De oude meelfabriek

Omdat het dit jaar voor  de 25e keer was dat voor dit weekend de Open Monumentendagen waren georganiseerd, was besloten de aloude burcht om te toveren in een heuse verjaardagstaart met 25 kaarsjes. Het was inderdaad een leuk en feestelijk gezicht al zagen mensen die Leiden bezochten en ook de burcht op het programma hadden staan dit bouwwerk misschien liever in originele staat.
Tagrijn besloot eens een kijkje te gaan nemen in  de meelfabriek, althans, wat daar nog van over is. Op de foto hieronder de buitenkant, gezien vanuit het Katoenpark en vanaf de Zijlsingel.

Om het kwartier kon onder begeleiding een groepje van twintig mensen naar binnen. Hoe laat ik er was kun je aflezen aan de op een der muren aangebrachte zonnewijzers. (Hou rekening met de zomertijd, want de zon doet dat niet!)

Onderweg werd op enkele verdiepingen gestopt om een toelichting te geven en daardoor weet ik nu ook dat het voorwerp dat je hieronder ziet een sul heet. Hiermee kon colli naar beneden glijden.

Het door de lange leegstand gevormde vocht vormde echte stalactieten.

Zo doorliepen we het hele productieproces waarvan hieronder nog enkele afbeeldingen van de nog aanwezige indrukwekkende restanten van de machines.

Als je boven bent en de gaten in het dak ziet, bekruipt je toch even een onveilig gevoel.

De fabriek gaat niet verloren. Integendeel: de vermaarde Zwitserse architect Peter Zumthor, die in eigen land, maar ook in Duitsland en Oostenrijk veel moderne gebouwen op zijn naam heeft staan, heeft een schitterend plan voor de totale renovatie ontworpen. Het gebouw krijgt een woonbestemming, er komt horeca, bedrijfsruimte, een hotel en culturele voorzieningen. Donderdagavond gaan we het dak op waar we een prachtig uitzicht hebben over de stad en omgeving.

Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, Stad en land en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op De oude meelfabriek

 1. Zakina zegt:

  Voor een keertje is het onwijs leuk om zo’n gebouw om te toveren tot verjaardagstaart en die mensen die daar wat op hadden, hebben een excuus om nog een keer terug te komen :)). Onwijs leuk, zo’n zonnewijzer. Leuk om te lezen dat Sul een soort glijbaan is. Wat fijn, dat dit gebouw blijft bestaan en een andere bestemming krijgt. Zal leuk zijn als ze de sul er in houden.

 2. plato zegt:

  Leuk om eens in zo’n oud fabriekspand te lopen en te kijken. Mooi ook dat ze er een nieuwe bestemming aan geven. Het interieur kan er alleen maar op vooruit gaan.

  Tagrijn: OT. De WE van deze keer kent geen limiet qua aantal woorden. Die 300 grens is deze maand verlaten. Ik dacht dat ik je daar mogelijk een plezier mee kon doen. Je hoeft echt niet mee te doen hoor. Echt niet. Maar het zou natuurlijk wel leuk zijn. Hartelijk hot hulk was ook zo blij dat ie nu zijn gang kon gaan. Hij heeft er op eigen wijze een invulling aan gegeven. Enfin, niets moet maar je bent van harte welkom.

 3. Dwarsbongel zegt:

  Spannende reeks foto’s! Indrukwekkend gebouw; ik ken het niet, maar had qua grootte een associatie met de ene Suikerfabriek bij Groningen, die nu afgebroken is.
  In Hoogkerk, gemeente Groningen, staat nog zo’n kolos met enorme, later gebouwde silo’s. Ik heb een deel van de bouw nog kunnen zien: met een glijdende bekisting werden die betonnen giganten in “no time” gebouwd.
  Die machinerie: het oude systeem van één centrale aandrijfas, met vele drijfriemen die de machines in beweging brengen. Levensgevaarlijk! Even niet opletten en je bent gewurgd!
  Zo’n systeem werd in de 60-er jaren ook nog gebruikt in de klompenmakerij van mijn stiefvader, voor de zaagmachines. De rest ging met ingebouwde elektromotoren met een niet al te best aangelegde installatie, die op sommige punten dan ook weer levensgevaarlijk was, maar dan op een andere manier.

 4. Ik had al voor willen stellen om er minstens een museum van te maken, maar de plannen van Zumthor zijn veel beter.
  Foto nummer vijf doet bijna surrealistisch aan. Er zitten weer pláátjes bij je foto’s!

 5. Altijd heel bijzonder om dit soort grote gebouwen te mogen bezchtigen ! Je kunt nu later dus óók mooie voor/na foto’s maken als de renovatie klaar is ! Het was wél een aardige klim zo te zien maar dat hoort een beetje bij de monumentendag 😉

 6. Caecil zegt:

  Práchtige foto’s, Tagrijn!!!
  Misschien kun je in een volgend blog laten zien wat de plannen van Zumthor zijn, want die zijn indrukwekkend.
  @Glibber: lift?????? Juh, gaat trrappen lopen dan!

 7. Emmelinda zegt:

  Het zal een flinke klus worden maar het gebouw is het helemaal waard. Leuk dat je nu foto’s hebt van hoe het er nou uitziet. Kijken wat ze laten terugkomen straks 😀

 8. wat goed dat dit gebouw een nieuwe bestemming krijgt!

  ’t zou zonde zijn om dit stuk geschiedenis met de grond gelijk te maken, eh. 😉

 9. Thérèse zegt:

  Maar bllijft er met die nieuwe bouwplannen nog iets te zien van de oorspronkelijke meelfabriek, met name die machines en het sulleke enzo? Alleen een buitenkant is ook zo wat.
  Mooie reportage trouwens en wel zonde van die burcht voor de mensen die speciaal daarvoor komen.

 10. RenéSmurf zegt:

  Mooi zo, gered van de ondergang! En dat is het waard ook, het is niet voor niks een monument!

 11. Mooi om daar te lopen zeg. Mooie foto’s heb je er van gemaakt.

  Love As Always
  Di Mario

  OT. Er is meer dan allen dolfijnen daar. Je moet voorbij de koepel, voorbij aan de zeeleeuwen, richting het strand…. Maar als je er toch eens wilt kijken kun je beter volgend jaar gaan, het wordt daar verbouwd.

 12. Ik ben er dit jaar weer niet aan toe gekomen hem te bezoeken.
  Maar vraagje moet je alle trappen op of is er een nog werkende lift?
  Off topic, reed zondag op de Singel en zag je een onderwerp fotograferen voor leids detail volgens mij 🙂

 13. Annespike zegt:

  Als je met die gaten nog het dak op gaat.. Respect!
  Ben benieuwd naar wat eruit gaat komen, Zal ongetwijfeld weer een mooi monument worden.
  Leuk zo’n rondleiding. Zo kom je nog eens ergens. 🙂

 14. dien zegt:

  wie had dat gedacht een urban logje van tagrijn,

  ben je niet even door dat sulleke naar beneden gegleden 🙂

  een mooie monumentendag dat is zeker tagrijn

 15. Hanny zegt:

  Wat een prachtig gebouw om in te fotograferen! Mooie lijnen, mooie lichtval! Gelukkig heb ik geen hoogtevrees, dus verheug ik me er op om met je mee naar boven te gaan.

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s