Leids Detail 242

Vandaag in Leids Detail: waar vind je het opschrift Zion?  Weet je dit geveltje met die fraaie tegeldecoratie? En waar staat het pand met die twee boogjes boven de deur? Het antwoord op deze vragen vind je weer als je naar beneden scrollt. Maar de Leidenaars mogen er natuurlijk best even over nadenken.


Zion met een Z. Het staat boven de ingang van het Sionshof. In 1480 stichtten jonkheer Hugo Van Zwieten en zijn vrouw Jonkvrouw Luytgairt van Boshuizen het Sionshofje aan de Papengracht tussen de Langebrug en de Schoolsteeg. Het hofje dat ‘Syon’ moest heten, was bestemd voor veertien mannen ‘indien elck van hen een goet getrouwet Wijff heeft’. De grootvader van Van Zwieten bezat daar al enkele aalmoeshuisjes waar huisvesting aan armen werd geboden en er moesten du alleen wat huisjes bijgekocht worden. In het hofje gold de regel dat de vrouw, na het overlijden van haar man, het hofje moest verlaten en aan haar lot werd overgelaten. De echtgenote van Van Brouckhoven, Emerentia Banning, de stichter van het ‘buurhof’ aan de Papengracht, trok zich het lot van deze weduwen aan en stichtte daarom speciaal voor hen in 1641 het Klein Sionshof.
In 1660 was het Sionshof zo bouwvallig geworden dat naar andere huisvesting moest worden uitgezien. Acht jaar later kregen zij toestemming het hofje te verplaatsen naar de Sint Josephsteeg in de Camp. Deze steeg kreeg toen de naam Sionsteeg. Dit is trouwens een interessante geschiedenis waarover binnenkort een afzonderlijk artikeltje zal verschijnen.

Over het pand hieronder dat op de Hogewoerd 90 is te vinden valt minder te vertellen.  Voordat dit pand aan de winkelleegstand kon worden toegevoegd bevond zich hier wasserij McWash die nu er tegenover huist.  De Jugendstiltegeltjes zijn er niet minder mooi om.

Tot slot het huis met de neogotische boograampjes aan de Nieuwe Rijn 76. Je zou het nu niet meer zeggen, maar ooit vormde het een geheel met het pand er links naast: Nieuwe Rijn 75. Het werd in 1585 door de stadsmeestertimmerman Jacob Quirijnsz. van Banchem gebouwd. Nog steeds is het één constructie: de balken lopen door. Nummer 76, het witte huis, werd in 1865 grondig verbouwd omdat het toen dienst moest doen als ingang van de erachter staande gereformeerde kerk, die in 1989 werd afgebroken.

Dit bericht werd geplaatst in Leids Detail en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op Leids Detail 242

 1. beuzeblaadje zegt:

  Woooow nog steeds het Leids Detail!
  Alsof ik hier nooit weg ben geweest 🙂
  Petje af voor jou Tagrijn!!

  Doeiii,
  beuzeblaadje

 2. Je wordt bedankt, ik zit mij nu rot te piekeren wat er voor de wasserij in heeft gezeten, ik weet het maar kom er niet op. 😦

 3. je moet het maar zien, al die prachtige details!

  ik ben blij dat ik leiden op deze manier (in stukjes) ontdek, tagrijn! 😀

 4. boomkruiper zegt:

  Geniet weer van je oude panden. Wat een toestand dat die vrouwen het hof moesten verlaten. Gelukkig kwam er iemand bij zinnen

 5. ollieherman zegt:

  De Hogewoerd barst van de fraaie geveltjes, als je af en toe ook maar even omhoog kijkt. Het achtergrondverhaal van het Sionshofje kende ik niet zo. Ben benieuwd naar je vervolgverhaal.

 6. Tja, als keurige weduwen hun Sionshofje moesten verlaten, vind ik het niet anders dan gepast dat het in 1660 geheel verloederd was 😉
  Knappe foto van de tegeltjes. Ik zou daar dus als argeloze toerist gewoon langslopen zonder een tegeltje te zien, maar jouw oog valt er op. Bedankt voor je waakzaamheid en nog een fijne zondag!
  Liefs Kakel

 7. RenéSmurf zegt:

  ja, wat een schitterende pandjes weer, en schitternde schoonheid.
  Mooi om eens van naderbij te bekijken.

 8. rietepietz zegt:

  Wat eeuwig zonde dat het pandje met die mooie tegeltjes nu leeg staat !
  Je hebt weer bijzondere pandjes gevonden maar wat ben ik blij dat ik niet in dat zion hofje woonde in die tijd, wat wáren ze daar onbarmhartig voor een weduwe …..;-(

 9. platoonline zegt:

  Dus die ‘wijffen’ moesten maar hopen dat ze eerder stierven dan hun man want anders werden ze gewoon aan hun lot overgelaten. Wat een tijd zeg. Nog een geluk dat er hulpvaardige mensen bestonden. Zo zie je maar weer dat ook het verleden niet altijd maar rozengeur etc. was. Onze tijd is zo slecht nog niet.

 10. Di Mario zegt:

  Bossche veerhuis? Mmmm, maakt niet uit, die moet ik onthouden, die komt vast wel een keer aan de beurt in LD.

  Love As always
  Di mario

 11. klaproos zegt:

  nee tagrijn,
  ik wist het niet,
  maar het is wel weer genieten van je blog,
  mooie dingen te vinden in leiden,
  🙂

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s