Leids Detail 241

In deze 241e aflevering van Leids Detail een grijs huis, nieuwbouw met een parkje en fraaie ramen. En natuurlijk is de vraag weer waar dit is te vinden binnen de Leidse singels. Het antwoord op de vraag vind je weer onder de derde foto.

De eerste foto toont ons een pand aan de Hoefstraat 63 recht tegenover de Garenmarkt. In deze omgeving staan tientallen van dit soort panden, maar deze valt op doordat het grijs is. Het heeft ook een fraaie raampartij.
De tweede foto brengt ons naar een stukje nieuwbouw achter de Hogewoerd. Het is het Lambertushof, genoemd naar  Lambertus van Maastricht, geboren in 638. Hij was bisschop van Maastricht van 670 tot 706. Hij hield zich bezig met de kerstening van Limburg. Nadat hij in 706 in Luik was vermoord, werd hij als martelaar vereerd. Hij werd heilig verklaard en werd de patroon van de textielarbeiders. In deze buurt woonden veel textielarbeiders en de namen van de vele steegjes, zoals de Spilsteeg en de Kaardesteeg,  herinneren hier ook nog aan.
Het Lambertushof bevindt zich sinds 1988 op de plek van de vroegere St. Barbaraschool, die in 1984 werd afgebroken. Het is de toegang tot het appartementencomplex Joris Poorthuys, hoek Levendaal en St. Jorissteeg.
Tot slot de derde foto. De foto toont ons de zijgevel van het voormalig Sint Elisabeth Ziekenhuis aan de Hooigracht. Het ziekenhuis verhuisde onder de naam Rijnland Ziekenhuis in 1972 naar Leiderdorp. De foto werd gemaakt vanuit de Kloosterpoort.
Aan het eind van de 17e eeuw stichtte Hugo van Heussen op deze plek achter zijn woonhuis ‘de barmhartige Samaritaan’, de kerk van de Bisschoppelijke Clerezij, gewijd aan St. Fredericus en St. Odolphus. De kapel van de Oud-Katholieken bleef tot 1926 in gebruik en werd daarna verkocht aan het voormalig St. Elisabeth Ziekenhuis, dat de kapel sloopte. Veel zaken uit de oude kapel vonden echter een plaats in de Lakenhal.
De woningen aan de oude Kloosterpoort zijn in 1982 door nieuwbouw vervangen. De poort loopt van de Hooigracht naar de Middelstegracht.  De naam Kloosterpoort herinnert aan de franciscanessen van St. Elisabeth.

Dit bericht werd geplaatst in Leids Detail en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Leids Detail 241

 1. De glas in lood ramen vind ik prachtig. Groetjes Mara

 2. Raar he dat grijze gebouw nog nooit gezien, maar kom dan ook niet zo vaak langs de Hoefstraat. Toch eens opletten daar.

 3. Jammer van de afvalcontainers op de onderste foto, anders had het een sfeervol plaatje kunnen zijn. Die glas-in-loodramen doen het uitstekend. Vroegah vond ik die burgerlijk, maar dat laatste ben ik nu zelf, haha. Fijne zondag, Tagrijn!

 4. Ik ga dit keer hélemaal voor de ramen , zowel op detail 1 als 3 ,wat een juweeltjes ! over foto twee zeg ik lekker niets ,ik wil aardig blijven 😉

 5. platoonline zegt:

  Mooie gebouwen, hoewel ik eerlijk moet zeggen dat ik liever iets van oud Leiden zie. Maar ja, dit is natuurlijk óók Leiden.

 6. Hanny zegt:

  De glas-in-lood-ramen vind ik heel mooi!

 7. het eerste pand valt écht op, eh?

  niet alleen door de grijze gevel, maar ook door de bruine ramen, glas in lood en groene deur? 😉

  fijn weekend,

 8. RenéSmurf zegt:

  ja, een nette hoek daar. En ook weer een eigen geschiedenis.

 9. klaproos zegt:

  prachtige bouwsels tagrijn,
  ene plezier om naar t e kijken hé.
  da’s eigenlijk tegen woordig toch heel anders hé

 10. Di Mario zegt:

  Mooi, helemaal die ramen. Het ziekenhuis ehhhh herstel, pand wat ooit het ziekenhuis die hier in de binnenstad heeft gestaan, vind ik ookal zo mooi. Die van Boerhave, waar praktisch niets meer van over is was daarintegen nog mooier.

  Love As Always
  Di Mario

 11. boomkruiper zegt:

  Heerlijk de glas-in-loodramen zo mooi uitgevoerd te zien. Die zie ik hier nog veel te weinig
  @ heb de neiging moeten onderdrukken om in het boomgat te springen 😉

 12. Zo krijg ik een aardig beeld van Leiden, wie weet eens in het echie gaan bezoeken.

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s