Leids Detail 235

Vandaag in Leids Detail: een licht humoristische tekst op een gevelsteen, een witgepleisterde gevel en een fraaie geveltop. Ook nu staat de verhaaltjes weer na de derde foto.

De gevelsteen op de eerste foto vind je boven de binnenpoort van het Samuel de Zeehofje aan de Doezastraat. De scherpzinnige tekst werd door de Zee zelf geschreven: DUS WAS MYN SIN EEN YDER PRAAT NA SYN BEGRIP MAAR SOO T NIET STAAT TOT UW GENOEGEN BLYFT DAN BUYTEN K KAN MET MYN POORT UW MOND NIET SLUYTEN 1723


De Baatstraat loopt parallel tussen de Langegracht en de Oude Singel. In 1978 ging de armoedige buurt op de schop en vond uitgebreide nieuwbouw plaats. Op de foto zie je nog een overblijfsel van de oude straat. Hoe het karakter van de straat is gewijzigd blijkt wel uit het feit dat nog in de tweede helft van de 19e eeuw vergunningen werden afgegeven om achter de huizen koeien en varkens te  houden.


Aan de Kalvermarkt 6 is het Juffrouw Maashofje te vinden. Dit hofje is niet zo oud als de meeste hofjes in de stad. Het werd pas aan het eind van de 19e eeuw gesticht door Hendrika Maas, de dochter van de smid Hendrik Maas, die in 1881 overleed en haar een onverwacht grote erfenis naliet. Toen zij in 1899 op 62-jarige leeftijd overleed, liet zij haar bezittingen na aan de gereformeerde kerk aan de Hooigracht: acht huizen op de Kalvermarkt, een aan deVestestraat, een aan de Zuidsingel en een aan de Herengracht en een bedrag van 25.000 gulden. Voorwaarde was wel dat een hofje moest worden gesticht voor arme oude lidmaten van die gemeente. Op de plaats van vier huizen op de Kalvermarkt werd in 1900 een hofje gebouwd naar een ontwerp van architect Barend Spijker. In de jaren zeventig van de vorige eeuw raakte het hofje in financiële moeilijkheden, waardoor het onderhoud verwaarloosd werd. Eerst werd de regentenkamer verhuurd en daarna werden de meeste huisjes verkocht. Stichting Zorgcentrum Groenhoven nam hierop het beheer over van de Gereformeerde Kerk. In de jaren 1987 en 1988 werd het hofje grondig gerenoveerd en werden noodzakelijke voorzieningen, zoals douches en nieuwe keukens aangebracht. Het wordt nu beheerd door woningstichting Ons Doel.

Dit bericht werd geplaatst in Leids Detail en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op Leids Detail 235

 1. Judith zegt:

  Bekend geveltje op de tweede foto! Ik heb rond de eeuwwisseling jarenlang gewoond in het huis dat nog net te zien is aan de rechterkant. Eerst op de begane grond en daarna met Jaco op de bovenverdieping.

 2. boomkruiper zegt:

  Smid Hendrik had een goed plan gesmeed toen hij zoveel geld aan zijn dochter naliet. En zij op haar beurt ook weer

 3. het hofje van juffrouw maas mag best gezien worden, maar deze keer gaat mr zee met de prijs lopen! 😆

  warm weekend, tagrijn!

 4. rietepietz zegt:

  Al die mooie hofjes in Leiden zijn toch wel een heleboel pluspunten om Leiden te bezoeken !

 5. platoonline zegt:

  Mooi stukje Leiden weer. Maar het mooiste stond toch wel bovenaan: die tekst. Zo leuk.

 6. Mooi ook, dat doorkijkje bij de gevelsteen! Fijn dat het hofje bewaard is gebleven en gerenoveerd is :D.

 7. RenéSmurf zegt:

  Ja, weer neusjes van de zalm, het blijft ook boeien. Zoveel straatjes, steegjes en hoekjes, tot deltail toe, prima!

 8. Denk dat ik toch maar weer een rondje stad moet gaan maken, wist ze dit keer alle drie niet 🙂

  • Caecil zegt:

   Ai ai ai, Glibber, dat dit jou nog eens gebeurt!!! Zelfs Samuel de Zee niet? Is misschien wel mijn favoriete hofje, zó mooi! Moeten we dus bezoeken als we in 2013 eindelijk onze date hebben!

 9. klaproos zegt:

  prachtig weer om te zien tagrijn, er schijnt een steegjes wandeling te zijn in leiden, ken je die??

  lijk tme machtig mooi om te doen:-)

 10. Hanny zegt:

  Een grappige tekst op de gevelsteen. Een mooie toegang tot het Juffrouw Maashofje.

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s