Liechtenstein bestaat niet…

Op zijn sterfbed bekende de 96-jarige Zwitser Ulli Meister onlangs dat het staatje Liechenstein niet bestaat. Een merkwaardige bekentenis waaraan de wereldpers  geen enkele aandacht heeft  besteed, maar Tagrijn via via van vrienden van Ulli ter ore kwam. Deze curieuze uitspraak moest dus tot op de bodem worden uitgezocht. Want Tagrijn wil ook wel eens een primeur op zijn weblog. Hij deed tijdens zijn research een aantal onthutsende ontdekkingen. Zoals bekend is het land geen lid van de Europese Unie. Dat riep al de eerste vraagtekens op.  Wel bleek dat het staatje lid was van de EER (Europese Economische ruimte dat vrij verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal tussen de deelnemende landen bevordert. En daarvan heeft Alois dankbaar gebruik gemaakt. Alois is de oudste zoon van de huidige vorst Hans Adam II. Deze man leeft dus van de rente van het oude vermogen en Alois die nu als regent de lakens uitdeelt (aan zijn echtgenote, want verder zijn er geen onderdanen)  maakt daar dankbaar gebruik van. Zodra een vertegenwoordiger vanuit de EER een bezoek aan dit dwergstaatje brengt wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheid van vrij verkeer van personen en worden lieden tegen betaling opgetrommeld uit de buurlanden Oostenrijk, Duitland en Zwitserland om ervoor  te zorgen dat het land een bewoonde indruk maakt. De hiervoor genoemde Ulli was een van hen. Alleen op papier telt het staatje 36000 inwoners, maar dat zijn dus deze tijdelijke immigranten die daar mee in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Bovendien kan Alois op deze wijze de Europese subsidies opstrijken.
Nog in 1985 heeft Zwitserland raketten afgevuurd op het dwergstaatje in een poging het land terug te veroveren en in maart 2007 zijn tweehonderd Zwitserse militairen het staatje binnengedrongen,om dit met geweld te heroveren. Maar er was op dat moment geen Liechtensteiner te vinden om tegen te vechten. Wij weten nu hoe dat kwam. Dus keerden zij onverrichter zake terug.
Het zogenaamde staatje Liechtenstein  ontstond in 1719 toen de zelfbenoemde koning Orlando Furioso de Eerste (in onze geschiedenisboekjes Razende Roeland) met grof geweld een stuk grond op Zwitserland veroverde en de toenmalige bewoners daarvoor fors in de buidel liet tasten om daar te mogen blijven wonen. In de loop der eeuwen, toen de opvolgers van Orlando steeds hogere lasten oplegden, vetrokken de bewoners en liep het lapje grond leeg. De vorsten hadden daardoor echter al een dusdanig vermogen opgebouwd dat zij tot in lengte van dagen een vorstelijk bestaan konden leiden. En subsidies doen de rest.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Over de grens, Verhalen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op Liechtenstein bestaat niet…

 1. boomkruiper zegt:

  Is dit een Wikileakje Tagrijn? De AIVD van Liechtenstein zo lek als een mandje, zo gek als een mandje? :))
  Hoef ik vanaf nu niet meer in reiskoffers te kruipen om over de landsgrenzen van dit rijk heen te komen?

 2. Klinkt wel heel aantrekkelijk: een heel land voor jou en je man/vrouw samen (met een handjevol “originals”).Kluizenaars onder elkaar…ik kan niet wachten! Zeker niet als ik naar de foto kijk.

 3. Emmelinda zegt:

  Ben toch wel benieuwd wat dat schuift, even inwoner zijn van een ander land. Als ik dat nu wil, op vakantie, moet ik daarvoor dokken. Als het nog eens moet kunnen ze me bellen ;-).

 4. platoonline zegt:

  Kunnen wij Liechtenstein niet overnemen Tagrijn. Dan noemen we het Tagrijnavië. Het mag dan alleen worden bewoond door actieve webloggers.

 5. alois zal de wereldpers wel omgekocht hebben, zeker?

  maar ..

  waarom jij niet, tagrijn, om dit verhaal stil te houden? 😯

  ik voorspel dat jij snel hoog bezoek gaat krijgen? 😆

  fijn weekend,

 6. Wat een plezant verhaal 😉 Tagrijn. Dat wist ik allemaal niet. Groetjes Mara

 7. rietepietz zegt:

  Renesmurf figureert daar dus blijkbaar ook regelmatig;-) ja ik zou het dan óók tegenspreken!

 8. platoonline zegt:

  Er zal wel oppositie komen van de naar schatting 20.000 oorspronkelijke Liechtensteiners die het land rijk/arm is. Trek je daar niets van aan, ze praten natuurlijk allemaal in opdracht van de vorst. Want als die de stekker er uittrekt, is het afgelopen.

  Ik wil ook een eigen vorstendommetje.

 9. Wieneke zegt:

  Ooooh, dus daarom is er nog nooit een staatsbezoek van ons koningshuis aan Liechtenstein geweest. Onze majesteit wist ervan. :-)))

 10. Hanny zegt:

  Vandaar dat het er zo rustig was toen we een paar jaar geleden er doorheen reden,

 11. Misschien moeten we dar maar eens een weblogmeeting houden om het allemaal met eigen ogen te kunnen zien:-)
  OT is echt een normale foto zonder bewerking, genomen omstreeks 3 uur vanaf meneer Janssen.

 12. Thérèse zegt:

  Tja Tagrijn, wie moet ik nu geloven? Renesmurf is daar ooit eens met vakantie geweest en het kwam hem nogal echt over. Maar ja, het zou natuurlijk ook kunnen dat het wel zo is en René het niet durft te verklappen, omdat hij zich schaamt erin getrapt te zijn. Tja…

 13. RenéSmurf zegt:

  En toch bestaat het wel! net als Andorra, San Marino, Monaco en Vaticaanstad. Kunstmatige landjes, maar he, dat zijn alle landen!

 14. Di Mario zegt:

  Zo zie je maar waar je met een grote mond en geweld kunt komen. En wij maar betalen.

  Love As Always
  Di Mario

 15. klaproos zegt:

  nou ja zeg,

  je moet toegeven dat het een meesterlijke zet is om het zo te kunnen doen,
  dat moet men wel honoreren 🙂
  liechtestein mag blijven 🙂

  van mij dan toch:-)

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s