s avonds laat en ’s nachts veel makkelijker logs schrijf dan vroeg op de avond of overdag.
  Off topic, ja biertje met Caecil moet er eerdaags nu echt van komen.

 14. Emmelinda zegt:

  Ik ben mijn nest ook niet in te krijgen. Daar heb ik in de ochtend, wanneer de wekker gaat, weer ontzettend spijt van. Niet lang hoor want ik slaapwandel de rest van de dag. Totdat het avond is, dan voel ik me zo lekker. Kipfit. Marc had het precies zo. Dus wat hem betreft geen problemen; zo zagen we elkaar altijd; samen op en samen naar bed. Maar sinds een jaar of twee is hij zo maar ineens ochtendmens. Dát is raar. Ik heb het geprobeerd, vroeger naar bed en vroeg op in het weekend. Maar het werkt niet. Nóg niet ;-).

 15. Kom ik net van mijn werk af, ligt mijn Dinnetje al drie uur te pitten. Hoe kan ze zou ik zeggen. Je ziet aan het tijdstip dat ik ook niet de vroegste ben.

  Love As Always
  Di Mairo

 16. Annespike zegt:

  Ik kan het me zo voorstellen Tagrijn…
  Maar volgens mij ben ik op dit moment de meerderheid die geen keuze kan maken. 🙂 Tegenwoordig slaap ik namelijk om 12 uur en sta braaf om 8 uur op… 😉

 17. Hahaha, Late Vogels! Je mag mijn telefoonnummer ook wel hebben, kunnen we gezellig scrabbelen. Het moet tenslotte wel taalkundig blijven.
  Leuk log! Ik vond mezelf altijd een probleemgeval. Omdat ik èn ’s ochtends èn ’s avonds geen mens ben. Ik dacht gewoon dat ik iemand zonder bioritme was. Maar dat valt allemaal hartstikke mee, blijkt nu. Structuur….ja, das een goeie. Uit bed komen vind ik het moeilijkste moment van de dag. En in slaap vallen, maar dat heeft helaas niets met wilskracht te maken.

 18. Hanny zegt:

  Wat goed dat dit fenomeen nu eens goed beschreven is!
  Het moeilijkste is het als een uitgesproken ochtendmens samenwoont met een avondmens. Jan hoort tot de eerste categorie en ik tot de tweede. Gelukkig schipperen we de ochtend en de nacht door.

 19. hannekelive zegt:

  ik zal je het telefoonnummer van mijn man geven, kunnen jullie elkaar leuk bezighouden ’s nachts.
  die is ook niet in bed te rammen en s ochtends er niet uit…

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s